Όχι στη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης

Όχι σε παλιά και νέα μνημόνια – Να μην περάσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα

Όλοι στην απεργία στις 12 Νοέμβρη και στα συλλαλητήρια στις 22 Οκτώβρη

Ο κατάλογος των «προαπαιτούμενων» που ψηφίστηκαν, το τρίτο μνημόνιο, το πόρισμα της «Επιτροπής Σοφών» και ο επερχόμενος νόμος για το ασφαλιστικό, θα ολοκληρώσουν μια πορεία βαθύτατων αντιδραστικών αλλαγών στην κοινωνική ασφάλιση και πρόνοια. Τα μέτρα, αυτά εάν περάσουν, θα διαμορφώσουν μια ριζικά διαφορετική κατάσταση, όπου το δικαίωμα στην σύνταξη και την περίθαλψη θα είναι άπιαστο όνειρο για μεγάλα τμήματα εργαζομένων (ιδιαίτερα των νέων), ενώ η σύνταξη θα είναι ένα πενιχρότατο βοήθημα για τα πολύ βαθιά γεράματα.

Με δυο λόγια, το νέο σύστημα στοχεύει στην μετατροπή της Κοινωνικής Ασφάλισης σε ατομική ασφάλιση. Περιλαμβάνει την εισαγωγή του ατομικού κεφαλαιοποιητικού συστήματος και της ανταποδοτικότητας, την αρχή των συγκεκριμένων εισφορών και των αβέβαιων παροχών, την αποχώρηση του κράτους από την ασφάλιση κ.ά.

Πιο συγκεκριμένα τα προς υλοποίηση και ψήφιση μέτρα θα περιλαμβάνουν:

Χωρισμό της σύνταξης σε δύο μέρη, την εθνική – κοινωνική σύνταξη και την αναλογική – ανταποδοτική. Η «εθνική σύνταξη» (σήμερα προβλέπεται στα 360 ευρώ, αύριο ακόμα μικρότερη) για όσους είναι κάτω από το επίπεδο της φτώχειας. Θα χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό – δηλαδή από νέους φόρους που θα επιβληθούν στα λαϊκά στρώματα. Ήδη η κυβέρνηση άνοιξε ζήτημα πρόσθετων χαρατσιών για τους ελευθέρους επαγγελματίες. Η αναλογική-ανταποδοτική σύνταξη, θα στηρίζεται στη σύνδεση εισφορών-παροχών. Στη χρηματοδότησή της δεν θα συμμετέχει το κράτος, ενώ δεν προσδιορίζεται ούτε το ποσοστό συμμετοχής των εργοδοτών. Η σύνταξη αυτή θα μειώνεται διαρκώς, γι αυτό και κανείς δεν υπόσχεται ένα εγγυημένο ύψος της σύνταξης αυτής. Παράλληλα ο Υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ότι θα καταργηθούν οι επικουρικές συντάξεις.

Θεσμοθετημένο το κούρεμα των παροχών και των συντάξεων και η υφαρπαγή των αποθεματικών. Στη «νέα αρχιτεκτονική του συστήματος» το «κούρεμα» των συντάξεων και η διαρκής συμπίεσή τους είναι θεσμοθετημένα εξαρχής, καθώς θα ενσωματωθούν «αυτόματοι σταθεροποιητές» που θα μειώνουν τις συντάξεις, ενώ οι εισφορές των ασφαλισμένων θα ενσωματωθούν «φορολογική διοίκηση». Για το τι θα συμβεί, ας σκεφτούμε το πρώτο εξάμηνο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όταν τα λιγοστά αποθεματικά των ταμείων, αποπλήρωσαν τις δόσεις του ΔΝΤ. Η κυβέρνηση νομοθετεί έτσι ώστε οι ασφαλισμένοι να εξαναγκάζονται -εφόσον αντέχουν οικονομικά- να ξαναπληρώνουν εισφορές σε επαγγελματικά ταμεία ή στην ιδιωτική ασφάλιση προκειμένου να έχουν στοιχειώδεις παροχές υγείας ή να καταφέρουν να επιβιώσουν στα γεράματα.

