Το τελευταίο διάστημα στη Νέα Φιλαδέλφεια βρίσκεται σε εξέλιξη μια επιχείρηση παράδοσης μιας ολόκληρης γειτονιάς στα συμφέροντα του κεφαλαίου. Αντίστοιχα σχέδια προωθούνται, με παρόμοιους τρόπους, στο Ελληνικό, στον Πειραιά, στο Φάληρο, στο Γουδί και σε άλλες περιοχές της Αττικής, όπου το κεφάλαιο προσπαθεί, με τη στήριξη των κυβερνήσεων και κάποιων δημοτικών αρχών, να επιβάλει τους όρους του.

Για την εφαρμογή αυτού του σχεδίου στην Νέα Φιλαδέλφεια, το τελευταίο διάστημα έχουν επιστρατευτεί ομάδες αυτοαποκαλούμενων οπαδών και τραμπούκων του Μελισσανίδη, που καπηλεύονται το όνομα και τα σύμβολα της ΑΕΚ. Λειτουργώντας σαν προκεχωρημένο φυλάκιο υπεράσπισης των επιχειρηματικών συμφερόντων, έχουν επιτεθεί απροκάλυπτα στη δημοτική αρχή καθώς και στους δύο αυτοδιαχειριζόμενους χώρους της Νέας Φιλαδέλφειας, τη Στρούγκα και τη Λαϊκή Συνέλευση. Πρόσφατα επιχείρησαν (ανεπιτυχώς) να διαλύσουν πολιτική εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ στην συνέχεια έστησαν ενέδρα σε διαδήλωση που πραγματοποίησαν οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση στην οποία τραυματίστηκαν δύο διαδηλώτριες, η μία μάλιστα, μέλος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών. Μία άλλη ομάδα επιτέθηκε και τραυμάτισε σοβαρά εργαζόμενο δημοσιογράφο, που συνέβαλε στην κάλυψη της εκδήλωσης. Σε όλα αυτά τα περιστατικά ήταν εμφανής η ανοχή και η κάλυψη της αστυνομίας στους τραμπούκους και η αγαστή συνεργασία κράτους και παρακράτους.

Στην Νέα Φιλαδέλφεια τίθεται ξεκάθαρα ζήτημα δημοκρατίας και δυνατότητας του κόσμου της γειτονιάς, των φορέων του και του κινήματος να συζητά, να αποφασίζει, να πράττει ελεύθερα εκεί που ζει και αναπνέει ενάντια στην λεηλασία του κεφαλαίου.

Όμως αέρα στα πανιά των τραμπούκων και των κάθε είδους φασιστοειδών δίνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η περιφέρεια Αττικής.

Η πολιτική τους «δώστα όλα στους πάρτα όλα», είναι αυτή που έχει οδηγήσει τα πράγματα εκεί που έχουν φτάσει. Με εργαλεία τα Ρυθμιστικά Σχέδια, τα μνημόνια, το ΤΑΙΠΕΔ, το Νέο Υπερταμείο, νόμους και φωτογραφικές τροπολογίες, η κυβέρνηση και η περιφέρεια Αττικής έχουν προχωρήσει και μεθοδεύουν τις επόμενες κινήσεις για την πλήρη παράδοση στους μεγιστάνες του πλούτου της δημόσιας γης και περιουσίας. Δεν είναι μόνο ο Μελισσανίδης, είναι και οι Λάτσης, Σαββίδης, Ίδρυμα Νιάρχου, Μαρινάκης, Αγγελόπουλοι, Αλαφούζος, Μπόμπολας κ.α. που μαζί με ξένους «επενδυτές» λεηλατούν τις ζωές μας και το δημόσιο χώρο.

Η Φιλαδέλφεια, το Ελληνικό, το Γουδή, η παραλία Καλλιθέας, ο Υμηττός κ.ά. είναι χαρακτηριστικές περιπτώσεις περιοχών που οι ελεύθεροι χώροι βρίσκονται στο στόχαστρο της επιχειρηματικής εκμετάλλευσης. Γίνεται σαφές ότι τα σχέδιά τους για τη γη της Αττικής περιλαμβάνουν δύο κόσμους. Από τη μια την Αττική του κεφαλαίου: τα φαραωνικά εργοστάσια σκουπιδιών, την εκμετάλλευση κάθε ελεύθερου δημόσιου χώρου από το κεφάλαιο, τα νέα Mall, τις παραλίες που θα είναι ανοιχτές μόνο για τους πλούσιους τουρίστες, τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη της COSCO, καζίνο και ουρανοξύστες στη θέση του Ελληνικού. Από την άλλη, την Αττική των εργαζόμενων, της φτώχειας και του αποκλεισμού: το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Αττικής θα ζει σε συνθήκες ημιανεργίας σε μια τεράστια Ειδική Οικονομική Ζώνη, χωρίς ανάσα.

Σε αυτό το πλαίσιο οι μάχες για κάθε μικρό ή μεγάλο ελεύθερο χώρο, ενάντια σε «φαραωνικά» έργα που υποβαθμίζουν το τοπικό περιβάλλον, οι κινήσεις ανάκτησης του δημόσιου χώρου προς όφελος των λαϊκών αναγκών και η πάλη για την αποτροπή της παράδοσής τους στα επιχειρηματικά συμφέροντα πρέπει να αποτελέσουν βασική πλευρά της πάλης του εργατικού κινήματος.

Ως σωματείο μισθωτών τεχνικών στηρίζουμε κάθε αγώνα για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων, των δημοκρατικών ελευθεριών και των δημόσιων χώρων ενάντια στη λεηλασία του κεφαλαίου. Οι γειτονιές ανήκουν στους κατοίκους και θα τις υπερασπιστούμε. Η τρομοκρατία, ο φόβος και η καταστολή δεν θα περάσουν.