Ούτε ένα ευρώ από τα αποθεματικά μας στην Τράπεζα Αττικής

Όχι στη νέα ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας με τα αποθεματικά του ταμείου

Κινητοποίηση στην Τράπεζα Αττικής, Κυριακή 22/11, 11:00 πμ, Ακαδημίας 54 και Ιπποκράτους, στην συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας

Εγκρίθηκε από τις διοικήσεις του ΕΤΑΑ και του ΤΣΜΕΔΕ η συμμετοχή στην νέα ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Αττικής, με την συναίνεση του ΤΕΕ. Το ποσό που σκοπεύει να καταβάλλει το ταμείο θα είναι από 250 έως 380 εκατ. €, προκειμένου να καλυφθεί το «έλλειμμα» της τράπεζας, ύψους 1,02 δισ. €, σύμφωνα με τα stresstestτης Τράπεζα της Ελλάδας. Με τον τρόπο αυτό μεγάλο μέρος (περίπου το 20%) από τα αποθεματικά (1,5 δις απέμειναν από το PSI) θα κατευθυνθούν στην Τράπεζα.

Συνολικά μέχρι σήμερα το ΤΣΜΕΔΕ έχει «επενδύσει» 430 εκατ. € στην Τράπεζα και η αξία τους σήμερα είναι μόλις 10 εκατ. €.Το ταμείο έχει χάσει ακόμα 1,8 δις € από το ληστρικό «κούρεμα» του PSI, ενώ είναι άγνωστο πόσες είναι οι απώλειες από διάφορες άλλες «επενδύσεις».

Ακόμα και αν η Τράπεζα κατορθώσει να πιάσει τον στόχο της νέας ανακεφαλαιοποίησης, είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει σύντομα σε επόμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, όπου θα ανατρέξει ξανά στους πρόθυμους αιμοδότες της,το ΤΣΜΕΔΕ και ΤΕΕ.

Οι διοικήσεις του ΤΕΕ και του ΤΣΜΕΔΕ προωθούν τη συμμετοχή του Ταμείου στην νέα ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας με αστείο επιχείρημα «να μην χαθούν τα λεφτά μας». Στην πραγματικότητα θέλουν να «διατηρήσουν» τον έλεγχο της τράπεζας, γεγονός που εξυπηρετεί ταυτόχρονα όσους κατασκευαστικούς και λοιπούς επιχειρηματικούς ομίλους έχουν πολλαπλά ωφεληθεί από το υπάρχον καθεστώς στην Τράπεζα.

Παράλληλα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ,μαζί με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων,ως πολιτικοί υπηρέτες του κεφαλαίου και σε πλήρη συμφωνία με ΕΕ και ΕΚΤ, ψήφισαν με συνοπτικές διαδικασίες την (τρίτη στη σειρά) ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με τα λεφτά του ελληνικού λαού.Η κυβέρνηση θέλει να χαρίζει επιστρέφει τις τράπεζες απαλλαγμένες από τις ζημιές της κρίσης ξανά στους,ξένους και εγχώριους, μεγάλους ομίλους σε τιμή ευκαιρίας. Αυτό προϋποθέτει την πώληση δανείων, ιδιαίτερα στεγαστικών, σε διάφορους οίκους του εξωτερικού.Γι’ αυτό προχωρά στην απελευθέρωση των πλειστηριασμών ακόμα και πρώτης κατοικίας χιλιάδων εργαζόμενων και ανέργων. Στην ανακεφαλαιοποίηση, συμπεριλαμβάνονται και τράπεζες όπως η Αττικής, με την προϋπόθεση της εισόδου «στρατηγικού επενδυτή», γεγονός που θα επιταχύνει την παράδοση της τράπεζας σε ιδιώτες.

