Απόφαση της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών

Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη 2013

 

Η κοινωνική και οικονομική κατάσταση στην ελληνική κοινωνία χειροτερεύει διαρκώς. Η βάρβαρη πολιτική τρόικας-κυβέρνησης-ΕΕ-κεφαλαίου επιτείνει την ανεργία πάνω από 1.5εκ ανθρώπων, την απόλυτη φτώχια και εξαθλίωση, την κατάργηση βασικών δημόσιων αγαθών. Με το κλείσιμο της θερινής περιόδου όλα αυτά τα φαινόμενα θα οξυνθούν παίρνοντας καταιγιστικές διαστάσεις. Πόσο μάλλον όταν η κανιβαλική επίθεση της κυβέρνησης θα κλιμακωθεί. Δεκάδες χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, χαράτσια, άρση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Φτάσαμε στο σημείο να χάνει τη ζωή του τον περασμένο Αύγουστο ένας 19χρονος νέος για ένα εισιτήριο!

 

Όλοι οι εργαζόμενοι και άνεργοι, οδηγούνται στη φτώχεια και την εξαθλίωση κάτω από το βάρος της φοροληστείας, των επικείμενων πλειστηριασμών, των μέτρων ενός νέου μνημονίου, μαζί με την δημόσια περιουσία και το ΤΑΙΠΕΔ. Η κυβέρνηση προαναγγέλλει νέα ακόμη πιο αντιδραστικά μέτρα σε όλο το Δημόσιο, μέσω του φερετζέ της ανάγκης πρωτογενούς πλεονάσματος, δηλαδή της δέσμευσης του Δημοσιονομικού Συμφώνου για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Την ίδια στιγμή το χρέος ξεπέρασε τα 320 δις (πάνω από 160% του ΑΕΠ) και ήδη έχει ξεκινήσει η συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό που θα προκύψει το 2014 και ανέρχεται σε 4-10 δις περίπου (ή 11-17 δις. ευρώ, αν συνυπολογιστεί και η εξυπηρέτηση του χρέους).

 

Η αντιδραστικότερη μεταρρύθμιση των τελευταίων χρόνων στην εκπαίδευση, που προαναγγέλλεται μέσω του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας, στέλνει στον καιάδα ολόκληρη τη νέα γενιά και συνθλίβει χιλιάδες εκπαιδευτικούς. Κλείνουν νοσοκομεία και υπηρεσίες των Δήμων. Προχωρούν σε ένα Δημόσιο τομέα, υπεραντιδραστικά αναδιοργανωμένο, ακρωτηριασμένο μέσω χιλιάδων διαθεσιμοτήτων – απολύσεων, όχι για να παρέχει δημόσια – δωρεάν υγεία, παιδεία, ασφάλιση κλπ αγαθά αλλά με σαφέστερο ρόλο διευκόλυνσης των επιλογών τους είτε μέσω της εκχώρησης κερδοφόρων αρμοδιοτήτων του στο ιδιωτικό κεφάλαιο είτε με τη λειτουργία των υπόλοιπων με αυστηρά κριτήρια αγοράς. Κυβέρνηση – κεφάλαιο – ΕΕ –ΔΝΤ ξεθεμελιώνουν εργατικά – κοινωνικά δικαιώματα και αγαθά, ξεπουλούν δημόσιο πλούτο, ετοιμάζουν την Ελλάδα των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, «σκοτώνουν» τη νεολαία, που έχουν καταδικάσει στην ανεργία και στη μετανάστευση, βυθίζουν την πληροφόρηση στο μαύρο σκοτάδι του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν». Με κάθε τους απόφαση και πράξη νομοθετικού περιεχομένου αυξάνουν τους δείκτες ανεργίας, με απολύσεις στα πανεπιστήμια, με το παιχνίδι που έχουν στήσει για το ξεπούλημα ΕΑΣ- ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ. Μόνος στόχος τους η εξασφάλιση των κερδών του κεφαλαίου, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το μένος που έχουν εξαπολύσει κατά των κατοίκων της Χαλκιδικής, οι οποίοι διεκδικούν το δικαίωμα στη ζωή απέναντι σε μεγαλοεργολάβους και επενδυτές. Την ίδια στιγμή, τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν πάνω από τη Συρία. Προετοιμάζουν νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους για το ξαναμοίρασμα των σφαιρών επιρροής και των νέων αγορών τους. Όλα για το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης προς όφελος των κερδών τους.

 

Η διετία που πέρασε

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ – ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

Στον κλάδο η κατάσταση δε θα μπορούσε να είναι διαφορετική. Η εργοδοσία έχει μπει στο χορό των μειώσεων μισθών εδώ και πολύ καιρό. Η καταγγελία της Συλλογικής Σύμβασης του σωματείου χειροτέρευσε ακόμη περισσότερο τους όρους διεκδίκησης του κόσμου της εργασίας. Οι μισθοί, η σύνταξη, το επίδομα ανεργίας μειώθηκαν δραστικά, καταργήθηκαν οι τριετίες, τα επιδόματα.

