Να μην φτάσει στην Βουλή το αντιδραστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό. Με απεργιακό ξεσηκωμό να δώσουμε μάχη ανατροπής

Πέμπτη 14/1 12μμ κινητοποίηση από τα γραφεία του ΔΣΑ (Ακαδημίας 60)

και πορεία προς το Υπουργείο Εργασίας και τη Βουλή 

Συλλαλητήριο το Σάββατο 16/1/2016, 12μμ στην Ομόνοια

Στην τελική ευθεία της διαδικασίας ψήφισης του αντιασφαλιστικού Αρμαγεδδώνα έχει μπει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, σε συμπόρευση με ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ, που συμφωνούν στην κατεύθυνση των κυβερνητικών αλλαγών, ζητώντας την επιβολή παραπέρα περικοπών. Με την στήριξη των εργοδοτικών οργανώσεων, που συμφώνησαν, σε περιορισμένη αύξηση της εργοδοτικής εισφοράς (1%) προκειμένου στηρίξουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ και να φορτώσουν όλα τα βάρη στους εργαζόμενους.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διανθίζει τα αντιδραστικά μέτρα με ολίγον από «ισονομία και δικαιοσύνη». Όμως πρόκειται για πρωτοφανή αντεργατική αναδιάρθρωση, που υπερβαίνει το νόμο Γιαννίτση, τα πορίσματα των επιτροπών «σοφών» και τις ως τώρα νομοθετικές παρεμβάσεις. Μονιμοποιεί και νομιμοποιεί όλες αντιδραστικές ανατροπές που είχαν επιβάλει τα μνημόνια και οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ (πχ κατάργηση δια νόμου της 13ης και 14ης σύνταξης, νομιμοποίηση όλων των περικοπών, ανταποδοτικότητα κλπ). Ταυτόχρονα προχωρά και «χτίζει» έναν νέο μηχανισμό για την πλήρη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, στη βάση της λογικής των ΕΕ-ΔΝΤ-ΟΟΣΑ που ισχύει σε μια σειρά χώρες και διέλυσε το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα. Προβλέπει σαρωτικές αλλαγές στις συντάξεις, στις εισφορές και στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Περιλαμβάνει μέχρι και ειδικές ρήτρες που μειώνουν το ύψος των συντάξεων αυτόματα, με βάση πίνακες θνησιμότητας (!) υπακούοντας στο δημοσιονομικό κόφτη της ΕΕ.

Με το σχέδιο νόμου γενικεύεται και εντείνεται η εκμετάλλευση του συνόλου των εργαζομένων, καταστρέφονται οι μικρομεσαίοι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες και τα μικρομεσαία στρώματα. Επιβάλλεται ένας απίστευτος ‘ρατσισμός’ απέναντι στη νέα γενιά με συντάξεις των 170 €, μισθούς των 300 €, δουλειά σε συνθήκες γαλέρας μέσα στην ασφυξία της ανεργίας και της μετανάστευσης. Ετοιμάζουν στο λαό «μαύρα γηρατειά» με επιδόματα πείνας και περίθαλψη «ράντζου» σε νοσοκομεία-αποθήκες ανθρώπων.

Πιο συγκεκριμένα το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει:

  1. Κατάργηση όλων των ταμείων και ενοποίησή τους σε ένα ενιαίο φορέα με κορμό το ΙΚΑ. Η ενοποίηση ισοδυναμεί με την εξίσωση στην φτώχεια και την εξαθλίωση και με την υφαρπαγή των όποιων αποθεματικών έχουν απομείνει.

  2. Χωρισμό της σύνταξης σε δύο μέρη, την εθνική σύνταξη και την αναλογική–ανταποδοτική. Η «εθνική σύνταξη» (σήμερα προβλέπεται στα 384 , αύριο ακόμα μικρότερη) για όσους είναι κάτω από το επίπεδο της φτώχειας. Η αναλογική-ανταποδοτική σύνταξη, που θα στηρίζεται στη σύνδεση εισφορών-παροχών, και θα ξεκινά από τα 170 . Ειδικά για τις νέες γενιές, που εργάζονται σε συνθήκες «ευελιξίας», το τμήμα της ανταποδοτικής σύνταξης θα είναι μηδαμινό.

  3. Συνθλίβει μπλοκάκια, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.

  4. Νέες μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις, τόσο στις νέες, όσο και στις ήδη καταβαλλόμενες, με ποσοστά αναπλήρωσης κάτω του 40% αντί για το 70% που ισχύουν σήμερα. Μεγάλες μειώσεις στο εφάπαξ.

  5. Κατάργηση όλων των ως τώρα ορίων των κατώτατων συντάξεων.

  6. Δραστικές περικοπές στις επικουρικές συντάξεις που ξεκινούν από 8% και φτάνουν στο 15% ή και στο 30%.

  7. Αυξήσεις εισφορών για ασφάλιση και υγεία, που οδηγεί σε μειώσεις μισθών.

  8. Δημιουργεί 70.000 ανασφάλιστους υπερήλικες με τα χαμηλότερα εισοδηματικά κριτήρια για το ΕΚΑΣ

  9. Στο όνομα της «αξιοποίηση της περιουσίας των ταμείων», θεσπίζει δύο νέες ανώνυμες εταιρείες ξεπουλήματος της περιουσίας των ταμείων και διευρύνει την εμπλοκή τραπεζών και ιδιωτών στη διαχείριση της περιουσίας των ασφαλισμένων.

Η κυβέρνηση νομοθετεί έτσι ώστε οι ασφαλισμένοι να εξαναγκάζονται -εφόσον αντέχουν οικονομικά- να ξαναπληρώνουν εισφορές σε επαγγελματικά ταμεία ή στην ιδιωτική ασφάλιση προκειμένου να έχουν στοιχειώδεις παροχές υγείας ή να καταφέρουν να επιβιώσουν στα γεράματα. Όμως για την συντριπτική πλειοψηφία η προοπτική να «χτίσουν» παχυλά συνταξιοδοτικά πακέτα είναι απλά ανύπαρκτη…

Τα μπλοκάκια και οι αυτοαπασχολούμενοι θα τα δίνουν όλα!

Από το 2017 οι εισφορές διαμορφώνονται στο 38,45% επί του φορολογητέου εισοδήματος ως εξής: Κύρια Σύνταξη 20%, εφάπαξ 4%, επικουρική 7.5%, υγεία 6.95%. Προβλέπεται επίσης εισφορά 120 € το χρόνο υπέρ κάποιου ανύπαρκτου ταμείου ανεργίας.

Σε όλα τα παραπάνω προστίθενται φόρος εισοδήματος 26%, τέλος επιτηδεύματος 650-1000 €, εισφορά αλληλεγγύης 0,7-6% και η προκαταβολή φόρου για την επόμενη χρήση 75% και 100% από του χρόνου! Η απόδοση σε αγγίζει σχεδόν το 90% του εισοδήματος!

Από την ληστρική μανία της κυβέρνησης δεν γλιτώνουν ούτε οι άνεργοι ή όσοι έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα. Η κυβέρνηση, αντί να τους δώσει επίδομα ανεργίας, τους φορτώνει υποχρεωτικά ελάχιστο ετήσιο ποσό εισφορών 2823 € με αντάλλαγμα ένα επίδομα κηδείας. Το ποσό αυτό θα καταβάλλουν και όσοι έχουν κάνει αναστολή του επαγγέλματος.

Ακόμα, καταργείται η έκπτωση για τους νεοεισερχόμενους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ κάτω της 5ετίας.

Οι (πρώην) ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΑ και στον ΟΑΕΕ θα καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές μηνιαίως.

Ενοποιούνται οι έλεγχοι χρεών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία καθώς και η ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα. Με την ισχυροποίηση και ενίσχυση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), θα επιταχυνθούν οι κατασχέσεις όσων έχουν ατομικές οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι νέες ασφαλιστικές εισφορές καθιστούν αδύνατη την παραμονή στο επάγγελμα για χιλιάδες μηχανικούς και τεχνικούς και τους οδηγούν στον αφανισμό και την μετανάστευση.

Με απλή αριθμητική για το ΤΣΜΕΔΕ (αντίστοιχα και για ΟΑΕΕ):

Νέος μηχανικός κάτω 5ετίας με εισόδημα 1000 το μήνα, οι εισφορές του θα εκτοξευτούν (από 2070 το χρόνο) στις 4614 , έχοντας μείωση 211 το μήνα.

Άνεργος μηχανικός, νεοεισερχόμενος με μηδενικό εισόδημα, οι εισφορές του θα εκτοξευτούν (από 2071 το χρόνο) στις 2823 , δηλαδή τιμωρείται με επιπλέον 63 το μήνα.

