Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών συσπειρώνει και εκπροσωπεί πάνω από 5.000 Μισθωτούς Μηχανικούς – Τεχνικούς, αποφοίτους Πολυτεχνείων και πρώην ΤΕΙ, καθώς και άλλων τεχνικών σχολών που εργάζονται σε εργοτάξια και γραφεία, σε Κατασκευαστικούς Ομίλους, Τεχνικές και Μελετητικές Εταιρείες, εταιρείες παροχής Επιστημονικών – Τεχνικών Υπηρεσιών, ανεξάρτητα απ’ τον τρόπο αμοιβής τους.

Η κερδοφορία των εργοδοτών του κλάδου, των τεχνικών & μελετητικών εταιρειών αυξάνεται σημαντικά.

Μόνο οι «μεγάλοι τέσσερεις» κατασκευαστικοί όμιλοι (ΤΕΡΝΑ, ΙΝΡΑΚΑΤ(ΑΚΤΩΡ), AVAX, Μυτιληναίος) το 2023 σημείωσαν εκτόξευση 37% στον κύκλο εργασιών (2,6 δις €) και 51% στα κέρδη (400 εκατ €), ενώ το ανεκτέλεστο των έργων που πρόκειται να υλοποιήσουν αγγίζει τα 17 δις €. Για το 2024 η κερδοφορία τους είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Την ίδια ώρα, τόσο ο ΣΤΕΑΤ, η εργοδοτική οργάνωση των μεγάλων ομίλων, όσο και οι εργοδοτικοί φορείς των υπόλοιπων τεχνικών μελετητικών εταιρειών (ΣΑΤΕ –ΣΕΓΜ κ.λπ.), αρνούνται να υπογράψουν Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ)

  • που να περιλαμβάνει χιλιάδες μισθωτούς μηχανικούς – τεχνικούς που εργάζονται σε εργοτάξια και γραφεία με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, δηλώνοντας προκλητικά ότι είναι «ελεύθεροι επαγγελματίες»
  • που να δίνει αυξήσεις στους μισθούς, αντιπροτείνοντας ονομαστικό μισθό κάτω από εκείνον της Συλλογικής Σύμβασης του 2009 και χωρίς επιδόματα όπως: παιδιών, εργοταξίου, διαμονής εκτός κατοικίας, μεταπτυχιακού κ.ά.

Χέρι – χέρι όμιλοι και κυβέρνηση κλιμακώνουν την επίθεση εναντίον μας

Η εργοδοσία επιδιώκει να «θάψει» δικαιώματα που το 2009 είχαμε κατοχυρώσει με υπογραφή ΣΣΕ  στη διαδικασία Διαιτησίας του ΟΜΕΔ. Τότε για πρώτη φορά ΣΣΕ κάλυψε και τους μισθωτούς που παρέχουν εξαρτημένη εργασία με ΔΠΥ στις Τεχνικές Μελετητικές Εταιρείες και μάλιστα με αναδρομικές ετήσιες αυξήσεις 6%. Η υποχρεωτική εφαρμογή της ΣΣΕ για τις επιχειρήσεις στην Αττική, αλλά και η ισχύς της, καταργήθηκε τον Αύγουστο του 2012, όπως επέβαλε η μνημονιακή νομοθεσία, ταυτόχρονα με όλες τις υπόλοιπες ΣΣΕ στη χώρα.

Η εργοδοσία δε θέλει ΣΣΕ που να καλύπτει το μπλοκάκι γιατί θέλει λυμένα τα χέρια της:

  • Να διαμορφώνει το ύψος του μισθού χωρίς κατώτατο όριο, χωρίς υπολογισμό προϋπηρεσίας και επιπέδου σπουδών, χωρίς 13ο και 14ο μισθό.

Πρακτικά μπορεί να πληρώνει κάτω και απ’ το επίπεδο φτώχειας του ονομαστικού κατώτατου μισθού των 830 Ευρώ.

  • Να επεκτείνει ανεξέλεγκτα την τυπική 8ωρη εργασία, να επιβάλλει εξαήμερη, ακόμα και επταήμερη εργασία, χωρίς την υποχρέωση πληρωμής υπερωριών.

Για τα «μπλοκάκια» εξάλλου δε θα εφαρμοστεί ποτέ η εργοδοτική κυβερνητική απάτη της «ψηφιακής κάρτας εργασίας» του νόμου Γεωργιάδη για τους τυπικά μισθωτούς.

  • Να μην πληρώνει εργοδοτικές εισφορές ασφάλισης, κλέβοντας νόμιμα το ΤΣΜΕΔΕ παλιότερα, σήμερα τον ΕΦΚΑ.

Η πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών αυτοαπασχολούμενου μόνο απ’ την τσέπη μας, συρρικνώνει τη μελλοντική σύνταξή μας.

  • Να μη δεσμεύεται ούτε «τυικά» να χορηγεί τις νόμιμες άδειες, με αμοιβή, για ανάπαυση, για τοκετό και λοχεία και να προσπαθεί να κλέψει τις αποδοχές και τα δικαιώματα των αδειών μητρότητας –πατρότητας, ασθένειας ή λόγω εργατικού ατυχήματος.
  • Να κλέβει την αποζημίωση απόλυσης, καθώς ονομάζει την απόλυση «λύση της σύμβασης» με τον εργαζόμενο που βαφτίζει «συνεργάτη».

