Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καταδικάζει απερίφραστα τον πρόεδρο και την πλειοψηφία της διοικούσας επιτροπής του ΤΕΕ που για πρώτη φορά θέλουν να ασκήσουν ένδικα μέσα ενάντια σε δικαστική απόφαση (και μάλιστα εφετειακή) που δικαίωσε 15 απολυμένους εργαζόμενους.

Συγκεκριμένα, περίπου 110 εργαζόμενοι εργάσθηκαν στο ΤΕΕ για 4 και πλέον συνεχή χρόνια με συμβάσεις έργου και με εξαρτημένη σχέση εργασίας (ενώ αμείβονταν με δελτίο παροχής υπηρεσιών), τηρώντας κανονικό ωράριο εργασίας και καλύπτοντας διαρκείς ανάγκες του, με εξαρτημένη σχέση εργασίας. Το 2011, παρότι κρίθηκαν από την υπηρεσία ως απαραίτητοι για τη λειτουργία της, απολύθηκαν εν μέσω κρίσης. Ακολούθησαν κινητοποιήσεις, απεργίες και δικαστικοί αγώνες χρόνων με αποτέλεσμα ένα τμήμα εργαζομένων να δικαιωθεί και να επιστρέψει στο ΤΕΕ.

Μετά από 9 έτη εκδόθηκε η απόφαση του Εφετείου που δικαίωσε τελεσίδικα 15 επιπλέον εργαζόμενους, ακύρωσε τις απολύσεις τους και χαρακτήρισε την σχέση εργασίας τους ως εξαρτημένη και αορίστου χρόνου, ενώ παράλληλα υποχρεώνει το ΤΕΕ να τους επαναπροσλάβει.

Αντί να προχωρήσει στην υλοποίηση της απόφασης αυτής, ο Προέδρος του ΤΕΕ, Γ. Στασινός, έδωσε εντολή στη νομική σύμβουλο του ΤΕΕ να ασκήσει αναίρεση στον Άρειο Πάγο κατά της εφετειακής απόφασης, απορρίπτοντας ακόμα και το αίτημα για συνάντηση που είχαν προβάλλει οι 15 εργαζόμενοι. Στη συνέχεια, η πλειοψηφία της διοικούσας επιτροπής του ΤΕΕ, με οριακή πλειοψηφία, επικύρωσε την μονομερή απόφαση για προσφυγή και αποφάσισε την ανάθεση της εκπροσώπησης του ΤΕΕ στον Άρειο Πάγο σε δικηγορική εταιρεία με δαπάνη 19.000 € (πλέον Φ.Π.Α).

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά ο πρόεδρος του ΤΕΕ και η νομική σύμβουλος δήλωσαν ότι προτίθενται να στηρίξουν τις απολύσεις με το νομικό επιχείρημα ότι οι συμβάσεις έργου (με τη μορφή που υφίστανται στο ΤΕΕ) δεν αποτελούν εξαρτημένη σχέση εργασίας!

Την ίδια στιγμή, το ΤΕΕ λειτουργεί με τα πλέον ανταποδοτικά κριτήρια, θέτοντας σε εφαρμογή υπηρεσίες και διαδικτυακές πλατφόρμες (που με λίγο παραπάνω φόρτο καταρρέουν) με το αζημίωτο. Παράλληλα, προσλαμβάνει μέσω της γνώριμης διαχρονικής μορφής των Ομάδων Εργασίας, που αξιοποίησαν όλες οι Διοικήσεις του ΤΕΕ και από τις οποίες προέρχονται και οι 15 εργαζόμενοι, διαρκώς νέους συμβασιούχους με μπλοκάκι για να καλύψουν τα μεγάλα κενά που προκύπτουν από την έλλειψη προσωπικού.

Πρόκειται για απαράδεκτη και αντεργατική ενέργεια της διοίκησης του ΤΕΕ απέναντι στους 15 συναδέλφους αλλά και συνολικά στις σταθερές εργασιακές σχέσεις. Η διοίκηση του ΤΕΕ διαχρονικά συνέβαλλε στην κυριαρχία του Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών στον κλάδο και στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Εξάλλου και το ίδιο το ΤΕΕ χρησιμοποιεί ελαστικές σχέσεις εργασίας με μπλοκάκι, με χαμηλούς μισθούς, χωρίς δικαιώματα.

Καλούμε την διοίκηση του ΤΕΕ να ακυρώσει την αντεργατική απόφαση και να μην προχωρήσει σε προσφυγή στον Άρειο Πάγο ενάντια στην τελεσίδικη εφετειακή απόφαση, αλλά να επαναπροσλάβει ΑΜΕΣΑ τους 15 εργαζόμενους.

Στηρίζουμε τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του Συλλόγου Εργαζομένων του ΤΕΕ διεκδικώντας το δικαίωμα για μόνιμη και σταθερή εργασία και για επαναπρόσληψη των 15 συναδέλφων. Ο αγώνας τους είναι και δικός μας αγώνας ενάντια στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και στην κυριαρχία του δελτίου παροχής υπηρεσιών, για κανονικές προσλήψεις αορίστου χρόνου.