ΟΛΕΣ και ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

Παρασκευή 14 Ιούνη, στις 7 μ.μ.

Την Παρασκευή 14 Ιούνη 2024 συμπληρώνεται ένας χρόνος από το ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου, που στοίχισε τη ζωή σε πολλές εκατοντάδες πρόσφυγες. Ήταν το πιο πολύνεκρο ανάμεσα στα πολλά ναυάγια στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο που συνέβησαν και εξακολουθούν να συμβαίνουν.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των επιζώντων προσφύγων, η ανατροπή του πλοιαρίου προκλήθηκε από την πρόσδεση και ρυμούλκησή του από το σκάφος του λιμενικού που επιχείρησε να το μεταφέρει σε θαλάσσια περιοχή ιταλικής ευθύνης, αντί για να διασώσει – όπως όφειλε – τους επιβάτες του ακυβέρνητου πλοιαρίου.

Αυτό το φριχτό έγκλημα, είναι η συνέπεια της πολιτικής που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις κι η ΕΕ στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα. Δηλαδή Ευρωπαϊκή Ένωση – φρούριο, φράχτες, pushbacks, εγκλεισμοί σε στρατόπεδα, άρνηση χορήγησης ασύλου σε πρόσφυγες.

Η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να συγκαλύπτει ενοχοποιητικά για τις αρχές στοιχεία (βίντεο, μαρτυρίες, ηχητικά ντοκουμέντα). Βρήκε όμως ως αποδιοπομπαίο τράγο 9 Αιγύπτιους διασωθέντες ναυαγούς, τους οποίους φυλάκισε με την καταφανώς ψεύτικη κατηγορία της «παράνομης διακίνησης». Μόλις πριν λίγες μέρες στις 21 Μαϊου 2024 το δικαστήριο της Καλαμάτας επιτέλους τους αθώωσε καθώς έκρινε εαυτόν αναρμόδιο να δικάσει την υπόθεση που εξελίχθηκε εκτός ελληνικών χωρικών υδάτων. Ακόμα όμως και μετά την αθώωσή τους, μόνο κάποιοι από τους 9 πρόσφυγες έχουν ως τώρα αφεθεί ελεύθεροι παρότι όλοι έχουν υποβάλλει αιτήματα ασύλου.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες και τις μετανάστριες! Όχι στην Ευρώπη-φρούριο! Να καταργηθεί η FRONTEX!

Απαιτούμε:

  • Nα σταματήσει η ομηρία και να απελευθερωθούν όλοι οι επιζώντες ναυαγοί
  • Να ξεκινήσει αμέσως η δίκη όσων εμπλέκονται από Λιμενικό και FRONTEX στο ναυάγιο
  • Άσυλο και χαρτιά για όλους τους πρόσφυγες, ανοιχτά σύνορα για την προσφυγιά
  • Να σταματήσει κάθε εμπλοκή της χώρας στους πολέμους σε Ουκρανία και Παλαιστίνη
  • Να πέσει ο φράχτης στον Έβρο
  • Να σταματήσουν τα pushbacks
  • Καμιά συμμετοχή της Ελλάδας στις πολεμικές επιχειρήσεις, έξω από το ΝΑΤΟ. Να κλείσουν οι βάσεις.