Σε πολλές περιπτώσεις, μόνο κατόπιν παρέμβασης του ΣΜΤ υποχρεώνονται οι εργοδότες στην καταβολή αποζημίωσης

Χιλιάδες Μηχανικοί – Τεχνικοί στα μεγάλα έργα (Γραμμής 4 του Μετρό, Ελληνικό), αλλά και συνολικά στον κλάδο, δουλεύουμε 10ωρα -12ωρα, Σαββατοκύριακα, ακόμα και 60 ώρες την εβδομάδα, με ένα «κλειστό» μισθό, χωρίς καμία καταβολή υπερωριακής αποζημίωσης, χωρίς τις νόμιμες άδειες, ακάλυπτοι σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος.

Δε ζούμε για να δουλεύουμε, δουλεύουμε για να ζούμε!

Αυτήν την κατάσταση έχουμε καθήκον να την ανατρέψουμε. Δε ζούμε για να δουλεύουμε, αλλά δουλεύουμε για να ζούμε, να καλύπτουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας, να έχουμε πραγματικό ελεύθερο χρόνο.

  • Γιατί το μισθό μας ροκανίζει η ακρίβεια στη στέγαση, την ενέργεια, τα τρόφιμα, η κατάργηση της δωρεάν υγείας, παιδείας, των υπόλοιπων κοινωνικών δικαιωμάτων.
  • Γιατί με 50 & 60 ώρες δουλειά, ακόμα και ένα σχετικά ψηλότερο «κλειστό» μισθό θα τον ξοδέψουμε γρήγορα σε γιατρούς.
  • Γιατί οι κλεμμένες εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές, μας καταδικάζουν σε μια μελλοντική σύνταξη -επίδομα φτώχειας.
  • Γιατί η εμπλοκή της χώρας σε δύο πολέμους σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή με τη μετατροπή όλης της επικράτειας σε βάση των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, μας μετατρέπει σε «κρέας για τα κανόνια» της άρχουσας τάξης που κερδίζει απ’ τον πόλεμο και οδηγεί σε περικοπές στη δημόσια υγεία για να καλυφθούν οι πολεμικοί εξοπλισμοί, οι ανάγκες του ΝΑΤΟ.

Απορρίπτουμε την αδιέξοδη «ατομική διαπραγμάτευση» μισθού και όρων εργασίας που καθορίζει η ευέλικτη εργασία του «συνεργάτη» με ΔΠΥ. Αυτή τη διαπραγμάτευση προτιμούν οι εργοδότες για να μας διασπούν, να μας αποδυναμώνουν, να κρατούν χαμηλά το μισθό μας.

Οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας κατακτώνται με τους αγώνες των εργαζομένων μέσα απ’ τα Σωματεία μας. Η κλαδική ΣΣΕ αποτελεί «συμφωνία» που δεσμεύει τους εργοδότες καθορίζοντας τους ελάχιστους όρους αμοιβής και εργασίας (όχι μόνο το βασικό μισθό) με βάση την εξειδίκευση και την προϋπηρεσία, αλλά και μια σειρά άλλων δικαιωμάτων (όπως άδειες, επιδόματα, διαλείμματα, ωράριο κ.λπ.), με καλύτερους όρους από αυτούς της γενικής νομοθεσίας.

Διεκδικούμε την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με βάση αυτήν που είχαμε υπογράψει το 2009 και ίσχυε έως το 2012, απαιτώντας ουσιαστικές αυξήσεις επί των κλιμακίων αμοιβών της προηγούμενης, οι οποίες να καλύπτουν τον πληθωρισμό και να ενσωματώνουν το κεκτημένο επίδομα (15%) για χρήση υπολογιστή, με κατοχύρωση κατώτατου μισθού βάσει της προϋπηρεσίας (τριετίες) που ξεκινάει για τυπικά μισθωτούς με πρόσληψη ή ΔΠΥ από:

  • 1295 € καθαρά για τους απόφοιτους Πολυτεχνικών και άλλων σχολών 5ετούς φοίτησης ,
  • 1205 € καθαρά για τους αποφοίτους πανεπιστημιακών σχολών 4ετούς φοίτησης,
  • 1090 € για τους απόφοιτους ΙΕΚ και άλλων τεχνικών σχολών.

Διεκδικούμε 5νθήμερο – 7ωρο – 35ωρο, κατοχύρωση ωραρίων, αδειών, επιδομάτων μεταπτυχιακών σπουδών, ανθρώπινων συνθηκών εργασίας, προστασία της μητρότητας.

Οργανωνόμαστε στο σωματείο, κλιμακώνουμε τον αγώνα για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς & εργασιακά δικαιώματα με κάλυψη των εργαζόμενων με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών.

Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε:

  • Το εισόδημά μας ενάντια στην ακρίβεια και τη νέα φοροληστεία.
  • Την προστασία της ζωής και του περιβάλλοντος απ’ τις φυσικές καταστροφές.
  • Ενάντια στην πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ που μετατρέπει σε πανάκριβα εμπορεύματα την ενέργεια, τις μεταφορές, τις επικοινωνίες, την υγεία, την ασφάλιση και την παιδεία.
  • Καμία στήριξη στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού – Καμία εμπλοκή στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία – Καμία διευκόλυνση σε ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Ισραήλ.

Όλοι και όλες στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου την Κυριακή 20 Οκτώβρη 2024, στις 11:00 π.μ.

Η συνέλευση θα γίνει στην Αίθουσα Studio New Star Art Cinema, Σπάρτης & Σταυροπούλου 33, Πλ. Αμερικής, (βλ. χάρτη εδώ), η ολοκλήρωση της διαδικασίας ΔΕΝ θα ξεπεράσει τις 3:30 μ.μ.

6 Νοέμβρη ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ μαζί με τα σωματεία και την Ομοσπονδία Οικοδόμων και άλλους εργαζόμενους στον κλάδο των κατασκευών

20 Νοέμβρη συμμετέχουμε στην πανελλαδική πανεργατική ΑΠΕΡΓΙΑ