22 Γενάρη, Σύνταγμα στις 12:00, κινητοποίηση για την δημόσια υγεία που καλούν σωματεία, φορείς συλλογικότητες

Τα τελευταία δύο χρόνια ολόκληρη η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας Covid-19 με σημαντικές οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις. Αυτές τις μέρες ζούμε ένα από τα μεγαλύτερα ξεσπάσματα της πανδημίας. Τα καταγεγραμμένα κρούσματα στην χώρα, και ο ρυθμός αύξησής τους, αγγίζουν νούμερα που πριν κάποιο καιρό μπορεί να μας φαίνονταν τρομακτικά, με δεκάδες χιλιάδες από εμάς να επιβεβαιώνονται ως θετικά κρούσματα καθημερινά. Παρόλο που η εκτίναξη των κρουσμάτων ήταν ζήτημα χρόνου, η κυβέρνηση έδειξε εγκληματική αδιαφορία, αρνούμενη να πάρει οποιοδήποτε ουσιαστικό μέτρο πρόληψης και προστασίας του πληθυσμού, ενώ το ΕΣΥ βρίσκεται για ακόμη μία φορά σε λειτουργική κατάρρευση.

Κυβέρνηση, ΜΜΕ, επιχειρήσεις θέλουν να μας πείσουν να αποστρέψουμε το βλέμμα της από την πραγματικότητα, να συνηθίσουμε με τους χιλιάδες θανάτους, προβάλλοντας τον αντιεπιστημονικό ισχυρισμό ότι «ο ιός είναι πλέον ακίνδυνος».

Η εκτίναξη των κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες βρίσκει για άλλη μια φορά την δημόσια υγεία υπό κατάρρευση, τον κρατικό μηχανισμό απροετοίμαστο και την κοινωνία απροστάτευτη. Στις λιγοστές δομές διενέργειας δωρεάν μοριακών τεστ σχηματίζονται τεράστιες ουρές ανθρώπων, συνήθως με συμπτώματα. Ο ΕΟΔΥ έχει καταρρεύσει και το κοινό προσπαθεί μάταια να ενημερωθεί. Το ΕΣΥ είναι ουσιαστικά παραλυμένο λόγω ελλιπούς στελέχωσης και ασθενειών των υγειονομικών και λόγω της ανεπάρκειας του εξοπλισμού, με τους ασθενείς είτε από τον COVID-19 είτε από άλλα αίτια, να αντιμετωπίζουν την εγκατάλειψη. Ο εργαζόμενος κόσμος δεν ξέρει πως να αντιδράσει, υπό τον φόβο της απώλειας μεροκάματου, ενώ οργιάζουν οι εργοδοτικοί εξαναγκασμοί σε εργασία με ασθένεια. Η κυβέρνηση επέλεξε να αφήσει μόνη της την κοινωνία απέναντι σε αυτή την καταστροφή.

Όλα τα παραπάνω είναι το αποτέλεσμα μιας σειράς κυβερνητικών πολιτικών επιλογών: Μηδενικά έξοδα για πρόληψη, προστασία και ουσιαστική ενημέρωση και όχι κρατική προπαγάνδα και ψεύδη. Άρνηση ουσιαστικής ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας και τους εργαζόμενους σε αυτό. Νέα μείωση κατά 820 εκ. των δαπανών για την υγεία το 2022.

Είναι αποτέλεσμα της λογικής που βλέπει “μνημόνια” πίσω από τα δωρεάν μοριακά τεστ, την ευκαιρία για ιδιωτικοποίηση της Υγείας πίσω από την υποβάθμιση του ΕΣΥ, την ευκαιρία για την πολιτική της επιβίωση στην μετακύλιση όλης της ευθύνης για την εξέλιξη της επιδημίας στις «ατομικές» επιλογές μας. Το μόνο για το οποίο φροντίζει η κυβέρνηση της ΝΔ είναι η απρόσκοπτη λειτουργία της «αγοράς», δηλαδή των καπιταλιστικών κερδών.

Είναι η κυβέρνηση που στήριξε όλο το πολιτικό της αφήγημα στην μόνιμη επίθεση απέναντι στη νεολαία και στο λαό, που με πρόσχημα τον περιορισμό της πανδημίας εφάρμοσε τα πιο άγρια κατασταλτικά αντιλαϊκά αυταρχικά μέτρα, χτύπησε δημοκρατικά δικαιώματα και ακύρωσε κατακτήσεις αιώνων, νομιμοποίησε την κρατική καταστολή σε κάθε πτυχή της ζωής μας, που μοίρασε κρατικό χρήμα στο κεφάλαιο και ιδιαίτερα στους επιχειρηματίες της υγείας και στα ΜΜΕ, υιοθέτησε μόνο μέτρα περιορισμών και απαγορεύσεων και όρισε ως κρατική πολιτική τις διακρίσεις και τον στιγματισμό, που μετέτρεψε την ανάγκη για καθολικό εμβολιασμό σε εργαλείο αντιδημοκρατικής επίθεσης και μετάθεσης ευθυνών.

Είναι η ίδια κυβέρνηση που στοχοποίησε και απαξίωσε τους μαχόμενους υγειονομικούς που κατήγγειλαν δημόσια την εγκληματική πολιτική της και εξαπέλυσε εναντίον τους μέχρι και ποινικές διώξεις. Και σήμερα, όταν για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται λάθος καθώς η πανδημία κορυφώνεται, νίπτει τας χείρας της και πετάει για άλλη μια φορά το μπαλάκι στους/στις εργαζόμενους/ες και την κοινωνία.

Οι βασικοί χώροι διασποράς του covid, οι χώροι δουλειάς, τα σχολεία και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έχουν μείνει ανοχύρωτα, με υγειονομικά πρωτόκολλα τα οποία δεν ανταποκρίνονται σε ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και προστασίας της δημόσιας υγείας. Η εικόνα από τους χώρους δουλειάς δεν δημιουργεί αισιοδοξία. Οι εργοδότες, λόγω απουσίας κρατικών ελέγχων στις ιδιωτικές επιχειρήσεις του κλάδου σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας και της προαιρετικότητας εφαρμογής των διατάξεων της ΚΥΑ «Τεύχος B’ 6290/29.12.2021» για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, όπως έκαναν, καθ΄ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, προσπαθούν να μετακυλήσουν το βάρος της πανδημίας στους/στις εργαζόμενους/ες.

Στριμωγμένοι εργαζόμενοι σε γραφεία, απόκρυψη κρουσμάτων, τεστ με έξοδα των εργαζόμενων, μη πληρωμένες άδειες κατά την περίοδο αναμονής αποτελεσμάτων είναι μόνο μερικά από όσα ζήσαμε όλο αυτό το διάστημα και στον δικό μας κλάδο και περιμένουμε να αντιμετωπίσουμε και το επόμενο διάστημα. Επιπλέον, εκμεταλλεύονται και το καινούριο πρωτόκολλο της “καραντίνας 5 ημερών” για να φέρουν τους εργαζόμενους ξανά στη δουλειά πριν καν αναρρώσουν.

Ως Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών διεκδικούμε για κάθε εργαζόμενο/η σε κάθε χώρο δουλειάς:

• Παροχή από την εργοδοσία δωρεάν μασκών υψηλής προστασίας FFP2/KN95 και αντισηπτικών
• Ιχνηλάτηση και συχνά τεστ με ευθύνη και έξοδα της εργοδοσίας
• Κανείς στη δουλειά με ασθένεια. Πλήρης στήριξη σε όλους όσους νοσούν με μισθολογική και ασφαλιστική κάλυψη (και στους εργαζόμενους με δελτίο). Πληρωμένη άδεια για την περίοδο αναμονής αποτελεσμάτων/νόσησης/ανάρρωσης, και γονεϊκή άδεια για τη φροντίδα των παιδιών ή των ηλικιωμένων. Όχι στη μείωση της καραντίνας στο 5ήμερο. Να δοθούν οι άδειες ειδικού σκοπού.
• Περιορισμός του αριθμού εργαζομένων ανά χώρο στις δουλειές γραφείου (εσωτερικές), ένας εργαζόμενος ανά γραφείο, μέτρα φυσικού και τεχνητού εξαερισμού.
• Τηλεργασία για τους ευπαθείς και τους συνοικούντες με ευπαθείς ομάδες και για σε όσους/ες εργαζόμενους/ες το επιλέξουν, με παροχή απαραίτητου εξοπλισμού από την εργοδοσία, χωρίς καμία καταπάτηση του ωραρίου.
• ΟΧΙ στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Καμία αναστολή συμβάσεων, καμία απόλυση.
• Προσλήψεις γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας και εντατικούς ελέγχους από την επιθεώρηση εργασίας.
• Μέτρα αποφυγής του συνωστισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
• Όχι στην αξιοποίηση της πανδημίας ως πρόσχημα για την καταπάτηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Όχι στα πρόστιμα, στις διαθεσιμότητες και στις απολύσεις.
• Στεκόμαστε στο πλευρό των Υγειονομικών, των σωματείων τους και των δίκαιων αιτημάτων τους για την ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας! Από κοινού αγωνιζόμαστε για να δοθεί ουσιαστική ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, του ΕΣΥ. Χρηματοδότηση, προσλήψεις, μονιμοποίηση προσωπικού. Να πάρει η κυβέρνηση πίσω την απόφασή της για μείωση κατά 820 εκ. των δαπανών για την υγεία το 2022. Άμεση επίταξη των ιδιωτικών μονάδων υγείας χωρίς αποζημίωση – αρκετά κερδίσανε όλο αυτό τον καιρό.

Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να διεκδικήσουν αντίστοιχα μέτρα στους χώρους εργασίας τους, να ενημερώνουν το σωματείο για την κατάσταση στο χώρο δουλειάς τους και να καταγγέλλουν φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε την ενίσχυση της δημόσιας υγείας, την αραίωση σε ΜΜΜ και τα μέτρα που ζητούν οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί για τους χώρους εκπαίδευσης. Να νικήσει η ΖΩΗ!

Καλούμε το συνδικαλιστικό κίνημα να αναλάβει πρωτοβουλίες απέναντι στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης! Σε επαφή με τα σωματεία των υγειονομικών να οργανωθούν κοινές διαδηλώσεις, απεργίες για την υπεράσπιση της ζωής, της υγείας και της ελευθερίας.

Συμμετέχουμε το Σάββατο 22 Γενάρη στη Μέρα Δράσης για την Υγεία και την Αξιοπρέπεια του Λαού, που καλούν σωματεία, φορείς συλλογικότητες στο Σύνταγμα στις 12:00