Δελτίο τύπου για τις εξελίξεις στο ΕΤΑΑ και τις εισφορές των μηχανικών

Μετά από πολύμηνες κινητοποιήσεις, στις 29 Απρίλη το ΔΣ του ΕΤΑΑ αποφάσισε την προσωρινή αναστολή των ληστρικών αυξήσεων στις εισφορές του ΤΣΜΕΔΕ. Πιο συγκεκριμένα αποφασίστηκε ότι αναστέλλεται η εφαρμογή των ληστρικών αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές (μέχρι την έκδοση σχετικής απόφασης από το Συμβούλιο της Επικρατείας) καθώς και ότι θα σταλούν νέα ειδοποιητήρια ασφαλιστικών εισφορών, με τιμές υπολογισμένες προ του ν.3986/11. Παράλληλα παρατείνεται η προθεσμία πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών του τρέχοντος εξαμήνου για όλους τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ έως τις 30.6.13, γεγονός που σημαίνει ότι δε θα υπάρχουν τοκογλυφικές επιβαρύνσεις μέχρι τότε.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ληστρικές αυξήσεις στις εισφορές δεν ακυρώνονται οριστικά, αλλά προσωρινά (μέχρι την απόφαση του ΣτΕ), με προφανή στόχο να εκτονωθεί η αγανάκτηση των συναδέλφων. Ωστόσο η απόφαση αυτή αποτελέσει κατάκτηση των αγωνιζόμενων συναδέλφων, που κινητοποιήθηκαν μέσα από τα σωματεία τους, αλλά και μέσα από ανοιχτές συνελευσιακές διαδικασίες. Έτσι με επιμονή και αποφασιστικότητα, πραγματοποίησαν αρκετές συγκεντρώσεις και παρεμβάσεις στο ΤΣΜΕΔΕ, στο Υπ. Εργασίας, αλλά και στο ΕΤΑΑ συστηματικά και για πολλές εβδομάδες, με αίτημα την οριστική ανάκληση των αυξήσεων. Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλαν και οι δεκάδες χιλιάδες συνάδελφοι που δεν πλήρωσαν τις εισφορές, στέλνοντας έτσι μαζικό μήνυμα και «επιστρέφοντας» τις ληστρικές αυξήσεις στην κυβέρνηση.

Οι κινητοποιήσεις αυτές ανάγκασαν σε «αναδίπλωση» τους εκπροσώπους του ΤΕΕ στο ΕΤΑΑ, καθώς και τους εκπροσώπους των υπόλοιπων φορέων (Δικηγόρους, Συμβολαιογράφους, Γιατρούς, Οδοντιάτρους), οι όποιοι, είχαν υπερψηφίσει τις αυξήσεις.

Σημειώθηκε έτσι μια πρώτη νίκη, σε συνθήκες ολομέτωπης επίθεσης σε όλα τα επίπεδα, που δείχνει ότι ο δρόμος της συλλογικής αντίστασης και του αγώνα, μπορεί να δώσει αποτελέσματα.

Η εξέλιξη αυτή δεν επιτρέπει εφησυχασμό ή αναμονή. Το επόμενο διάστημα με τη συνέχιση των κινητοποιήσεων πρέπει να επιβάλλουμε:

Την εφαρμογή της απόφασης για όλους τους συναδέλφους (τυπικά μισθωτούς και απασχολούμενους με δελτίο).

Την οριστική ακύρωση των ληστρικών αυξήσεων.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους μηχανικούς και άνεργους μηχανικούς, τα σωματεία τους και κάθε συλλογικότητα, να συμβάλλουν στην οργάνωση του αγώνα. Για να συγκροτήσουμε ένα μέτωπο που θα μπει εμπόδιο στον οδοστρωτήρα που διαλύει τα δικαιώματα μας, για να παρθούν πίσω οι ληστρικές αυξήσεις και όλα τα αντεργατικά μέτρα.

ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑΜΕ -ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΕΡΟΓΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ.

Δραστική μείωση των εισφορών, κατάργηση των τοκογλυφικών επιβαρύνσεων στις καθυστερούμενες οφειλές.

Κανένας εργαζόμενος και άνεργος χωρίς ασφάλιση και περίθαλψη, αξιοπρεπές επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους και υποαπασχολούμενους συναδέλφους. Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών στους ανέργους.

Κάτω τα χέρια από τα αποθεματικά των ταμείων.