Αποδέσμευση του ΤΣΜΕΔΕ από την Τράπεζα Αττικής και επιστροφή όλων των κλεμμένων

Να τιμωρηθούν όλοι όσοι συμμετείχαν στο έγκλημα σε βάρος των ασφαλισμένων του ΤΣΜΕΔΕ

Τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για την Τράπεζα Αττικής (πλέον Attica Bank) καθώς και το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδας είναι άκρως αποκαλυπτικά για το πάρτυ που συνέβαινε όλα αυτά τα χρόνια και μάλιστα με τις εισφορές των εργαζόμενων και άνεργων μηχανικών. Τριγωνικές συναλλαγές, κόκκινα δάνεια, εγγυήσεις με πληρεξούσια, παρεμβάσεις κυβερνήσεων, θαλασσοδάνεια σε κόμματα, εργολάβους και ΜΜΕ. Μάλιστα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προκειμένου να πληρώσει τις δόσεις του ΔΝΤ έχει αποσύρει από την τράπεζα τις καταθέσεις δημοσίων οργανισμών προκειμένου να πάνε στη μαύρη τρύπα αποπληρωμής του δημοσίου χρέους.

Οι σημερινές και παλαιότερες διοικήσεις του ΤΕΕ και ΤΣΜΕΔΕ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, είναι όλοι τους υπόλογοι απέναντι στον ελληνικό λαό αλλά και στους ασφαλισμένους του ΤΣΜΕΔΕ. Έχουν ακέραια την ευθύνη για το γεγονός ότι η τράπεζα με τα αποθεματικά του ταμείου, μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες, έγινε παραμάγαζο κυβερνήσεων και κομμάτων, επιχειρηματικών κύκλων και μερίδων του κατασκευαστικού κεφαλαίου. Αυτοί είναι οι μόνοι που έχουν πολλαπλά ωφεληθεί στις πλάτες των ασφαλισμένων του ΤΣΜΕΔΕ. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2008 έχουν να δημοσιοποιηθούν ισολογισμοί του ταμείου, ενώ δεν είναι γνωστή η συνολική διαχείριση των αποθεματικών από τις διοικήσεις των τελευταίων ετών.

Συνολικά μέχρι σήμερα, το ΤΣΜΕΔΕ έχει «επενδύσει» 800 εκατ. € στην Τράπεζα Αττικής με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κυρίαρχων παρατάξεων που διοικούν διαχρονικά το ΤΕΕ (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ- ΣΥΡΙΖΑ, ΕΛΕΜ και άλλες). Η ηγεσία του ΤΕΕ και το ΤΣΜΕΔΕ «αγόρασαν» την Τράπεζα Αττικής από τον ιδρώτα των ασφαλισμένων, ενώ είχαν το θράσος να την βαφτίσουν «Τράπεζα των μηχανικών». Σήμερα τα αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ που βρίσκονται στην Τράπεζα έχουν σχεδόν όλα χαθεί. Συγκεκριμένα, το ΤΣΜΕΔΕ έχει χάσει περίπου τα 9/10 των αποθεματικών που έχει επενδύσει. Παράλληλα, γίνεται λόγος για ανάγκη κάλυψης επιπλέον 70 εκατ. ευρώ μέσα από νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

Οι διοικήσεις του ΤΕΕ και του ΤΣΜΕΔΕ, όλοι όσοι συμπεριφέρθηκαν σαν παίκτες στο καζίνο με τις εισφορές μας πρέπει να πληρώσουν!

Η συμμετοχή του ταμείου στην τράπεζα, από το 1997 έως σήμερα, οδήγησε αναπόφευκτα στη συνεχή τοποθέτηση κεφαλαίων. Μέσα σε αυτό το διάστημα, το ΤΣΜΕΔΕ συμμετείχε στις ανακεφαλαιοποιήσεις της τράπεζας με επιχειρήματα όπως: «Να μην χαθούν τα λεφτά μας», «Να διατηρήσουμε τον έλεγχο της τράπεζας», «Με επενδύσεις θα εξασφαλίσουμε το μέλλον των μηχανικών»! Από την στιγμή που το ΤΕΕ και το ΤΣΜΕΔΕ ανέλαβαν να εγγυηθούν την κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας μέσα στην κρίση, ήταν προδιαγεγραμμένο πως θα φτάναμε ως εδώ, όταν μάλιστα πριν την κρίση οι ασφαλισμένοι δεν είχαν κερδίσει τίποτα, πάρα μόνο έχαναν τα αποθεματικά τους.

Η ιστορία επιβεβαιώνει πως η Τράπεζα Αττικής δεν είναι των μηχανικών. Αντίθετα, το ΤΣΜΕΔΕ μετατράπηκε σε ταμείο-τράπεζα, όπου οι ασφαλιστικές εισφορές πολλαπλασιάστηκαν, οι συντάξεις και οι παροχές εξανεμίστηκαν, οι ασφαλισμένοι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο των κατασχέσεων, ενώ περίπου 1 δις από τα αποθεματικά εξανεμίζονταν, για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Σήμερα η Τράπεζα Αττικής αποτελεί πεδίο διαμάχης μεταξύ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και της Τράπεζας της Ελλάδας, για τον έλεγχο της τράπεζας. Οι αποκαλύψεις για την Τράπεζα δεν είναι παρά στιγμιότυπα του πολέμου που μαίνεται στην ελληνική ολιγαρχία με κορυφή του παγόβουνου τις τηλεοπτικές άδειες και την προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για ξαναμοίρασμα της οικονομικής τράπουλας, καθώς και της διαμάχης μεταξύ παλιών και νέων τζακιών.

Ωστόσο η διαμάχη για τον έλεγχο της Τράπεζας Αττικής, δεν αφορά τα συμφέροντα των εργαζόμενων και άνεργων μηχανικών. Η ίδια η Τράπεζα της Ελλάδος δέχτηκε τη διαχρονική κλοπή των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ στην Τράπεζα Αττικής ενώ έχει τεράστιες ευθύνες και για την κλοπή 1,5 δισ. ευρώ αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ μέσα από το PSI. Όλα τα προηγούμενα χρόνια η τράπεζα ήταν υποχείριο των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ενώ τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ (και των Σπίρτζη-Δραγασάκη) για μετατροπή της Αττικής σε επενδυτική τράπεζα!, ολοκλήρωσαν την μετατροπή της σε «θαλασσοτράπεζα». Ήδη γίνεται λόγος για τον κίνδυνο του bail in (κούρεμα καταθέσεων), το σπάσιμο σε καλή και κακή τράπεζα και την πώληση της σε ξένα funds, ή σε κάποια από τις τέσσερεις συστημικές τράπεζες.

Τώρα γίνεται ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη να απεμπλακεί άμεσα το ΤΣΜΕΔΕ από την Attica Bank, με τη διασφάλιση όλων των αποθεματικών του.

Απαιτούμε:

  • ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ – ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ – ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΚΛΕΜΜΕΝΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΜΑΣ. ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ.
  • ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ. ΚΑΤΩ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ. ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ, ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ.
  • ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ, ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ, ΜΕ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΠΩΛΕΙΩΝ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΜΕ ΕΥΘΗΝΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.