Μηχανικός που έχει συμπληρώσει 10ετία άνω των 35 χρονών, με εισόδημα 1500 το μήνα, οι εισφορές του θα εκτοξευτούν (από 5076 το χρόνο) στις 6930 , έχοντας μείωση 155 το μήνα.

Μηχανικός ασφαλισμένος πριν από το 1993 με εισόδημα 2000 το μήνα, οι εισφορές του θα εκτοξευτούν (από 4151 το χρόνο) στα 9228 , έχοντας μείωση 423 το μήνα.

Ειδικοί κλάδοι εισφορών με συνεισφορά μόνο των ασφαλισμένων, που εξασφάλιζαν έως και το 50% των υφιστάμενων συντάξεων, καταργούνται (πχ η Ειδική Προσαύξηση στο ΤΣΜΕΔΕ) και οι ως τώρα καταβεβλημένες εισφορές εξαφανίζονται. Έτσι, παρότι οι υπόλοιπες εισφορές διπλασιάζονται και τριπλασιάζονται, οι συντάξεις κόβονται στο μισό.

Η κυβέρνηση με επικοινωνιακές φούσκες προσπαθεί να πουλήσει δήθεν φιλολαϊκό προφίλ και να ανασκευάσει τις αντιδράσεις που προκαλούν οι ληστρικές αυξήσεις εισφορών. Ο Υπ. Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος διατείνεται ότι οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι θα πληρώνουν μόνο το 6,5% για κύρια σύνταξη ενώ το υπόλοιπο 13,5% θα επιβαρύνει τους εργοδότες. Όμως το υπόλοιπο 24,95% (εργατική εισφορά για σύνταξη, επικουρική, εφάπαξ, κλάδος υγείας) παραμένει υψηλότατο. Ακόμα κι αν ισχύσει κάτι τέτοιο (που προϋποθέτει μια σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων), ας μας εξηγήσει ο Υπουργός, πώς φαντάζεται, με το δεδομένο ταξικό συσχετισμό, ότι οι εργοδότες θα πληρώσουν το 13,5%; Ήδη οι εργοδότες προειδοποιούν πως δεν θα αποδεχτούν να πληρώνουν παραπάνω και ότι θα το μετακυλήσουν στους εργαζόμενους.

Η κυβέρνηση παρότι αναγνωρίζει την εξαρτημένη σχέση εργασίας που υποκρύπτει το μπλοκάκι, ούτε καν διανοείται να θέσει το θέμα της κατάργησης της αυτού του άθλιου καθεστώτος, που στερεί από τους εργαζόμενους ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Αντίθετα μηχανεύεται τρόπους για την εδραίωση του και για την εξάπλωση κάθε μορφή ελαστικής και μαύρης εργασίας.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την κανιβαλική πολιτική της, υποδαυλίζει τις διαμάχες μεταξύ δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, παλιών-νέων, μισθωτών – αυτοαπασχολούμενων. Πυροδοτεί τον κοινωνικό εμφύλιο, κάνοντας λόγο για ρετιρέ που πρέπει να πληρώσουν για «σωθούν οι συντάξεις» των φτωχών! Όμως από την επίθεση δεν εξαιρείται κανείς! Για τους εργαζόμενους και άνεργους τεχνικούς προϋπόθεση αποτελεσματικής κοινωνικής αντίστασης, αποτελεί η κοινή πάλη με όλα τα εργατικά και λαϊκά στρώματα και όχι η μάχη για την «σωτηρία του δικού μας κλάδου».

Δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη στις διοικήσεις του ΤΕΕ και του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ που συναίνεσαν τόσα χρόνια σε κάθε αντιασφαλιστικό μέτρο. «Αγόρασαν» την Τράπεζα Αττικής από τον ιδρώτα των ασφαλισμένων, με τα αποθεματικά που βρίσκονται στην Τράπεζα να έχουν όλα χαθεί. Πρόσφατα προχώρησαν σε νέα ανακεφαλαιοποίηση με άλλα 385 εκ. από τα αποθεματικά των ασφαλισμένων. Σήμερα παζαρεύουν με την κυβέρνηση «κάποιες τροποποιήσεις». Παράλληλα προωθούν την μετατροπή του ΤΣΜΕΔΕ σε «επαγγελματικό ταμείο» ως δήθεν εναλλακτική λύση, γεγονός που θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση εισφορών.

