Να μπει τέλος στην εργοδοτική τρομοκρατία και τις απολύσεις!

To Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καταγγέλει το Τεχνικό γραφείο «ARIS CONSTRUCTION» για την απόλυση συναδέλφισσας και τη μη καταβολή αποζημίωσης και των λοιπών υποχρεώσεων ως όφειλε.

Το γραφείο «ARIS CONSTRUCTIONS» εδράζεται στο Ρέθυμνο στην Κρήτη, δηλαδή σ’ έναν από τους κατασκευαστικούς παραδείσους των τελευταίων ετών λόγω του υπερτουρισμού του νησιού. Παρ’ όλη την τεράστια άνοδο που παρατηρείται στον κύκλο εργασιών και τα μεγάλα κέρδη που απολαμβάνουν, είναι συχνό φαινόμενο οι εργοδότες να διατηρούν αναντίστοιχα χαμηλά τους μισθούς και να καλλιεργούν κλίμα τρομοκρατίας, προχωρώντας σε απολύσεις κατά το δοκούν. Έτσι και στο γραφείο «ARIS CONSTRUCTIONS” παρά τις πάγιες ανάγκες του γραφείου για μόνιμο προσωπικό η κατάσταση που επικρατούσε ήταν είτε «μαύρη» και ανασφάλιστη εργασία είτε φθηνή εργασία με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών. Η εργοδοσία απαιτεί να τηρούνται όλες οι υποχρεώσεις ενός τυπικά μισθωτού εργαζόμενου (ωράριο, δήλωση αδειών, αναφορά παραγόμενου έργου και πλήρης εποπτεία από τον εργοδότη, τήρηση deadline με υπερωρίες κοκ) ενώ η ίδια δεν τηρεί ούτε την βασική της υποχρέωση: δηλαδή την έγκαιρη πληρωμή των δεδουλευμένων. Επιπλέον σε αυτά, η απαξιωτική συμπεριφορά προς τους εργαζόμενους διαμορφώνει ένα ιδιαίτερα αφιλόξενο εργασιακό περιβάλλον.

Πρόσφατα, συναδέλφισσα μηχανικός που εργαζόταν στο συγκεκριμένο γραφείο για 4 χρόνια με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών απολύθηκε τέλη Ιουλίου χωρίς καμία προειδοποίηση και χωρίς φυσικά να καταβληθεί η νόμιμη αποζημίωση όπως όφειλαν. Άφησαν μια εργαζόμενη στα μέσα του καλοκαιριού άνεργη ενώ οι όποιες προσπάθειες που έγιναν από το σωματείο μας για επικοινωνία με την εργοδοσία έπεσαν στον κενό.

Οι εργαζόμενοι/ες στον κλάδο των Κατασκευών, των Μελετών, που εργαζόμαστε υπό τον τίτλο των φαινομενικά «ανεξάρτητων συνεργατών» γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η εργοδοσία αξιοποιεί αυτή τη μορφή ευέλικτης εργασίας με το μπλοκάκι για να απογειώνει τα κέρδη της. Με τον τρόπο αυτό προσπαθεί να απαλλαχθεί απ’ τις «υποχρεώσεις» τήρησης ωραρίου, καταβολής ασφαλιστικών εισφορών μισθωτού, αποζημίωσης απόλυσης, χορήγησης νόμιμης άδειας με αποδοχές, άδειας τοκετού και λοχείας, άδειας ασθενείας ή λόγω εργατικού ατυχήματος.

Απαιτούμε από το τεχνικό γραφείο “ARIS CONSTRUCTION” την άμεση καταβολή της αποζημίωσης που δικαιούται η συναδέλφισσα και την εξόφληση των λοιπών υποχρεώσεων που προκύπτουν από μη καταβολή Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, επιδόματος αδείας κοκ.

Μαζικοποιούμε το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών και παλεύουμε για την υπογραφή νέας κλαδικής ΣΣΕ με τους εργοδότες, η οποία θα αποτελέσει ουσιαστικό βήμα για την κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων των χιλιάδων εργαζόμενων με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών στον Κλάδο, και ιδιαίτερα των νέων μηχανικών – τεχνικών. Η γενική εφαρμογή της ΣΣΕ μέσα απ’ τη μαζική κινητοποίηση μπορεί να βάλει τις βάσεις για τη συνολική κατάργηση της ευέλικτης εργασίας με ΔΠΥ.

Απαιτούμε:

  • Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με ριζικές αυξήσεις στους μισθούς για όλους και όλες τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες που δουλεύουν με εξαρτημένη σχέση εργασίας, ανεξάρτητα από τον τρόπο αμοιβής τους (Μισθός, Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών κ.λπ.).
  • Κατάργηση των Ατομικών Συμβάσεων με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών. Προσλήψεις με συμβάσεις αορίστου χρόνου, που να ορίζουν ρητά τις απολαβές, το ωράριο, το διάλειμμα και τις ετήσιες άδειες.
  • Δώρα και επιδόματα για όλες και όλους χωρίς εξαιρέσεις.
  • Δικαιώματα για τις εγκύους συναδέλφισσες σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Άδεια τοκετού και λοχείας, μειωμένο ωράριο φροντίδας παιδιού, με πλήρεις αποδοχές. Απαγόρευσή απόλυσης τους κατά το προβλεπόμενο διάστημα.
  • Γονικές άδειες ανεξάρτητα από τον τρόπο αμοιβής (Μισθός, Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών κ.λπ.).