Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η απεργία στον κλάδο μελέτης – κατασκευής την Τετάρτη 6 Νοέμβρη. Οι εργαζόμενοι μηχανικοί μαζί με τους οικοδόμους, ηλεκτρολόγους, ξυλουργούς και άλλους εργαζόμενους, διεκδίκησαν την υπογραφή ΣΣΕ με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, 7ωρο-5νθημερο-35ωρο, κάλυψη με ΣΣΕ και των εργαζόμενων με ΔΠΥ, σύμφωνα με την πρόταση που έχει καταθέσει το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών στους εργοδοτικούς φορείς του κλάδου, μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων κ.λπ.
Το Σωματείο συμμετείχε στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε διάφορες πόλεις. Στην κεντρική απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα, η οποία πραγματοποιήθηκε στην πλ. Κάνιγγος, μίλησε ο Ηλίας Τσιμπουκάκης, πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών.
Στη συγκέντρωση μίλησε επίσης ο Παναγιώτης Γάκιας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας και την κεντρική ομιλία συγκέντρωση έκανε ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν επίσης το Σωματείο Εργαζομένων στο Ελληνικό, το Σωματείο Εργαζομένων στο έργο κατασκευής 4 του Μετρό, το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Ν. Αττικής, το Συνδικάτο Κατεργασίας Ξύλου Ν. Αττικής και ο Φοιτητικός Σύλλογος ΕΜΠ.
Ο Πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Ηλίας Τσιμπουκάκης, στην ομιλία του τόνισε:
«Προκηρύξαμε απεργία την ίδια μέρα με την απεργία της Ομοσπονδίας Οικοδόμων για να στείλουμε το μήνυμα του κοινού κλαδικού αγώνα όλων των εργαζόμενων στις Κατασκευές. Της κοινής διεκδίκησης ενάντια στην κοινή εργοδοσία του, τις εργοδοτικές ενώσεις με τις οποίες διαπραγματευόμαστε κι εμείς την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Οι οικοδόμοι έχουν το κεκτημένο της πρώτης Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον κλάδο μετά την κρίση, της μοναδικής Πανελλαδικής Κλαδικής Σύμβασης με σημαντικές αυξήσεις σε σχέση με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση. Σήμερα είναι αρκετά βήματα μπροστά, διεκδικώντας την υπογραφή ΣΣΕ με νέες αυξήσεις και κατακτήσεις. Επιδιώκουμε να πάρουμε εμείς τη σκυτάλη σε μια περίοδο που το νέο ”θαύμα” της κερδοφορίας στις Κατασκευές θεμελιώνεται στην αχαλίνωτη εντατικοποίηση και τα ατελείωτα ωράρια.
Την ίδια ώρα η κερδοφορία των εργοδοτών του κλάδου, των τεχνικών και μελετητικών εταιρειών εκτοξεύεται. Μόνο οι ”μεγάλοι τέσσερις” κατασκευαστικοί όμιλοι το 2023 σημείωσαν αύξηση 37% στον κύκλο εργασιών (2,6 δισ. ευρώ) και 51% στα κέρδη (με 400 εκατ. ευρώ), ενώ έχουν να υλοποιήσουν έργα που αγγίζουν τα 17 δισ. ευρώ. Φέτος η κερδοφορία τους θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.
Την ίδια ώρα, τόσο ο ΣΤΕΑΤ, η εργοδοτική οργάνωση των μεγάλων ομίλων, όσο και οι οργανώσεις των υπόλοιπων εταιρειών, όπως ο ΣΑΤΕ, αλλά και ο Σύνδεσμος των Μελετητικών Εταιρειών αρνούνται να υπογράψουμε Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ). Δηλώνουν προκλητικά ότι μας θεωρούν ”ελεύθερους επαγγελματίες” εμάς τους χιλιάδες μισθωτούς μηχανικούς – τεχνικούς που εργαζόμαστε σε εργοτάξια και γραφεία με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών. Η εργοδοσία θέλει να ”θάψει” οριστικά δικαιώματα που είχαμε κατοχυρώσει με τη ΣΣΕ του 2009. Τότε για πρώτη φορά στη χώρα εφαρμόστηκε ΣΣΕ που κάλυπτε τους μισθωτούς που παρέχουν εξαρτημένη εργασία με ΔΠΥ στις Τεχνικές Μελετητικές Εταιρείες. Η ισχύς αυτής της ΣΣΕ, η υποχρεωτική εφαρμογή της, καταργήθηκε τον Αύγουστο του 2012 με όλες οι υπόλοιπες ΣΣΕ.