Ενοποίηση των ταμείων, που σημαίνει ενοποίηση προς τα κάτω της ασφαλιστικής «προστασίας», ενοποίηση προς τα πάνω των εισφορών και αφαίμαξη όσων αποθεματικών έχουν απομείνει…

Ισχυροποίηση και ενίσχυση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), για να επιταχυνθούν οι κατασχέσεις όσων έχουν ατομικές οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία.

Κατάργηση των κοινωνικών πόρων των ταμείων, που είναι βασική πηγή σε μια σειρά ταμεία (ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ κ.ά.)

Η κυβέρνηση, τα ΜΜΕ και όλα τα μνημονιακά κόμματα, λένε ότι το ασφαλιστικό σύστημα είναι «σπάταλο και μη βιώσιμο». Αποσιωπούν, τα 70 δις που λεηλατηθήκαν τα «προμνημονιακά» από κράτος-τράπεζες-εργοδότες, τα 15 δις που εξανεμίστηκαν με το PSI, ό,τι χάθηκε από το ΤΣΜΕΔΕ στην Τράπεζα Αττικής κλπ. Είναι προκλητικοί καθώς δείχνουν ως υπεύθυνους για την κατάσταση των ταμείων, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους αγώνες τους. Καλλιεργούν τον εμφύλιο ανάμεσα στους ασφαλισμένους, υποδαυλίζουν τις διαμάχες μεταξύ δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, εργαζομένων και ανέργων, παλιών-νέων ασφαλισμένων κ.λπ. Όμως τα μέτρα πλήττουν ταυτόχρονα όλες αυτές τις κατηγορίες και εξισώσουν προς τα κάτω το ασφαλιστικό καθεστώς όλων μας.

Η κυβέρνηση θέλει να ψηφίσει, με κατεπείγουσες διαδικασίες, τα αντιδραστικά μέτρα στο ασφαλιστικό. Να γιατί:

ü    Η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ απαιτούν την απαλλαγή του προϋπολογισμού από το μεγαλύτερο μέρος της ασφαλιστικής δαπάνης, ώστε όλο και περισσότεροι πόροι να κατευθύνονται στη χρεομηχανή.

ü    Η ισοπέδωση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, σε συνδυασμό με τις ασφαλιστικές διευκολύνσεις προς τους εργοδότες, αναγορεύονται σε δέλεαρ για την άνοδο της «ανταγωνιστικότητας» και την επάνοδο στην «ανάπτυξη». Γι’ αυτό χαρίζει «γη και ύδωρ» στο κεφάλαιο. Ήδη η κυβέρνηση ψήφισε την απαλλαγή επιχειρηματικών ομίλων από τα δημοτικά τέλη, ενώ διέγραψε τα χρέη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προς το δημόσιο, για να παραδοθεί στους ιδιώτες «άσπιλη και αμόλυντη».

ΤΣΜΕΔΕ: ένα ταμείο που ξεζουμίζει συστηματικά τους ασφαλισμένους

Το ΤΣΜΕΔΕ λειτουργεί εδώ και χρόνια ως «τράπεζα», που συμπιέζει όλο και περισσότερο τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα, για να διασφαλίζει την κερδοφορία του. Για τους εργαζόμενους μηχανικούς, η κυβέρνηση έχει ήδη καταργήσει ακόμα και αυτή τη ελάχιστη δυνατότητα διετούς αλλαγής ασφαλιστικής κατηγορίας με προσωρινή καταβολή μειωμένων εισφορών. Τα νέα ασφαλιστικά μέτρα και η ενοποίηση των ταμείων, θα οδηγήσουν στην εξαφάνιση των όποιων ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας έχουν απομείνει. Θα ολοκληρώσουν τον αποκλεισμό από την ασφάλιση και περίθαλψη όσων δεν μπορούν να πληρώνουν τα χαράτσια και την πλήρη απαλλαγή του κράτους και των εργοδοτών του κλάδου, από τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις. Παράλληλα βρισκόμαστε μπροστά στον κίνδυνο άμεσων κατασχέσεων μέσω του ΚΕΑΟ. Την ίδια ώρα, τα αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ που βρίσκονται στην Τράπεζα Αττικής έχουν κάνει φτερά για να εξυπηρετηθούν εκείνα τα επιχειρηματικά συμφέροντα που χρηματοδοτήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια.