Καμία συναίνεση καμία αναμονή

Ο αντιασφαλιστικός νόμος δεν έρχεται για να «σωθεί» το ασφαλιστικό! Έρχεται για να σωθούν τα κέρδη του κεφαλαίου, τα «επενδυτικά» κίνητρα στα ντόπια και ξένα αρπακτικά, η εξυπηρέτηση του τοκογλυφικού χρέους, η υποταγή στο δημοσιονομικό σφαγείο της ευρωζώνης και της ΕΕ.

Δεν είναι ένα απλό προαπαιτούμενο, αλλά μια στρατηγική απάντηση του κεφαλαίου και της ΕΕ στην κρίση. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι πολιτικοί της σύμμαχοι και οι «δανειστές» ετοιμάζονται για τη μεγάλη μάχη του ασφαλιστικού σε συνδυασμό με τις αλλαγές στα εργασιακά, τη συγκρότηση Ταμείου γενικού ξεπουλήματος, που έρχονται προσεχώς.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όλοι όσοι ψήφισαν το 3ο μνημόνιο, όσοι κυβέρνησαν μέχρι τώρα, έχουν ακέραια την ευθύνη της κοινωνικής λεηλασίας! Τα ίδια ψέματα έλεγαν στο λαό, με τα ίδια ακριβώς λόγια. Ότι θα βγούμε από τα μνημόνια εφαρμόζοντάς τα! Ότι κόβουμε συντάξεις για να τις σώσουμε! Ότι απολύουμε για να έρθουν δουλειές! Ότι εφαρμόζουμε «παράλληλο» πρόγραμμα. Και ότι αυτή η χρονιά θα είναι η τελευταία των «θυσιών». Και έχουν περάσει ήδη 7 «μαύρα» χρόνια μνημονιακής βαρβαρότητας.

Δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη στο αστικό πολιτικό προσωπικό (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ-ΛΕΒΕΝΤΗΣ). Τη συναίνεση που ζητά ο πρωθυπουργός από όλους αυτούς την έχει δεδομένη. Απέναντι στη συναίνεσή τους να απαντήσουμε με μαζικό, λαϊκό απεργιακό ξεσηκωμό.

Να μπούμε σε θέση μάχης

Η απάντηση και στάση των εργαζομένων, της νεολαίας, όλων των φτωχών λαϊκών στρωμάτων πρέπει να είναι μόνο μία: Μην τολμήσετε να το φέρετε! Δεν πρέπει να φτάσει καν στη Βουλή ένα τέτοιο έκτρωμα.

Δεν περιμένουμε τα αποτελέσματα της «διαπραγμάτευσης» – κοροϊδία. Η «διαπραγμάτευση» θα φέρει και νέα επιδείνωση. Χρειαζόμαστε ένα ενωτικό, αγωνιστικό μέτωπο ανατροπής της επίθεσης του κεφαλαίου και της ΕΕ. Για να μπλοκάρουμε τον αντιασφαλιστικό νόμο. Για να ανατρέψουμε την κανιβαλική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και κάθε κυβέρνησης που εφαρμόζει την ίδια πολιτική.

Σε αυτή την κατεύθυνση απαιτείται:

  • Άμεσα γενική προειδοποιητική απεργία. Πανελλαδικά συλλαλητήρια, καταλήψεις και δυναμικές ενέργειες.

  • Κοινό μέτωπο, συντονισμός εργαζομένων δημόσιου – ιδιωτικού τομέα, ανέργων, νεολαίας, αυτοαπασχολούμενων και φτωχομεσαίας αγροτιάς.

  • Αγωνιστικός Συντονισμός σωματείων που θα ξεπερνά τα όρια των επετειακών αντιδράσεων και της μάχης για την τιμή των όπλων του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Για να μην περάσει ο νέος νόμος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την ασφάλιση και τα βάρβαρα μέτρα του τρίτου μνημονίου. Η ασφάλιση δεν είναι εμπόρευμα.

  • Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι (Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιά, 3518/06, μεσοπρόθεσμο και όλες οι ρυθμίσεις που προωθήθηκαν την πενταετία των μνημονίων). Άμεση δραστική μείωση των εισφορών. Να πληρώσουν επιτέλους κράτος, τράπεζες και εργοδότες.

