Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καταγγέλλει την πλειοψηφία της απερχόμενης διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Χανίων (ΠΑΣΚΕ) για την απόρριψη της ένταξης του παραρτήματος Χανίων του Σωματείου, στη δύναμη του και τον κατ’ επέκταση αποκλεισμό του από τη διαδικασία του εκλογοαπολογιστικού συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε στις 18 Γενάρη. Η πρόφαση για τη στάση τους θα μπορούσε να είναι αστεία αν δεν ήταν τόσο επικίνδυνη, καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτήρισαν ως αυτοαπασχολούμενους και εργοδότες, τους εργαζόμενους μηχανικούς – τεχνικούς που αμείβονται μέσω Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών. Επικαλούμενοι αυτό το σκεπτικό και θεωρώντας ότι διαφυλάσσουν τον «εργατικό» χαρακτήρα του Εργατικού Κέντρου από την προσπάθεια «εργοδοτικής αλλοίωσης» απέκλεισαν στη συνέχεια και το επιχειρησιακό σωματείο των εργαζομένων στην e-food Ν. Χανίων. Ωστόσο το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών είναι μέλος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας σχεδόν δύο δεκαετίες χωρίς να τίθεται η παραμικρή αμφισβήτηση για το χαρακτήρα της εργασιακής σχέσης των μελών του. Το παράρτημα του Σωματείου στην Πάτρα εντάχθηκε στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας στο προηγούμενο συνέδριο του και το αδελφό μας Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Κεντρικής Μακεδονίας είναι χρόνια μέλος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Χανίων επιμένει να παραβλέπει ότι η αμοιβή της εξαρτημένης σχέσης εργασίας μέσω του Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών (το γνωστό μπλοκάκι), εφαρμόζεται κατ’ επιλογήν της εργοδοσίας. Η εργοδοτική επιλογή έχει τη στήριξη όλων των κυβερνήσεων διαδοχικά, από τη δεκαετία του ’90, με στόχο την απαλλαγή της από τα «βάρη» των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, των επιδομάτων, των αδειών ανάπαυσης, των αποζημιώσεων απόλυσης, των αδειών τοκετού-λοχείας & ανατροφής παιδιών, της επιπλέον αμοιβής για υπερωριακή απασχόληση. Η πλειοψηφία της Διοίκησης του Ε.Κ.Χ. επιμένει να αγνοεί ότι καθ’ όλη την πάροδο των ετών γίνεται συντονισμένη προσπάθεια επέκτασης της ευέλικτης εργασίας με το «μπλοκάκι» σε όλο και περισσότερους κλάδους/ειδικότητες, ακόμα και σε εργαζόμενους στην καθαριότητα(!), με στόχο την αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Επεκτάθηκε δε σε τέτοιο βαθμό που φορολογούνται ως μισθωτοί, ενώ το αστικό κράτος από το 2016 προχώρησε καθ’ υπόδειξη των επιχειρηματικών ομίλων να τη νομιμοποιήσει και τυπικά, μέσω του ασφαλιστικού νόμου – «λαιμητόμου», του νόμου Κατρούγκαλου (Ν.4387/2016).
Ωστόσο δε μπορεί να συγκαλύψει το γεγονός ότι, έπειτα και από την πίεση που ασκήθηκε με τη μαζικοποίηση, τη διαρκή παρουσία στους χώρους εργασίας και στο δρόμο, την αγωνιστική στάση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, οι εργοδοτικοί φορείς του κλάδου μελέτης – κατασκευής υποχρεώθηκαν να αναγνωρίσουν την εξαρτημένη σχέση εργασίας σε όσους αμείβονταν μέσω Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών με την ένταξη τους στην κλαδική συλλογική σύμβαση, που υπογράφηκε στον ΟΜΕΔ το 2008 και ανανεώθηκε το 2009, με την ισχύ της να διατηρείται έως το 2012, οπότε και νομοθετήθηκε καθολικά η παύση της μετενέργειας .
