Είμαστε εργαζόμενοι χωρίς απασχόληση!

 
Δεν είμαστε ένα ποσοστό, ούτε «αστοχία» του συστήματος. Δεν είμαστε «συνεργάτες».
 
Η πολιτική τους μας θέλει στο περιθώριο. Η κυβέρνηση, η ΕΕ, το ΔΝΤ και το κεφάλαιο, απολύουν χιλιάδες εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καταργούν το επίδομα ανεργίας, κάνουν ακόμα πιο ελαστικές τις εργασιακές σχέσεις, προωθούν την υποαπασχόληση, τη «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία, οδηγούν σε εκτίναξη της ανεργίας και σε νέες απολύσεις, και μαζί με τη φοροληστεία σπρώχνουν χιλιάδες, εργαζόμενους και μη, έλληνες ή μετανάστες, νέους ή μεγαλύτερους, στο περιθώριο. Καταστρέφουν την εργατική δύναμη και το αυτονόητο δικαίωμα στην αξιοπρεπή διαβίωση και εργασία. Επιδιώκουν να φτάσουν τον κατώτερο μισθό στα 250€, να καταργήσουν συνολικά τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας ως και αυτό ακόμα το δικαίωμα στην απεργία.
 
Η επίθεση αυτή δεν ξεκίνησε την τελευταία τριετία. Είναι συνέχεια της ίδιας πολιτικής που με ευλάβεια άσκησαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, στήριξαν τα κόμματα της Ε.Ε. και του Μάαστριχτ, εκπονήθηκε και εφαρμόστηκε ήδη από την περίοδο της ανάπτυξης. Την πολιτική αυτή επιβάλει η ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων, αποτελεί τη βασική πολιτική της ΕΕ για την επόμενη δεκαετία, όπως καθορίζεται μέσα από το «σύμφωνο για το Ευρώ» και τη στρατηγική «Ευρώπη 2020».
 
Ταυτόχρονα εκμεταλλεύονται την καταστροφή μας, χρησιμοποιούν την ανεργία για να πιέζουν ακόμα πιο κάτω το σύνολο των συνθηκών της ζωής όλων μας. Η λεγόμενη «κοινωφελής εργασία», όπου κράτος, εργοδότες, ΜΚΟ (Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις) και τοπική αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με τη ΓΣΕΕ που αναλαμβάνει ρόλο γραφείου ενοικίασης εργαζομένων, προωθούν την εκμετάλλευση των ανέργων πατώντας στην ανάγκη τους για δουλειά. Αλλά και τα προγράμματα κατάρτισης και πρακτικής άσκησης που ισοδυναμούν με άμισθη εργασία, αποδεικνύουν πως η μόνη τους προσπάθεια είναι να προμηθεύσουν το κεφάλαιο με φθηνούς και χωρίς δικαιώματα εργαζόμενους.
 
Οι εργαζόμενοι μηχανικοί και τεχνικοί ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με τις βάρβαρες επιπτώσεις αυτής της πολιτικής όπως και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι και πολλοί από εμάς οδηγούνται στη μετανάστευση. Επιπλέον, το χαράτσι του τέλους επιτηδεύματος για όσους δουλεύουν με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, η νέα αύξηση ασφαλιστικών εισφορών, ξεζουμίζουν τους ανέργους και υποαπασχολούμενους μηχανικούς. Οι εργοδότες μας εκβιάζουν να δουλεύουμε με το απαράδεκτο καθεστώς της πληρωμής με Δ.Π.Υ. και μας αποκαλούν «συνεργάτες» ώστε να μην πληρώνουν εργοδοτικές εισφορές –υπερωρίες –αποζημιώσεις, δεν έχουμε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αν δεν μπορούμε να πληρώσουμε το ΤΣΜΕΔΕ. Κανείς μας δεν έχει δικαίωμα σε ταμείο ανεργίας, ακόμη και όταν έχει πληρώσει τις εισφορές του, εισφορές στις οποίες παρακρατούνται 10 ευρώ για τους ανέργους μηχανικούς. Χυδαία κοροϊδία!
 

