Την ώρα που διαφημίζει η ΝΔ, το ΤΕΕ και τα ΚΕΚ το voucher των 600 ευρώ, οι τεχνικοί έχουν ήδη πληρώσει βαρύ φορτίο, στο διάστημα της εξέλιξης της πανδημίας. Λιγότερο γνωστές από τις διαφημίσεις είναι οι καταγγελίες ασύδοτης εργοδοτικής επίθεσης και αυθαιρεσίας που φθάνουν στο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών:

Με ευθύνη της ΝΔ και της αντιπολίτευσης «εθνικής συναίνεσης» για την πανδημία, αρκετοί συνάδελφοι απολύονται από τους εργοδότες, άλλοι μπαίνουν σε αναστολή των συμβάσεων τους, κάποιοι δουλεύουν μαύρα, άλλοι δουλεύουν με αυξημένα ωράρια σε εργοτάξια και εργοστάσια, άλλοι χωρίς τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας, πολλοί δεν μπορούν να εκτελέσουν το επάγγελμα.

Τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα για όσους συναδέλφους εργάζονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, όπου τα δικαιώματα είναι λιγότερα και οι  εργοδότες «διακόπτουν την συνεργασία».  Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το πώς τα όποια μέτρα θα εφαρμοστούν στους εργαζόμενους με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, ενώ δεν δικαιούνται καν το επίδομα των 800 ευρώ.

Η κατάσταση για την πλειοψηφία των μισθωτών τεχνικών που μαζικά καταγράφει το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών είναι αυτή των εργαζομένων που «κινδυνεύουν να νοσήσουν για να μην πεινάσουν» ή «πεινάνε για να μην κινδυνεύσουν να νοσήσουν», αλλά σίγουρα δεν μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς εν μέσω της πανδημίας.

Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση της ΝΔ μας εμπαίζει με το Voucher «τηλε-εκπαίδευσης» των 600 ευρώ. Δεν είναι απλώς η δήθεν «επιλεξιμότητα» των ΕΣΠΑ που επιβάλει την «τηλε-εκπαίδευση»: Αυτά είναι χρήματα που αποτελούν τμήμα του χιλιοπληρωμένου από τον ελληνικό λαό πλεονάσματος που έχει πάει στα ταμεία των ευρωπαϊκών τραπεζών και γυρνά πίσω σαν «επιδότηση». Δεν είναι μόνο η εξόφθαλμη στήριξη των «κολλητών» της ιδιωτικής εκπαίδευσης που εξοργίζει (μετά τη στήριξη σε «κολλητούς» εργοστασιάρχες, εργολάβους, κλινικάρχες, καναλάρχες), δεν είναι ούτε μόνο η κοροϊδία της «τηλε-εκπαίδευσης». Είναι ακόμα ότι δεν πρόκειται καν για «επίδομα» που να στοιχειωδώς να καλύπτει τις ανάγκες και τις απώλειες των  τεχνικών. Όσο για το ΤΕΕ για ακόμα μια φορά βρίσκεται προκλητικά στο πλευρό της κυβέρνησης και των μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου.

Αυτό που εξοργίζει όλη την κοινωνία είναι ότι ακόμα και αυτό το voucher περνάει από το «κόσκινο» των ΚΕΚ της ιδιωτικής εκπαίδευσης με αντίτιμο το δώρο των 80 εκ σε αυτή. Την ίδια ώρα που το σύστημα δημόσιας υγείας έχει μεγάλα κενά σε προσωπικό, ΜΕΘ, Τεστ και μέσα προστασίας και δεν ενισχύεται. Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά υπάρχουν εργοδότες που απαιτούν από τους εργαζόμενους με μπλοκάκι, επί της ουσίας να τους δώσουν ακόμα και αυτό το voucher των 600 ευρώ, αφαιρώντας το από το μισθό! Ούτε να το σκέφτονται!

Είμαστε στο πλάι όλων των συναδέλφων που με την απειλή και το βάρος του κόστους διαβίωσης, τους λογαριασμούς, του κόστους ασφάλισης, την απειλή της έξωσης, τα ανύπαρκτα εισοδήματα, κάνουν την αίτηση για το voucher. Τους καλούμε να καταγγείλουν τον εμπαιγμό, να απαιτήσουν πλήρη στήριξη με έκτακτο επίδομα ικανό να καλύψει τις ανάγκες και  για όσο διαρκεί η κρίση, και να καταγγείλουν κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία.

Είμαστε εργαζόμενοι και όχι «συνεργάτες» και δεν θα πληρώσουμε εμείς τα σπασμένα!

  • Πλήρης εφαρμογή των μέτρων και για τους εργαζόμενους που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, χωρίς εξαιρέσεις. Να συμπεριληφθούν στο έκτακτο επίδομα 800 ευρώ, όπως και οι άλλοι εργαζόμενοι.
  • Έκτακτα και ουσιαστικά μέτρα για τους πληττόμενους αυτοαπασχολούμενους. Να δοθεί άμεσα το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ.
  • Απαιτούμε την άμεση μετατροπή όλων των σχέσεων που υποκρύπτουν εξαρτημένη σχέση εργασίας, σε εξαρτημένες σχέσεις εργασίας.
  • Πλήρη καταβολή των μισθών με ευθύνη εργοδοσίας και κράτους. Κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ. Απαγόρευση των απολύσεων. Να κηρυχτούν παράνομες όλες οι απολύσεις που έγιναν από 1η Μάρτη και οι αρνητικές μεταβολές στις συμβάσεις, στα ωράρια, στους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις. Το Δώρο Πάσχα να δοθεί στο ακέραιο και στην ώρα του.
  • Πρόσθετες Άδειες με πλήρεις αποδοχές στους εργαζόμενους με χρόνια νοσήματα, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
  • Κανένας τεχνικός στην δουλειά χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και πλήρη καταβολή του μισθού με ευθύνη της εργοδοσίας.
  • Καμία ανοχή στον περιορισμό των πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών.
  • Για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα και η απαγόρευση κυκλοφορίας να υπάρχει απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο. Να μην γίνουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού.
  • Αναστολή πληρωμών προς το Δημόσιο και τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα για το διάστημα της πανδημίας. Κανένας πλειστηριασμός ή κατάσχεση.

 

 

Τα δικαιώματα μας δεν μπαίνουν στην καραντίνα