ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΜΕΓΑΛΗ ΛΗΣΤΕΙΑ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΜΑΣ

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ

Οι καταιγιστικές εξελίξεις της τελευταίας διετίας σε βάρος του κόσμου της εργασίας συμπεριλαμβάνουν και την άμεση επίθεση στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Ένα νέο σαρωτικό και καταστροφικό σχέδιο βρίσκεται επί θύραις με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τη λεηλασία των ταμείων.

Η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου, η Ευρωπαϊκή Ένωση και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στα πλαίσιο και με αφορμή την υπογραφή του PSI, μεθοδεύουν τη ληστεία των εισφορών των εργαζόμενων και το αναγκαστικό «κούρεμα» των ομολόγων των ασφαλιστικών ταμείων. Δεδομένου ότι τα ομόλογα τα οποία κατέχουν τα ασφαλιστικά ταμεία αντιστοιχούν περίπου σε 24 δις ευρώ, με βάση την αρχική εκτίμηση για 50% «κούρεμα», τα ταμεία χάνουν άμεσα 12,5 δις ευρώ, ενώ η συνολική απώλεια των προβλεπόμενων εσόδων στα Ταμεία μπορεί να φτάσει το 70%! Αν το «κούρεμα» είναι μεγαλύτερο του 50%, οι απώλειες θα είναι πολύ μεγαλύτερες! Συγκεκριμένα για το ΙΚΑ οι απώλειες ανέρχονται σε 2,2 δις ευρώ, για το ΕΤΑΑ σε 5 δις, ενώ για το ΤΣΜΕΔΕ η απώλεια θα είναι τουλάχιστον 1,4δις €, αλλά και ακόμα μεγαλύτερη αν συνυπολογίσουμε την αναμενόμενη υπαγωγή της Τράπεζας Αττικής στη διαδικασία του «κουρέματος». Σημειώνεται πως από τη διαδικασία του κουρέματος εξαιρούνται μεταξύ άλλων όσα ομόλογα βρίσκονται στην κατοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά και τα δάνεια που πήρε πρόσφατα η Ελλάδα από την Τρόικα.

Όλες αυτές οι απώλειες θα μετακυλήσουν άμεσα, μέσω δραστικών περικοπών, στο σύνολο των ασφαλιστικών και υγειονομικών παροχών. Σε ότι αφορά το ύψος των συντάξεων, η κυβέρνηση δεν «αναλαμβάνει» καμία κατοχύρωση για την επικουρική ασφάλιση. Αναμφίβολα, λοιπόν, το κούρεμα των ομολόγων των ασφαλιστικών ταμείων θα επιφέρει τη χαριστική βολή στις συντάξεις. Η ίδια η κυβέρνηση χρησιμοποιήσει σαν επιχείρημα το κούρεμα (!), για να δικαιολογήσει την περαιτέρω «αναγκαιότητα» μείωσης στις συντάξεις και όλων των ασφαλιστικών παροχών. Γι αυτό η κυβέρνηση προχωρά στο «κούρεμα» των επικουρικών συντάξεων, ενώ σχεδιάζει περικοπές για φαρμακευτικές δαπάνες, που θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ μόνο για το 2012, καθώς και δραστικές μειώσεις του προϋπολογισμού για τη νοσοκομειακή περίθαλψη. Ταυτόχρονα η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν οι εργοδότες, θα σηματοδοτήσει νέο πλήγμα για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις από το «κούρεμα» έρχονται να προστεθούν στην ήδη πολύ άσχημη κατάσταση για ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Ετησίως, οι απώλειες υπολογίζονται ως εξής:

 • 11 δις ευρώ από αδιεκπεραίωτες βεβαιωμένες οφειλές εργοδοτών (6 δις στο ΙΚΑ, 4 δις στον ΟΑΕΕ,)
 • 9 δις ευρώ από την εισφοροδιαφυγή. Ανήλθε στο 30% το 2011, έναντι 15% το 2001, οπότε και αντιστοιχούσε σε 2,8 δις ευρώ.
 • 4,8 δις ευρώ λόγω της ανεργίας η οποία ξεπερνά το 20%, ενώ μόνο από τις μειώσεις μισθών το 2011, έχασε το ΙΚΑ 800 εκατ,
 • Επίσης ποτέ το κράτος δεν πλήρωσε στο ακέραιο τις υποχρεώσεις του στα ταμεία. Έτσι έχουν συσσωρευτεί οφειλές πάνω από 12 δισ. €, που για το ΤΣΜΕΔΕ ανέρχονται στα 500 εκ €.

