ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ
(ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ, ΓΕΩΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΙΚΩΝ, ΣΧΕΔΙΑΣΤΩΝ)

Άρθρο 1ο

Α) Η επωνυμία του Σωματείου είναι: «ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ».

Β) Έδρα του είναι η Αθήνα.

Γ) Το Σωματείο κατέχει σφραγίδα με τις λέξεις «ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ».

'Αρθρο 2ο - ΣΚΟΠΟΙ

Οι σκοποί του σωματείου είναι :

1) Να συνενώσει όλους τους εργαζόμενους μισθωτούς τεχνικούς με στενούς δεσμούς συναδελφικότητας και αλληλεγγύης, θεωρώντας ότι στον διαχωρισμό που υπάρχει στον κλάδο των τεχνικών σε εργαζόμενους και εργοδότες, ομοιοεπαγγελματικές ενώσεις όπως π.χ. οι επιστημονικοί σύλλογοι, το ΤΕΕ, κλπ, δεν μπορούν εξ’ορισμού να εκφράσουν τις θέσεις, τις διαθέσεις και τα αιτήματα των εργαζόμενων απέναντι στους εργοδότες.

2) Να υπερασπιστεί τα οικονομικά, επαγγελματικά, κοινωνικά, φυσικά κ.α. δικαιώματα των συναδέλφων.

3) Να γίνει το μέσο για την εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών εργασίας (μισθούς, ωράριο, άδειες, κλπ) των εργαζομένων μισθωτών τεχνικών.

4) Να καλλιεργεί ένα ταξικό – συναδελφικό και διεθνιστικό πνεύμα στους εργαζόμενους τεχνικούς, ώστε να αισθάνονται κομμάτι του συνόλου της εργατικής τάξης και να καταννοούν έτσι, ότι τα εργατικά συμφέροντα βρίσκονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα και τις επιλογές των εργοδοτών.

5) Να ενθαρρύνει τη δημιουργία και άλλων, τοπικών ή επιχειρησιακών σωματείων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων τεχνικών και να συμπαραστέκεται σ’αυτά.

6) Να συμπαραστέκεται ηθικά και υλικά σε άλλα σωματεία, σε εργαζόμενους άλλων κλάδων και άλλων χώρων, που βρίσκονται σε αγώνα για τα δικαιώματά τους.

7) Να συντονίζει τις προσπάθειές του, μαζί με το υπόλοιπο εργατικό κίνημα για την υπεράσπιση των συμφερόντων όλόκληρης της εργατικής τάξης (εργαζόμενων , ανέργων, ξένων εργαζομένων, ειδικευόμενων) για την βελτίωση της εργατικής νομοθεσίας. Ιδιαίτερα να συντονίζει τη δράση του με άλλα σωματεία στο χώρο, όπως Ομοσπονδία Μετάλλου, Συνδικάτο Οικοδόμων.

8) Να προάγει το αίσθημα της υπερηφάνειας, της αξιοπρέπειας, του ασυμβίβαστου που ταιριάζει στον κόσμο της δουλειάς, στους εργαζόμενους που παράγουν με το μυαλό και τα χέρια τους τον πλούτο της κοινωνίας.

9) Να αγωνίζεται μαζί με το υπόλοιπο εργατικό κίνημα ενάντια στην ξενοφοβία, το ρατσισμό, το σωβινισμό, το φασισμό τον πόλεμο.

10) Να προβάλλει το όραμα και να παλεύει για ένα άλλο κόσμο, χωρίς εκμετάλλευση, καταπίεση, διακρίσεις, πολέμους και αδικία, για μια άλλη κοινωνία, της αφθονίας, της ισότητας και της ελευθερίας.

Άρθρο 3ο - ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΚΟΠΩΝ

Η πραγματοποίηση των παραπάνω στόχων θα επιδιωχθεί :

Α) με την εγγραφή όλων των εργαζομένων των κλάδων των τεχνικών στο σωματείο. Μόνο ένα μαζικό σωματείο μπορεί να υπερασπίσει τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των συναδέλφων.

Β) Με την διαπραγμάτευση και την σύναψη συλλογικών συμβάσεων εργασίας

Γ)Με την προσπάθεια για ίδρυση ξεχωριστών επιχειρησιακών σωματείων ή Επιτροπών του σωματείου σε μεγάλους χώρους δουλειάς και την καλή συνεργασία τους με το σωματείο μας που αποτελεί το κλαδικό σωματείο στο χώρο των τεχνικών κάθε εκπαιδευτικής βαθμίδας.

Δ) Με την διαρκή προβολή και προπαγάνδιση των εργατικών αναγκών και δικαιωμάτων, μέσω εντύπων, φυλλαδίων, εφημερίδας του Συλλόγου, αφισσών, κλπ.

Ε) Με τις διαμαρτυρίες κινητοποιήσεις, αγώνες, στάσεις εργασίας, απεργίες, καταλήψεις?

ΣΤ) Με την σύμπραξη με άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις και εργατικές συλλογικότητες.

Ζ) Με την αμέριστη ηθική και υλική υποστήριξη κάθε πρωτοβουλίας εργατικής και διεθνιστικής αλληλεγγύης.

Η) Με την πραγματοποίηση πολιτιστικών, μορφωτικών, ψυχαγωγικών, αθλητικών εκδηλώσεων και την ηθική και υλική υποστήριξη της έκφρασης των πολύπλευρων ενδιαφερόντων των συναδέλφων.

Θ) Με την αξιοποίηση των γραφείων του σωματείου για να στεγαστεί κάθε προσπάθεια που υπηρετεί τους στόχους του σωματείου είτε απορρέουν από τον σύλλογο σαν όλο, είτε και από ομάδα συναδέλφων, είτε από μεμονωμένους συναδέλφους, είτε και από εργαζομένους άλλων κλάδων.

Άρθρο 4ο

Το σωματείο μας ανήκει σε δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις (Εργατικό Κέντρο, Ομοσπονδία) έχοντας το δικαίωμα του ελέγχου των ενεργειών τους, της κριτικής αυτών, άν δεν εκφράζουν τα εργατικά συμφέροντα και της αποχώρησης από αυτές άν το κρίνει σκόπιμο.

Η επιλογή και η προσχώρηση σε δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις αποφασίζεται από την Γενική Συνέλευση των μελών, με κριτήριο την κοινότητα σκοπών και στόχων.

'Αρθρο 5ο - ΜΕΛΗ

1) Μέλος του σωματείου μπορεί να γίνει κάθε εργαζόμενος τεχνικός απόφοιτος οποιασδήποτε εκπαιδευτικής βαθμίδας, ο οποίος εργάζεται κατά κύριο λόγο με σχέση εξαρτημένης εργασίας και ανεξάρτητα από τον τρόπο αμοιβής του (Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, μηνιαίος μισθός, κατ’αποκοπή, ωρομίσθιος, τηλεργασία κλπ), και ανεξάρτητα από τον τυπικό χαρακτηρισμό της εργασιακής σχέσης (σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, έργου, ανεξάρτητων υπηρεσιών, κλπ) ή τον ασφαλιστικό φορέα, που εργάζεται στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από ηλικία, φύλο, θρήσκευμα, εθνικότητα ή ιθαγένεια. Δηλαδή : μηχανικοί, γεωλόγοι, τεχνικοί, σχεδιαστές, γεωτεχνικοί, εργαστηριακοί υπάλληλοι, εργαζόμενοι στο μελετητικό και κατασκευαστικό τομέα, σε ερευνητικά κέντρα και προγράμματα καθώς και άνεργοι των παραπάνω χώρων. Μέλη του σωματείου μπορούν ακόμη να είναι τεχνικοί εργαζόμενοι στο εξωτερικό σε επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων.

2) Ο δικαιούμενος να εγγραφεί σαν μέλος του σωματείου, υποβάλλει έγγραφη αίτηση προς το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου στην οποία περιέχονται:

α) Όνομα, επίθετο, πατρώνυμο, έτος γέννησης, διεύθυνση.
β) ειδικότητα και χώρος εργασίας.
γ) Στοιχεία αστυνομικής ταυτότητας και ασφαλιστικού βιβλιαρίου.
δ) Δήλωση ότι αποδέχεται τις διατάξεις του καταστατικού.

Η εγγραφή γίνεται δεκτή με απόφαση του Δ.Σ. μετά από έλεγχο των παραπάνω προϋποθέσεων. Αν εντός ενός μηνός από την υποβολή της αίτησης εγγραφής, ο αιτών δεν ειδοποιήθηκε περί τυχόν απόρριψής της θεωρείται τακτικό μέλος του σωματείου.

