Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καταδικάζει την προσπάθεια ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ.

Τα ιδιωτικά ΑΕΙ αποτελούν μια ιστορική αντιδραστική τομή στην κατεύθυνση πλήρους εμπορευματοποίησης της Παιδείας. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. σε πλήρη ταύτιση με την πολιτική της ΕΕ και του ΟΟΣΑ δε διστάζει να παρακάμψει το άρθρο 16 του Συντάγματος που απαγορεύει καθαρά την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ. Αξιοποιεί την «ευρωπαϊκή νομοθεσία» της ελευθερίας κίνησης του κεφαλαίου και ίδρυσης επιχειρήσεων,  και το άρθρο 28 του Συντάγματος που προβλέπει ότι οι διακρατικές συμφωνίες και το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπερτερούν του ελληνικού Συντάγματος (!) Όπως έχουν αποδείξει όλες οι κυβερνήσεις, το κοινοβούλιο, τα ανώτατα δικαστήρια το Σύνταγμά τους μετατρέπεται σε «κουρελόχαρτο» μπροστά στον υπέρτατο νόμο διασφάλισης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων και θωράκισης των στρατηγικών συμμαχιών της άρχουσας τάξης με ΕΕ –ΗΠΑ & ΝΑΤΟ.

Κυβέρνηση, ΕΕ, ΟΟΣΑ και επιχειρηματίες της εκπαίδευσης μέσα από την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων επιδιώκουν :

  • Θα επιβάλει ένα βαθύτερο αυταρχικό αντιδημοκρατικό πλαίσιο για τη θωράκιση της επιχειρηματικής λειτουργίας των πανεπιστημίων ενώ θα πολλαπλασιαστούν τα εμπόδια και οι φραγμοί στην ελεύθερη φοιτητική συνδικαλιστική δράση. Θα κυριαρχήσει ο αυταρχισμός, η επιτήρηση, οι απαγορεύσεις και η καταστολή. (πανεπιστημιακή αστυνομία, κ.λπ.).
  • Την περαιτέρω εμπορευματοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και την πλήρη υποταγή της γνώσης και της έρευνας στα επιχειρηματικά συμφέροντα και το κέρδος.
  • Την επιβολή της λειτουργίας των δημόσιων Πανεπιστημίων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια που στα πλαίσια της λεγόμενης «ισοτιμίας στην αγορά» θα περικόψει ακόμα περισσότερο την κρατική χρηματοδότηση και στήριξη των δημόσιων ΑΕΙ
  • Τη συντριπτική υποβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων όπως ακριβώς με την δημιουργία και ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας και την ολόπλευρη ενίσχυσή του  προωθούν την υποβάθμιση και την εγκατάλειψη των δημόσιων νοσοκομείων, όπως συνολικά μέχρι τώρα η «συνύπαρξη» δημόσιου-ιδιωτικού τομέα και η ιδιωτικοποίηση στην ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες, τις μεταφορές και συνολικά στις κοινωνικές υπηρεσίες και ανάγκες – σε πλήρη αντίθεση με το αφήγημα για βελτίωση και φτηνή πρόσβαση -οδήγησε σε απογείωση του κόστους για το λαό και υποβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών και των αγαθών σε σημείο που να  προκαλούνται εγκληματικοί κίνδυνοι για το λαό (βλέπε Τέμπη, υγεία ιδιαίτερα στην πανδημία κ.λπ.).
  • Θα ανοίξει το δρόμο για την επιβολή διδάκτρων και στις προπτυχιακές σπουδές ενισχύοντας τους ταξικούς φραγμούς στην πρόσβαση των παιδιών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Όποιος έχει σπουδάζει. Είναι πρόσφατη η πείρα απ’ την ίδρυση μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών της ΤΕΡΝΑ σε συνεργασία με το ΕΜΠ, με ακριβά δίδακτρα, για τις ανάγκες του κατασκευαστικού ομίλου σε επιστημονικό εργατικό δυναμικό. Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι/ες στα δημόσια πανεπιστήμια θα βρεθούν αντιμέτωποι με ακόμα πιο δύσκολες εργασιακές συνθήκες δεδομένου ότι υπάρχουν ήδη χαμηλοί μισθοί και μεγάλη γκάμα ελαστικών μορφών απασχόλησης.
  • Θα επιφέρει την παραπέρα υποβάθμιση των πτυχίων και νέο  πλήγμα στα επαγγελματικά δικαιώματα και τους μισθούς. Προκειμένου να ενισχύσουν την πελατεία των ιδιωτικών πανεπιστήμιων φέρνουν την ισοτίμηση των τριετών πτυχίων των κολλεγίων που θα μετατραπούν σε «πανεπιστήμια» με αυτά των Πολυτεχνικών Σχολών. Σε συνέχεια των νόμων ΝΔ –ΣΥΡΙΖΑ –ΠΑΣΟΚ και των ρυμίσεων Γαβρόγλου -Κεραμέως για την αναγνώριση των πτυχίων των κολλεγίων η ηγεσία του ΤΕΕ ετοιμάζεται να θεσμοθετήσει αυστηρές εξετάσεις για την είσοδο στο επάγγελμα και διαρκείς, επί πληρωμή, πιστοποιήσεις στη συνέχεια για την άσκηση του επαγγέλματος. Στο όνομα της «υπεράσπισης» των πενταετών πτυχίων υλοποιεί στην πράξη την «εξίσωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων», την πλήρη αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα.
  • Θα επιφέρει ένα ακόμα τεράστιο χτύπημα στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Την ώρα που η κυβέρνηση διατείνεται ότι εξασφαλίζει τους φοιτητές που αναγκάζονται να σπουδάζουν στο εξωτερικό, έχει εφαρμόσει μέτρα που αποκλείουν χιλιάδες μαθητές από την τριτοβάθμια εκπαίδευση (Τράπεζα Θεμάτων, Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής κ.ο.κ.).

Το νομοσχέδιο – έκτρωμα της κυβέρνησης αποτελεί αιτία πολέμου! Αγώνας τώρα για να μην κατατεθεί και να μην ψηφιστεί. Αποφασιστικός αγώνας για την ανατροπή των σχεδίων της κυβέρνησης μέχρι τη συνολική ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής του κεφαλαίου. Έχουμε χρέος να αντιπαλέψουμε τόσο τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων όσο και την επιχειρηματική λειτουργία του Δημόσιου Πανεπιστημίου.

Διεκδικούμε:

  • Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο!
  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία και σύγχρονες σπουδές. Όχι στα ιδιωτικά-μη κρατικά πανεπιστήμια – Καμία σκέψη παράκαμψης ή αναθεώρησης του άρθρου 16. Όχι στην επιχειρηματική εκπαίδευση.
  • Ανατροπή της πολιτικής της ΕΕ για την «απελευθέρωση» των επαγγελμάτων. Αντίσταση, απειθαρχία, ανυπακοή στις επιταγές της ΕΕ για την παιδεία και τα επαγγελματικά δικαιώματα, καμιά εφαρμογή των οδηγιών της ΕΕ, κατάργηση όλων των νόμων και ΠΔ που τις ενσωματώνουν στην εθνική νομοθεσία
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία στο ύψος των αναγκών μας.
  • Όχι στην υποβάθμιση των πτυχίων μας – Πτυχία με αξία μοναδική προϋπόθεση για δουλειά στο αντικείμενο με δικαιώματα
  • Κατάργηση κάθε μορφής εξετάσεων για την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος
  • Όχι το σχολείο εξεταστικό μαραθώνιο που εξοντώνει και  εξασφαλίζει πελατεία στα ιδιωτικά. Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και της ΕΒΕ, αύξηση του αριθμού των εισακτέων.
  • Δουλειά για όλους – δουλειά με δικαιώματα.
  • Αυξήσεις τώρα για κάλυψη όλων των απωλειών  του πληθωρισμού για να ζούμε με αξιοπρέπεια από το μισθό μας.

Στηρίζουμε τις φοιτητικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα.

Συντονιζόμαστε με τα υπόλοιπα σωματεία για συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα  ώστε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο.

Το εκπαιδευτικό κίνημα έχει ιστορία γνώση και εμπειρία ανατροπής αυτού του σχεδίου που κυβερνήσεις, ΕΕ και ΟΟΣΑ προσπαθούν εδώ και πολλά χρόνια να νομοθετήσουν για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων. Όπως το μεγαλειώδες φοιτητικό κίνημα του 2006-2007, και οι αγώνες της περιόδου, ανέτρεψαν το σχέδιο για τη συνταγματική αναθεώρηση από την κυβέρνηση Καραμανλή και υποχρέωσαν την αξιωματική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ να αποσύρει άρον άρον τη στήριξη της στη συνταγματική αναθεώρηση, έτσι και σήμερα μαζί με τους εργαζόμενους θα δώσει την μάχη για την ανατροπή του σχεδίου για ιδιωτικά ΑΕΙ μαζί με τον αγώνα για αξιοπρεπή εργασία, αυξήσεις για να ζούμε με αξιοπρέπεια από το μισθό μας κόντρα στη μαζική φτωχοποίηση, τη λιτότητα και την ακρίβεια, για σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους, για σύγχρονα δικαιώματα ενάντια στην κρατική καταστολή.