Καταδικάζουμε απερίφραστα τις νέες δικαστικές διώξεις σε βάρος του κινήματος κατά των πλειστηριασμών στην Θεσσαλονίκη και προσωπικά ενάντια στα μέλη του ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, τον δάσκαλο Ηλία Σμήλιο, πρόεδρο του Δ.Σ. του Ζ΄ Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Θεσ/νίκης και δημοτικό σύμβουλο Αμπελοκήπων-Μενεμένης και τον δικηγόρο Ζήση Κλεισιάρη, μέλος της Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας Δικηγόρων και πρ. μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Στην Θεσσαλονίκη αλλά και σε όλη τη χώρα, αναπτύσσονται εργατικές και λαϊκές αντιστάσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, ενάντια στα συμφέροντα των τραπεζών και του κεφαλαίου.

Οι διώξεις αυτές δεν είναι τυχαίες: Αποτυπώνουν το ρόλο του αστικού κράτους, να διασφαλίζει με τη βία τα συμφέροντα της αστικής τάξης, πρώτα από όλα την ιδιοκτησία της. Γι’ αυτό επιστρατεύει και τη δικαιοσύνη τώρα που επιχειρεί να «βάλει χέρι» στη λαϊκή κατοικία μέσω των πλειστηριασμών. Ο αντιδραστικός χαρακτήρας του κράτους γίνεται ολοένα και πιο ορατός την τελευταία περίοδο. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει τεράστια ευθύνη για την διατήρηση και την προώθηση ενός νομοθετικού πλαισίου ενίσχυσης της καταστολής (το παράδειγμα του τρομονόμου στη βάση του οποίου καταδικάστηκε η Ηριάνα είναι χαρακτηριστικό), όπως επίσης και για την γενικότερη ένταση της καταστολής (οι μηνύσεις σε διαδηλωτές για διασάλευση της τάξης γίνονται πλέον καθημερινό φαινόμενο).

Η νέα αυτή δίωξη είναι η δεύτερη που ασκείται τους τελευταίους μήνες στη Θεσσαλονίκη και έρχεται να προστεθεί σε ανάλογες στην Πρέβεζα και το Άργος. Στους δυο αγωνιστές του κινήματος, μετά από μήνυση μεγαλοσυμβολαιογράφου της πόλης, αποδίδονται κατηγορίες για μια σειρά από αδικήματα (διέγερση κατά των νόμων, παράνομη βία, παρακώλυση συναγωνισμού) απλά και μόνο γιατί με εκατοντάδες άλλους πολίτες υπεράσπισαν το δικαίωμα των εργαζόμενων και των ανέργων, των νέων και των συνταξιούχων στη λαϊκή κατοικία, απέναντι στην λεηλασία που ασκούν οι τράπεζες.

Σε μια περίοδο που το αστικό κράτος, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε αγαστή σύμπλευση με την αντιπολίτευση της ΝΔ, Ε.Ε. και επιχειρηματικοί όμιλοι επιδιώκουν να εφαρμόσουν με ταχύτητα την πολιτική του κεφαλαίου δεν ανέχονται οποιονδήποτε τους βάζει προσκόμματα. Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και η αρπαγή της λαϊκής περιουσίας και κατοικίας αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο της τρίτης αξιολόγηση και οι κινητοποιήσεις και οι αντιστάσεις ενάντια σε αυτά τα μέτρα, αποτελούν πρόβλημα για την κυβέρνηση, την ΕΕ και τις τράπεζες. Έτσι, μετά την αποτυχία συκοφάντησης και απαξίωσης τους από την κυβέρνηση και τα συμφέροντα που εκπροσωπεί, η επίθεση εναντίον του παίρνει τα γνωστά χαρακτηριστικά της αστυνομικής και δικαστικής δίωξης και καταστολής.

Γι αυτό είμαστε στο πλευρό τους, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας.

Καταγγέλουμε την κλιμάκωση της κρατικής καταστολής που λαμβάνει αυξανόμενες διαστάσεις και

Απαιτούμε:

· την άμεση παύση κάθε προκαταρκτικής εξέτασης και κάθε δίωξης και την απόσυρση όλων των κατηγοριών.

· την κατάργηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και κατασχέσεων και την πραγματική προστασία της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, με την καθιέρωση του ακατάσχετου της πρώτης κατοικίας και τη διαγραφή χρεών των λαϊκών νοικοκυριών προς τράπεζες και κράτος.