 

Την ίδια στιγμή, μειώνονται οι αποζημιώσεις στις απολύσεις, αυξάνονται οι μέρες εργασίας από 5 σε 6 την βδομάδα, καταργείται το 8ωρο-5νθήμερο και αυξάνονται τις ώρες δουλειάς, χωρίς πληρωμή υπερωριών. Από την άλλη μεριά, η κυβέρνηση παραχωρεί διευρυμένα προνόμια στο κεφάλαιο με τη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, την ευνοϊκή φορολόγηση του κεφαλαίου, τη δημιουργία ελεύθερων οικονομικών ζωνών.

 

Τα προηγούμενα χρόνια, ο κλάδος γνώρισε την «ανάπτυξη» των μεγάλων έργων, των υποδομών για τους Ολυμπιακούς αγώνες και το κατασκευαστικό κεφάλαιο έρχεται να εδραιώσει τα κέρδη του στις πλάτες των εργαζομένων. Εργολάβοι και εταιρίες απομυζούν τον πλούτο που παράγουν οι τεχνικοί, αμείβοντας τους με ψίχουλα και εκμεταλλευόμενοι κάθε ευκαιρία εφαρμόζοντας μορφές ελαστικής απασχόλησης. Το σωματείο υπηρέτησε την ανάγκη και πέτυχε να συμπεριληφθούν τα Δ.Π.Υ. στην Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψε ώστε να καλύπτονται όλοι οι τεχνικοί με εξαρτημένη σχέση εργασίας ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής τους, κόντρα στον εργοδοτικό συνδικαλισμό. Παράλληλα, έδωσε τη μάχη για την εφαρμογή της σύμβασης σε όλους τους χώρους δουλειάς αποτελώντας όπλο ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία, καλώντας τους συναδέλφους σε ανυπακοή μπροστά στην υπογραφή ιδιωτικών συμφωνητικών.

Στην νέα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον κλάδο, οι εργοδότες επικαλούνται τα χαμένα κέρδη τους και ζητούν από τους εργαζόμενους να βάλουν και πάλι πλάτη με συνέπεια την πλήρη εξαθλίωση του. Με αυτά τα δεδομένα γίνεται όλο και μεγαλύτερη η αναγκαιότητα για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, εδώ και τώρα, για την πραγματική κατοχύρωση της θέσης και την προστασία των εργαζομένων απέναντι στην ασυδοσία της εργοδοσίας. Δεν μπορούμε να αφήνουμε άλλο τα εργασιακά μας δικαιώματα στη διαχείριση της εργοδοσίας και των παρατρεχάμενών της. Ο εργοδοτικός συνδικαλισμός της ΓΣΕΕ, στο ρόλο κοινωνικού εταίρου – εργαλείου βιομηχάνων και επιχειρηματιών, κυνηγάει τα αφεντικά για την υπογραφή εξευτελιστικής ΕΓΣΣΕ η οποία ορίζει κατώτερο μισθό 525 ευρώ (510 ευρώ για τους νέους κάτω των 25 ετών).Υπάρχουν και θα υπάρξουν και στο μέλλον, πρόθυμα δεκανίκια των αφεντικών, όπως ο ΣΤΥΕ, για να προσέρχονται σε διάλογο χωρίς αξιώσεις και να υπογράφουν καταστροφικές συμβάσεις με καμία κατοχύρωση των εργαζομένων και εξωπραγματικές μειώσεις του 18%!!!

 

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση το σωματείο έδωσε τη μάχη για να μην καταργηθεί η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, σε μια σειρά από χώρους δουλειάς, προσπαθώντας να οργανώσει την αντίσταση ενάντια στις μειώσεις μισθών και στην υπογραφή ατομικών συμβάσεων. Σε μια προσπάθεια συντονισμού και με άλλα σωματεία του κλάδου πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις και εκδηλώσεις, προκειμένου να περάσει ο αγώνας στα χέρια των εργαζομένων μακριά από τις «πεφωτισμένες» συνδικαλιστικές ηγεσίες που είναι πρόθυμες να εκχωρήσουν τα πάντα στην εργοδοσία. Με στόχο την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης στον κλάδο, την κατοχύρωση των δικαιωμάτων του κόσμου της δουλειάς και τη διατήρηση της εργατικής αξιοπρέπειας.

 

Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

Ιnternetq, Altec, Kοντωνής-Λυράς, Geoplan, Eurogroup, HELIOSRES, Isolar, Mπελιάς-Δανόπουλος, Συκάς, C&M, HΛΒΙΟΚΑΤ , Ελληνική Εταιρία Ανακύκλωσης είναι μερικές από τις δεκάδες εταιρίες που απασχόλησαν την δράση και την παρέμβαση του σωματείου την προηγούμενη διετία. Βασικό θέμα οι καταχρηστικές και εκδικητικές απολύσεις απέναντι στην στάση των συναδέλφων που σήκωσαν το ανάστημα τους για την μη καταβολή δεδουλευμένων, υπερωριών, εξαντλητικών ωραρίων. Το ΣΜΤ στήριξε κάθε μάχη, χωρίς «προϋποθέσεις», με μοναδικό γνώμονα την υπεράσπιση των εργαζομένων και των συμφερόντων τους. Με συγκεντρώσεις έξω από τις εταιρίες, με δημόσιες καταγγελίες, με προσφυγή στις Επιθεωρήσεις και στο Υπ. Εργασίας. Ειδικά στην περίπτωση της Ιnternetq πραγματοποιήθηκαν δύο 24ωρες απεργίες με καθολική την συμμετοχή των εργαζομένων , ενάντια στις απολύσεις 5 συναδέλφων δοκιμάστηκαν όλες οι πρακτικές από την εργοδοσία προκειμένου να τρομοκρατήσουν και να εκβιάσουν τους αγωνιζόμενους συναδέλφους. Εξώδικα στα σωματεία που κάλυπταν την απεργία, μηνύσεις στους απολυμένους, εκβιασμοί και «βίαιες» μεταφορές των εργαζομένων στο χώρο δουλειάς, αλλαγή γραφείων για την αποφυγή νέας απεργίας, συνδρομή μπράβων κατά την δεύτερη απεργία, απειλές για επέμβαση των ΜΑΤ λόγω στενών σχέσεων με πολιτικά πρόσωπα (Άδωνις Γεωργιάδης) συνέθεσαν το περιβάλλον της μάχης εκείνης. Σημαντικό στοιχείο που καθόρισε την εξέλιξη ήταν ο συντονισμός , η κοινή δράση και περιφρούρηση των απεργιών με το ΣΕΤΗΠ, αλλά και συλλογικότητες γειτονιών, κάτι που θα πρέπει να αποτελέσει παρακαταθήκη για την αποτελεσματική και νικηφόρα δράση προς όφελος των εργατικών συμφερόντων. Το σωματείο με τη διοργάνωση εκδηλώσεων και δράσεων βρέθηκε κοντά σε κάθε μαχόμενο συνάδελφο, καταφέρνοντας όχι μόνο να παρέχει την απαραίτητη συνδικαλιστική στήριξη, αλλά και φροντίζοντας για πρακτικά οικονομικά ζητήματα που ανακύπτουν από τη χρήση και της δικαστικής οδού ως μέσο πάλης των εργαζόμενων.

 

ΜΕ ΟΠΛΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Το σωματείο βρέθηκε στους εργατικούς αγώνες που ξέσπασαν την τελευταία διετία. Στην πολύμηνη ηρωική απεργία των Χαλυβουργών, των συναδέλφων στην Phonemarketing, στην μάχη των εργαζομένων του ΜΕΤΡΟ, στο πραξικοπηματικό κλείσιμο της ΕΡΤ, στους αγώνες των καθηγητών και ναυτεργατών ενάντια στην επιστράτευση, το σωματείο συμμετείχε στις κινητοποιήσεις και προσπάθησε να συμβάλλει έμπρακτα και αποφασιστικά στους αγώνες. Με όπλο το συντονισμό σωματείων, εργατικών κινήσεων γειτονιών και λαικών συνελεύσεων δόχηκαν μάχες για την υπεράσπιση των εργατικών αγώνων και στήριξη στους αγωνιστές που διώκονται γιατί τόλμησαν να ορθώσουν το ανάστημά τους στους εκφραστές της αστικής εξουσίας, από το μεγάλο Κεφάλαιο και το πολιτικό του προσωπικό, μέχρι και τους φασίστες – συνεπείς υπηρέτες του συστήματος. Η αλληλεγγύη στην περίοδο της πιο βάρβαρης επίθεσης του κεφαλαίου και της κυβέρνησης δεν είναι ένα ηθικό καθήκον των αγωνιστών, αλλά αποτέλεσμα της επίγνωσης που έχουμε ότι, όταν χτυπάνε έναν, είναι σαν να χτυπάνε όλους μας.

 

Η ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Το τελευταίο διάστημα πραγματοποιήθηκαν αρκετές κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις για το ασφαλιστικό των μηχανικών. Ενόψει της εφαρμογής των υπέρογκων αυξήσεων στις εισφορές, πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις, με τις οποίες πετύχαμε την προσωρινή αναστολή των υπέρογκων αυξήσεων. Σημειώθηκε έτσι μια πρώτη νίκη, που δείχνει ότι ο δρόμος της συλλογικής αντίστασης και του αγώνα, μπορεί να δώσει αποτελέσματα. Ωστόσο, οι υπέρογκες εισφορές συνεχίζουν να κρέμονται πάνω από τα κεφάλια μας, χωρίς να έχουν ακυρωθεί οριστικά, ενώ με «παρέμβαση» του Υπ. Εργασίας σταματά η παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε άνεργους και υποαπασχολούμενους συναδέλφους (υπό προϋποθέσεις), που είχαμε καταχτήσει με τις κινητοποιήσεις μας. Παράλληλα με έναν απροκάλυπτο και ωμό εκβιασμό περί «κατάρρευσης του ασφαλιστικού συστήματος» η κυβέρνηση κλιμακώνει την προετοιμασία της για την εξαπόλυση της νέας επίθεσης στην Κοινωνική Ασφάλιση, τη μείωση των συντάξεων, το ξεπούλημα της περιουσίας των ταμείων, τη διάλυση της δημόσιας υγείας. Μέσω της σύστασης του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, που αφορά και χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους, εργαζόμενους με δελτίο και ανέργους, η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει σε κατασχέσεις, σε όσους δεν μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές τους. Η δημόσια ασφάλιση έχει γίνει παιχνίδι στα χέρια των τραπεζιτών. Μας εμπαίζουν με την πίεση που ασκούν για την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών, την ίδια στιγμή που τα αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ τζογάρονται στην Τράπεζα Αττικής και που η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας γίνεται παράλληλα την οικονομική αφαίμαξη των μηχανικών.

 

Μπροστά σε αυτή την επίθεση στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα, το ΤΕΕ δεν βρέθηκε μαζί με τους εργαζόμενους μηχανικούς αλλά απέναντί τους. Το ΤΕΕ και οι εκπρόσωποι του στο ταμείο, συναίνεσαν σε κάθε αντιασφαλιστικό μέτρο. Κινήθηκαν στη λογική του ανταποδοτικού συστήματος και συνέβαλλαν τα μέγιστα στη μετατροπή του ΤΣΜΕΔΕ σε τραπεζίτη. Αντίθετα ο συντονισμός των σωματείων του κλάδου και ο αγώνας εκατοντάδων μηχανικών βγήκε στο προσκήνιο. Κάθε μάχη που δόθηκε, αλλά και κάθε μάχη που θα δοθεί στο μέλλον, για τα ασφαλιστική δικαιώματα εργαζομένων και ανέργων, για μια πραγματικά δημόσια και δωρεάν υγεία μπορεί να είναι νικηφόρα, μπορεί να προωθεί τις εργατικές ανάγκες και να βάζει φρένο στο σχέδιο της οικονομικής και φυσικής εξαθλίωσης του κόσμου της δουλειάς.

 

ΑΝΕΡΓΙΑ: ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΦΙΑΛΤΗ

Η απάντηση κυβέρνησης και Κεφαλαίου στην ανοιχτή πληγή της ανεργίας μάς είναι ήδη γνωστή. Πρόκειται για το εμπόριο ελπίδας σε χιλιάδες ανέργους μέσω των επιταγών κατάρτισης (training voucher) και των μαθητειών. Οι εργοδότες εκμεταλλευόμενοι το πλεόνασμα «ανενεργού» εργατικού δυναμικού, προσφέρουν θέσεις εργασίας σε «ωφελούμενους» ανέργους με μισθούς πείνας, χωρίς εργασιακά δικαιώματα και όλα αυτά στο φόντο των πιο κερδοφόρων παραγωγικών τομέων της ελληνικής οικονομίας.

 

Στον κλάδο των κατασκευών το ΤΕΕ, χέρι – χέρι με το Υπουργείο Εργασίας, έχουν προχωρήσει στην προώθηση του επιδοτούμενου προγράμματος κατάρτισης και καλούν 4.900 ανέργους (496 μηχανικούς και 4.404 τεχνίτες) να καταρτιστούν περαιτέρω προκειμένου να καλύψουν ανάγκες επιχειρήσεων του παραγωγικού τομέα Β’ της οικονομίας. Αντίστοιχο πρόγραμμα έχει τεθεί σε ισχύ και για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της πληροφορικής. Τα προγράμματα αποτελούν κομμάτι μιας σειράς παρόμοιων προγραμμάτων που προωθούνται από το Υπουργείο και χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού 2007 – 2013».

 

Απέναντι στον εκβιασμό της πείνας και της εξαθλίωσης, της ηττοπάθειας, της ατομικής ευθύνης και ενοχής, οι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι είναι επιτακτική ανάγκη να αποκτήσουν φωνή, να σπάσουν την απομόνωση, να σταθούν αλληλέγγυοι και να ζητήσουν την αλληλεγγύη από όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, τις λαϊκές συνελεύσεις γειτονιάς, τα κινήματα «δεν πληρώνω».

 

Σε αυτή την κατεύθυνση έχει κινηθεί και η προσπάθεια του Σωματείου για καταγραφή των άνεργων μελών του. Στόχος είναι η συσπείρωση τους και η συμμετοχή τους στις συλλογικές διαδικασίες του σωματείου, ο συντονισμός με κινήσεις ανέργων από άλλα σωματεία και από γειτονιές, αλλά και η συγκρότηση συνέλευσης – πρωτοβουλίας ανέργων τεχνικών που θα βγει μπροστά, διεκδικώντας το δικαίωμα στη δουλειά και την αξιοπρέπεια, για να βγουν οι ισχυροί, μια για πάντα, στην ανεργία.

 

Το επόμενο διάστημα, το Σωματείο μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τους άνεργους του κλάδου, να τους εμπνεύσει και να τους συσπειρώσει πρωτοστατώντας στον πόλεμο που έχει κηρύξει κράτος και εργοδοσία με την κατοχύρωση, μέσω ανυποχώρητων και δυναμικών αγώνων, κανονικών προσλήψεων, κατάργηση των κατάπτυστων προγραμμάτων ΕΣΠΑ που εκμεταλλεύονται την απελπισία του κόσμου της δουλειάς, διεκδικώντας το δικαίωμα σε ασφάλιση, ελεύθερη πρόσβαση στα νοσοκομεία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και δωρεάν μετακινήσεις.