Μαζί με την αίτηση εγγραφής, ο αιτών καταβάλει το ποσό του δικαιώματος εγγραφής και τις συνδρομές δύο (2) μηνών.

Άρθρο 6ο - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΕΛΩΝ

Κάθε μέλος αφού τηρεί και συμμορφώνεται με τις διατάξεις του παρόντος καταστατικού έχει τα παρακάτω δικαιώματα :

Α) Να συμμετέχει ολόπλευρα στη ζωή του σωματείου. Να είναι ενήμερος για κάθε τι που αφορά τη λειτουργία του σωματείου.

Β) Να παίρνει μέρος στις Γενικές Συνελεύσεις, να τοποθετείται και να αποφασίζει για όλα τα θέματα που τίθενται σε ψηφοφορία. Να παρακολουθεί τις συνεδριάσεις όλων των οργάνων του σωματείου, με δικαίωμα γνώμης και συμβουλευτικής ψήφου.

Γ) Να διακινεί ελεύθερα τις απόψεις του και τις ιδέες του μέσα στο σωματείο, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο και τρόπο που συνάδει στην αρχή της ελευθερίας της έκφρασης.

Δ) Να ελέγχει τις πράξεις και τις παραλήψεις του Δ.Σ., της Εξ.Επιτροπής και όλων των οργάνων του σωματείου. Να ζητά από τα όργανα και από κάθε μέλος του σωματείου την πραγματοποίηση των σκοπών του σωματείου, των αποφάσεων και των εντολών των Γενικών Συνελεύσεων.

Ε) Να ασκεί το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι για όλα τα όργανα του σωματείου.

Στ) Να αποχωρήσει οποτεδήποτε από το σωματείο. Για τούτο υποβάλλει έγγραφη αίτηση διαγραφής και καταβάλει τυχόν καθυστερούμενες οφειλές του.

Άρθρο 7ο - ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΜΕΛΩΝ

Κάθε μέλος πρέπει:

A) Να αντιλαμβάνεται ότι τα δικαιώματά του στο σωματείο συνοδεύονται από τις αντίστοιχες υποχρεώσεις. Ως εκ τούτου, είναι υποχρέωσή του να συμμετέχει στη ζωή του σωματείου, να βοηθά στη λειτουργία του, να αναλαμβάνει μερίδιο της ευθύνης για την πραγμάτωση των στόχων του.

Β) Να προωθεί τους στόχους του σωματείου στο χώρο δουλειάς του και στον κλάδο.

Γ) Να συμμετέχει στις διαδικασίες του συλλόγου (Γ.Σ. κλπ)

Δ) Να καταβάλλει στο σωματείο τις συνδρομές του.

Ε) Κάθε μέλος απαλάσσεται από τις προς το σωματείου συνδρομές κατά το χρονικό διάστημα που βρίσκεται στη στράτευση ή στην ανεργία.

Άρθρο 8ο - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ

Διακρίνονται σε τακτικούς και έκτακτους.

Τακτικοί : Η μηνιαία συνδρομή των μελών.

Έκτακτοι : Το δικαίωμα εγγραφής νέων μελών. Οι έκτακτες εισφορές των μελών. Οι εισφορές συναδέλφων και φίλων του σωματείου. Ποσά που συγκεντρώνονται από εκδηλώσεις, χοροεσπερίδες, εράνους, πώληση εντύπων, λαχειοφόρους, δωρεές, ενισχύσεις από άλλους συνδικαλιστικούς φορείς.

Το ύψος της μηνιαίας συνδρομής και του δικαιώματος της εγγραφής καθορίζονται από την Γ.Συνέλευση.

Όλα τα έσοδα αναγράφονται στο βιβλίο εσόδων-εξόδων του σωματείου και εισπράτονται με διπλότυπη απόδειξη. Εισφορές μπορεί να εισπραχθούν και με κουπόνια οικονομικής ενίσχυσης (αριθμημένα και σφραγισμένα με την σφραγίδα του συλλόγου).

Το σωματείο απαγορεύεται να πάρει χρηματοδότηση από εργοδότες, οργανώσεις εργοδοτών, κόμματα, πολιτικές οργανώσεις,συνδικαλιστικές παρατάξεις, κρατικούς και διακρατικούς φορείς, γιατί τέτοια χρηματοδότηση θα έθετε σε κίνδυνο την ανεξαρτησία του και την αυτοτέλειά του.

Έκτακτος πόρος για τον σωματείο είναι και το Απεργιακό Ταμείο που πρέπει να υπάρχει σε περίοδο απεργίας και αγώνα, για τις ανάγκες του συγκεκριμένου αγώνα.

Σε περίπτωση διάλυσης του σωματείου τα χρήματα του ταμείου του σωματείου αποδίδονται σε άλλο σωματείο ή ανώτερη συνδικαλιστική οργάνωση με απόφαση της Γενικής Συνέλευσής του.

Άρθρο 9ο - ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΜΕΛΩΝ

Διαγράφεται από το σωματείο οποιοδήποτε μέλος το οποίο :

Α) Έγινε εργοδότης.

Β) Του υποβλήθηκε η διαγραφή σαν πειθαρχική κύρωση.

Η διαγραφή αποφασίζεται από την Γενική Συνέλευση, ύστερα από πρόταση του Δ.Συμβουλίου ή οποιουδήποτε άλλου μέλους του σωματείου.

Μέλος του σωματείου που καθυστερεί την εξόφληση συνδρομών για δύο χρόνια διαγράφεται από τον σύλλογο. Επανεγγράφεται όταν εξοφλήσει τις καθυστερούμενες συνδρομές.

Άρθρο 10ο - ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ

Οι πειθαρχικές κυρώσεις είναι ανάλογες με το μέγεθος και τη φύση του παραπτώματος. Σαν παράπτωμα θεωρούνται ενέργειες και συμπεριφορές που αντιστρατεύονται τις επιδιώξεις και τους σκοπούς του συλλόγου και που υπονομεύουν τη λειτουργία και την δράση του π.χ. αντισυναδελφική συμπεριφορά, στήριξη των επιδιώξεων των εργοδοτών κ.ο.κ.

Πειθαρχικές κυρώσεις είναι : α) σύσταση, β) μομφή, γ) διαγραφή. Όλες οι πειθαρχικές κυρώσεις αποφασίζονται από την Γ.Συνέλευση και προτείνονται από το Δ.Σ. ή οποιοδήποτε άλλο μέλος του σωματείου.

Άρθρο 11ο - ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ

Οι Γενικές συνελεύσεις των μελών του συλλόγου είναι το ανώτερο όργανο του συλλόγου. Οι Γ.Σ. διακρίνονται σε τακτικές και έκτακτες. Τακτικές Γ.Σ. γίνονται δύο (2) τουλάχιστον φορές το χρόνο ( Μάη, Σεπτέμβρη). Έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις συγκαλούνται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου ή αν το ζητήσει το 1/10 των ταμειακώς εντάξει μελών με έγγραφη αίτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο που θα αναγράφει το θέμα της σύγκλισης. Στην περίπτωση αυτή το Διοικητικό Συμβούλιο το αργότερο μέσα σε 15 ημέρες από την υποβολή της αίτησης συγκαλεί Γενική Συνέλευση.

Τα θέματα των Γενικών Συνελεύσεων ανακοινώνονται εκ των προτέρων με την εξαγγελία σύγκλισης της Γενικής Συνέλευσης, όμως, κάθε μέλος του Σωματείου που μετέχει σ’αυτή μπορεί να προτείνει και άλλα θέματα για συζήτηση και αποφάσεις.

Οι Γενικές Συνελεύσεις μπορούν να συζητούν και να αποφασίζουν για κάθε τι που αφορά το Σύλλογο, χωρίς κανένα περιορισμό.

Οι αποφάσεις λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών.

Η Γενική Συνέλευση έχει απαρτία αν παραβρίσκεται το 1/3 των ταμειακώς εντάξει μελών του σωματείου. Αν δεν υπάρχει απαρτία στην πρώτη συζήτηση συγκαλείται νέα Γενική Συνέλευση εντός 15 ημερών (το αργότερο), για την οποία απαιτείται παρουσία του 1/4 των ταμειακώς εντάξει μελών. Αν η απαρτία δεν υπάρχει και τη δεύτερη φορά συγκαλείται εντός 15ήμερου (το αργότερο) τρίτη Γενική Συνέλευση, κατά την οποία αρκεί το 1/5 των ταμειακώς εντάξει μελών.

Στην περίπτωση αποτυχίας και της τρίτης Γενικής Συνέλευσης, μόνο μετά παρέλευση ενός μηνός συγκαλείται νέα, η οποία όμως θεωρείται σαν πρώτη.

