Η επίθεση κυβέρνησης – ΕΕ- ΔΝΤ- εργοδοσίας απέναντι στον κόσμο της εργασίας δεν έχει τέλος. Η κυβερνητική προπαγάνδα για την «έξοδο από τα μνημόνια», δεν μπορεί να κρύψει την βαρβαρότητα των νέων αντιλαϊκών μέτρων ενόψει της 4ης αξιολόγησης τον Ιούνη, ούτε την καθημερινή πραγματικότητα των εργαζόμενων και των ανέργων. Το μεταμνημονιακό πρόγραμμα είναι κομμένο και ραμμένο στις απαιτήσεις του ΣΕΒ και των «επενδυτών» με μόνιμη επιτροπεία από την ΕΕ.
Ο πρόσφατος αντισυνδικαλιστικός νόμος είναι ένα ακόμη κομμάτι του παζλ της κατάργησης των εργατικών δικαιωμάτων, δίπλα στις περικοπές μισθών, τις ιδιωτικοποιήσεις, την πλήρη κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος και πολλών ακόμα. Η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων αποτελεί για την κυβέρνηση μόνο ένα εργαλείο επικοινωνιακής πολιτικής, που θεωρούν ότι μπορούν να το πλασάρουν στους εργαζόμενους ως άλλο θεσμικό ευχολόγιο. Την ίδια ώρα ο ΣΕΒ και οι άλλοι εργοδοτικοί φορείς απαιτούν εδώ και τώρα την πλήρη κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και του κατώτατου μισθού.
Την ίδια ώρα η εργοδοτική και κυβερνητική συνδικαλιστική γραφειοκρατία των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ από κοινού με τους «κοινωνικούς εταίρους», με εργοδοτικούς και διαταξικούς «επιστημονικούς φορείς», συγκρότησαν την «κοινωνική Συμμαχία» και όρισαν την 30η Μάη ως «πανεθνική ημέρα δράσης» βαφτίζοντάς την απεργία, με χαρακτηριστικά που υπηρετούν τη συγκρότηση ενός αντιδραστικού πολιτικού – κοινωνικού μπλοκ και περιεχόμενο που αποτελεί πρωτοφανή αντεργατική ενέργεια.
Ταυτόχρονα στον τεχνικό κλάδο, τα όσα καταγγέλλονται στο σωματείο είναι ενδεικτικά. Απολύσεις, μη καταβολή δεδουλευμένων και αποζημιώσεων, εξαντλητικά ωράρια και απλήρωτες υπερωρίες, μειώσεις μισθών ενώ και η εγκυμοσύνη και η μητρότητα βρίσκονται στο στόχαστρο της εργοδοσίας. Οι επισφαλείς μορφές εργασίας, με κορυφαία το μπλοκάκι ως υποχρεωτική μορφή δήθεν «συνεργασίας» με τους εργοδότες διαμορφώνουν ένα εργασιακό περιβάλλον ανασφάλειας και τρομοκρατίας. Ο εργαζόμενος καλείται να θυσιάσει όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από την εξαρτημένη σχέση εργασίας (άδειες, δώρα, επιδόματα, προστασία από ομαδικές απολύσεις κ.ά.). Στο ασφαλιστικό, ο νόμος Κατρούγκαλου, αφού «νομιμοποίησε» οριστικά το Μπλοκάκι, έφερε νέες απώλειες καθώς οι εργοδότες αρνήθηκαν να αναλάβουν τη συμμετοχή τους στην ασφάλιση, και μετακύλησαν στις πλάτες μας την εργοδοτική εισφορά.
Την ίδια ώρα οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες μέσα από «κώδικες δεοντολογίας» προσπαθούν να βάλουν εμπόδια σε συνδικαλιστικές, πολιτικές ελευθερίες των εργαζομένων και να διαμορφώσουν ένα πειθήνιο μοντέλο εργαζόμενου.
Η υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης, ασπίδα στα δικαιώματά μας
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών δίνει με σταθερό και επίμονο τρόπο κάθε αγώνα. Κόντρα στον εργοδοτικό δεσποτισμό και στις εφαρμοζόμενες πολιτικές, μακριά από λογικές ανάθεσης και διαχείρισης. Το προηγούμενο διάστημα, το σωματείο βρέθηκε πρωτοπόρο σε όλες τις μάχες.