Είτε το ΤΣΜΕΔΕ παραμείνει ο κύριος μέτοχος της Τράπεζας, είτε η Τράπεζα δοθεί σε ιδιώτες επιχειρηματίες, τα αποθεματικά θα εξαϋλωθούν. Όσο τα ασφαλιστικά ταμεία παραμένουν μέτοχοι των τραπεζών, οι μόνοι χαμένοι είναι οι ασφαλισμένοι. Αυτή είναι η εμπειρία από την προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση και την ποικιλόμορφη «στήριξη» των τραπεζών από τις κυβερνήσεις, όπου τα ασφαλιστικά ταμεία μέσα σε ένα χρόνο έχασαν το 60% των κεφαλαίων τους. Αυτό αποδεικνύει το PSIκαι το παράδειγμα του ΤΣΜΕΔΕ που έχει χάσει όσα αποθεματικά επένδυσε στην Τράπεζα Αττικής.

Παράλληλα ο μηχανισμός της ΕΕ για τη διάσωση των τραπεζών,εναλλακτικά προβλέπει «κούρεμα» μετοχών και καταθέσεων, με τρόπο πολύ δυσμενέστερο από αυτό που εφαρμόστηκε στις κυπριακές τράπεζες.

Τράπεζα των μηχανικών ή ταμείο-τράπεζα;

Οι διοικήσεις του ΤΕΕ και του ΤΣΜΕΔΕ, συναίνεσαν,διαχρονικά και πολύ πριν την κρίση,σε κάθε αντιασφαλιστικό μέτρο, ενώ συνέβαλλαν τα μέγιστα στη μετατροπή του ΤΣΜΕΔΕ σε τραπεζίτη. Σε αυτό το πλαίσιο «αγόρασαν» την Τράπεζα Αττικής.Τη βάφτισαν μάλιστα «τράπεζα των μηχανικών»!

Οι διοικήσεις του ΤΕΕ και του ΤΣΜΕΔΕ συμπεριφέρθηκαν σαν παίκτες στον καζίνο με τον ιδρώτα των ασφαλισμένων. Η συμμετοχή του ταμείου στην τράπεζα αναπόφευκτα οδήγησε στη συνεχή τοποθέτηση κεφαλαίων. Ήταν προδιαγεγραμμένο πως θα φτάναμε ως εδώ, από την στιγμή που το ΤΕΕ-ΤΣΜΕΔΕ ανέλαβαν να εγγυηθούν την κεφαλαιακή επάρκεια μιας τράπεζας μέσα στην κρίση, όταν μάλιστα και πριν από την κρίση οι ασφαλισμένοι δεν κέρδισαν τίποτα, παρά μόνο έχασαν τα αποθεματικά.

Η «επένδυση» αυτή οδήγησε στην ολοένα και μεγαλύτερη εκμετάλλευση των μηχανικών από την Τράπεζα Αττικής. Γιατί εκτός από τα αποθεματικά που έκαναν φτερά, η Τράπεζα κατασκευάζει συνεχώς νέα «προϊόντα» στηριγμένα στο ασφαλιστικό μας χρέος (πχ κάρτα για δόσεις στο ΤΣΜΕΔΕ!). Είναι εξωφρενικό, τη στιγμή που η πλειοψηφία των συναδέλφων βρίσκονται αντιμέτωποι με υπέρογκες εισφορές, να μετατρέπονται σε νέο πεδίο εκμετάλλευσης και κερδοφορίας από την Τράπεζα Αττικής.

Είναι προφανές πως η Τράπεζα Αττικής δεν είναι των μηχανικών. Αντίθετα το ΤΣΜΕΔΕ μετατράπηκε σε ταμείο-τράπεζα, όπου οι ασφαλιστικές εισφορές πολλαπλασιάστηκαν, οι συντάξεις και οι παροχές εξανεμίστηκαν, οι ασφαλισμένοι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του ΚΕΑΟ και των κατασχέσεων, ενώ κάθε τόσο εκατοντάδες εκατομμυρίων από τον ιδρώτα μας εξανεμίζονται, για να εξυπηρετηθούν εκείνα τα επιχειρηματικά συμφέροντα που χρηματοδοτήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια.