Οι αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων λαμβάνονται με ανοιχτή ψηφοφορία και ποτέ δια βοής. Για θέματα αρχαιρεσιών, εμπιστοσύνης στο Διοικητικό Συμβούλιο, έγκρισης λογοδοσίας, προσωπικών γενικώς και απεργίας η ψηφοφορία πρέπει να είναι μυστική.

Σε κάθε περίπτωση μυστικής ψηφοφορίας, αν για την απαρτία της Γενικής Συνέλευσης είναι αρκετή η παρουσία ως και του 1/4 των ταμειακώς εντάξει μελών, είναι δε παρόντα τόσα μέλη όσα να καλύπτουν τον ελάχιστο αυτό αριθμό, απαιτείται πλειοψηφία των 3/4 των παρόντων.

Στις Γενικές Συνελεύσεις προεδρεύει 3μελές προεδρείο εκλεγμένο από τη Συνέλευση.

Οι Γενικές Συνελεύσεις καλούνται με προσωπικές προσκλήσεις, τις οποίες αποστέλλει το Διοικητικό Συμβούλιο στα μέλη, πέντε (5) τουλάχιστον ημέρες πριν τη Γενική Συνέλευση. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις η σύγκλιση της Γενικής Συνέλευσης μπορεί να γίνει με σχετική δημοσίευση στον τύπο. Στις προσκλήσεις πρέπει να αναγράφεται α) ο τόπος, η ημερομηνία, η ώρα, β) τα θέματα, γ) αν η συγκαλούμενη συνέλευση είναι πρώτη, δεύτερη ή τρίτη.

Στις τακτικές Γενικές Συνελεύσεις γίνεται απολογισμός και χαράζεται το πρόγραμμα δράσης του συλλόγου. Εκεί ελέγχονται και όλα τα όργανα του Σωματείου (Δ.Σ. Εξελεγκτική Επιτροπή κ.λ.π.), αν υλοποίησαν τις αποφάσεις της προηγούμενης Γενικής Συνέλευσης.

Σε περίπτωση συχνής σύγκλισης Γενικής Συνέλευσης ή απεργιακού αγώνα σε εξέλιξη υπάρχει η δυνατότητα συγκρότησης Επιτροπής Αγώνα που τα μέλη της εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση και αναλαμβάνει το συντονισμό του αγώνα. Κάθε μέλος της μπορεί να εκπροσωπεί το σωματείο σε οποιαδήποτε δικαστική, νομική ή άλλη αρχή με εξουσιοδότηση της Γενικής Συνέλευσης.

Ιδρύεται τοπικό παράρτημα του σωματείου ύστερα από απόφαση της ιδρυτικής συνέλευσης του παραρτήματος εφόσον αποδέχεται τους όρους του παρόντος καταστατικού και αποτελείται από δέκα (10) τουλάχιστον άτομα. Τοπικό παράρτημα μπορεί να ιδρυθεί ένα σε κάθε νομό με έδρα οποιαδήποτε πόλη του νομού αποφάσισαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στην ιδρυτική τους συνέλευση. Δεν γίνεται δεκτό δεύτερο παράρτημα στον ίδιο νομό. Στην συνέχεια το Δ.Σ. εγκρίνει την ίδρυσή του και παραδίδει την σφραγίδα του παραρτήματος.

Τα παραρτήματα του Συλλόγου έχουν αυτοτέλεια στη δράση και τη λειτουργία τους (Γ.Σ., συντονιστική επιτροπή) στα πλαίσια των γενικότερων σκοπών του Σωματείου και είναι υπεύθυνα για την ανάπτυξη της δράσης του σωματείου της περιοχής τους.

Άρθρο 12ο - ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Υπεύθυνο όργανο του Σωματείου, στο διάστημα από τη μία Γενική Συνέλευση στην άλλη είναι το Διοικητικό Συμβούλιο. Καθήκον του είναι να συντονίζει την υλοποίηση των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων. Γι’αυτό λογοδοτεί και ελέγχεται στις Γενικές Συνελεύσεις.

