Στις 11 Μαΐου, κλιμάκιο του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών πραγματοποίησε εξόρμηση-παρέμβαση σε τεχνικές εταιρείες που ασχολούνται με έργα του κτηματολογίου, προκειμένου να ενημερώσει τους συναδέλφους για τις εξελίξεις σχετικά με το νέο ασφαλιστικό, να ελέγξει το εργασιακό καθεστώς κάτω από το εργάζονται οι συνάδελφοι και να ενημερώσει για την απεργία που έγινε στις 17 Μαΐου, με αφορμή την ψήφιση του λεγόμενου 4ου μνημονίου. Η πρόθεση του σωματείου, όπως κάθε σωματείο οφείλει να κάνει, είναι η υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Φαίνεται όμως πως οι εργοδότες των συστεγαζόμενων εταιρειών ΓΕΩΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ και ΤΟΜΗ επί της οδού Μαιανδρουπόλεως 11 (Πανόρμου) έχουν αντίθετη γνώμη.

Ήταν η δεύτερη φορά που επιχειρήθηκε παρέμβαση και επαφή με τους συναδέλφους στην συγκεκριμένη εταιρεία και για δεύτερη φορά αυτή εμποδίστηκε. Στην πρώτη επίσκεψη δεν επιτράπηκε στα μέλη του Σωματείου να εισέλθουν καν στο κτίριο. Στη δεύτερη επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 11 Μαΐου αρχικά το ένα από τα δύο αφεντικά κάλεσε τα μέλη του Σωματείου στο γραφείο του. Ζήτησε πληροφορίες για το σωματείο, ενώ σε ερώτηση των μελών του σωματείου για το τι γίνεται με τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων η απάντηση ήταν «δεν ξέρουμε ακόμη» (!!!). Αποχωρώντας από το γραφείο του αφεντικού το κλιμάκιο του σωματείου επιχείρησε να έρθει σε επαφή με τους συναδέλφους στους τρεις από κάτω ορόφους. Τα δύο αφεντικά σταμάτησαν τα μέλη του σωματείου στις σκάλες και τους εμπόδισαν να δουν τους εργαζόμενους, ενώ χρησιμοποίησαν και απειλές.

Η εν λόγω εταιρεία απασχολεί εργαζόμενους με μπλοκάκι ως ελεύθερους επαγγελματίες παρά την εξαρτημένη σχέση εργασίας, αρνείται την καταβολή των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών που της αναλογούν και απαγορεύει τη συνδικαλιστική δράση κρατώντας τους εργαζόμενους σε καθεστώς ομηρίας.

Τέρμα πια στην κοροϊδία – Να τελειώνουμε με το «μπλοκάκι»

Η περίπτωση της εργοδοσίας στις εταιρείες ΓΕΩΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ και ΤΟΜΗ αποτελεί τον κανόνα στον κλάδο. Σε μια σειρά τεχνικές εταιρείες και γραφεία, αλλά και σε μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους, η εργοδοσία φορτώνει στους εργαζόμενους το κόστος της ασφάλισης που της αναλογεί. Οι μειώσεις στους μισθούς, η επιβολή νέων δυσμενέστερων συμβάσεων, η πριμοδότηση της αδήλωτης εργασίας συνιστούν καθημερινότητα για χιλιάδες συναδέλφους. Σε μια σειρά γραφεία και εταιρείες η εργοδοσία αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους ως «ελευθέρους επαγγελματίες», ενώ σε αρκετές περιπτώσεις τους εξαναγκάζει να υπογράψουν υπεύθυνες δηλώσεις ότι δεν υπάγονται στη ρύθμιση για τα μπλοκάκια. Με τον τρόπο αυτό οι εργαζόμενοι επιβαρύνονται με επιπλέον φορολόγηση, ενώ απεμπολούν τα δικαιώματα που απορρέουν από την εξαρτημένη σχέση εργασίας. Και φυσικά στις περισσότερες περιπτώσεις η εργοδοσία αρνείται κάθε συζήτηση για κανονικές προσλήψεις όσων απασχολεί με το μπλοκάκι.

Παράλληλα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο 4ο μνημόνιο θεσμοθέτησε νέο χαράτσι στους αυτοαπασχολούμενους και στα μπλοκάκια, καθώς δεν θα αφαιρούνται από το εισόδημα οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβλήθηκαν το προηγούμενο έτος. Το μέτρο αυτό θα οδηγήσει σε νέα απότομη επιβάρυνση το 2018 κατά 23% ενώ το2019 η αύξηση των εισφορών θα αγγίζει έως και το 27%. Η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν είναι διατεθειμένη να αντιμετωπίσει την εργοδοτική επιθετικότητα. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι από τους εκατοντάδες χιλιάδες απασχολούμενους με μπλοκάκι σε έναν εργοδότη, μόνο 9000 δηλώθηκαν από τους εργοδότες τους στις πλατφόρμες του ΕΦΚΑ, καταδεικνύοντας την απάτη της κυβέρνησης ότι με το νόμο αυτό «καταπολεμά την παρανομία» που υποκρύπτει το «μπλοκάκι».

Η εργοδοτική αυθαιρεσία δεν θα περάσει!

Σε κάθε εταιρεία οι εργαζόμενοι πρέπει να δράσουμε συλλογικά. Να καταγγείλουμε χωρίς καθυστέρηση στο σωματείο κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία, κάθε απόπειρα μείωσης των μισθών.

Να διεκδικήσουμε:

· Κανονικές προσλήψεις με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς καμία μείωση των αποδοχών! Να πληρώσει επιτέλους η εργοδοσία το κόστος για την ασφάλιση

· Υπογραφή αξιοπρεπών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, με κατοχύρωση και άμεση επαναφορά όλων όσων μας έκλεψαν.

· Κατάργηση του ν. Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Ριζική μείωση των εισφορών. Όχι στις αναδρομικές αυξήσεις.

· Όχι σε πλειστηριασμούς και κατασχέσεις για χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία, εφορίες, τράπεζες, κ.λπ.