 

Καθήκον μας η οργάνωση και η πάλη για να ηττηθούν τα σχέδιά τους

ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΑΧΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

Το σωματείο επιδιώκει να διαμορφωθούν οι συνθήκες για μια νέα δυναμική επανεκκίνηση του κινήματος και την νικηφόρα αναμέτρηση του. Το σωματείο μισθωτών τεχνικών, όπως και χιλιάδες συνάδελφοι τεχνικοί, συμμετέχει μαζικά σε όλες τις κεντρικές μάχες του εργατικού κινήματος. Συμβάλλει στην ισχυροποίηση του συντονισμού των σωματείων, γιατί αποτελεί διέξοδο μπροστά στη χρεοκοπία των ηγεσιών των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Επιδιώκει την κοινή πάλη μαζί με όλα τα σωματεία του κλάδου (κατασκευές τηλεπικοινωνίες-πληροφορική κα). Θέλει να βρεθεί σε συντονισμένο αγώνα με κάθε σωματείο που θέλει να αντισταθεί στην επίθεση και με όλα τα αγωνιζόμενα κομμάτια, πάνω σε ένα πρόγραμμα ταξικής αγωνιστικής ενότητας.

 

Για όλους τους παραπάνω λόγους, η επιλογή του αποφασιστικού, ανυποχώρητου αγώνα διάρκειας, στη λογική της σύγκρουσης με την πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ και ο λαϊκός ξεσηκωμός είναι πλέον μονόδρομος, για όποιον θέλει στα σοβαρά να μιλά για ανατροπή αυτής της κατάστασης. Πιστεύουμε ότι σήμερα δύο δρόμοι υπάρχουν για την «υπέρβαση» από την κρίση: Ή το κεφάλαιο θα επιφέρει στους εργαζόμενους μια καθολική υποδούλωση και κερδοφορία του ή οι εργαζόμενοι θα ανατρέψουν την επίθεση και θα επιβάλλουν μια άλλη πολιτική, βασισμένη στις ανάγκες της πλειοψηφίας και όχι στη λειτουργία της «ελεύθερης» αγοράς και της ανταγωνιστικότητας με σκοπό το κέρδος.

 

Το επόμενο διάστημα συμβάλλουμε στη διαμόρφωση ενός μετώπου αγώνα και ανατροπής πρωτοβάθμιων σωματείων, συντονισμών, εργατικών συνελεύσεων, επιτροπών αγώνα και κάθε ταξικής δύναμης που θα παλέψει για την ανατροπή του σύγχρονου μεσαίωνα. Για να ξεσπάσουν σε μια σειρά κλάδων, πολλές «Χαλυβουργίες», πολλά «Μετρό», πολλές «απεργίες ναυτεργατών», πολλές «απεργίες καθηγητών», που θα χτυπήσουν όλα μαζί. Ένα μέτωπο που θα συμβάλλει ώστε να δοθεί με νικηφόρους όρους ένας ανυποχώρητος απεργιακός αγώνας, ένας παρατεταμένος λαϊκός ξεσηκωμός που θα τους ανατρέψει.

 

Πιστεύουμε πως κανένας επιμέρους αγώνας δεν μπορεί να επιτύχει σταθερή νίκη χωρίς την προοπτική ανατροπής της αντεργατικής πολιτικής και των κυβερνήσεών της, χωρίς το διώξιμο της τρόικας, χωρίς σύγκρουση και έξοδο από ευρώ και ΕΕ. Η ουσιαστική και πραγματική ανατροπή των αντιδραστικών συσχετισμών, της αντεργατικής πολιτικής και των κυβερνήσεών τους δεν θα έρθει με την αλλαγή των κοινοβουλευτικών συσχετισμών. Θα έρθει μέσα από μια γενικευμένη εργατική και παλλαϊκή σύγκρουση. Το μέσο που θα μπορέσει να δημιουργήσει συνθήκες ανάτασης για τους εργαζομένους και το λαό, που θα δώσει νέα πνοή και αέρα νίκης στους αγώνες, είναι ένα ταξικά ανασυγκροτημένο εργατικό κίνημα και ενός παλλαϊκού εργατικού μετώπου ρήξης και ανατροπής.

 

ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ

 • Ανατροπή της πολιτικής του διεθνούς και ντόπιου μαύρου μετώπου: ΕΕ – ΔΝΤ – ΣΕΒ και της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

 • Μη αναγνώριση, παύση πληρωμής και διαγραφή του χρέους. Έξοδος από την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μονομερής κατάργηση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων με άμεση εκδίωξη της τρόικας και ακύρωση όλων των βάρβαρων μέτρων σε βάρος των εργαζομένων.

 • Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις και άρση όλων των περικοπών που επιβλήθηκαν από τον Γενάρη του 2010. Άμεση κατάργηση του μισθού γαλέρας για τους νέους κάτω των 25 ετών. Κατάργηση των ατομικών συμβάσεων εργασίας, της ελαστικής εργασίας του θεσμού της ενοικίασης εργαζομένων, της ανασφάλιστης και μαύρης εργασίας. Υπεράσπιση των Συλλογικών Συμβάσεων. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Απαγόρευση των απολύσεων. Όχι στην αντιδραστική αναδιάρθρωση του δημοσίου.

 • Καμιά απόλυση – άμεση εξόφληση όλων των δεδουλευμένων στους συναδέλφους που αντιμετωπίζουν την «στάση πληρωμών» των μισθών τους από την εργοδοσία. Να σταματήσει το πολιτικό και νομικό πλέγμα προστασίας των εταιρειών. Δέσμευση των κινητών ή ακίνητων περιουσιακών στοιχείων (προσωπικών ή άλλων εταιριών) του ιδιοκτήτη της εταιρίας που πτωχεύει ή οφείλει δεδουλευμένα για να καλυφθούν οι αποζημιώσεις των απολυμένων.

 • Όχι στην προγραμματισμένη διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων. Δημόσια δωρεάν ποιοτική υγεία για όλους, κατάργηση του εισιτηρίου στα δημόσια νοσοκομεία, αξιοπρεπείς συντάξεις για όλους. Άμεση ανάκλησης της απόφασης της αύξησης των εισφορών στο ΤΣΜΕΔΕ. Άμεση κατάργηση των τοκογλυφικών επιβαρύνσεων στις χρωστούμενες οφειλές. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων που αυξάνουν τα όρια συνταξιοδότησης και μετακυλύουν το κούρεμα των αποθεματικών στους ασφαλισμένους, τα αποθεματικά των ταμείων δεν είναι για τα παιχνίδια των τραπεζών. Άμεση κάλυψη όλων των απωλειών των Ασφαλιστικών Ταμείων από το κράτος και καταβολή των οφειλών του κράτους και της εργοδοσίας. Δημόσια, δωρεάν και ποιοτική υγεία για όλους χωρίς προϋποθέσεις. Μείωση της εργατικής εισφοράς άμεσα, στην προοπτική της κατάργησής της.

 • Απόκρουση κάθε μορφής ιδιωτικοποιήσεων δημόσιων επιχειρήσεων και ΔΕΚΟ. Να καταργηθεί το ΤΑΙΠΕΔ, τα ΣΔΙΤ, να σταματήσει η εργολαβοποίηση. Παλεύουμε ενάντια στην «απελευθέρωση των αγορών» και την εμπορευματοποίηση των βασικών κοινωνικών αγαθών (νερό, ρεύμα, συγκοινωνίες, υγεία, παιδεία, ασφάλιση κ.λπ.). Τα δημόσια αγαθά ή θα είναι αποκλειστικά δημόσια ή δεν θα υπάρχουν. Παλεύουμε για το δικαίωμα στη μόρφωση, χωρίς ταξικούς φραγμούς, σε ένα ενιαίο, ποιοτικά αναβαθμισμένο, δημόσιο και δωρεάν 12χρονο σχολείο και την ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

 • Κρατικοποίηση των τραπεζών και των στρατηγικών τομέων και επιχειρήσεων, χωρίς αποζημίωση και με εργατικό έλεγχο.

 • Άμεσα μέτρα κατά της ανεργίας τώρα! Επίδομα ανεργίας, ίσο με το βασικό μισθό, για όλους, ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής (μισθός – ΔΠΥ). Πλήρης πρόσβαση των ανέργων στην υγεία, τις συγκοινωνίες, και σε όλες τις κοινωφελείς υπηρεσίες. Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών των ανέργων συναδέλφων μηχανικών με ΤΣΜΕΔΕ. Ο χρόνος ανεργίας να μετρά στα συντάξιμα έτη. Άμεση μείωση των ωρών εργασίας και των χρόνων που απαιτούνται για συνταξιοδότηση, για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, χωρίς μείωση μισθών.

 • Κατάργηση όλων των χαρατσιών, των κεφαλικών φόρων και των φορομπηχτικών νόμων. Να φορολογηθεί άμεσα το κεφάλαιο, οι εφοπλιστές, η εκκλησία, οι off shore εταιρείες, οι μεγαλοεκδότες, το ξένο κεφάλαιο και οι καταθέσεις των Ελλήνων πλουτοκρατών στις δεκάδες λίστες Λαγκάρντ. Να αυξηθεί η φορολογία του κεφαλαίου στο 45%.

 • Κάτω τα χέρια από τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Δημοκρατία και ελεύθερος συνδικαλισμός στους χώρους δουλειάς. Όχι στην ποινικοποίηση της συλλογικής δράσης και των αγωνιστών.

 • Καμιά συμμετοχή της χώρας μας στην ιμπεριαλιστική επίθεση που ετοιμάζουν ΗΠΑ – ΕΕ- ΝΑΤΟ. Να κλείσουν τώρα οι βάσεις της Σελεούδας και της Καλαμάτας.


 

ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

 • Την Δευτέρα 23/09 κινητοποίηση στο Υπ Εργασίας ενάντια σε υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους ανέργους με «σφράγισμα» των βιβλιαρίων, και μέτρα ενάντια στην ανεργία.

 • Το ζήτημα της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων, η εφαρμογή των ατομικών συβάσεων και οι μειώσεις μισθών πρέπει να αποτελεί κέντρο της δράσης του σωματείου. Παράλληλα, το σωματείο πρέπει να επανακαθορίσει τις συλλογικές διεκδικήσεις στους χώρους δουλειάς, έξω από τη λογική του ατομικού δρόμου που είναι στρωμένος με υποχωρήσεις και δεν εξασφαλίζει την επιβίωση των εργαζομένων. Η διεκδίκηση νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας πρέπει να απασχολήσει άμεσα το Σωματείο. Η επιτυχία αυτού του στόχου θα κριθεί από την προσπάθεια συγκρότησης μιας πραγματικά απειλητικής απάντησης απέναντι στην εργοδοσία στον κλάδο και σε συντονισμό με άλλα σωματεία.