Το Διοικητικό Συμβούλιο συγκροτείται σε σώμα στην πρώτη συνεδρίασή του που καλείται με ευθύνη του πλειοψηφίσαντα συμβούλου εντός οκτώ (8) ημερών από την εκλογή του. Εκλέγει μεταξύ των μελών του με μυστική ψηφοφορία Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο, Γραμματέα, Ταμία, Αναπληρωτή Γραμματέα, Έφορο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου είναι 7μελές και η θητεία του είναι 2ετής.

Βρίσκεται σε απαρτία αν παρεβρίσκονται τέσσερα (4) τουλάχιστον μέλη του. Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει επτά αναπληρωματικά μέλη. Συνεδριάζει μία φορά στις 15 ημέρες και πιο τακτικά αν κριθεί αναγκαίο από το Διοικητικό Συμβούλιο σα σώμα ή από 3 μέλη του. Η ημέρα και η ώρα των τακτικών συνεδριάσεων καθορίζονται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Τα θέματα συζήτησης στο Διοικητικό Συμβούλιο ορίζονται από τα μέλη του.

Οι αποφάσεις λαμβάνονται κατά την πλειοψηφία των παρόντων

* Ο Πρόεδρος ή ο Γραμματέας του Δ.Σ. εκπροσωπεί το σωματείου. Η Γενική Συνέλευση μπορεί να ορίσει και άλλο σαν εκπρόσωπο του Σωματείου. Ο Πρόεδρος διευθύνει τις συνεδριάσεις του Δ.Σ., υπογράφει μαζί με το γραμματέα κάθε εξερχόμενο έγγραφο.
* Τον Πρόεδρο αναπληρώνει ο Αντιπρόεδρος, σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος.
* Ο Γραμματέας κρατά τα βιβλία πρακτικών των συνεδριάσεων του Δ.Σ. και των Γενικών Συνελεύσεων, κρατά το μητρώο μελών, φροντίζει την αλληλογραφία του Σωματείου και τα αρχεία εισερχομένων-εξερχομένων εγγράφων. Υπογράφει μαζί με τον Πρόεδρο κάθε εξερχόμενο έγγραφο. Φυλάσσει τη σφραγίδα του Σωματείου.
* Ο Ταμίας έχει την ευθύνη τήρησης του βιβλίου εσόδων-εξόδων (ταμείο), των μπλοκ των διπλότυπων αποδείξεων είσπραξης με τις οποίες γίνεται η είσπραξη των μηνιαίων συνδρομών και των λοιπών εισφορών, των μπλοκ των διπλότυπων αποδείξεων πληρωμής με τις οποίες γίνεται η οποιαδήποτε πληρωμή και του βιβλίου περιουσίας όπου καταγράφονται όλα τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία του Σωματείου.
* Ο Ταμίας δύο (2) φορές το χρόνο συντάσσει λεπτομερή απολογισμό της διαχείρησής του, τον οποίο υποβάλλει σε κοινή συνεδρίαση του Δ.Σ. και της Εξελεγκτικής Επιτροπής. Τα όργανα αυτά με την έγκριση του απολογισμού διαχείρησης φέρουν αλληλέγγυα την ευθύνη με τον Ταμία.
* Ο Αναπληρωτής Γραμματέας βοηθά τον Γραμματέα στο έργο του και τον αναπληρώνει σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος.
* Ο Έφορος φροντίζει για την καλή λειτουργία των γραφείων του Σωματείου και αναπληρώνει τον Ταμία σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος.

'Αρθρο 13ο - ΛΟΙΠΑ ΟΡΓΑΝΑ-ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

1. Η Εξελεγκτική Επιτροπή αποτελείται από τρία (3) τακτικά και ισάριθμα αναπληρωματικά μέλη. Εκλέγεται μαζί και κατά τον ίδιο τρόπο με το Διοικητικό Συμβούλιο και έχει την ίδια 2ετή θητεία. Μετά την εκλογή της κατά την πρώτη συνεδρίασή της, η οποία καλείται κατόπιν πρόσκλησης από εκείνον που πήρε τις περισσότερες ψήφους, εκλέγει τον Πρόεδρό της, ο οποίος διευθύνει τις εργασίες της. Η Εξελεγκτική Επιτροπή ελέγχει την οικονομική διαχείρηση του σωματείου. Επιβλέπει αν αυτή είναι σύμφωνη με το καταστατικό και τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης. Δικαιούται να εξετάζει το βιβλίο Εσόδων-Εξόδων και να ζητά την επίδειξη του περιεχομένου του ταμείου. Συντάσσει έκθεση για την οικονομική διαχείρηση και την υποβάλλει στην Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση. Το πρακτικό της συνεδρίασης της Εξελεγκτικής Επιτροπής συντάσσεται πάνω στο βιβλίο Εσόδων-Εξόδων.

