ΟΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΘΩΡΑΚΙΖΟΥΝ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ…
…ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Οι κατασκευαστικοί όμιλοι ήταν από τους πρώτους που αξιοποίησαν την οικονομική κρίση προκειμένου να μειώσουν τους μισθούς και να θωρακίσουν τα κέρδη τους. Δραστηριοποιήθηκαν έντονα σε χώρες του εξωτερικού και συνεχίζουν να το κάνουν, εκτελώντας έργα εκατομμυρίων και ανοίγοντας προοπτικές για επανεπένδυση των κεφαλαίων τους. Ταυτόχρονα στην Ελλάδα φρόντισαν να ενισχύσουν τη θέση τους, μέσα από τη συγκέντρωση των κεφαλαίων και το ευνοϊκό νομοθετικό πλαίσιο που διαμορφώνει για το κεφάλαιο η εφαρμοζόμενη πολιτική των κυβερνήσεων και ΕΕ. Σήμερα διαθέτουν τεράστια ανεκτέλεστα (το συνολικό ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπογεγραμμένων συμβάσεων των τριών ισχυρότερων ομίλων αγγίζει τα 10 δισ. ευρώ).
Ταυτόχρονα, οι τεχνικές εταιρείες επεκτείνονται σε νέους δυναμικούς και κερδοφόρους τομείς όπως η ενέργεια, ο τομέας διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ, οι εξορύξεις. Παράλληλα, η επανεκκίνηση κατασκευής των μεγάλων οδικών αξόνων, γεμίζει τα ταμεία των εργοδοτών με περισσότερα κέρδη και διογκώνει το ανεκτέλεστο υπόλοιπο, με τις προνομιακές συμβάσεις παραχώρησης στον τομέα των μεταφορών να εξασφαλίζουν τα μελλοντικά τους κέρδη. Από κοντά στη στρατηγική των κατασκευαστικών ομίλων και οι μικρότερες επιχειρήσεις του κλάδου, που προσδένονται στο άρμα κερδοφορίας των μεγάλων, την ίδια στιγμή που ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους τεχνικούς όπως έκαναν και όλα τα προηγούμενα χρόνια με αφορμή τη «χασούρα» τους.
Στη αντίπερα όχθη βρίσκεται η πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι του κλάδου με τα εργασιακά δικαιώματα να έχουν υποχωρήσει συνολικά. Αρωγοί στην προσπάθεια των επιχειρήσεων για υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων είναι η κυβέρνηση και η πολιτική της ΕΕ. Οι νέες μορφές απασχόλησης, τα ατομικά συμφωνητικά, η αύξηση του ωραρίου, οι συνεχείς μειώσεις μισθού και η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων αποτελούν την πραγματικότητα των εργαζόμενων τεχνικών. Το κάδρο συμπληρώνουν οι αμέτρητες απολύσεις των τελευταίων ετών, η απλήρωτη εργασία και η καθυστέρηση πληρωμών, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις (με κύρια το μπλοκάκι).
Βασικό χαρακτηριστικό στο ξεζούμισμα των εργαζόμενων είναι η εξαφάνιση κάθε έννοιας ωραρίου. Η συνηθισμένη φράση που ακούγεται από την εργοδοσία με το καλημέρα σε κάθε δουλειά είναι το «δεν υπάρχει ωράριο». Σε εργοτάξια και γραφεία η δουλειά που κρατάει νύχτα με νύχτα αποτελεί συνήθη πρακτική. Η κατάσταση αυτή φανερώνει την αντίφαση στα επιχειρήματα της εργοδοσίας για περιορισμό του κύκλου εργασιών, από τη μία το «δεν έχουμε δουλειές» των εργοδοτών και από την άλλη το «πνίγομαι στη δουλειά!!!» των συναδέλφων.
Σε όλα τα παραπάνω προστίθεται και η αποκαλούμενη ενεργητική πολιτική αντιμετώπισης της ανεργίας. Με τις παρεμβάσεις αυτές ένα τμήμα του άνεργου δυναμικού διοχετεύεται στις επιχειρήσεις, είτε με τη μεσολάβηση των ΚΕΚ είτε και χωρίς αυτήν, ως εργατικό δυναμικό απογυμνωμένο από κάθε εργατικό δικαίωμα. Στον κλάδο το ΤΕΕ, μέσω του ΙΕΚΕΜ, παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προώθηση αυτής της πολιτικής. Με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία από το πρόγραμμα κατάρτισης στο Β’ παραγωγικό τομέα που υλοποιήθηκε φέτος, η JP Αβαξ χρηματοδοτήθηκε για 92 θέσεις πρακτικής άσκησης και 30 θέσεις απασχόλησης τεχνικών, ενώ η ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ και η Ελληνικός Χρυσός έλαβαν τη μερίδα του λέοντος ενός προγράμματος που ο προϋπολογισμός του έφτανε τα 30.576.000,00€ για 4900 τεχνικούς. Τα προγράμματα αυτά αποτελούν βασικό εργαλείο ούτως ώστε να αυξηθεί περαιτέρω η πίεση που ασκεί ο τεράστιος όγκος των ανέργων στα εργατικά δικαιώματα. Να επιταχυνθεί και να εμπεδωθεί μια τραγική κατάσταση, όπου οι μισθοί θα βρίσκονται καθηλωμένοι στα κατώτατα δυνατά επίπεδα και όπου κάθε εργατικό δικαίωμα και διεκδίκηση θα βρίσκεται υπό το καθεστώς της παρανομίας.
ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ…
…ΜΕ ΠΑΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Μπροστά στην επίθεση ο κόσμος της εργασίας δεν μπορεί πλέον να στέκει ως αποσβολωμένος παρατηρητής στη χειροτέρευση των όρων διαβίωσής του. Η αύξηση στις τιμές των βασικών αγαθών, η υπερφορολόγηση, η καταστροφή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και οι συνεχείς αυξήσεις των εισφορών, η καταστροφή κάθε έννοιας δημόσιας υγείας και παιδείας δεν επιτρέπουν αξιοπρεπείς όρους διαβίωσης για τους εργαζόμενους.
Η πάλη για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής, περνάει μέσα από τη μαζικοποίηση και την ενίσχυση των συλλογικών αγώνων. Ορόσημο στην κατεύθυνση αυτή αποτελεί η ανυποχώρητη μάχη που πρέπει να οργανωθεί και να δοθεί για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον κλάδο.
Ο αγώνας για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας θα πρέπει να λειτουργήσει και ως εργαλείο για τη συσπείρωση των άνεργων συναδέλφων στη λογική κοινών διεκδικήσεων με τους εργαζόμενους. Για μας ο αγώνας για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης αφορά τόσο τους εργαζόμενους όσο και τους άνεργους συναδέλφους.
Εργαζόμενοι και άνεργοι τεχνικοί διεκδικούμε με μαζικούς όρους, μια συλλογική σύμβαση για τον κλάδο που:
ü Θα εξασφαλίζει αξιοπρεπείς όρους διαβίωσης με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας, προτάσσοντας την πάλη για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς σε σχέση με τα επίπεδα του 2009 και με αφετηρία την απαίτηση για άμεση ανάκτηση του συνόλου των απωλειών της κρίσης.
ü Θα κατοχυρώνει το ωράριο εργασίας, με 7ωρο, πενθήμερο για όλους τους εργαζόμενους τεχνικούς. Κόντρα στην εντατικοποίηση που προτάσσει το κεφάλαιο.
ü Θα συμπεριλαμβάνει στο πεδίο εφαρμογής της όλους τους εργαζόμενους με εξαρτημένη σχέση εργασίας (κανονικό μισθό, δελτίο παροχής υπηρεσιών κ.λπ.), θα θέτει τους όρους για την κατάργηση όλων των επισφαλών μορφών εργασίας (μερική απασχόληση, συμβάσεις έργου, μπλοκάκι). Θα διεκδικεί κανονικές προσλήψεις και μόνιμη, σταθερή εργασία.
ü Θα απαγορεύει τις απολύσεις, διασφαλίζοντας τις θέσεις εργασίας. Θα αναχαιτίσει τη συνεχή τροφοδότηση της κοινωνίας με στρατιές απελπισμένων ανέργων.
ü Θα κατοχυρώνει την αναγνώριση επιδομάτων και ωριμάνσεων. Θα διασφαλίζει δικαιώματα και όρους εργασίας σε εργαζόμενους ελληνικών εταιριών που βρίσκονται στο εξωτερικό ή σε άλλο τόπο από τον τόπο διαμονής.
ü Θα εξασφαλίζει την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων με δελτίο παροχής υπηρεσιών από την εργοδοσία.
ü Θα συγκεκριμενοποιεί το αντικείμενο εργασίας των συναδέλφων.
Εξαιρετικά κρίσιμη για την προσπάθεια μας είναι η οργανική ένταξη των άνεργων τεχνικών. Μαζί με την προβολή των πάγιων αιτημάτων του σωματείου για την αποτελεσματική άμυνα των εργαζόμενων στις απολύσεις και τα άμεσα μέτρα ανακούφισης των άνεργων, θα πρέπει να απευθυνθούμε σε όλο αυτό το δυναμικό που βρίσκεται στους χώρους δουλειάς με κάθε είδους πρόγραμμα επιδοτούμενης εργασίας/κατάρτισης/μαθητείας ΟΑΕΔ – ΕΣΠΑ. Στα πλαίσια αυτά θα πρέπει η ΣΣΕ του σωματείου με την κατοχύρωση του συνόλου των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων και γι αυτούς τους εργαζόμενους, να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της πλήρους κατάργησης αυτών των προγραμμάτων. Να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη η εργοδοσία ούτως ώστε να μην υπάρχουν συνάδελφοι που δουλεύουν με τα 400 και 300€ του ΕΣΠΑ. Μηνιαίος μισθός στο ύψος που θα προβλέπει η ΣΣΕ. Να καταργηθεί κάθε διάταξη και οδηγία εθνική ή κοινοτική που αποκλείει αυτούς τους εργαζόμενους από την προστασία του εργατικού δικαίου. Να έχουν πλήρη ασφάλιση. Να καταγγελθεί η άθλια συμφωνία της ΓΣΕΕ με το ΣΕΒ και να μπλοκαριστεί κάθε προσπάθεια προώθησης των προγραμμάτων ανακύκλωσης της ανεργίας. Καταγγελία των φορέων υλοποίησης, του ΙΕΚΕΜ συμπεριλαμβανομένου, και πάλη για την κατάργηση των προγραμμάτων. Αντί να τα τσεπώνει το ΤΕΕ από την ΕΕ και να παίζει με τις εισφορές των εργαζόμενων με την τράπεζα αττικής, να συγκροτηθεί άμεσα ταμείο ανεργίας.
Η διεκδίκηση κλαδικής συλλογικής σύμβασης από τα σωματείο συνιστά μια σημαντική επιλογή αγώνα από την πλευρά του σωματείου, η τύχη του οποίου θα κριθεί και από το κατά πόσο θα γίνει υπόθεση μεγάλου μέρους των συναδέλφων του κλάδου μας. Στην πορεία για την διεκδίκηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, επιδιώκουμε να ανασυσταθεί στους χώρους δουλειάς η αντίληψη της συλλογικής διεκδίκησης, της συνδικαλιστικής πάλης,. Συγκροτούμε πυρήνες αντίστασης και σωματειακές επιτροπές στους χώρους δουλειάς ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία, παλεύουμε για τη μαζικοποίηση τους σωματείου. Η μάχη αυτή να δοθεί σε συντονισμό με τα σωματεία και ομοσπονδίες του κλάδου, την Ομοσπονδία Οικοδόμων κα.