Σημειώνουμε ακόμα ότι από την 1/1/2015, στο ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ καταργείται η κρατική συμμετοχή σύμφωνα με τους πρόσφατούς αντεργατικούς νόμους. Το γεγονός αυτό δεν σημαίνει μόνο ότι «νομιμοποιείται» η διαχρονική εισφοροφιαφυγή του κράτους, αλλά ότι μετατρέπεται σε επαγγελματικό ταμείο, ολοκληρώνεται η ιδιωτικοποίηση του και η πλήρης μετατροπή σε ταμείο-τράπεζα.

Η κυβέρνηση «διαβεβαιώνει» ότι οι απώλειες των ταμείων θα καλυφθούν από μεταβιβάσεις δημοσίων ακινήτων, ωστόσο με τη νέα δανειακή σύμβαση που θα ακολουθήσει το PSI, θα ξεπουληθεί και θα υποθηκευτεί όλος ο δημόσιος πλούτος της χώρας, και επομένως είναι άγνωστο τι θα απομείνει από τα ράφια του ξεπουλήματος για τη «σωτηρία» των ταμείων.

Οι πρώτες επιπτώσεις του «κουρέματος» είναι ήδη ορατές και στο ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ με τις εξοντωτικές αυξήσεις των εισφορών, που επιβλήθηκαν από το περιβόητο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Ενδεικτικά, με την υποχρεωτική ανά τριετία μετάταξη σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία, την αύξηση των εισφορών σε όλους τους ασφαλιστικούς κλάδους, ακόμα και την υποχρεωτική εισφορά υπέρ του ΟΑΕΔ για ένα επίδομα ανεργίας που δεν μας δίνουν (!), οι εισφορές θα εκτιναχθούν και π.χ. για όσους είναι ασφαλισμένοι σαν ελεύθεροι επαγγελματίες και έχουν συμπληρώσει την πενταετία θα ξεπεράσουν τα 400€ το μήνα – και θα πλησιάσουν τα 500€ μηνιαίως μετά την αναμενόμενη αύξηση στην Ειδική Προσαύξηση (που προβλέπει ο αντιασφαλιστικός νόμος 3518), για να κλιμακωθούν σταδιακά στα 650€ ή και στα 750€ το μήνα αντίστοιχα! Είναι δεδομένο ότι η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων θα βρεθεί αργά ή γρήγορα σε αδυναμία καταβολής των εισφορών, δηλαδή εκτός κοινωνικής ασφάλισης, εκτός ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, εκτός επαγγέλματος και χωρίς ελπίδα συνταξιοδότησης.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι και χωρίς τις τελευταίες αυτές δραματικές εξελίξεις η κατάσταση με το ΤΣΜΕΔΕ είναι ήδη τραγική. Οι ασφαλιστικές εισφορές είναι ήδη υπέρογκες και επιβαρύνουν αδιακρίτως εργοδότες, εργαζόμενους και άνεργους και το ΤΣΜΕΔΕ έχει ήδη μετατραπεί σε ένα Ταμείο – τράπεζα που λειτουργεί με ανταποδοτικά-ιδιωτικά κριτήρια, ένα Ταμείο με απόλυτη ανοχή στην εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή των εργοδοτών, ένα Ταμείο με τεράστιες εισφορές που επιβαρύνουν δυσανάλογα τους πιο αδύναμους και απαράδεκτες και διαρκώς συρρικνούμενες συντάξεις και παροχές. Αυτό είναι το «ευγενές» και «πλούσιο» Ταμείο που φτωχαίνει και ταλαιπωρεί συστηματικά τους ασφαλισμένους του και τους συνταξιούχους και όχι μόνο δεν αναγνωρίζει και δεν βοηθάει τους άνεργους αλλά απαιτεί να συνεχίσουν να πληρώνουν δυσβάσταχτες εισφορές, ενώ σε περίπτωση καθυστέρησης ζητάει και τόκο. Η ταλαιπωρία των εργαζόμενων μηχανικών επιτείνεται από το γεγονός ότι το προσωπικό του ταμείου δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των ασφαλισμένων. Παρόλο που την κύρια ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση φέρουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, σοβαρές ευθύνες έχουν και οι Διοικήσεις του ΤΣΜΕΔΕ και του ΤΕΕ που συναίνεσαν και κινήθηκαν στη λογική της ανταποδοτικότητας, δηλαδή στη λογική της παροχής τραπεζικών υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους, μια λογική που μεταφέρει το κόστος της ασφάλισης στους εργαζόμενους. Σε αυτό το πλαίσιο μεταξύ άλλων ενέπλεξαν το Ταμείο με την Τράπεζα Αττικής και υποστήριξαν στο παρελθόν το ν 3518, δηλαδή την αύξηση των εισφορών ειδικά των νέων ασφαλισμένων αλλά και την Ειδική Προσαύξηση στο όνομα των καλύτερων συντάξεων που δεν θα έρθουν ποτέ.