  • Να επιστραφούν, με ευθύνη του κράτους, όλα τα αποθεματικά που υπεξαίρεσαν οι τράπεζες, οι εργοδότες και το κράτος: τα 70 δις που λεηλατήθηκαν έως το 2010, τα δεκάδες δις που χάθηκαν με τα δομημένα ομόλογα και το «κούρεμα» του PSI, τα δις που αρπάχτηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τις δόσεις του ΔΝΤ, οι απώλειες του αποθεματικού από την «επένδυση» στην Τράπεζα Αττικής και το χρηματιστηριακό τζόγο. Έξω το ΤΣΜΕΔΕ από την Τράπεζα Αττικής. Καταβολή των οφειλόμενων κράτους και εργοδοσίας.

  • Να ακυρωθούν όλοι οι νόμοι περί αναγκαστικών μέτρων είσπραξης. Να καταργηθεί το ΚΕΑΟ. Όχι σε πλειστηριασμούς και κατασχέσεις για χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία, εφορίες, τράπεζες, κ.λπ.

  • Αναγνώριση των άνεργων και υποαπασχολούμενων μηχανικών-τεχνικών. Διαγραφή των χρεών τους προς το ταμείο. Αξιοπρεπές επίδομα ανεργίας (ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής, μισθό ή μπλοκάκι), προνοιακές παροχές. Απαλλαγή από την καταβολή εισφορών στο διάστημα της ανεργίας. Η περίοδος ανεργίας να μετρά ως χρόνος ασφάλισης.

  • Κανονικές προσλήψεις στους απασχολούμενους με μπλοκάκι, ως μέσο βελτίωσης των όρων εργασίας, αλλά και πάταξης της διαφυγής πόρων προς τα ταμεία από τους εργοδότες.

  • Να σταματήσει η διάλυση της δημόσιας υγείας. Δημόσια δωρεάν υγεία – πρόνοια, περίθαλψη για όλους τους ανεξάρτητα από χρέη προς το ταμείο. Κατάργηση των εισφορών στον κλάδο υγείας.

  • Αποκλειστικά δημόσια, καθολική και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. Κατάργηση της ανταποδοτικότητας και της επιχειρηματικότητας στην κοινωνική ασφάλιση. Άμεση μείωση των χρόνων για συνταξιοδότηση με άρση όλων περικοπών που επιβλήθηκαν.

Όλα τα παραπάνω που αποτελούν ζωτικά συμφέροντα και αιτήματα για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια, προσκρούουν στο σύγχρονο τείχος που έχει διάφορα ονόματα: Δημοσιονομικό Σύμφωνο, Μνημόνια, Χρέος, Ανταγωνιστικότητα. Γι αυτό αγωνιζόμαστε για να απαλλαγεί η κοινωνική ασφάλιση και η ζωή μας απ’ ό,τι εμποδίζει την ικανοποίηση των αναγκών μας:

  • Από τη μηχανή του χρέους, που καταβροχθίζει τον πλούτο που παράγουμε και τα αποθεματικά των ταμείων. Γι’ αυτό απαιτούμε: διαγραφή του χρέους.

  • Από τους «ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς», στο βωμό των οποίων θυσιάζονται οι κοινωνικές δαπάνες κι οι ασφαλιστικές ανάγκες. Γι’ αυτό απαιτούμε: αύξηση των κοινωνικών δαπανών με επιβάρυνση του κράτους και των εργοδοτών.

  • Από τους νόμους των κεφαλαίου και των τραπεζών, που εξανεμίζουν τα αποθεματικά των ταμείων στο όνομα της υψηλότερης «απόδοσης». Γι’ αυτό απαιτούμε: έξω οι τράπεζες και οι επιχειρηματικοί όμιλοι από τα ταμεία, έξω τα ταμεία από το χρηματιστηριακό τζόγο.

  • Από τη μέγγενη του ευρώ και της ΕΕ, που βρίσκονται -χρόνια τώρα, αλλά και στην εποχή των μνημονίων- πίσω από κάθε αντιασφαλιστικό μέτρο. Γι’ αυτό απαιτούμε: μη εφαρμογή των αντιασφαλιστικών κατευθύνσεων της ΕΕ. Ρήξη- έξοδο από ευρωζώνη και την ΕΕ.

  • Από τα τρία μνημόνια και κάθε κυβέρνηση ή μηχανισμό που τα προωθεί.

Δεν έχουμε άλλη προοπτική απ’ το να ανοίξουμε το βήμα μας σ’ αυτή τη κατεύθυνση!