2. Οι Γενικές Συνελεύσεις μπορούν να εκλέξουν και μία σειρά Επιτροπές για την καλύτερη λειτουργία του σωματείου, για την καλύτερη υλοποίηση των αποφάσεων των Γ.Σ. Τέτοιες είναι: Συντακτική Επιτροπή της εφημερίδας, Πολιτιστική, Αθλητική κ.ά. Ο αριθμός των μελών τους αποφασίζεται από τη Γενική Συνέλευση. Η Γενική Συνέλευση έχει τη δυνατότητα ανάκλησης οποιουδήποτε μέλους των επιτροπών αυτών. Οι Επιτροπές λογοδοτούν στις Γενικές Συνελεύσεις, μπορούν να κρατούν πρακτικά συνεδριάσεων.

Οι συνεδριάσεις όλων των οργάνων (πέρα από τη Γ.Σ.) είναι ανοιχτές για κάθε μέλος του σωματείου με το δικαίωμα γνώμης και συμβουλευτικής ψήφου.

Άρθρο 14ο - ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ ΟΡΓΑΝΩΝ-ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ

Κατά την τελευταία Γενική Συνέλευση της θητείας του Δ.Σ. αυτό λογοδοτεί για τα πεπραγμένα του.

Αυτή η Γ.Σ. ονομάζεται Εκλογοαπολογιστική. Εκλέγεται τριμελής Εφορευτική Επιτροπή και ισάριθμα αναπληρωματικά μέλη, η οποία φροντίζει για τη διενέργεια των ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΩΝ για ανάδειξη νέου Δ.Σ., Εξελεγκτικής Επιτροπής και αντιπροσώπων στα συνέδρια των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων. Η Εφορευτική Επιτροπή εποπτεύει ώστε οι εκλογές να γίνουν σύμφωνα με τις διατάξεις του καταστατικού και με βάση το βιβλίο μητρώου μελών. Αποφαίνεται για κάθε προκύπτουσα αμφισβήτηση ή υποβαλόμενη ένσταση.

Οι αρχιερεσίες διενεργούνται ένα (1) μήνα μετά την εκλογή της Εφορευτικής Επιτροπής και διαρκούν τρείς (3) ημέρες. Στην Εφορευτική Επιτροπή οι επιθυμούντες να υποβάλλουν υποψηφιότητα καταθέτουν αίτηση για δέκα (10) ημέρες μετά τη λήξη της Εκλογοαπολογιστικής Συνέλευσης.

Στην αίτηση αναγράφεται και ο συνδυασμός στον οποίο μετέχει ο υποψήφιος.

Η Εφορευτική Επιτροπή ανακηρύσσει του υποψήφιους και καταρτίζει το ψηφοδέλτιο ή τα ψηφοδέλτια τα οποία πρέπει να είναι τυπωμένα δύο (2) ημέρες πριν τις αρχιερεσίες. Επίσης, με ευθύνη της Εφορευτικής Επιτροπής τοιχοκολλείται στα γραφεία του σωματείου πίνακας των υποψηφίων.

Η ψηφοφορία γίνεται πάντοτε με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας ή άλλου δημοσίου εγγράφου και του εκλογικού συνδικαλιστικού βιβλιαρίου.

Οι αρχιερεσίες γίνονται με το σύστημα της απλής αναλογικής. Οι υποψήφιοι κατέρχονται με ατομικά ή κατά συνδυασμό ψηφοδέλτια, τα οποία περιλαμβάνουν τα ονόματά τους με αλφαβητική σειρά.

Οι έδρες του Δ.Σ., της Εξελεγκτικής Επιτροπής και ο αριθμός των αντιπροσώπων κατανέμονται μεταξύ των συνδυασμών και των χωριστών υποψηφίων ανάλογα με την εκλογική τους δύναμη. Το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων διαιρείται με τον αριθμό των εδρών του Δ.Σ. (δηλαδή, επτά (7)) ή της Εξελεγκτικής Επιτροπής (δηλαδή, τρία (3)) ή με τον αριθμό των αντιπροσώπων που εκλέγονται για τα συνέδρια. Το πηλίκο αυτής της διαίρεσης, παραλειπόμενου του δεκαδικού μέρους, αποτελεί το εκλογικό μέτρο. Κάθε συνδυασμός καταλαμβάνει τόσες έδρες στο Διοικητικό Συμβούλιο ή την Εξελεγκτική Επιτροπή και εκλέγει τόσους αντιπροσώπους όσες φορές χωρεί το εκλογικό μέτρο στον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβε.

Μεμονωμένος υποψήφιος, που έλαβε το ίδιο ή μεγαλύτερο αριθμό ψήφων από το εκλογικό μέτρο, καταλαμβάνει μία έδρα στο όργανο για το οποίο είχε θέσει υποψηφιότητα ή εκλέγεται αντιπρόσωπος εφόσον ήταν υποψήφιος για τη θέση αυτή.

Συνδυασμός που περιλαμβάνει υποψήφιους λιγότερους από τις έδρες που του ανήκουν, καταλαμβάνει τόσες μόνο έδρες ή εκλέγει τόσους μόνο αντιπροσώπους, όσοι είναι και οι υποψήφιοί του.

Οι έδρες που μένουν αδιάθετες καταλαμβάνονται από τους συνδιασμούς ή ανεξάρτητους με τα μεγαλύτερα κατά σειρά υπόλοιπα, ανεξάρτητα αν έχουν συμπληρώσει το εκλογικό μέτρο.

Σε περίπτωση ισοψηφίας υπολοίπων, την έδρα παίρνει το ψηφοδέλτιο που δεν έχει άλλη έδρα στο Δ.Σ. αλλιώς το ψηφοδέλτιο που έχει τη μεγαλύτερη δύναμη. Τέλος σε περίπτωση ισοψηφίας ψηφοδελτίων η έδρα καταλαμβάνεται με κλήρωση.

Η σειρά επιτυχίας των υποψηφίων του κάθε συνδυασμού καθορίζεται από τον αριθμό των σταυρών προτιμήσεως, τον οποίο έλαβε κάθε υποψήφιος. Σε περίπτωση ισοσταυρίας η σειρά καθορίζεται με κλήρωση.

Για την αντικατάσταση παραιτηθέντος ή εκλιπόντος ή παυθέντος μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου ή της Εξελεγκτικής Επιτροπής καλείται να αναπληρώσει ο πρώτος επιλαχών του συνδυασμού στον οποίο ανήκε ο παραιτηθής ή εκλιπών ή παυθής. Για την αντικατάσταση μεμονωμένου, η αναπλήρωση γίνεται από το λαβόντα με τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης υποψήφιο, ανεξαρτήτως συνδυασμού.

Άρθρο 15ο - ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ-ΔΙΑΛΥΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

1. Η αλλαγή του παρόντος καταστατικού γίνεται μέσα από Καταστατική Συνέλευση που ζητείται από το 1/3 των ταμειακώς εντάξει μελών, με έγγραφη πρόταση προς το Δ.Σ. Στην πρόταση αυτή, καλό είναι να αναγράφεται η τροποποίηση ποιων άρθρων προτείνεται και για ποιο λόγο. Η Καταστατική Συνέλευση χρειάζεται ως απαρτία το 1/2 των ταμειακώς εντάξει μελών του Συλλόγου. Οι καταστατικές αλλαγές που θα προταθούν πρέπει να συγκεντρώσουν τα 3/4 των υποψήφιων παρόντων στη Συνέλευση Μελών.

2. Ο Σύλλογος δε διαλύεται παρά μόνο αν παραμείνουν λιγότερα από είκοσι (20) μέλη. Για τη διάλυση του Σωματείου απαιτείται απόφαση Γενικής Συνέλευσης του 1/2 των ταμειακώς εντάξει μελών και να παρθεί απόφαση με την πλειοψηφία των 3/4 των παρόντων μελών. Αφού αποφασισθεί να διαλυθεί ο Σύλλογος, η περιουσία του σε χρήματα, κινητά και ακίνητα, δια τίθενται σύμφωνα με το άρθρο 8 του παρόντος καταστατικού.

Άρθρο 16ο

Κάθε θέμα, το οποίο δεν προβλέπεται και δε ρυθμίζεται από τις διατάξεις του παρόντος καταστατικού, ρυθμίζεται από τη Γενική Συνέλευση του σωματείου.