ΚΑΤΩ Η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ.

Έχουμε ήδη φτάσει σε σημείο χωρίς επιστροφή. Είναι επιτακτική ανάγκη οι εργαζόμενοι τεχνικοί να πάρουν τον αγώνα στα χέρια τους, να αναπτυχθούν αγωνιστικές πρωτοβουλίες αποφασιστικής πολιτικής αντιπαράθεσης και μαχητικής πρακτικής δράσης. Η υπεράσπιση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων περνάει από την ανατροπή της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ και ολοκληρώνεται μόνο με την ανατροπή της σύγχρονης χούντας των αγορών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κεφαλαίου.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ – ΚΑΜΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

 • Καμία συμμετοχή των ταμείων στη νέα κλοπή των αποθεματικών με το πρόγραμμα ανταλλαγής ομόλογων.
 • Άμεση μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, στα προ του 1992 επίπεδα. Αύξηση των παροχών και των καλύψεων. Άμεση απόδοση των οφειλών του κράτους και της εργοδοσίας στα ταμεία.
 • Άμεση αποδέσμευση του ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ από το χρηματιστήριο και την Τράπεζα Αττικής.
 • Επίδομα ανεργίας, για όλο το διάστημα της ανεργίας, στους άνεργους και υποαπασχολούμενους, ίσο με τον βασικό μισθό. Άμεση αναγνώριση από το ΤΣΜΕΔΕ, τον ΟΑΕΕ και τον ΟΑΕΔ όλων των άνεργων τεχνικών με «μπλοκάκι».
 • Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ανέργους και υποαπασχολούμενους. Πλήρης, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Σύνταξη μετά από 30 χρόνια δουλειάς, στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες.
 • Κατάργηση όλων των μορφών ελαστικής εργασίας. Κανονικές προσλήψεις για όλους τους εργαζόμενους που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών και έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας.
 • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νομών ΝΔ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ. Πλήρης, δημόσια, καθολική, υποχρεωτική, κοινωνική ασφάλιση. Να σταματήσει ο απαράδεκτος διαχωρισμός «παλιών» και «νέων» συναδέλφων.
 • Όχι άλλες δόσεις και δάνεια, ούτε ευρώ για την πληρωμή του χρέους. Να ανατραπεί η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου, το μνημόνιο, το μεσοπρόθεσμο και όλοι οι αντεργατικοί νόμοι. Όχι στη νέα δανειακή σύμβαση και το PSI. Διαγραφή του ληστρικού χρέους. Έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ.

Καλούμε σε:

 1. Κινητοποίηση στις 3 Φλεβάρη στις 9:00 στο ΤΣΜΕΔΕ και πορεία στο υπουργείο Εργασίας ενάντια στις αυξήσεις των εισφορών του ΤΣΜΕΔΕ και το κούρεμα των αποθεματικών του ταμείου των μηχανικών, με στάση εργασίας 9-1.
 2. Παρέμβαση στο ΤΣΜΕΔΕ στις 8 Φλεβάρη στις 9 πμ. Καλούμε τους άνεργους και υποαπασχολούμενους συνάδελφους που χρωστούν εισφορές να φέρουν τα βιβλιάριά τους ώστε να θεωρηθούν από το Ταμείο υλοποιώντας απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του που πάρθηκε μετά από κινητοποίηση του Σωματείου.
 3. Το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις στο ΤΣΜΕΔΕ, κάθε Δευτέρα, για την ενημέρωση των συνάδελφων και την καταγραφή των ανέργων και ημιαπασχολούμενων.