Μετά το σάλο που προκάλεσε η επαίσχυντη εγκύκλιος για τα μπλοκάκια το Υπουργείο Εργασίας φέρνει νέα διορθωτική εγκύκλιο προκειμένου να εκτονώσει τις αντιδράσεις των εργαζομένων που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών μέσω «διορθωτικής» εγκυκλίου, χωρίς όμως να αλλάζει σε τίποτα τις προηγούμενες ρυθμίσεις.

Η νέα εγκύκλιος προβλέπει την καταβολή εισφορών μισθωτού (από 26,95% σε 9,22% και από 37,95% σε 16,52%) για τους εργαζόμενους με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Ωστόσο πετάει πάλι το μπαλάκι στον εργαζόμενο.

Πιο συγκεκριμένα η εγκύκλιος αναφέρει ότι σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν υποβάλει ΑΠΔ και ο ΕΦΚΑ ενημερωθεί μέσω υπεύθυνης δήλωσης από τον εργαζόμενο με ΔΠΥ, τότε ο εργαζόμενος καταβάλει εισφορές μισθωτού, μέχρι την επίλυση της διαφοράς από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Το διάστημα αυτό ο εργαζόμενος είναι ασφαλιστικά ενήμερος. Επίσης αναφέρεται ότι το ίδιο θα ισχύσει και στην περίπτωση μισθωτού που εκδίδει παράλληλα ΔΠΥ σε μέχρι δύο εργοδότες.

Όπως προκύπτει σαφώς η ευθύνη της απόδειξης της εξαρτημένης σχέσης παραμένει στον εργαζόμενο. Σε καμία περίπτωση δεν επιλύεται το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι παραμένουν ανυπεράσπιστοι απέναντι στην επιθετικότητα των εργοδοτών που δε θέλουν να καταβάλλουν το κόστος της ασφάλισης που τους αναλογεί.

Από τις 20 Ιανουαρίου που εκδόθηκε η πρώτη εγκύκλιος για τα μπλοκάκια, οι εργοδοτικές οργανώσεις και οι εκπρόσωποι των κατασκευαστικών ομίλων είναι σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο Εργασίας, προκειμένου σε συνεργασία με την κυβέρνηση να αποφύγουν το κόστος της ασφάλισης. Παράλληλα η κυβέρνηση αρνείται να δει τους εκπροσώπους του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών που έχουν επανειλημμένα ζητήσει συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Αν. Πετρόπουλο. Στους χώρους δουλειάς, οι εργαζόμενοι είτε πληρώνονται με έναντι, είτε τους ανακοινώνονται μειώσεις μισθών. Σε αρκετές περιπτώσεις ασκούνται πιέσεις και εκβιασμοί από την εργοδοσία προκειμένου να μην δηλώσουν οι εργαζόμενοι την εξαρτημένη σχέση εργασία στον ΕΦΚΑ. Υπάρχουν μάλιστα εργοδότες που καλούν τους εργαζόμενους να μην υπαχθούν στη ρύθμιση προκειμένου να μπορούν να «φοροδιαφύγουν». Παράλληλα, σε αρκετά μελετητικά γραφεία η εργοδοσία πριμοδοτεί την μαύρη και αδήλωτη εργασία.

Η κυβέρνηση από την μία παραδέχεται ότι «η καλυμμένη παροχή εξαρτημένης εργασίας από έναν εργαζόμενο που εμφανίζεται ως αυτοαπασχολούμενος συνιστά παράνομη πρακτική», από την άλλη όμως δεν καταργεί το μπλοκάκι στην εξαρτημένη σχέση εργασίας. Παράλληλα έχει το θράσος να δηλώνει ότι όλα αυτά γίνονται για την «προστασία των συμφερόντων του κόσμου της εργασίας».

Όμως η προστασία των συμφερόντων του κόσμου της εργασίας προϋποθέτει:

Κατάργηση του άθλιου καθεστώτος πληρωμής με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Κανονικές προσλήψεις με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς καμία μείωση των αποδοχών!

Να πληρώσει επιτέλους η εργοδοσία το κόστος για την ασφάλιση.

Κατάργηση του ν. Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Ριζική μείωση των εισφορών.

Αυξήσεις στους μισθούς. Συλλογικές συμβάσεις εργασίας, κατοχύρωση και άμεση επαναφορά όλων όσων μας έκλεψαν.