Άλλωστε σήμερα η υπόσταση και η δράση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών είναι αυτονόητη για την εργοδοσία που βρίσκεται σε διαδικασία διαπραγμάτευσης υπογραφής νέας κλαδικής ΣΣΕ.
Όλα τα παραπάνω προφανώς είναι σε γνώση της πλειοψηφίας της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Χανίων και η επιλογή της να αντιμετωπίσει τα σωματεία τα οποία εντάσσουν στις γραμμές τους εργαζόμενους που αμείβονται με το άθλιο καθεστώς του Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών, ως σωματεία «ατομικών επιχειρήσεων» δείχνει την πραγματική απόσταση του εργοδοτικού συνδικαλισμού από τις ανησυχίες και τις ανάγκες των εργαζομένων, ειδικά μέσα σε συνθήκες εντατικοποίησης της εργασίας, έκρηξης της ακρίβειας σε ενέργεια και τρόφιμα, αύξησης των πλειστηριασμών Α’ κατοικίας, κινδύνου βαθύτερης εμπλοκής της χώρας μας στον πόλεμο στην Ουκρανία. Βρίσκεται μακριά από τις απαιτήσεις που έχει η οργάνωση του αγώνα μας για υπογραφή κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, μείωση των ορίων συνταξιοδότησης, κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη, ενάντια στα σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων, των κυβερνήσεων και της ΕΕ που τους υπηρετούν. Επιπλέον, επιβεβαιώνουν με τη στάση τους ότι θέλουν να διαφυλάξουν μια λειτουργία Εργατικού Κέντρου «σφραγίδα» που θα χαρακτηρίζεται από «αποστειρωμένες» διαδικασίες, με μόνη υποχρέωση να παρέχει σταθερά «ψήφο εμπιστοσύνης» στο «έργο» στήριξης της εργοδοσίας από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Είναι χαρακτηριστική η φίμωση που επιβλήθηκε κατά την έναρξη των εργασιών του εκλογοαπολογιστικού συνεδρίου από το προεδρείο, τόσο στο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών – Παράρτημα Χανίων, όσο και σε αυτό των Εργαζομένων στην e-food Ν.Χανίων, ενώ στην πράξη απαγορεύτηκε να τεθεί το αίτημα των δύο σωματείων σε ψηφοφορία, παρά και την πίεση δεκάδων εκλεγμένων αντιπροσώπων. Επί της ουσίας οι αποφάσεις της απερχόμενης διοίκησης του ΕΚ Χανίων επιβλήθηκαν ως δεσμευτικές ακόμα και κατά τη διαδικασία του συνεδρίου, όπου αντιπρόσωποι των πρωτοβάθμιων σωματείων καλούνται να διατυπώσουν τις απόψεις τους και να τις θέσουν σε ψηφοφορία.
Προφανώς δεν είναι η πρώτη φορά που ερχόμαστε αντιμέτωποι με το μακρύ χέρι της εργοδοσίας στα όργανα του εργατικού κινήματος και δε θα είναι και η τελευταία. Η πολεμική τους απέναντι σε σωματεία που δεν υιοθετούν το αφήγημα του κοινωνικού εταιρισμού και της συνδιαλλαγής με την εργοδοσία, δείχνει ταυτόχρονα και την αδυναμία τους να υπερασπιστούν τη γραμμή της ενσωμάτωσης σε μη «ελεγχόμενο» περιβάλλον. Αν ήταν τόσο δεδομένος ο συσχετισμός του συνεδρίου γιατί δεν επετράπη να τεθεί σε ψηφοφορία το αίτημα ένταξης των δύο σωματείων στη δύναμη του εργατικού κέντρου;
Εμείς τους υποσχόμαστε ότι θα βαδίσουμε ανυποχώρητα στο δρόμο της ταξικής πάλης, ενάντια στην εργοδοσία, για τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας. Με τη μαζικοποίηση και τη δράση μας θα τους υποχρεώσουμε να αναγνωρίσουν το δικαίωμα εκπροσώπησης για τους εργαζόμενους με μπλοκάκι και στο Εργατικό Κέντρο Χανίων.