Οι άνεργοι είμαστε ο μεγαλύτερος κλάδος!

 
Συγκροτούμαστε με συλλογικούς όρους και απευθυνόμαστε σε άλλα σωματεία και εργαζόμενους (π.χ. για δωρεάν εξετάσεις σε νοσοκομεία, εισιτήριο σε ΜΜΜ), οργανώνουμε τον αγώνα μας κόντρα στην πολιτική που μας εξαθλιώνει και μας απομονώνει κάνοντας το σωματείο μας χώρο συνάντησης, συζήτησης, εκδηλώσεων, κλπ, δυναμώνουμε την πάλη μας σαν ενεργό τμήμα του εργατικού κινήματος, με αξιοπρέπεια και αλληλεγγύη.
 

Καταγραφόμαστε για το ΔΕΛΤΙΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ του σωματείου μας, ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους, παλεύουμε για:

 
 • Δουλειά για όλους. 5θημερο-7ωρο. Κανονικές προσλήψεις, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με μισθούς που θα καλύπτουν τις ανάγκες μας για αξιοπρεπή ζωή από ένα μισθό.
 • Επίδομα Ανεργίας για όλους τους ανέργους, στο ύψος του βασικού μισθού μέχρι να βρουν δουλειά, ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής. Έκτατο επίδομα σε όλους τους ανέργους. Προσμέτρηση του χρόνου ανεργίας στα συντάξιμα χρόνια. Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ανέργους.
 • Να θεωρούνται άνεργοι και οι αυτοαπασχολούμενοι που έχουν αναγκαστεί να διακόψουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, ή το εισόδημα τους βρίσκεται σε εξευτελιστικό επίπεδο, για το διάστημα που δεν εργάζονται.
 • Ελεύθερη χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριόριστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες, πρόσβαση σε κοινωνικά αγαθά γνώσης, ψυχαγωγίας, πολιτισμού.
 • Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Υγεία -Πρόνοια. Κανένας συνάδελφος χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη- Δωρεάν για όλους τους Ανέργους & τους ασφαλισμένους, ανεξάρτητα από τα χρέη τους προς το ταμείο.
 • Μείωση 30% των τιμολογίων ΔΕΚΟ, απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου.
 • Διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα αποπληρωμής δανείων για όσο διαρκεί η ανεργία. Κατάργηση ανατοκισμού για όλα τα δάνεια. Αναστολή κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της κατοικίας των ανέργων, καθ' όλη την διάρκεια της ανεργίας. Επιδότηση ενοικίου στο 100% της αξίας του. Επίδομα θέρμανσης για τους άνεργους.
 • Να γίνονται δεκτά τα παιδιά των ανέργων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Τα παιδιά των ανέργων να σπουδάζουν στον τόπο κατοικίας τους. Πλήρη κάλυψη του κόστους σπουδών για φοιτητές οι γονείς των οποίων είναι άνεργοι.
 • Κρατική αγορά, συγκέντρωση και διάθεση τροφίμων σε ανέργους και χαμηλοσυνταξιούχους. Δημιουργία κρατικών πρατηρίων για ανάγκες ένδυσης, υπόδησης, ατομικής υγιεινής σε τιμές κόστους.
 • Κατάργηση της ελαστικής εργασίας – Απαγόρευση των απολύσεων.
 • Ούτε ένα ευρώ από τις εισφορές μας στα παιχνίδια των τραπεζών. Αποδέσμευση του ΤΣΜΕΔΕ από την Attica Bank.
 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ

(ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΓΕΩΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΙΚΩΝ, ΣΧΕΔΙΑΣΤΩΝ)
Ερμού και Φωκίωνος 11, 4ος όροφος, ΑΘΗΝΑ
Τηλέφωνα επικοινωνίας 6936760879, 6977806266