Η εργοδοσία δεν θέλει ΣΣΕ που να καλύπτει το μπλοκάκι γιατί θέλει λυμένα τα χέρια της: Να διαμορφώνει ελεύθερα τον μισθό κάτω και από τον κατώτατο μισθό των 830 ευρώ. Χωρίς υπολογισμό προϋπηρεσίας και επιπέδου σπουδών, 13ο και 14ο μισθό, επιδόματα παιδιών, εργοταξίου, διαμονής εκτός κατοικίας, μεταπτυχιακού κ.ά. Θέλει να επεκτείνει ανεξέλεγκτα την 8ωρη εργασία, να επιβάλει εξαήμερη, ακόμα και επταήμερη εργασία, χωρίς υποχρέωση να πληρώνει για υπερωρίες. Εξάλλου τα ”μπλοκάκια” δεν χτυπάμε κάρτα, δεν έχουμε κανένα τυπικό ωράριο ούτε για την Επιθεώρηση Εργασίας. Δεν θέλει να πληρώνει εργοδοτικές εισφορές για την ασφάλιση. Θέλει να συνεχίσει να κλέβει νόμιμα τον ΕΦΚΑ όπως το ΤΣΜΕΔΕ παλιότερα. Δεν θέλει να δεσμεύεται να χορηγεί ούτε καν τις νόμιμες άδειες ανάπαυσης. Θέλει χωρίς άδειες τοκετού και λοχείας οι γυναίκες μηχανικοί να γεννούν στη δουλειά και να επιστρέφουν γρήγορα. Θέλει να κλέβει τις αποδοχές και τα δικαιώματα των αδειών μητρότητας – πατρότητας, να μένουμε χωρίς μισθό όταν αρρωστήσουμε ή τραυματιστούμε σε εργατικό ατύχημα. Θέλει να βαφτίζει ”λύση σύμβασης” την απόλυση και τον εργαζόμενο ”συνεργάτη” για να συνεχίζει να μας κλέβει την αποζημίωση απόλυσης».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε: «Δεν θα μας σώσει καμία κυβέρνηση ούτε τα κόμματα που ισοπέδωσαν κατακτήσεις και δικαιώματα και σήμερα απειλούν την ίδια τη ζωή μας με τη συμμετοχή στον πόλεμο, με τη χώρα απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση και αποστολή φρεγατών στην Ερυθρά Θάλασσα. Το εχθρικό αυτό κράτος, που θυσιάζει βασικές, καθημερινές μας ανάγκες, που μας αφήνει έρμαια σε πλημμύρες, πυρκαγιές και σεισμούς, έχει να ξοδεύει δισεκατομμύρια σε ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς. Βαφτίζουν ”εθνικό” συμφέρον τα κέρδη των ομίλων σήμερα για την πολεμική οικονομία σε δρόμους, λιμάνια, αεροδρόμια, δίκτυα Ενέργειας και τηλεπικοινωνιών – αύριο για την “ανοικοδόμηση” στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. Μας τάζουν δουλειές πάνω στα συντρίμμια για να στηρίξουμε τη στρατιωτική εμπλοκή της χώρας στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού, στα πολεμικά σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και ΕΕ. Μόνη απάντηση στην επίθεση στο εισόδημα, τα δικαιώματα και την ίδια τη ζωή μας είναι ο αγώνας με επίκεντρο τις δικές μας ανάγκες, για την πλήρη απεμπλοκή από τον πόλεμο.
Μόνο η οργάνωση στο Σωματείο, η μαζική συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις μπορεί να ασκήσει πίεση στην εργοδοσία, στις έδρες των ομίλων και τα μεγάλα εργοτάξια. Καλούμε τους εργαζόμενους να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, μέχρι τη συνολική ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής που γεννά κρίση, εξαθλίωση και πόλεμο. Συνεχίζουμε την επόμενη Τετάρτη 13 Νοέμβρη με την πανελλαδική μέρα δράσης και απογευματινή κινητοποίηση στην έδρα του ΣΤΕΑΤ, στη συνάντηση με τους εργοδότες. Κλιμακώνουμε με την πανεργατική απεργία στις 20 Νοέμβρη. Στους δρόμους θα κριθεί το δίκιο».
Δείτε εδώ το βίντεο από την ομιλία του προέδρου του σωματείου στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλ. Κάνιγγος:
Σε συνέχεια της απεργιακής συγκέντρωσης, ακολούθησε πορεία και συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας, όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας του σωματείου μισθωτών τεχνικών με το γενικό γραμματέα εργασιακών σχέσεων. Στη συνάντηση τέθηκαν τα αιτήματα του σωματείου σχετικά με τους εργαζόμενους μηχανικούς που αμείβονται με “μπλοκάκι” (ΔΠΥ). Το Υπουργείο για άλλη μια φορά επικαλέστηκε από τη μια «άγνοια» για την κατάσταση στους εργασιακούς χώρους ως προς το καθεστώς της εξαρτημένης εργασίας με ΔΠΥ, και ταυτόχρονα την «αδυναμία» νομοθετικής ρύθμισης για να μη θιχτεί η «ελευθερία του επιχειρείν». Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου ζήτησε να κατατεθεί από το σωματείο αναλυτικό υπόμνημα για το θέμα και να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση, ενώ δεσμεύτηκε στο να δώσει στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των απασχολούμενων που αμείβονται με ΔΠΥ.
Απο την πορεία προς το Υπ. Εργασίας
Μετά τη συγκέντρωση, το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού δόθηκε για την Τετάρτη 13 Νοέμβρη, ημέρα πανελλαδικής δράσης για τη ΣΣΕ μαζί με το σωματείο μισθωτών τεχνικών Κεντρικής Μακεδονίας. Την ημέρα εκείνη θα πραγματοποιηθούν εξορμήσεις και παρεμβάσεις σε εργασιακούς χώρους και στις 5.30 μ.μ. θα γίνει κινητοποίηση στα γραφεία του ΣΤΕΑΤ (Φειδίου 14-16, Αθήνα), όπου εχει προγραμματιστεί συνάντηση του σωματείου με τους εργοδότες του κλάδου με θέμα τη διαπραγμάτευση για τη ΣΣΕ. Το σωματείο καλεί σε κλιμάκωση του απεργιακού αγώνα με τη μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική – πανεργατική απεργία στις 20 Νοέμβρη και συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις των σωματείων (στην Αθήνα στις 10.30 π.μ. στα Προπύλαια, προσυγκέντρωση στις 9.30 π.μ. πλ. Κάνιγγος).