Πέμπτη 14 Ιούνη: Όλοι & όλες στις ταξικές συγκεντρώσεις και στα συλλαλητήρια ενάντια στην ψήφιση των μέτρων

Πανελλαδική στάση εργασίας Πέμπτη 14 Ιούνη από τις 13:00 και μετά

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προσπαθεί να μας πείσει για την «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια και την «ανάπτυξη» που έρχεται. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι πρόκειται για ένα μνημόνιο δεκαετιών. Η άθλια συμφωνία της με τους δανειστές προβλέπει (απόφαση Eurogroup 24/5) ένα νέο δυσβάσταχτο πακέτο μέτρων για την συνέχιση των μνηνονίων ως το 2022. Έτσι φέρνει την Πέμπτη 14 Ιούνη, με τη γνωστή μορφή του κατ’ επείγοντος, νέο πολυνομοσχέδιο τα δεκάδες αντιλαϊκά προαπαιτούμενα που περιλαμβάνονται στην τέταρτη αξιολόγηση. Αρκετά από αυτά όχι μόνο διαψεύδουν πανηγυρικά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης περί επαναφοράς τάχα των συλλογικών διαπραγματεύσεων μετά το «τέλος των μνημονίων» αλλά στερεώνουν το έδαφος της νομιμοποίησης όλων των αντεργατικών μέτρων που έχουν έρθει ως σήμερα με βάση τον «Κώδικα Εργατικού Δικαίου και Κώδικα Ρυθμίσεων Εργασίας».

Το νέο τσεκούρωμα στις συντάξεις, η νέα μείωση του αφορολόγητου, για τα ματωμένα και διαρκώς αυξανόμενα πρωτογενή πλεονάσματα, το σφίξιμο της θηλιάς για τα «κόκκινα» δάνεια των χρεωμένων εργατικών-λαϊκών νοικοκυριών και τα υπόλοιπα αντιλαϊκά μέτρα αποδεικνύουν την εντεινόμενη κοροϊδία της κυβέρνησης και διαφόρων επιτελείων, περί «τέλους των μνημονίων», «αντίμετρων», «ενίσχυσης της κοινωνικής προστασίας» κ.ο.κ.

Τα νέα βάρβαρα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση, ύψους 18,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2022, έρχονται να προστεθούν σε όλα τα προηγούμενα και αφορούν ακριβώς τη «μεταμνημονιακή» περίοδο, επιβεβαιώνοντας ότι η «δίκαιη ανάπτυξη» της καπιταλιστικής κερδοφορίας όχι μόνο δεν φέρνει ανάκτηση απωλειών για τους εργαζόμενους και το λαό, αλλά προϋποθέτει ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης… Δυσκολεύει την προσφυγή στην διαιτησία για τη συναψη ΣΣΕ, ενώ δίνει νέα Bonus στην εργοδοσία με εκπτώσεις στις εργοδοτικές εισφορές για την κοινωνική ασφάλιση.

Πιο συγκεκριμένα, στο νέο «μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής 2019-22» περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

– πλήρης παράδοση στους δανειστές της δημόσιας περιουσίας. Μάλιστα κάθε φορά που δεν θα καταβάλλεται κάποια δόση στους δανειστές αυτοί θα μπορούν να κατάσχουν τμήματα της δημόσιας περιουσίας

– συνοπτικές διαδικασίες ώστε να πωλούνται τα «κόκκινα» δάνεια από τις τράπεζες στα funds

– αιματηρά πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022

– μείωση του αφορολόγητου, μείωση των συντάξεων μέχρι 35% και κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το τέλος του 2019

– πλαφόν ως το 2022 στις προσλήψεις του Δημοσίου, το μισθολόγιο και τον αριθμό των συμβασιούχων και αναπληρωτών στα επίπεδα του 2018

– καμιά πρόβλεψη για μόνιμους διορισμούς σε εκπαίδευση, υγεία κ.ά. παρά μόνο στην ΑΑΔΕ, δηλ. το μηχανισμό κατασχέσεων και φοροληστείας

– συγκέντρωση των αποθεματικών του δημοσίου σε έναν ενιαίο λογαριασμό, ώστε οι μισθοί και οι συντάξει να εγγυηθούν την ομαλή αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους

– αναδιοργάνωση ΕΝΦΙΑ, νέες αυξήσεις και επιβολή του και σε εκτός σχεδίου εκτάσεις

– άμεσο ξεπούλημα ΔΕΣΦΑ, ΔΕΗ. Διευκόλυνση της ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού, για χάρη του ομίλου Λάτση

– νέες φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο και νέο χτύπημα των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, την στιγμή που η κυβέρνηση αρνείται να επαναφέρει τις ΣΣΕ και τους κατώτατους μισθούς

Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να παρασυρθεί από τις υποσχέσεις και τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης που τάζει λαγούς με πετραχήλια όσον αφορά τις συλλογικές συμβάσεις και τον κατώτερο μισθό. Η «μεταμνημονιακή Ελλάδα» όχι μόνο δεν φέρνει ανάκτηση των απωλειών και ανακούφιση για τον εργαζόμενο λαό, αλλά θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την αντιλαϊκή επίθεση με βάση τα μνημόνια επιτήρησης της ΕΕ.

Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει για ενισχυμένη επιτροπεία με μόνιμη παρουσία τοποτηρητών της Ε.Ε. και των δανειστών και αξιολόγηση ανά τρίμηνο! Είναι φανερό ότι η πολυδιαφημιζόμενη «ανάπτυξή» τους και η «έξοδος» από τα μνημόνια περνάει πάνω από την ισοπέδωση κάθε εργατικής κατάκτησης και δικαιώματος.

Η προσπάθεια της «Κοινωνικής Συμμαχίας» ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-εργοδοτών για τον πλήρη παροπλισμό του εργατικού κινήματος, δεν πρόκειται να σταματήσει. Για ακόμα μια φορά, ο υποταγμένος κυβερνητικός -εργοδοτικός συνδικαλισμός αρνείται να κηρύξει απεργία, ούτε καν μια κινητοποίηση ενόψει της ψήφισης αντιλαϊκών μέτρων, διευκολύνοντας έτσι το μνημονιακό έργο της κυβέρνησης.

Οι εργαζόμενοι μέσα από τα σωματεία μας πρέπει να χαράξουμε έναν άλλο, αγωνιστικό δρόμο. Να σπάσουμε την συναίνεση, την απραξία και την ενεργητική στήριξη των αντιλαϊκών πολιτικών από ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Να βάλουμε μπροστά τις διεκδικήσεις, τα δικαιώματα και οι αγωνίες μας, για να γίνουν και νικήσουν οι ταξικοί αγώνες.

Απέναντι στη νέα αντιλαϊκή επίθεση και τα μνημόνια δια βίου να οργανώσουμε τη δική μας αντίσταση για:

– να μην περάσουν τα νέα μέτρα
– την κατάργηση των μνημονίων και όλου του αντιδραστικού νομοθετικού πλαισίου

Απαιτούμε
• Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές.
• Κατάργηση όλων των αντεργατικών αντιλαϊκών νόμων και των 3 μνημονίων.
• Επαναφορά, υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ!
• Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.
• Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας.
• Κάτω οι φόροι – να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας.
• Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου.
• Να γίνουν προσλήψεις στα δημόσια Νοσοκομεία, στα σχολεία, μόνιμων πλήρους απασχόλησης εκπαιδευτικών και υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων.