Εκδήλωση-συζήτηση Παρασκευή 27/1/ 2017, 6μμ, ΕΚΑ (3ης Σεπτεμβρίου 48 Β και Μάρνης, 2ος όροφος) για την εφαρμογή του νέου αντιασφαλιστικού νόμου και τον νέο τρόπο υπολογισμού των εισφορών

Εκδόθηκε τις προηγούμενες μέρες του η εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας για «μπλοκάκια» (εδώ).

Σύμφωνα με την εγκύκλιο ο επιμερισμός των εισφορών μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη ισχύει για όλους τους κλάδους ασφάλισης. Για τους μηχανικούς: κύρια σύνταξη: 6,67% ο εργαζόμενος – 13,33% ο εργοδότης, επικουρικό 3,5% ο εργαζόμενος – 3,5% ο εργοδότης, κλάδος υγείας 2,55% ο εργαζόμενος – 4,55% ο εργοδότης, εφάπαξ 4% ο εργαζόμενος μόνο, συνολικά 16,72% ο εργαζόμενος και 21,38% ο εργοδότης. Για τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ: κύρια σύνταξη: 6,67% ο εργαζόμενος – 13,33% ο εργοδότης, 2,55% ο εργαζόμενος – 4,55% ο εργοδότης – συνολικά 9,22% ο εργαζόμενος και 17,88% ο εργοδότης]

Η εγκύκλιος βάζει δύο προϋποθέσεις προκειμένου ο ασφαλισμένος να διεκδικήσει τον επιμερισμό των εισφορών με τον εργοδότη (διάταξη της παρ. 9 του άρθρου 39, Ν 4387): το εισόδημά του να προέρχεται α) από την απασχόληση σε ένα ή δύο εργοδότες σε ένα ημερολογιακό έτος και β) από διαρκή και όχι ευκαιριακή επαγγελματική δραστηριότητα, χωρίς να διευκρινίζεται πώς γίνεται αυτή η διάκριση!

Το βασικό χαρακτηριστικό της εγκυκλίου είναι πως η κυβέρνηση και το υπουργείο εργασίας πετάει την ευθύνη στον εργαζόμενο, προκειμένου να αποδείξει την σχέση εργασίας που έχει με τον εργοδότη του. Όμως η διαδικασία «απόδειξης» μόνο εύκολη δεν είναι. Ο εργαζόμενος οφείλει να αναγράψει πάνω σε κάθε δελτίο που κόβει ανά μήνα ότι υπάγεται στην ρύθμιση για τα μπλοκάκια. Όμως αυτό δεν είναι αρκετό, καθώς πρέπει και ο εργοδότης να αποδεχτεί την σχέση εργασίας και να την δηλώσει μέσω αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης που θα υποβάλλει στον ΕΦΚΑ. Σε περίπτωση που ο εργοδότης αρνηθεί να «αναγνωρίσει» τον εργαζόμενο, τότε ο ίδιος ο εργαζόμενος πρέπει να υποβάλει στον ΕΦΚΑ υπεύθυνη δήλωση περί πλήρωσης των νόμιμων προϋποθέσεων και προσκομίζοντας τυχόν άλλα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν την σχέση εργασίας. Ωστόσο σε περίπτωση που ο εργοδότης εξακολουθήσει να μην αναγνωρίζει την υποχρέωση του να πληρώσει τις αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές, ο εργαζόμενος επωμίζεται όλη την ασφαλιστική επιβάρυνση μέχρι την εκδίκαση του θέματος από τα δικαστήρια!

Η εγκύκλιος προβλέπει πως εάν κατά την διάρκεια του έτους ο εργαζόμενος αποκτήσει και τρίτο εργοδότη, οφείλει να το γνωστοποιήσει στον ΕΦΚΑ και να βγει από την ρύθμιση, ενώ οι προηγούμενοι εργοδότες του θα απαλλαγούν από την υποχρέωση καταβολής εισφορών!

Από την εγκύκλιο προκύπτει πως στην περίπτωση που ένας εργαζόμενος έχει τυπικά μισθωτή σχέση και ασφαλίζεται ως μισθωτός, τότε για τη δεύτερη απασχόλησή του σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο με ΔΠΥ θα πρέπει να καταβάλλει μόνος του τις εισφορές για την απασχόληση αυτή, σύμφωνα με τις απολαβές του. Επίσης όσοι εισπράττουν λιγότερα από 586 ευρώ το μήνα (κατώτατο πλαφόν) θα καταβάλλουν τις υπόλοιπες εισφορές μόνοι τους για το ποσό που υπολείπεται του πλαφόν.

Η κυβέρνηση μέσω της εγκυκλίου νομιμοποιεί και διαιωνίζει την αμοιβή με «δελτίο παροχής υπηρεσιών», που υποκρύπτει σχέση εξαρτημένης μισθωτής εργασίας. Αντί να καταργήσει το μπλοκάκι αφήνει τους εργοδότες να αποφασίσουν αν αποδέχονται να πληρώνουν τις εργοδοτικές τους εισφορές. Στους χώρους δουλειάς, όλες αυτές τις μέρες, η εργοδοσία οργιάζει ανακοινώνοντας ότι θα μετακυλήσει το κόστος στους εργαζόμενους μειώνοντας αντίστοιχα τις αποδοχές, μειώνοντας τους μισθούς τους. Ακόμα και σε «προληπτικές παρακρατήσεις μισθών» έχουν προχωρήσει εργοδότες (πχ ΠΡΙΣΜΑ) προκειμένου να μην αναλάβουν τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις. Σε αρκετές περιπτώσεις θα υπάρξουν ασφυκτικές πιέσεις από την εργοδοσία προς τους εργαζόμενους ώστε να μην αναγράφουν πάνω στα δελτία τους ότι υπάγονται στην ρύθμιση για τα μπλοκάκια.

Καλούμε τους εργαζόμενους μηχανικούς και τεχνικούς που εργάζονται σε εταιρείες με το καθεστώς του δελτίου παροχής υπηρεσιών να μην ανεχτούν καμία περαιτέρω υποβάθμιση των δικαιωμάτων τους! Να καταγγείλουν χωρίς καθυστέρηση στο σωματείο μισθωτών τεχνικών κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία, κάθε απόπειρα μείωσης των μισθών τους. Να διεκδικήσουν μαζί με το σωματείο μισθωτών τεχνικών, κανονικές προσλήψεις με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς καμία μείωση των αποδοχών τους! Να πληρώσει επιτέλους η εργοδοσία το κόστος για την ασφάλιση.

Εκδήλωση-συζήτηση Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017 στις 6μμ, στα γραφεία του ΕΚΑ (3ης Σεπτεμβρίου 48 Β και Μάρνης, 2ος όροφος) για την εφαρμογή του νέου αντιασφαλιστικού νόμου και το νέο τρόπο υπολογισμού των εισφορών

Ομιλητές:

Μέλος ΔΣ Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών

Αντώνης Κουρούκλης: Πρόεδρος ομοσπονδίας εργαζόμενων στα ασφαλιστικά ταμεία (ΠΟΠΟΚΠ)