ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΤΟΥ ΤΣΜΕΔΕ

Κλιμακώνοντας την επίθεση απέναντι στους ασφαλισμένους αλλά και συνολικά απέναντι στην κοινωνική ασφάλιση, η διοίκηση του ΕΤΑΑ, προφανώς σε συνεννόηση με την κυβέρνηση, επαναφέρει το ζήτημα της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών του ΤΣΜΕΔΕ. Αιφνιδιαστικά ενσωμάτωσε στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του ΕΤΑΑ της Πέμπτης 20/2, θέμα σχετικά με την αποστολή των ειδοποιητηρίων για τις ασφαλιστικές εισφορές του ΤΣΜΕΔΕ, -ενώσω υπάρχει η προηγούμενη απόφαση αναστολής της υλοποίησης της αύξησης των εισφορών και ενώ δεν έχει βγει ακόμα απόφαση του ΣΤΕ σχετικά με το θέμα. Η κίνηση αυτή επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα της υλοποίησης του νόμου του Μεσοπρόθεσμου σχετικά με τις αυξήσεις και πιθανό στόχο έχει την αποστολή των ειδοποιητηρίων του Απριλίου με τις αυξημένες εισφορές.

Από πλευράς του σωματείου δηλώνουμε ότι καμία απόπειρα για εφαρμογή των αυξήσεων των ασφαλιστικών εισφορών δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή. Την στιγμή που ο κλάδος μαστίζεται από την ανεργία, την απληρωσιά και την ανασφάλεια, την στιγμή που το 40% των εργαζόμενων και ανέργων μηχανικών δεν μπορούν να πληρώσουν τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, οι αυξήσεις δεν θα περάσουν! Η νέα προκλητική κίνηση των στελεχών και της διοίκησης ΤΣΜΕΔΕ-ΕΤΑΑ θα πρέπει να πάρει την απάντηση που της αρμόζει από τους εργαζόμενους, υποαπασχολούμενους και ανέργους μηχανικούς, την απάντηση του αγώνα η οποία πριν ένα χρόνο επέβαλε την αναστολή της εφαρμογής της αύξησης των εισφορών.

Για τους λόγους αυτούς, καθώς και για το ζήτημα των κατασχέσεων που προωθείται μέσω του ΚΕΑΟ, αλλά και συνολικότερα για τα ασφαλιστικά θέματα των εργαζόμενων, υποαπασχολούμενων και ανέργων μηχανικών καλούμε σε συγκέντρωση και παράσταση διαμαρτυρίας κατά την διάρκεια της διεξαγωγής του ΔΣ του ΕΤΑΑ.

Απαιτούμε:

  • Μόνιμη ανάκληση των υπέρογκων αυξήσεων εισφορών. Δραστική μείωση τους. Να πληρώσουν κράτος, τράπεζες, εργοδότες.
  • Να ακυρωθεί ο νόμος ν.4152/2013, περί αναγκαστικών μέτρων είσπραξης κατάργηση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών. Καμία πράξη του ενάντια στους συναδέλφους δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη. Να μην γίνει καμία αποστολή ειδοποιητηρίων –κατασχετηρίων στους ασφαλισμένους από το ΕΤΑΑ και τα άλλα ταμεία. Όχι σε πλειστηριασμούς και κατασχέσεις για χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία, εφορίες, τράπεζες, κλπ.
  • Δημόσια δωρεάν υγεία – πρόνοια. Περίθαλψη για όλους τους ασφαλισμένους ανεξάρτητα από χρέη προς το ταμείο. Κατάργηση των εισφορών στον κλάδο υγείας. Άμεσα να αναλάβει η διοίκηση του ταμείου την ευθύνη για το σφράγισμα των βιβλιαρίων.
  • Κατάργηση των τοκογλυφικών επιβαρύνσεων στις καθυστερούμενες οφειλές. Άτοκοι και δίκαιοι διακανονισμοί με βάση την οικονομική κατάσταση του ασφαλισμένου.
  • Αναγνώριση των άνεργων και υποαπασχολούμενων μηχανικών. Διαγραφή των χρεών προς το ταμείο για τους ανέργους και όσους αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν. Αξιοπρεπές επίδομα ανεργίας, προνοιακές παροχές. Απαλλαγή από την καταβολή εισφορών για το διάστημα της ανεργίας.
  • Να καταβάλει το κράτος τις οφειλές του στο Ταμείο και να καλύψει τις απώλειες από το κούρεμα. Απεμπλοκή του ΤΣΜΕΔΕ από την Τράπεζα Αττικής. Να εισπραχθούν τα οφειλόμενα από την εργοδοσία.
  • Κανονικές προσλήψεις στους απασχολούμενους με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, ως μέσο βελτίωσης των όρων εργασίας, αλλά και πάταξης της διαφυγής πόρων προς τα ταμεία από τους εργοδότες.
  • Κάτω τα χέρια από τα αποθεματικά των ταμείων. Τα αποθεματικά είναι των ασφαλισμένων. Έξω το ταμείο από Τράπεζα Αττικής, όχι στο τζογάρισμα σε χρηματιστήριο και ομόλογα. Πλήρη κάλυψη απ’ το κράτος όλων των απωλειών του αποθεματικού.
  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Αποκλειστικά δημόσια, καθολική και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση Κατάργηση της ανταποδοτικότητας και της επιχειρηματικότητας στην κοινωνική ασφάλιση. Άμεση μείωση των χρόνων για συνταξιοδότηση, αύξηση των συντάξεων.