Ο αγώνας ενάντια στο αντιασφαλιστικό έκτρωμα συνεχίζεται

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 25/2/2016 κινητοποίηση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών στο ΤΣΜΕΔΕ, στο νέο του κτίριο, στην πλατεία Κλαυθμώνος. Έγινε αποκλεισμός του κτιρίου από τις 7 έως 11 το πρωί. Αναρτήθηκαν πανό στην είσοδο και στην όψη του κτιρίου με τις διεκδικήσεις του σωματείου. Η κινητοποίηση αυτή αποτελεί ένα ακόμη στιγμιότυπο του αγώνα για την ανατροπή των σχεδίων κυβέρνησης- ΕΕ-κεφαλαίου που διαλύουν τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης.

Παράλληλα, εδώ και τρείς μήνες είναι σε εξέλιξη κυβερνητικό σχέδιο (μέσω των διοικήσεων του ΕΤΑΑ και του ΤΣΜΕΔΕ) για είσπραξη των αναδρομικών αυξήσεων εισφορών, λόγω του μεσοπρόθεσμου προγράμματος του 2011, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα έσκιζε μαζί με τα μνημόνια και όλα τα μέτρα λιτότητας! Υπενθυμίζεται πως οι δυσβάσταχτες αυξήσεις πάγωσαν τότε με αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες και δε «χαρίστηκαν» στους συναδέλφους…

Κατά την διάρκεια της κινητοποίησης ενημερώσαμε τους εργαζόμενους του ΤΣΜΕΔΕ για τις διεκδικήσεις μας, οι οποίοι παρέμειναν έξω από το κτίριο. Επίσης πραγματοποιήθηκε συνάντηση με το νέο πρόεδρο του ΤΣΜΕΔΕ, Κωνσταντίνο Μακέδο, για να ενημερωθούμε επιτέλους για τα καυτά ζητήματα των εισφορών. Από την συζήτηση προέκυψαν τα παρακάτω:

  • στις 21/12/2015, σε συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΣΜΕΔΕ (ΔΕ-ΤΣΜΕΔΕ), πάρθηκε ομόφωνη απόφαση για υποχρεωτική μηνιαία (αντί για εξαμηνιαία, που είναι σήμερα) καταβολή των εισφορών (όπως άλλωστε προβλέπει και το νομοσχέδιο έκτρωμα). Η απόφαση αυτή στρέφεται ευθέως στους ανέργους και τους υποαπασχολούμενους συναδέλφους, σε όσους δεν έχουν σταθερό μηνιαίο εισόδημα, βρίσκονται σε ρύθμιση κλπ.
  • Στην συνεδρίαση της ΔΕ-ΤΣΜΕΔΕ, στις 8/2/2016 πάρθηκε ομόφωνη απόφαση για άμεση καταβολή των αναδρομικών εισφορών σε δέκα εξαμηνιαίες δόσεις.
  • στις 22/2/2016 η ΔΕ-ΤΣΜΕΔΕ, (μετά από τις αντιδράσεις και τις καταγγελίες που ξεσήκωσαν οι προηγούμενες αποφάσεις), αποφάσισε να αναβάλει την συζήτηση για τα αναδρομικά μέχρι την ψήφιση του ασφαλιστικού νόμου. Η τελική απόφαση θα παρθεί από το ΔΣ του ΕΤΑΑ, όπου είναι πολύ πιθανόν να αποφασίσει την αποστολή ειδοποιητηρίων προς τους ασφαλισμένους που θα περιέχουν και τη δόση για τα αναδρομικά!

Καταδικάζουμε τις αποφάσεις του ΤΣΜΕΔΕ και του ΕΤΑΑ που στρέφονται ενάντια στους ασφαλισμένους και καλούμε τους συναδέλφους να είναι σε επαγρύπνηση για να μην τολμήσουν να μας επιβάλλουν και αυτό το χαράτσι!

Μετά τη λήξη του αποκλεισμού το σωματείο πραγματοποίησε πορεία μέχρι το υπουργείο Εργασίας στη Σταδίου. Από πλευράς του σωματείου ζητήσαμε συνάντηση για να επιδώσουμε το ψήφισμά μας, όμως αυτή δεν πραγματοποιήθηκε λόγω της άρνησης του υπουργείου.

Να μην αφήσουμε χρόνο στην κυβέρνηση να αντεπιτεθεί. Παίρνουμε τον αγώνα στα χέρια μας

Απέναντί μας είναι:

  • Η ηγεσία της ΓΣΕΕ, που έχει επιλέξει στρατόπεδο, πλάι στον ΣΕΒ και τους άλλους εργοδοτικούς φορείς και δεν έχει σχέδιο απεργιακής κλιμάκωσης για την αποτροπή της κατάθεσης του νομοσχεδίου
  • Η ηγεσία του ΤΕΕ που επιδιώκει την μετατροπή του ΤΣΜΕΔΕ σε ένα πλήρως ανταποδοτικό – ιδιωτικό ταμείο και παζαρεύει για το πώς θα παραμείνει στην κατοχή της η εγγυοδοσία των κατασκευαστικών εταιρειών και η Attica-Bank

Μπορούμε να νικήσουμε αν κλιμακώσουμε τους αγώνες μας. Με νέα 48ωρη απεργία και άλλες μορφές πάλης όπως συλλαλητήρια, καταλήψεις δημοσίων κτιρίων, ΠΡΙΝ η κυβέρνηση καταθέσει το νομοσχέδιο. Για να μη φτάσει καν στη βουλή το αντιασφαλιστικό έκτρωμα!