Όχι στα βάρβαρα μέτρα του 3ου μνημονίου για την ασφάλιση

Παράλληλα, ο επερχόμενος νόμος για το ασφαλιστικό που θέλει να φέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σύμφωνα με το 3ο μνημόνιο και το πόρισμα της «Επιτροπής Σοφών» θα ολοκληρώσει μια πορεία βαθύτατων αντιδραστικών αλλαγών στην κοινωνική ασφάλιση. Τα μέτρα, αυτά εάν περάσουν, θα οδηγήσουν στην πλήρη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος, το δικαίωμα στην σύνταξη και την περίθαλψη θα είναι άπιαστο όνειρο για την πλειοψηφία των εργαζομένων (ιδιαίτερα των νέων), ενώ η σύνταξη θα είναι ένα πενιχρότατο βοήθημα για τα βαθιά γεράματα. Ήδη η κυβέρνηση ψήφισε την κατάργηση, ακόμα και της δυνατότητας διετούς αλλαγής ασφαλιστικής κατηγορίας με προσωρινή καταβολή μειωμένων εισφορών.

Δεν χάνουν όλοι απ’ αυτή την εξέλιξη. Το κεφάλαιο είναι ο μεγάλος κερδισμένος απ’ την προώθηση της ανταποδοτικής λειτουργίας της κοινωνικής ασφάλισης. Ανταποδοτικότητα σημαίνει πως κεφάλαιο και κράτος απαλλάσσονται απ’ την ευθύνη και το κόστος για την παροχή κοινωνικής ασφάλισης. Η εργατική δύναμη γίνεται φθηνότερη, διασφαλίζεται η ανταγωνιστικότητα των ομίλων, ενώ τα μεγάλα δημοσιονομικά πλεονάσματα μεταφράζονται σε νέες δυνατότητες χρηματοδότησης για τους μεγάλους ομίλους. Συγχρόνως, η ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης δημιουργεί νέα πεδία κερδοφορίας για τα υπερσυσσωρευμένα κέρδη των ομίλων, ενώ τα αποθεματικά των ταμείων αξιοποιούνται ως μια επιπλέον πηγή χρηματοδότησης για την καπιταλιστική ανάπτυξη της επόμενης περιόδου. Αυτή είναι η ουσία της κυβερνητικής επίθεσης. Γι’ αυτό εφαρμόζεται διαχρονικά, σε ολόκληρη την ΕΕ, από αστικές κυβερνήσεις κάθε απόχρωσης.

Με βάση και τις τελευταίες εξελίξεις, καλούμε όλους τους εργαζόμενους και άνεργους μηχανικούς, να συμβάλλουν στην οργάνωση του αγώνα και της αντεπίθεσης. Για να μην περάσουν τα βάρβαρα μέτρα του 3ου μνημονίου για την ασφάλιση. Για να μην κλαπεί ούτε ένα ευρώ από τα αποθεματικά.Για την άμεση απεμπλοκή του Ταμείου απ’ την Τράπεζα Αττικής με πλήρη κάλυψη των απωλειών από το κράτος. Για να επιστραφούν στα ασφαλιστικά ταμεία τα αποθεματικά που έκλεψαν οι τράπεζες, το κεφάλαιο και το κράτος: Τα 70 δις ευρώ που λεηλατήθηκαν τα προμνημονιακά χρόνια, όσα κλάπηκαν από το PSI, αλλά και τα δις που αρπάχτηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τις δόσεις του ΔΝΤ. Για να παρθούν πίσω οι ληστρικές αυξήσεις και να μειωθούν δραστικά οι εισφορές. Για να καταργηθούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι που ψηφίστηκαν τα τελευταία χρόνια (Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιά, 3518/06 κλπ) και οι ρυθμίσεις που προωθήθηκαν την πενταετία των μνημονίων.

Κάτω τα χέρια από τα αποθεματικά του ταμείου – Άμεση αποδέσμευση του ΤΣΜΕΔΕ από την τράπεζα Αττικής – Το κράτος να αναλάβει το κόστος για την επιστροφή των κλεμμένων από την τράπεζα Αττικής