Τεχνική εταιρεία C&M Engineering Α.Ε

ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ-ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ

Την Παρασκευή λίγη ώρα πριν κλείσει η εταιρεία για τα Χριστούγεννα η διοίκηση της C&M Engineering Α.Ε, ανακοίνωσε την απόλυση στην Σύλβια Κοιλάκου, η οποία ήταν επί σειρά ετών πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών.

Η εργοδοτική αυτή ενέργεια πάρθηκε πίσω. Μία μέρα μετά, η διοίκηση της εταιρείας της ανακοίνωσε ότι η απόλυση είναι άκυρη. Ωστόσο είναι χαρακτηριστικό ότι η απόλυση ανακοινώθηκε χριστουγεννιάτικα, γεγονός που δείχνει την αναλγησία και την εμπάθεια της εργοδοσίας απέναντι στην συγκεκριμένη εργαζόμενη. Αποτελεί πράξη εκδίκησης και ταυτόχρονα πράξη εκφοβισμού προς όλους τους εργαζόμενους. Γιατί μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί, αφού η εταιρία που δεν έχει κανένα «λόγο» να απολύσει τη συγκεκριμένη εργαζόμενη πάνω στη «φούρια» της δουλειάς.

Η τεχνική εταιρεία C&M Engineering Α.Ε, η οποία κερδοφορεί μεσούσης της κρίσης, έχοντας αναλάβει αρκετά έργα και εντατικοποιώντας διαρκώς την εργασία, το τελευταίο διάστημα τρομοκρατεί τους εργαζόμενους της, απειλώντας με απολύσεις και περικοπές.

Η πραγματικότητα είναι ότι η εργοδοσία προκειμένου να διατηρήσει ή και να αυξήσει την κερδοφορία της, «αναδιοργανώνει την εταιρεία», για να υλοποιήσει τα επόμενα έργα με εντατικοποίηση των συνθηκών εργασία και μείωση του μισθολογικού κόστος. Καμιά συζήτηση φυσικά για τα κέρδη και τον ιερό νόμο της πάση θυσία διατήρησής τους, που επιχειρείται να παρουσιαστεί ως «ανάγκη» των εργαζομένων της.

Η στάση της εργοδοσίας στη C&M αποτελεί ένα ακόμα στιγμιότυπο της εργοδοτικής πρακτικής στον κλάδο των τεχνικών εταιρειών και σε όλο τον ιδιωτικό τομέα:

Μειώσεις μισθών, απολύσεις και απίστευτοι ρυθμοί για όσους παραμένουν στη δουλειά.

Απολύσεις σε εργαζόμενους με δελτίο χωρίς την καταβολή των νόμιμων αποζημιώσεων, καθώς βαφτίζονται «εργολάβοι» ενώ παρέχουν εξαρτημένη εργασία όπως και όλοι οι άλλοι υπάλληλοι.

«Αντικατάσταση» παλαιότερων εργαζόμενων για να προσληφθούν νέοι, κάτω από το καθεστώς εκβιασμού της ανεργίας, με τους άθλιους όρους που επιβάλει το κεφάλαιο και νομιμοποιεί το Μνημόνιο.

Και φυσικά απολύσεις με τρομοκρατικό χαρακτήρα, στρεφόμενες εναντίον αγωνιστών, συνδικαλιζόμενων εργαζόμενων, και γενικά όσων «ενοχλούν» την εργοδοσία, προκειμένου να λειτουργήσουν παραδειγματικά προς τους υπόλοιπους εργαζόμενους, εξασφαλίζοντας ότι δεν θα υπάρξει καμία αντίδραση.

Στόχο της εργοδοτικής επίθεσης όμως αποτελούν όλοι οι εργαζόμενοι. Αυτό μαρτυρούν το ενάμιση εκατομμύριο άνεργοι, οι εκατοντάδες απολύσεις στις τεχνικές εταιρείες. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα για τους εργαζόμενους.


Να μπει φρένο σε αυτόν τον κατήφορο.


Δεν πρέπει να ανεχτούμε την κατάσταση αυταπατώμενοι ότι μπορούμε να τη βολέψουμε ατομικά. Η εργοδοσία δεν αφήνει καμία χαραμάδα για τέτοιες αυταπάτες. Σήμερα που οι εργοδότες δεν κρατούν ούτε τα «προσχήματα», η δράση του σωματείου και η ενεργητική συμμετοχή όλων μας, μπορούν να αποτελέσουν εμπόδιο, στην κατάργηση των δικαιωμάτων μας.

Τα σχέδια της διοίκησης της C&M Engineering θα μας βρουν απέναντί της:

  •     Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος.
  •  
  •     Όχι στις μειώσεις μισθών. Πλήρη εργασιακά δικαιώματα στους νέους συναδέλφους. Κανένας εργαζόμενος να μην αμείβεται κάτω από τη συλλογική σύμβαση του σωματείου.
  •  
  •     Κανονικές προσλήψεις σε όσους εργάζονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών.
  •  
  •     Ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, λιγότερη δουλειά –δουλειά για όλους.
  •  
  •     Όχι στην εργοδοτική τρομοκρατία. Συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες.


Οι εργαζόμενοι είμαστε οι παραγωγοί του πλούτου και πρέπει να διεκδικήσουμε αυτό που μας αναλογεί. Να διαλέξουμε την αγωνιστική διέξοδο, που είναι ο μόνος τρόπος για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων μας. Να ενισχύσουμε την ενότητα και την αλληλεγγύη μας. Με μαζικό και αποφασιστικό τρόπο να αρνηθούμε να πληρώσουμε την κρίση που μας φόρτωσαν. Να κάνουμε την οργή μας δύναμη κρούσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις κυβερνήσεις και το κεφάλαιο. Να κάνουμε τη διαμαρτυρία μας δύναμη σύγκρουσης και ανατροπής.

Για να ανατραπούν τα μνημόνια και όλη η επίθεση της συγκυβέρνησης, του κεφαλαίου και της τρόικα. Για να αποκτήσουμε εργασιακά δικαιώματα, αξιοπρέπεια και αξιοβίωτη ζωή.