Ψήφισμα του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών

Στις 25 Μαρτίου του 2012, μετά από αποφάσεις της ΕΛΜΕ, άλλων συλλόγων και κοινωνικών φορέων της πόλης των Χανίων, συλλογικοτήτων της Αριστεράς και με τη στήριξη πολλών Χανιωτών, μεταξύ των οποίων υπήρχαν πολλοί γονείς και μαθητές, πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της παρέλασης διαδήλωση ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και των εκφραστών της, που, από τη μία ωθεί τον κόσμο στη φτώχεια και από την άλλη, τους καλεί να παρελαύνουν και να την υπερασπίζονται.

Τη στιγμή που ο κόσμος επιχείρησε να ξεκινήσει τη διαδήλωσή του, δέχτηκε αιφνιδιαστικά συντεταγμένη επίθεση από τις δυνάμεις των ΜΑΤ, με γκλομπς και χρήση δακρυγόνων. Στη συνέχεια, άντρες της ασφάλειας συνέλαβαν αναίτια τρεις από τους διαδηλωτές: το Γιώργο Τζίμα, μέλος του συλλόγου φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης, το Διαμαντή Μανώλη, μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης εκείνη την περίοδο και τον Άρη Ρέττο, καθηγητή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και μέλος της ΕΛΜΕ Χανίων. Η σύλληψή τους ακολουθήθηκε από πολλές άτοπες κατηγορίες εις βάρος τους και φέτος, μετά από αναβολή, η δίκη τους πραγματοποιείται την 1η Μαρτίου 2017 στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χανίων.

Οι προσαγωγές και συλλήψεις εκατοντάδων διαδηλωτών σε κινητοποιήσεις των τελευταίων ετών, οι διώξεις φοιτητών που διεκδικούν ένα άλλο πανεπιστήμιο, δημόσιο και δωρεάν για όλους και τόσα άλλα παραδείγματα αποδεικνύουν πως συνεχίζεται η αυταρχική θωράκιση του κράτους. Αυτό γίνεται ώστε οι εκάστοτε κυβερνήσεις, με τη σύμπραξη της ΕΕ και του ΔΝΤ, να μπορούν να τσακίζουν τα δικαιώματα του λαού, χωρίς να τον βρίσκουν ως εμπόδιο μπροστά τους, τη στιγμή που δεν μπορούν να τον έχουν με το μέρος τους.

Ως Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καταγγέλλουμε την επίθεση των ΜΑΤ, την αναίτια σύλληψη των τριών διαδηλωτών, ένας εκ των οποίων είναι και μέλος του Σωματείου μας και την απόφαση να οδηγηθούν σε δίκη με ψευδείς κατηγορίες. Θεωρούμε επίσης ότι η ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης οποιουδήποτε μέλους ενός συλλόγου, σωματείου ή συνδικαλιστικού φορέα, είναι καταδικαστέα ως φίμωση του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος.

  • Απαιτούμε να αθωωθούν οι τρεις διωκόμενοι!

  • Οι κοινωνικοί αγώνες δε δικάζονται!