Από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του ιεράρχησε ως κύριο το ζήτημα της υπογραφής ΣΣΕ. Μάλιστα είχε καταφέρει να υπογράψει συλλογική σύμβαση με την εργοδοσία, η οποία θεωρήθηκε σταθμός για τους εργαζόμενους του κλάδου. Βασική επιδίωξη αποτέλεσε, και συνεχίζει να αποτελεί η υπεράσπιση και εργασιακή κάλυψη των εργαζόμενων τεχνικών, ανεξάρτητα από τη μορφή εργασίας (ΔΠΥ, κανονική πρόσληψη) και την εκπαιδευτική βαθμίδα από την οποία προέρχεται ο καθένας. Με την καταγγελία της σύμβασης από την εργοδοσία, η πάλη στους χώρους δουλειάς επικεντρώθηκε στην ανάσχεση της επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι, με απολύσεις, μειώσεις μισθών, μη καταβολή δεδουλευμένων.
Πιάνοντας το νήμα και αξιοποιώντας προσπάθειες και αποτελέσματα της προηγούμενης εμπειρίας του Σωματείου, ήρθε η ώρα να βγούμε στο προσκήνιο διεκδικώντας με μαζικούς όρους, την υπογραφή αξιοπρεπούς συλλογικής σύμβασης εργασίας στον κλάδο.
Απαιτούμε και μαχόμαστε για:
• Αυξήσεις στους μισθούς, Άμεση κάλυψη όλων των απωλειών από τα μνημόνια. Επαναφορά επιδομάτων και ωριμάνσεων. Για να σταματήσει η μείωση του εισοδήματος μας, το οποίο έχει ήδη συρρικνωθεί από τη συνεχιζόμενη φοροεπιδρομή.
• Κατάργηση του δελτίου παροχής υπηρεσιών και όλων των μορφών της ελαστικής εργασίας. Κανονικές προσλήψεις με πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.
• Μόνιμη, σταθερή δουλειά για όλους. Απαγόρευση των απολύσεων, διασφάλιση των θέσεων εργασίας μας. Να σταματήσει η τροφοδότηση της κοινωνίας με στρατιές ανέργων. Τα κέρδη και ο κύκλος εργασιών των εταιριών του κλάδου δεν αποδεικνύουν ούτε στο ελάχιστο την ανάγκη που προβάλλουν να απασχολούν λιγότερους εργαζόμενους.
• Καμία απόλυση εγκύου εργαζόμενης. Το δικαίωμα στη μητρότητα είναι αδιαπραγμάτευτο. Πλήρη κατοχύρωση των εργαζόμενων μητέρων με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, εξασφαλίζοντας όλες τις άδειες και τα επιδόματα.
• Να μπει φρένο στην επίθεση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.
• Μείωση των ωρών εργασίας, κόντρα στην εντατικοποίηση που προτάσσει το κεφάλαιο. Τα κέρδη της εργοδοσίας χτίζονται στα δωδεκάωρα χιλιάδων συναδέλφων. 35ωρο, 7ωρο, 5ήμερο.
Συγκροτούμε τις συλλογικές διεκδικήσεις και τους αγώνες μας. Βάζουμε στο επίκεντρο την κάλυψη αναγκών των εργαζομένων, για αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς και ζωής. Σήμερα όσο ποτέ υπάρχει η δυνατότητα να ζούμε καλύτερα, ποιοτικότερα, με βάση τις δυνατότητες της εποχή μας και τον πλούτο που παράγουμε.
Συσπειρωνόμαστε στο σωματείο – Αξιώνουμε και επιχειρούμε δυναμικά την Υπογραφή ΣΣΕ για τον κλάδο με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας
Απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τις εφαρμοζόμενες πολιτικές που καταστρέφουν τις ζωές μας, η ενίσχυση της λειτουργίας και της δράσης του σωματείου, μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τους εργαζόμενους και άνεργους τεχνικούς που βρίσκονται στο στόχαστρο της επίθεσης.
Ξεκινάμε την συζήτηση για την υπογραφή ΣΣΕ στον κλάδο, μακριά από τις λογικές ανάθεσης, διαχείρισης, ατομικής επιβίωσης και διαπραγμάτευσης με την εργοδοσία.
Επιχειρούμε και αξιώνουμε την υπογραφή μιας Συλλογικής Σύμβασης για τον κλάδο που να αποτελεί πραγματική ασπίδα και θωράκιση για τους εργαζόμενους, να κατοχυρώνει τα δικαιώματά μας, να απαντά στην επίθεση Κυβέρνησης – ΕΕ- Κεφαλαίου.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους τεχνικούς να συσπειρωθούν στο σωματείο, να παλέψουμε συλλογικά για ψωμί και δουλειά. Να διαμορφώσουμε ένα αγωνιστικό σχέδιο με επίκεντρο τις εργατικές διεκδικήσεις.
Καλούμε όλους και όλες στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου, Παρασκευή 18 Μάη στις 7μμ, στο ΤΕΕ – Νίκης 4 – Σύνταγμα, για να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε το πλαίσιο και τα αγωνιστικά μας βήματα για τη διεκδίκηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τον κλάδο.