Δελτίο τύπου από την κινητοποίηση στο υπ. Εργασίας και την συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, Α. Νεφελούδη

Στάση εργασίας και μαζική συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησε το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, το πρωί της Πέμπτης 7 Απρίλη, ενάντια στην επαίσχυντη σύμβαση (αγγλικού δικαίου) που προωθεί ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ και στην εκδικητική απόλυση εργαζόμενης που αρνήθηκε να την υπογράψει. Παράλληλα βασικό αίτημα της κινητοποίησης του σωματείου μισθωτών τεχνικών ήταν και η απόσυρση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Αντιπροσωπεία του Σωματείου συναντήθηκε με το γενικό γραμματέα του υπουργείου, Α. Νεφελούδη. Σχετικά με τις εξελίξεις στον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου δεν δεσμεύτηκε σε τίποτα συγκεκριμένο, εκτός από μια γνωμοδότηση(!!) προς τον εργοδότη σχετικά με την υποχρέωσή του να εφαρμόζει το ελληνικό δίκαιο στις συμβάσεις των εργαζόμενων. Σχετικά με το καθεστώς του δελτίου παροχής υπηρεσιών, παρέπεμψε γενικώς και αορίστως σε απροσδιόριστες «μελλοντικές νομοθετικές παρεμβάσεις», που σχετίζονται με το «παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Βεβαίως δεν πρωτοτύπησε σε σχέση με τους προκατόχους του καθώς τέτοιους προβληματισμούς τους ακούμε εδώ και 15 χρόνια! Δήλωσε επίσης ότι δεν έχει τρόπο οι υπηρεσίες του Υπουργείου (βλ. ΣΕΠΕ) να διακρίνουν ποιοί εργαζόμενοι με μπλοκάκι έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας.

Οι προφάσεις του γενικού γραμματέα του υπουργείου είναι διπλά εξοργιστικές καθώς:

  • Είναι γνωστό στον καθένα ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει αποφασίσει για αυτό το θέμα εδώ και χρόνια και πως η εφορία τους φορολογεί ως μισθωτούς
  • το Σωματείο έχει ήδη υπογράψει ΣΣΕ, από το 2008, με τους εργοδότες του κατασκευαστικού κλάδου που περιλαμβάνει στο πεδίο ισχύος της και τους μισθωτούς με ΔΠΥ!
  • Οι κυβερνητικοί προϊστάμενοι του κου Νεφελούδη ξεσπάθωναν στα ΜΜΕ για τις απαράδεκτες σχέσεις εργασίας με το ΔΠΥ πριν από 1-2 χρόνια.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου εργασίας με την τοποθέτησή του επιβεβαίωσε ότι το υπουργείο και οι κρατικοί μηχανισμοί βρίσκονται πολύ μακριά από τις ανάγκες και τα προβλήματα των εργαζόμενων. Οι δηλώσεις περί «ταξική μεροληψίας» είναι για τα ΜΜΕ, ενώ στην πράξη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, προσφέρει ασυλία και προστασία στην ανεξέλεγκτη ασυδοσία του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ και όλων των κατασκευαστικών ομίλων, γενικά της εργοδοσίας. Επιβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι και αυτή η κυβέρνηση είναι ταγμένη στην υπηρεσία του κεφαλαίου και προτίθεται να ισοπεδώσει πλήρως τα εργατικά δικαιώματα προκειμένου να εξασφαλίσει την ανάπτυξη των κερδών, δηλαδή την έξοδο από την κρίση.

Σχετικά με τα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης, ο Α. Νεφελούδης δήλωσε πως βρίσκονται υπό την κρίση των δανειστών και πως στόχος είναι η ψήφιση των μέτρων πριν από το Πάσχα. Παράλληλα είπε πως ο νόμος λαιμητόμος για το ασφαλιστικό δίνει την δυνατότητα μετατροπής του ΤΣΜΕΔΕ σε ιδιωτικό επαγγελματικό ταμείο (για τους κλάδους επικουρικού και εφάπαξ), στο πλαίσιο της λογικής των τριών «πυλώνων» των επιχειρηματικών ομίλων, της ΕΕ και του ΔΝΤ για το ασφαλιστικό σύστημα.

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών θα κλιμακώσει αποφασιστικά τις κινητοποιήσεις του απέναντι στον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ μέχρι να αποσύρει το επαίσχυντο συμφωνητικό και να πάρει πίσω την παράνομη και καταχρηστική απόλυσης της συναδέλφου. Οι προκλήσεις των κατασκευαστικών εταιρειών στην κατεύθυνση επιστροφής των εργασιακών σχέσεων στο 19ο αιώνα δε θα μείνουν αναπάντητες. Κανένας εργαζόμενος δεν είναι μόνος του απέναντι στη συντονισμένη επίθεση του κεφαλαίου για την «απελευθέρωση» των εργασιακών σχέσεων, την αφαίρεση μισθών και δικαιωμάτων.

Συνεχίζουμε τη μάχη για την κατάργηση του άθλιου καθεστώτος πληρωμής με δελτίο παροχής υπηρεσιών και για κανονικές προσλήψεις με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου. Παλεύουμε για κατάργηση των ατομικών συμφωνητικών, για υπογραφή αξιοπρεπών ΣΣΕ με μισθούς και δικαιώματα για κάλυψη των απωλειών της κρίσης, κατάργηση όλων των μνημονίων και των αντεργατικών νόμων

Καλούμε σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με την κήρυξη 48ωρης απεργίας για να μην περάσει το αντιασφαλιστικό έκτρωμα και ο νέος γύρος λεηλασίας των εργατικών δικαιωμάτων.

Με συντονισμένη συλλογική αντίσταση, μαχητική αντεπίθεση, για ανατροπή της αντεργατικής αντιλαϊκής επίθεσης κυβέρνησης-κεφαλαίου-ΕΕ-ΔΝΤ!