Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης 24 Νοέμβρη η κινητοποίηση του Σωματείου Μισθωτών  Τεχνικών, με συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας ενάντια στην ασφυκτική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι εργαζόμενοι μηχανικοί και τεχνικοί σε σχέση με τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Στην κινητοποίηση, οι εργαζόμενοι και άνεργοι μηχανικοί έδωσαν το μήνυμα του αγώνα για την ανατροπή των σχεδίων κυβέρνησης-ΕΕ-κεφαλαίου που διαλύουν τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης. Στη συγκέντρωση καλούσαν επίσης η Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών, ο ΣΑΔΑΣ και η ΕΜΔΥΔΑΣ.

Στα πλαίσια της κινητοποίησης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αν. Πετρόπουλο. Εκ μέρους του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών τέθηκαν το σύνολο των αιτημάτων ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, απαιτώντας δεσμεύσεις για την ικανοποίηση των διεκδικήσεών μας και σαφή τοποθέτηση πάνω στα ζητήματα του Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών, τις εισφορές, το ΚΕΑΟ, το επίδομα ανεργίας. Πιο συγκεκριμένα:

  • Ο υφυπουργός είπε πως τις επόμενες κιόλας μέρες θα υπάρξει υπουργική απόφαση για την άμεση εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου από 1.1.2017, με μηνιαία καταβολή εισφορών σε ύψος 38% στο εισόδημα του 2015.

  • Για την εργοδοτική εισφορά στα μπλοκάκια, στην αρχή ο υφυπουργός έκανε τον ανήξερο! Στην συνέχεια είπε πως δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη πρόβλεψη προκειμένου να καταβάλλει η εργοδοσία το κομμάτι που της αναλογεί σε ασφαλιστικές εισφορές στο μπλοκάκι. Συνεχίζοντας, δήλωσε πως πιθανόν να υπάρχει κάποια πρόβλεψη για όσους απασχολούνται σε 1 εργοδότη (ή σε ομίλους), παρότι στην εφορία φορολογείται κανείς ως μισθωτός αν έχει μέχρι 3 εργοδότες.

  • Σε σχέση με το αίτημα της κατάργησης του δελτίου στις περιπτώσεις της εξαρτημένης εργασίας και την αντικατάσταση του με κανονικές προσλήψεις, ήταν ξεκάθαρος πως η κυβέρνηση δεν προτίθεται να κινηθεί σε τέτοια κατεύθυνση.

  • Για το ΚΕΑΟ, θέσαμε το ζήτημα της κατάργησής του, ως έναν εισπρακτικό οργανισμό που επέβαλλε η τρόικα, και την άμεση διαγραφή οφειλών των ανέργων και των υποαπασχολούμενων. Από πλευράς Υπουργείου έγινε σαφές πως η κυβέρνηση δεν συζητά καν την διαγραφή των ασφαλιστικών χρεών των ανέργων συναδέλφων. Όσο για το περίφημο πάγωμα των οφειλών που έταξε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ, η απάντηση ήταν πως βρίσκεται στο τραπέζι της «διαπραγμάτευσης» με τους θεσμούς!

  • Αρνητική ήτανε η απάντηση και στο αίτημά μας να μην πληρώσουμε αναδρομικά τις αυξήσεις που προέβλεπε ο νόμος Λοβέρδου-Κουτρουμάνου του 2011.

  • Για το ζήτημα των εισφορών υπέρ ΟΑΕΔ και το επίδομα ανεργίας, το υπουργείο επεξεργάζεται σχέδιο υπουργικής απόφασης με πολύ δυσμενείς όρους ένταξης. Μάλιστα σχεδιάζεται η παρακράτηση του όποιου ισχνού επιδόματος ανεργίας προκειμένου να καλυφθούν χρέη ή ασφαλιστικές εισφορές. Στο ζήτημα της απαλλαγής των ανέργων από την υποχρέωση καταβολής εισφορών ήταν αρνητικοί.

  • Στην συνάντηση επιβεβαιώθηκε πως το ΤΕΕ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για την ίδρυση επαγγελματικού–ιδιωτικού ταμείου, γεγονός που θα συνεχίσει τη διευκόλυνση της πρόσβασης του εργολαβικού κεφαλαίου στον εύκολο και φτηνό δανεισμό και στην Τράπεζα Αττικής.

Μία μέρα μόλις μετά από την συνάντηση με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, η εφημερίδα ‘Ημερησία’ αναφέρει πως η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο ανάκλησης της ρύθμισης του νόμου Κατρούγκαλου που επιβάλλει τη συμμετοχή του εργοδότη, στο κόστος των ασφαλίστρων που αναλογούν στο «μισθό» των εργαζομένων οι οποίοι αμείβονται με «μπλοκάκι».

Όλα τα παραπάνω συνιστούν βαθιά επιδείνωση της θέσης της πλειοψηφίας των συναδέλφων. Επιπλέον, η εργοδοσία και η κυβέρνηση συμφωνούν στο θάψιμο του οξυμένου ζητήματος για το διαρκώς διευρυνόμενο τμήμα εργαζομένων που αναγκάζεται να κόβει μπλοκάκι.

Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση κοροϊδεύει τους ασφαλισμένους του ΤΣΜΕΔΕ, τους εργαζόμενους με μπλοκάκι και τους άνεργους συναδέλφους. Η «ταξική μεροληψία» τους κυβέρνησης προσφέρει άσυλο στην εργοδοσία, για να μην πληρώσει δεκάρα για την ασφάλιση των εργαζομένων και προσπαθεί να κλείσει γρήγορα κάθε συζήτηση για την εξαρτημένη σχέση εργασίας στα «μπλοκάκια». Εξάλλου, βασικός προσανατολισμός τους κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι η εφαρμογή όλων των μορφών ελαστικής απασχόλησης στον κλάδο, είτε με την εξάπλωση του άθλιου καθεστώτος πληρωμής με δελτίο, είτε με τη γενίκευση των ατομικών συμβάσεων, είτε με την προώθηση των προγραμμάτων ανακύκλωσης τους ανεργίας (voucher και άλλα παρόμοια).

Η κυβέρνηση έχει δείξει σαφή δείγματα γραφής για το πώς θα προχωρήσει στο θέμα του ασφαλιστικού. Είναι επιτακτική ανάγκη οι εργαζόμενοι και άνεργοι συνάδελφοι να πάρουνε την κατάσταση στα χέρια τους. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα πρέπει να αποτελέσει περίοδο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων, με αποφασιστικές πρωτοβουλίες πολιτικής αντιπαράθεσης και μαχητικής δράσης.

Απαιτούμε:

  • την άμεση μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

  • την κατάργηση του δελτίου παροχής υπηρεσιών και των υπόλοιπων μορφών ελαστικής εργασίας