 • Συνεχίζουμε την καταγραφή των ανέργων συναδέλφων με την κάρτα ανεργίας του σωματείου. Συγκροτούμε συνέλευση ανέργων του σωματείου. Συντονιζόμαστε με σωματεία, επιτροπές ανέργων, συλλογικότητες στις γειτονιές, με στόχο την διοργάνωση κοινών κινητοποιήσεων. Κεντρικό ζήτημα για το σωματείο είναι η πάλη ενάντια στις απολύσεις και την ανεργία, με τη συμβολή όλων των μελών του σωματείου ώστε κάθε απόλυση να γίνει μάχη.

 • Το επόμενο διάστημα θα βρεθούμε αντιμέτωποι με τις κατασχέσεις σπιτιών, διακοπών σε ρεύμα και νερό. Το σωματείο πρέπει να βρεθεί μπροστά για την υπεράσπιση όλων των συναδέλφων που, να επιβάλλουμε τη νομιμότητα και το δίκιο των εργατικών αναγκών και δικαιωμάτων.

 • Χαλάμε τα σχέδια κυβέρνησης και Κεφαλαίου, που προωθούν χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο και το ξεπούλημα των αγαθών. Σε κάθε νέο αγώνα εργαζομένων Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα, το σωματείο θα είναι εκεί παρέχοντας στήριξη, προσπαθώντας να δώσει το στίγμα της ανυπακοής και της πραγματικής εργατικής αλληλεγγύης.

 

ΤΙ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΘΕΛΟΥΜΕ

Βασικό στοιχείο της περιόδου που διανύουμε είναι να βάλουμε τα κριτήρια για την ενίσχυση της λειτουργίας και δράσης του σωματείου, προκειμένου να μπορέσει να απαντήσει αποτελεσματικά και νικηφόρα στις μάχες που βρίσκονται μπροστά μας και στην ειλικρινή αγωνία των χιλιάδων συναδέλφων που βρίσκονται στο στόχαστρο της βάρβαρης επίθεσης. Χρειαζόμαστε ένα σωματείο που :

 

 • είναι μαζικό και να προάγει την ενεργητική συμμετοχή των μελών του ενάντια σε κάθε λογική ανάθεσης.

 • αποτελεί πραγματικό όπλο απέναντι στην εργοδοσία, με όρους συλλογικότητας και ενότητας στη τάση των εργατικών συμφερόντων, ενάντια στον κατακερματισμό, τη διάσπαση και τον απομονωτισμό. Που θα αρνείται το μοντέλο του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, του παρόχου εργατικών και συνδικαλιστικών υπηρεσιών.

 • σήμερα περισσότερο από ποτέ αποτελεί ασπίδα απέναντι στους εκβιασμούς της εργοδοσίας, την πολιτική της κυβέρνησης και του κράτους που απαιτούν την πλήρη υποταγή τους σε μισθούς και συνθήκες γαλέρας στην εργασία. Μέσα από το σωματείο διεκδικούμε δεδουλευμένα και αποζημιώσεις, κάθε απόλυση γίνεται μάχη όλου του σωματείου. Κανείς εργαζόμενος μόνος του, κανείς έξω από το σωματείο, καμιά αυθαιρεσία να μην μείνει αναπάντητη.

 • γίνεται η φωνή των ανέργων και των επισφαλώς εργαζόμενων, του πιο χτυπημένου κομματιού του κλάδου. Πρόκειται για τον πολυπληθέστερο τμήμα του κλάδου και όχι απλά για ένα κομμάτι του που χρειάζεται στήριξη. Το κεφάλαιο δημιουργεί στρατό ανέργων, την «εφεδρεία» του φτηνού ανακυκλώσιμου δυναμικού και του επιφυλάσσει την ανάπτυξη των voucher ανεργίας και της κατάρτισης των «ωφελούμενων», χωρίς αξιοπρέπεια στη ζωή και τη δουλειά.

 • πρωτοστατεί στη μάχη της επιβίωσης των μελών του μέσα από την πάλη για μέτρα άμεσης ανακούφισης , όπως η αναστολή των υπέρογκων αυξήσεων των ασφαλιστικών εισφορών, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους με «σφράγισμα» των βιβλιαρίων, η δωρεάν πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία.

 • επιδιώκει, στηρίζει και συμβάλλει στη δημιουργία επιτροπών του σωματείου στους χώρους δουλειάς, καθώς και άλλων, τοπικών ή επιχειρησιακών σωματείων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων τεχνικών και την ανατροπή της σημερινής αντιδραστικής πολιτικής.

 • δεν «μασάει» τα λόγια του, απέναντι στους εχθρούς του και ξέρει τους συμμάχους του. Το κεφάλαιο, οι εργοδότες, η ΕΕ, το ΔΝΤ, τα ΜΜΕ και η συγκυβέρνηση είναι απέναντί μας. Οι απεργοί της χαλυβουργίας, οι νοσοκομειακοί γιατροί που εξετάζουν ανασφάλιστους, οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ, οι αγωνιζόμενοι του ΚΑΤΣΕΛΗ, οι απεργοί της ΜΕΒΓΑΛ και τα σωματεία τους είναι μαζί μας.

 • αντιπαλεύει σταθερά τη λογική της ανταγωνιστικότητας που παράγει ανέργους, της «παραγωγικότητας» που αυξάνει τις ώρες δουλειάς, της σύνδεσης των κοινωνικών αγαθών με την αγοραία λογική του κέρδους και των ιδιωτικοποιήσεων, των οικονομικών δεικτών της ΕΕ και του κεφαλαίου που διαλύουν την εκπαίδευση, την υγεία, την ασφάλιση, κάνουν εμπόρευμα κάθε κοινωνικό αγαθό, το νερό, το ρεύμα και επιβάλλουν χαράτσια.

 • με αλληλεγγύη αντιπαλεύει έμπρακτα τη νομιμότητα των κατασχέσεων σπιτιών, των διακοπών σε ρεύμα και νερό, τη νομιμότητα που εξαθλιώνει τη ζωή μας και κατάσχει τους όρους επιβίωσής μας. Μέσα από το σωματείο να φτιάξουμε τις δικές μας ανεξάρτητες δομές από το κράτος και τους εργοδότες, να επιβάλλουμε τη νομιμότητα και το δίκιο των εργατικών αναγκών και δικαιωμάτων, σε συντονισμό με εργατικές και άλλες συλλογικότητες των γειτονιών (όπως οι εργατικές λέσχες, οι λαϊκές επιτροπές και η συνελεύσεις).

 • δεν παραιτείται στις εποχές της «σιδερένιας φτέρνας» από την πάλη για αξιοπρεπή συλλογική σύμβαση και όρους εργασίας. Οι προηγούμενοι όροι διαπραγμάτευσης των ΣΣΕ έχουν καταργηθεί. Σήμερα το σωματείο πρέπει να επανακαθορίσει τις συλλογικές διεκδικήσεις στους χώρους δουλειάς, έξω από τη λογική του ατομικού δρόμου που είναι στρωμένος με υποχωρήσεις και δεν εξασφαλίζει την επιβίωση των εργαζομένων. Με τη μόνιμη και σταθερή παρέμβαση του σε χώρους δουλειάς. Με δημιουργία σωματειακών επιτροπών και δράσεων πιέζουμε την εργοδοσία για την άμεση υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης στον κλάδο.

 • αντιπαλεύει την ξενοφοβία, το ρατσισμό και το φασισμό, τον εμφύλιο ανάμεσα στους εργαζόμενους που η κρίση του συστήματος γεννά, η φασιστική Χρυσή Αυγή και το πολιτικό καθεστώς θρέφουν πουλώντας «ελληνοσύνη», την ίδια ώρα που η πολιτική τους παράγει και εκμεταλλεύεται χιλιάδες εργαζόμενους, έλληνες και ξένους.

 

ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

Με γνώμονα το σχεδιασμό και τη φυσιογνωμία του σωματείου το προηγούμενο διάστημα, συνεχίζουμε στη λογική του αγώνα και της οργάνωσης των εργαζομένων.

 

 • Συντονίζουμε το βηματισμό μας με τα πρωτοβάθμια σωματεία, με εργατικές κινήσεις γειτονιών και λαϊκές συνελεύσεις, σε μια προσπάθεια δημιουργίας ενός πλατιού αγωνιστικού μετώπου που θα στέκεται εμπόδιο σε κάθε λογική κατακρήμνισης εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, λεηλασίας της ζωής εργαζομένων και ανέργων. Μακριά από λογικές της ανάθεσης και του ξεπουλήματος των αγώνων που επιδιώκει η συνδικαλιστική γραφειοκρατία.

 

 • Ενισχύουμε το στίγμα του σωματείου στην κατεύθυνση των δράσεων και της αλληλεγγύης, διοργανώνοντας εκδηλώσεις, συζητήσεις, προβολές και επιτροπές για τη στήριξη των μαχόμενων συναδέλφων.

 

 • Συμβάλλουμε στην οργάνωση κινήματος ενάντια στην ανεργία. Μέσω της καταγραφής και της συσπείρωσης των άνεργων συναδέλφων, αναγγέλλουμε δυναμικές δράσεις και προχωράμε στην μόνιμη σύσταση επιτροπής – συνέλευσης ενάντια στην ανεργία στον κλάδο, στα πλαίσια του σωματείου, αξιοποιώντας την παρακαταθήκη των περασμένων ετών και τις προσπάθειες συντονισμού με άλλες κινήσεις ανέργων.

 

 • Στηρίζουμε κάθε εργατικό αγώνα, δίνουμε το παρόν στις μάχες του επόμενου διαστήματος, σε κάθε χώρο δουλειάς. Στεκόμαστε απέναντι στην εργοδοσία και τον εργοδοτικό συνδικαλισμό. Μαζί με τα σωματεία του δημοσίου τομέα παλεύουμε για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, για να παραμείνουν τα δημόσια αγαθά πραγματικά δημόσια.

 

 • Προχωράμε στη σύσταση σωματειακών επιτροπών και κατά τόπους παραρτημάτων του σωματείου, με άξονα τη μόνιμη, συνεχή και άμεση παρέμβαση σε κάθε χώρο δουλειάς. Το επόμενο διάστημα, οργανώνουμε τον αγώνα για την άμεση υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης στον κλάδο.