Συμπαραστεκόμαστε στην απεργία που έχει προκηρύξει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, ενάντια στην αδιαλλαξία των υπεργολάβων του έργου οι οποίοι αρνούνται ακόμη και να συναντηθούν με τους εργαζόμενους και τους εκπροσώπους τους, προκειμένου να υπογραφεί εργοταξιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Καλούμε τους συναδέλφους μισθωτούς τεχνικούς που εργάζονται στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ και στους υπεργολάβους του έργου να απεργήσουν την ίδια μέρα, για τα κοινά συμφέροντα όλων των εργαζόμενων του κλάδου, για να αποκρούσουμε την επίθεση που δεχόμαστε στους μισθούς και τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα από το σύνολο της εργοδοσίας του κλάδου.

Η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που επέτρεψε στους εργοδότες να μη συζητούν την υπογραφή νέας κλαδικής ΣΣΕ με καμία από τις ειδικότητες στον κλάδο των κατασκευών έχει οδηγήσει σε μισθούς εξαθλίωσης.

Κυριαρχεί η ευέλικτη εργασία με το μπλοκάκι χωρίς εργασιακά δικαιώματα, με καθαρούς μισθούς κάτω ακόμα και από την εξευτελιστική Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους νέους μισθωτούς τεχνικούς.

Το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου που νομιμοποίησε οριστικά το “μπλοκάκι” έφερε νέες υπέρογκες μειώσεις μισθών. Ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ όπως και οι υπόλοιποι κατασκευαστικοί όμιλοι αξιοποιούν το νέο καθεστώς του ΕΦΚΑ για δυσμενείς μεταβολές στους μισθούς και στους όρους των ατομικών Συμβάσεων, τις οποίες επιχειρούν από αορίστου χρόνου να τις μετατρέψουν σε ετήσιες.

Σε εργοτάξια και γραφεία των ομίλων και των μικρότερων εταιρειών, είναι καθεστώς οι ατέλειωτες ώρες δουλειάς χωρίς ωράριο, η απλήρωτη δουλειά τα Σαββατοκύριακα.

Η εντατικοποίηση της εργασίας, η απουσία μέτρων ασφάλειας και υγείας φέρνουν διαρκώς νέες δολοφονίες εργατών.

Απεργούμε γιατί μόνο η οργανωμένη σύγκρουση με τους εργοδότες του κλάδου από κοινού με τους συνάδελφους οικοδόμους και τις υπόλοιπες ειδικότητες των κατασκευών μπορεί να βάλει φραγμό στη νέα επίθεση στα δικαιώματά μας, να εξασφαλίσει την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με πλήρη αναπλήρωση των απωλειών της κρίσης, να ανοίξει το δρόμο για συνολικότερη ανατροπή του αντεργατικού πλαισίου.

Ούτε βήμα πίσω από τη διεκδίκηση της ζωής και των δικαιωμάτων μας με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας και όχι την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου.