Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών ξεκίνησε τις συνομιλίες με τις εργοδοτικές οργανώσεις το καλοκαίρι του 2018. Για πρώτη φορά συναντήθηκε με εκπροσώπους του ΣΤΕΑΤ (Σύνδεσμο Τεχνικών Εταιρειών Ανωτέρας Τάξης) την Τετάρτη 11 Ιούλη 2018, στο πλαίσιο κινητοποίησης με στάση εργασίας, όπου έθεσε το πλαίσιο των διεκδικήσεων της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας (ΣΣΕ) για τον κλάδο της μελέτης και κατασκευής, καθώς από τον Αύγουστο του 2012 ουσιαστικά καταργήθηκε η τελευταία ΣΣΕ (του 2009). Στη συνάντηση αυτή ο εκπρόσωπος του ΣΤΕΑΤ τοποθετήθηκε καταρχήν «θετικά ως προς το ενδεχόμενο υπογραφής συλλογικής σύμβασης», αλλά με μισθούς που κυκλοφορούν στην «πιάτσα»… παραπέμποντας στο εξευτελιστικό επίπεδο μισθών που διαμόρφωσε η εργοδοτική επίθεση στη διάρκεια της κρίσης.
Στην συνέχεια το Σωματείο με βάση τις αποφάσεις των Γενικών του Συνελεύσεων κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση Συλλογικής Σύμβασης προς όλες τις εργοδοτικές οργανώσεις του κλάδου. Συγκεκριμένα το Σωματείο έστειλε σχέδιο Συλλογικής Σύμβασης στον Σύνδεσμο Τεχνικών Εταιρειών Ανωτέρας Τάξης (ΣΤΕΑΤ), Σύνδεσμο Ελληνικών Γραφείων Μελετών (ΣΕΓΜ), Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ανωνύμων Τεχνικών Εταιριών (ΣΑΤΕ), Πανελλήνια Ένωση Διπλωματούχων Μηχανολόγων – Ηλεκτρολόγων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΔΜΗΕΔΕ), Πανελλήνια Ένωση Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΔΜΕΔΕ), Πανελλήνια Ένωση Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ), Ένωση Κατασκευαστών Κτηρίων Ελλάδος (ΕΚΚΕ), Σύνδεσμος Εταιριών Γεωπληροφορικής / Κτηματολογίου (ΣΕΓΚΤ).
Την Τετάρτη 14 Νοέμβρη το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, στο πλαίσιο κλαδικής απεργίας, πραγματοποίησε νέα συνάντηση με τις εργοδοτικές οργανώσεις που εκπροσωπούν τις κατασκευαστικές εταιρείες (ΣΤΕΑΤ, ΣΑΤΕ, ΠΕΔΜΕΔΕ, ΠΕΔΜΗΕΔΕ). Στην συνάντηση συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί άμεσα νέα συνάντηση στην οποία η συζήτηση για την ΣΣΕ να γίνει συγκεκριμένη και επί της πρότασης του Σωματείου.
Στις 6 Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκε η επόμενη συνάντηση με τις εργοδοτικές οργανώσεις, με παρόντες εκπροσώπους από τον ΣΤΕΑΤ, το ΣΑΤΕ, την ΠΕΔΜΗΕΔΕ και την ΠΕΔΜΕΔΕ. Και αυτή την φορά δεν ήρθε εκπρόσωπος από τον ΣΕΓΜ (εργοδοτική οργάνωση στις μελετητικές εταιρείες και γραφεία). Σε αυτή την συνάντηση οι εργοδότες ανέφεραν ότι η ΟΣΕΤΕΕ (Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος) και ο ΣΤΥΕ (Σύλλογος Τεχνικών Υπαλλήλων Ελλάδος) θέλουν να υπογράψουν και αυτοί Συλλογική Σύμβαση για τον κλάδο. Ισχυρίστηκαν ότι δεν μπορούν να διαπραγματευτούν συλλογική σύμβαση με δύο σωματεία αλλά μόνο με το αντιπροσωπευτικό σωματείο του κλάδου. Επέμειναν πως μέχρι να ξεκαθαριστεί το θέμα δεν μπορούν να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις. Από την μεριά μας ξεκαθαρίσαμε ότι θεωρούμε τα επιχειρήματα αυτά προσχηματικά και έωλα καθώς στο παρελθόν έχουν συναφθεί συλλογικές συμβάσεις εργασίας μεταξύ του ΣΜΤ και των εργοδοτικών φορέων του κλάδου. Επίσης υπάρχει δικαστική απόφαση που αποτελεί σημαντικό δεδικασμένο σε ότι αφορά την αντιπροσωπευτικότητα του ΣΜΤ έναντι του ΣΤΥΕ και την δυνατότητα του σωματείου να υπογράφει συλλογικές συμβάσεις.
Τις αμέσως επόμενες μέρες το ΣΜΤ επέμεινε να καθοριστεί νέα συνάντηση. Ωστόσο παρά τις αλλεπάλληλες επικοινωνίες, οι εκπρόσωποι του ΣΤΕΑΤ, αρνήθηκαν κάθε συνάντηση με πρόσχημα ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί η αντιπροσωπευτικότητα με την ΟΣΕΤΕΕ και τον ΣΤΥΕ.
Σχετικά με την αντιπροσωπευτικότητα που προσχηματικά επικαλούνται οι εργοδότες για να μην υπογράψουν συλλογική σύμβαση εργασίας ισχύουν τα εξής:
ü Το 2009 το Σωματείο υπέγραψε για δεύτερη φορά συλλογική σύμβαση εργασίας. Η σύμβαση αυτή κάλυπτε όλους τους εργαζόμενους τεχνικούς (τόσο τους τυπικά μισθωτούς, όσο και όσους αμείβονται με μπλοκάκι). Τότε ο ΣΤΥΕ σε διατεταγμένη αποστολή από τους εργοδότες, προσέφυγε δικαστικά κατά του ΣΜΤ ισχυριζόμενος ότι το Σωματείο δεν είναι «αντιπροσωπευτικό» για να υπογράφει συλλογική σύμβαση για τον κλάδο. Είχε μάλιστα το θράσος να ισχυριστεί ότι οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και πως δεν πρέπει να είναι μέλη σωματείων ούτε να καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις. Η δικαστική απόφαση που εκδόθηκε ήταν από κάθε άποψη, καταπέλτης για την πρακτική του ΣΤΥΕ.
Χαρακτηριστικά μάλιστα η συγκεκριμένη δικαστική απόφαση αναφέρει: «… Ως μέλη, πέραν των μισθωτών εργαζομένων σε τεχνικές εταιρίες (σ.σ. το σωματείο μισθωτών τεχνικών) δέχεται και εργαζόμενους σε τέτοιες εταιρίες που αμείβονται με την έκδοση δελτίου παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι). Οι τελευταίοι αν και φαίνονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, κατά την κρατούσα στην αγορά εργασίας κατάσταση, είναι και αυτοί στην ουσία μισθωτοί αν και κανένα από τα πρωτοβάθμια σωματεία που συνιστούν την προσφεύγουσα (σ.σ. ΟΣΕΤΕΕ, ΣΤΥΕ) δεν τους δέχεται ως μέλη(…)».
Να σημειωθεί ότι όταν το 2007 το σωματείο προσέφυγε στον ΟΜΕΔ και κατέκτησε για πρώτη φορά συλλογική σύμβαση, οι εργοδοτικές οργανώσεις κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα κατά του σωματείου, τα οποία απορρίφθηκαν από το δικαστήριο.
ü Ο σημερινός πρόεδρος του ΣΤΥΕ και της ΟΣΕΤΕΕ που διαπραγματεύεσαι συμβάσεις για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα είναι μόνιμος δημόσιος υπάλληλος στην αποκεντρωμένη διοίκηση Μακεδονίας Θράκης, οι εργαζόμενοι της οποίας ανήκουν στην ΑΔΕΔΥ. Επιπλέον, εκτός από πρόεδρος της ΟΣΕΤΕΕ και του ΣΤΥΕ είναι και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ! Παρόλα αυτά οι εργοδοτικές οργανώσεις του κλάδου αλλά και ο ΣΕΒ τον θεωρούν προνομιακό συνομιλητή. Αρθρογραφεί μάλιστα σε περιοδικά εργοδοτικών οργανώσεων του κλάδου.
ü Η ΟΣΕΤΕΕ είναι μια ομοσπονδία που εκτός από τον ΣΤΥΕ απαρτίζεται κυρίως από εταιρείες του Δημοσίου και όχι από μελετητικές και κατασκευαστικές εταιρείες του ιδιωτικού τομέα. Σύλλογος με την επωνυμία «Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εργαζομένων Πολεμικού Ναυτικού», επίσης το «Σωματείο Προσωπικού Αναπτυξιακών Ανωνύμων Εταιριών», αλλά και το «Σωματείο ιδιωτικά απασχολουμένων εποπτών δημοσίας υγείας», είναι – μεταξύ άλλων- μέλη της ΟΣΕΤΕΕ. Πως έχουν το δικαίωμα να διαπραγματεύονται συλλογικές συμβάσεις για τους εργαζόμενους τεχνικούς στον ιδιωτικό τομέα; Αυτό το «όπλο» επιστρατεύουν οι εργοδότες προκειμένου να αποκλείσουν από τη διαπραγμάτευση σύμβασης το ΣΜΤ που είναι ένα μαζικό και ζωντανό σωματείο, με μέλη του χιλιάδες εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, που δίνει μάχες μέσα στους χώρους εργασίας!
ü Το τελευταίο διάστημα η ΟΣΕΤΕΕ έχει μετατραπεί σε dealer εργαζόμενων σε έργα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ! Προσλαμβάνει για λογαριασμό της εργαζόμενους που ονομάζει «συνεργάτες», και τους αμείβει με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Στον ιστότοπο της ΟΣΕΤΕΕ φιγουράρει «έργο» που αφορά 1.250 εργαζομένους-ωφελούμενους, που τάχα θα τους επιμορφώσουν και θα τους καταρτίσουν! Πως αυτή η ομοσπονδία θα εκπροσωπήσει τα συμφέροντα των εργαζομένων;
ü Ο ΣΤΥΕ είναι τόσο «υπαρκτό» Σωματείο που δεν έλαβε καν μέρος στο τελευταίο συνέδριο και τις αρχαιρεσίες για το Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Ήταν τόσο σημαντικές οι παρατυπίες του, που δεν προσπάθησε καν να νομιμοποιήσει τους αντιπροσώπους του.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν ορισμένα μόνο πρόσφατα στιγμιότυπα της «κοινωνικής συμμαχίας» στον κλάδο μεταξύ του υποταγμένου εργοδοτικού συνδικαλισμού (ΣΤΥΕ-ΟΕΤΕΕ) και της εργοδοσίας. Η ΟΣΕΤΕΕ και ο ΣΤΥΕ ήταν και παραμένουν πάντα οι πρόθυμοι συνομιλητές της εργοδοσίας για την επιβολή μειώσεων μισθών και για το πέρασμα αντεργατικών μέτρων.
Οι εκπρόσωποι των κατασκευαστικών ομίλων απέδειξαν ότι δεν θέλουν να υπογράψουν συλλογική σύμβαση εργασίας με το ΣΜΤ για να μπορούν να διαιωνίζουν το «μνημονιακό κεκτημένο» και τους μισθούς εξαθλίωσης στον κλάδο. Την ίδια ώρα ο κατασκευαστικός κλάδος καταγράφει ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης, πάνω στα συντρίμμια των μισθών και των δικαιωμάτων μας. Η στάση αυτή των εργοδοτικών οργανώσεων δεν είναι τυχαία, καθώς αποθρασύνονται από την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση με επικοινωνιακά τεχνάσματα θέλει να πείσει ότι τάχα επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις και πως αυξάνει τον κατώτατο μισθό. Όμως, για ποια επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων μιλά η κυβέρνηση, όταν εφαρμόζει τον νόμο Βρούτση του 2ου μνημονίου, όπου ο κατώτατος μισθός ορίζεται από το υπουργείο Εργασίας, με την συναίνεση του ΣΕΒ, της ΕΕ και του ΔΝΤ; Για ποιες συλλογικές συμβάσεις κάνει λόγο, όταν μετά την «έξοδο από τα μνημόνια» κηρύχτηκαν ως υποχρεωτικές οι συμβάσεις σε μόνο 3 κλάδους, ενώ καμία άλλη δεν υπογράφτηκε. Και αυτό γιατί το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο επιτρέπει στους εργοδότες να μην προσέρχονται στις διαπραγματεύσεις ενώ δεν προβλέπεται η υποχρεωτική εφαρμογή όσων υπογράφονται. Για ποια επαναφορά του κατώτατου μισθού μας λένε όταν αυξάνουν τον εθνικό κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ αντί για τα 751 ευρώ, ενώ δεν επαναφέρουν ούτε τους μισθούς στα επίπεδα που προέβλεπαν οι συλλογικές συμβάσεις πριν από τα μνημόνια.
Το επόμενο διάστημα θα είναι περίοδος σκληρής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και την εργοδοσία για την διεκδίκηση της κλαδικής συλλογικής σύμβασης. Κόντρα στην «κανονικότητα» που επιβάλλουν κυβέρνηση-ΕΕ- εργοδοσία με τις πλάτες του εργοδοτικού συνδικαλισμού το ΣΜΤ διεκδικεί συλλογική σύμβαση με ριζικές αυξήσεις στους μισθούς, κατάργηση του δελτίου παροχής υπηρεσιών, προστασία της μητρότητας, μείωση των ωρών εργασίας κλπ. Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καλεί τα μέλη του να δυναμώσουν την πάλη τους, καλεί όλους τους εργαζόμενους τεχνικούς να γίνουν μέλη του.
Τα κέρδη των εταιρειών βασίζονται σε εμάς τους ίδιους, γι’ αυτό και η ικανότητα να επιβάλλουμε αξιοπρεπείς συλλογικές συμβάσεις με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας και την κατάργηση της ελαστικής εργασίας, εξαρτάται από το δικό μας διαρκή και αποφασιστικό αγώνα ενάντια στην εργοδοσία, με τα μόνα όπλα που έχουμε σήμερα στα χέρια μας:
Την ένταξή μας στο ΣΜΤ, την οργάνωση απεργιακών μαχών που να νεκρώνουν τη δουλειά σε γραφεία και εργοτάξια, την περιφρούρηση των αποφάσεών μας σε κάθε χώρο δουλειάς. Παλεύουμε μαζί με το Συνδικάτο Οικοδόμων που δίνει επίσης μάχη για την υπογραφή ΣΣΕ και τα υπόλοιπα σωματεία στον κλάδο. Θα βρεθούμε σε κοινό αγώνα με κάθε σωματείο που παλεύει σε ταξική αγωνιστική κατεύθυνση.