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, από τον αγώνα και τη σύγκρουση

Οι εργαζόμενοι, ο λαός και η νεολαία είναι οι μόνοι που μέσα από συντονισμένους μαχητικούς αγώνες, μέσα από τα πρωτοβάθμια σωματεία τους, τις συλλογικότητές τους, μπορούν να αναστρέψουν την βάρβαρη αντεργατική πολιτική και του «μονόδρομου» της ΕΕ και της εργοδοσίας. Αγώνες ενάντια στα μέτρα που ψηφίζονται, ενάντια στα μνημόνια παλιά και νέα. Αγώνες σύγκρουσης και ρήξης με τον μονόδρομο του κεφαλαίου, του χρέους, του ευρώ και της ΕΕ.

Τέτοιον αγώνα δεν μπορεί και δεν θέλει να δώσει ο -παλιός και νέος- κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός. Η ΓΣΕΕ και οι κυρίαρχες δυνάμεις στις μεγάλες ομοσπονδίες, που έχουν αποδεχτεί τις «μεταρρυθμίσεις», τα μνημόνια, συντασσόμενοι με τον ΣΕΒ και όλους όσους εφαρμόζουν τα βάρβαρα μέτρα. Ούτε και οι διοικήσεις του ΤΕΕ και του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ που συναίνεσαν τόσα χρόνια σε κάθε αντιασφαλιστικό μέτρο. «Αγόρασαν» την Τράπεζα Αττικής από τον ιδρώτα των ασφαλισμένων, με το μεγαλύτερος μέρος των αποθεματικών που βρίσκονται στην Τράπεζα να έχουν ήδη χαθεί. Σήμερα συντάσσονται με τα νέα βάρβαρα μέτρα και το μόνο που κάνουν είναι να «παρακαλάνε» την κυβέρνηση να εξαιρεθεί το ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ από την ενοποίηση των ταμείων.

Για να μην περάσουν πάνω από τη ζωή μας:

  • Η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Δ.Ν.Τ, οι επιχειρηματικοί όμιλοι, το χρέος

·         H κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και κάθε κυβέρνηση που εφαρμόζει βάρβαρη και αντιλαϊκή πολιτική

Κατάργηση τώρα των υπέρογκων αυξήσεων εισφορών (Ν.3986/11) Άμεση δραστική μείωση τους. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων(μαζί με τους 3518/06, 3655/08) και όλων των πρόσφατων ρυθμίσεων.

Να ακυρωθούν όλοι οι νόμοι περί αναγκαστικών μέτρων είσπραξης. Να καταργηθεί το ΚΕΑΟ. Όχι σε πλειστηριασμούς και κατασχέσεις για χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία, εφορίες, τράπεζες, κ.λπ.

Δημόσια δωρεάν υγεία – πρόνοια, περίθαλψη για όλους τους ασφαλισμένους ανεξάρτητα από χρέη προς το ταμείο. Κατάργηση των εισφορών στον κλάδο υγείας.

Αναγνώριση των άνεργων και υποαπασχολούμενων μηχανικών. Διαγραφή των χρεών τους προς το ταμείο. Αξιοπρεπές επίδομα ανεργίας, προνοιακές παροχές. Απαλλαγή από την καταβολή εισφορών στο διάστημα της ανεργίας.

Κανονικές προσλήψεις στους απασχολούμενους με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, ως μέσο βελτίωσης των όρων εργασίας, αλλά και πάταξης της διαφυγής πόρων προς τα ταμεία από τους εργοδότες.

Κάτω τα χέρια από τα αποθεματικά των ταμείων. Έξω το ταμείο από την Τράπεζα Αττικής, όχι στο τζογάρισμα σε χρηματιστήριο. Πλήρη κάλυψη απ’ το κράτος όλων των απωλειών του αποθεματικού από την «επένδυση» στην Τράπεζα Αττικής, από το PSI, το χρηματιστηριακό τζόγο. Καταβολή των οφειλόμενων κράτους και εργοδοσίας.

Αποκλειστικά δημόσια, καθολική και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. Κατάργηση της ανταποδοτικότητας και της επιχειρηματικότητας στην κοινωνική ασφάλιση. Άμεση μείωση των χρόνων για συνταξιοδότηση και άρση όλων περικοπών που επιβλήθηκαν.