Ενημέρωση για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανέργων και υποαπασχολούμενων μηχανικών
 
Τα τελευταία χρόνια με κάλεσμα του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών από κοινού με άλλα Σωματεία του κλάδου και αυτοαπασχολούμενους συναδέλφους έχουν πραγματοποιηθεί πολλές συγκεντρώσεις και παρεμβάσεις για το ασφαλιστικό στο ΤΣΜΕΔΕ και στο Υπ. Εργασίας με στόχο την ανατροπή των αντιασφαλιστικών νόμων, την εξασφάλιση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους τους συναδέλφους, για άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων.
Πέρσι σημειώθηκε μια πρώτη κατάκτηση, καθώς η διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ αποφάσισε τη θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας για το 2012 (καθώς και τη χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας) υπό προϋποθέσεις σε συναδέλφους που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους. Αναλυτικότερα το μέτρο περιλαμβάνει όσους έχουν συνολικό εισόδημα την τελευταία διετία (ατομικό ή οικογενειακό) έως 30.000€, τυπικά μισθωτούς που απολύθηκαν και νέους, ασφαλισμένους την τελευταία τριετία, που υποβάλλουν μηδενική φορολογική δήλωση. Η απόφαση αυτή δεν προβλέπει την απαλλαγή των ανέργων από τις δυσβάσταχτες εισφορές, ούτε καν από τους απαράδεκτους τοκογλυφικούς τόκους που επιβάλλονται στις καθυστερούμενες οφειλές. Επίσης οι προϋποθέσεις που βάζει η Διοίκηση του Ταμείου (πχ το όριο των 30.000 € οικογενειακό εισόδημα μέσα σε δύο χρόνια), αφήνουν εκτός ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης το μεγαλύτερο κομμάτι των ανέργων και υποαπασχολούμενων συναδέλφων οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν τις εισφορές για να μην βρεθούν εκτός επαγγέλματος. Τέλος παρά την απόφαση που πάρθηκε, το ταμείο δεν έδωσε ασφαλιστική ενημερότητα, στους συναδέλφους που εντάχθηκαν στη ρύθμιση αυτή.
Ενόψει της εφαρμογής των υπέρογκων αυξήσεων (θα ξεπεράσουν τις 5000 ευρώ ετησίως) του μνημονίου, (με εντολή της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και τη συμφωνία του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ), πραγματοποιήθηκαν νέες κινητοποιήσεις στο ΤΣΜΕΔΕ (5/10/12 και 21/1/2013) και στο Υπ. Εργασίας, για να ακυρωθεί η απόφαση, να μειωθούν οι εισφορές και για πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους συναδέλφους. Παράλληλα με δύο κινητοποιήσεις διαδηλώσαμε ενάντια στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής από το αποθεματικό του ΤΣΜΕΔΕ. Την ώρα που τα αποθεματικά του ταμείου δίνονται βορά στις τράπεζες και στο κεφάλαιο όλο και περισσότεροι συνάδελφοι πετιούνται στο περιθώριο.
Ως αποτέλεσμα των πρόσφατων κινητοποιήσεων, η Διοίκηση του ταμείου αποφάσισε την εφαρμογή της περσινής απόφασης και για το 2013, με πιο απλουστευμένη διαδικασία. Η απόφαση αυτή, πολύ απέχει από το να αποτελεί πραγματική λύση του προβλήματος, όμως θα δώσει ανάσα σε πολλούς άνεργους συναδέλφους, ειδικά νεότερους. Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι δεν προέκυψε σαν αποτέλεσμα μίας ημέρας κινητοποίησης αλλά μιας πολύμορφης αγωνιστικής πορείας χρόνων. Καλούμε όλους τους άνεργους και υποαπασχολούμενους συναδέλφους να βομβαρδίσουν το ΤΣΜΕΔΕ με αιτήσεις θεώρησης του ασφαλιστικού βιβλιαρίου. Απαιτούμε να καταργηθεί το όριο εισοδήματος ώστε να καλυφθούν όλοι οι συνάδελφοι.
Συνεχίζουμε τον αγώνα για τη θεώρηση των βιβλιαρίων όλων των ανέργων χωρίς προϋποθέσεις, την κατάργηση των εισφορών στους άνεργους και της απαράδεκτης ρύθμισης που επιβάλει τόκους σε όσους δεν έχουν να τις πληρώσουν. Συνεχίζουμε τον αγώνα για επίδομα ανεργίας στο ύψος του βασικού μισθού.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους που δεν έχουν πληρώσει τις εισφορές τους και έχουν ανάγκη ιατροφαρμακευτικής κάλυψης να απευθύνονται στο σωματείο, ιδιαίτερα όσοι δεν καλύπτονται από τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η διοίκηση του ταμείου. Μαζί με το σωματείο να δώσουμε τη μάχη για την κάλυψη όλων των συναδέλφων.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους, να γίνουν μέλη του σωματείου και να συμμετέχουν στις διαδικασίες του. Το σωματείο πραγματοποιεί καμπάνια καταγραφής των ανέργων, εκδίδει κάρτας ανεργίας, για την αναγνώριση όλων των ανέργων μηχανικών και τη διεκδίκηση πραγματικών μέτρων προστασίας κατά της ανεργίας. Τα γραφεία του σωματείου είναι ανοιχτά κάθε Τρίτη 18:30 – 21:00, Ερμού & Φωκίωνος 11, 4ος όροφος, Σύνταγμα.
 
ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗ ΒΑΡΒΑΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – Ε.Ε. – ΔΝΤ – ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
 
ΑΓΩΝΑΣ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ. ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ!