Οι εργαζόμενοι του “Ινστιτούτου Εκπαίδευσης & Επιμόρφωσης Μελών Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας” (ΙΕΚΕΜ ΤΕΕ), το οποίο βρίσκεται ήδη σε διαδικασία εκκαθάρισης, παραμένουν για περισσότερο από 1 έτος απλήρωτοι. Την ίδια στιγμή δεν έχουν πληρωθεί οι ασφαλιστικές τους εισφορές και κατά συνέπεια είναι ανασφάλιστοι, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Το ΙΕΚΕΜ-ΤΕΕ ιδρύθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90, ως εταιρεία του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα που εποπτεύεται από τον Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. (τώρα ΥΠΟΜΕ), βασικός μέτοχος της οποίας είναι το ΤΕΕ. Το ΙΕΚΕΜ-ΤΕΕ απ’ την σύστασή του υλοποιούσε μια «ανταποδοτική» πολιτική εμπορευματοποίησης της επιμόρφωσης και της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης των μηχανικών μελών του ΤΕΕ, με δυσβάσταχτο κόστος επιμόρφωσης που τους βάρυνε ατομικά, ενώ, διαχρονικά, αξιοποιήθηκε και ως φορέας υλοποίησης ευρωενωσιακών προγραμμάτων ανακύκλωσης της ανεργίας μέσα από διάφορα επιδοτούμενα προγράμματα.

Οι διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και των διοικήσεων του ΤΕΕ και όσον αφορά στη διαχείριση και όσον αφορά γενικότερα τον τρόπο λειτουργίας του ΙΕΚΕΜ ΤΕΕ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, είναι τεράστιες. Οι εργαζόμενοι που είναι απλήρωτοι για τόσο μεγάλο διάστημα, καλούνται τώρα επιπλέον να πληρώσουν αυτές τις ευθύνες, με τον κίνδυνο της απόλυσης και μάλιστα χωρίς διασφάλιση των δεδουλευμένων τους και των σχετικών αποζημιώσεων.

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών στηρίζει τους εργαζόμενους του ΙΕΚΕΜ ΤΕΕ και καλεί σε συντονισμό του αγώνα το σωματείο εργαζομένων του ΤΕΕ και άλλα σωματεία για την άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης.

Απαιτούμε από τη κυβέρνηση και τη Διοίκηση του ΤΕΕ να αναλάβει άμεσα ευθύνη:

1. Για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας όλων των εργαζομένων του ΙΕΚΕΜ ΤΕΕ.

2. Για την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους και την πληρωμή των ασφαλιστικών τους εισφορών, προκειμένου να έχουν ιατροφαρμακευτική και ασφαλιστική κάλυψη.

Απαιτούμε την απόδοση των ευθυνών για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και τον πλήρη διαχειριστικό οικονομικό έλεγχο του ΙΕΚΕΜ ΤΕΕ.