ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Την Δευτέρα 6/4 πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη από την Γενική Συνέλευση κινητοποίηση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ενάντια στην αντιασφαλιστική πολιτική που εδώ και χρόνια εφαρμόζεται στον κλάδο (στο πλαίσιο των μνημονιακών «υποχρεώσεων», των εντολών της ΕΕ, του ΔΝΤ και των προηγούμενων κυβερνήσεων). Πενταμελής αντιπροσωπεία του Σωματείου καθώς και αντιπροσωπεία της Ανοιχτής Συνέλευσης Μηχανικών η οποία επίσης καλούσε στην σημερινή κινητοποίηση, συνάντησε τους εκπροσώπους του υπουργείου, την διευθύντρια του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού κοινωνικής ασφάλισης κ. Στρατούλη και τον ειδικό σύμβουλο κ. Τεμπονέρα. Η απροθυμία από πλευράς υπουργού να συναντήσει την αντιπροσωπεία, παρότι ως σωματείο είχαμε ενημερώσει για την κινητοποίηση και την πρόθεσή μας να συναντηθούμε με την πολιτική ηγεσία και όχι τους συνεργάτες της, έχει συμβολική και ουσιαστική σημασία σχετικά με το πόσο η πολιτική ηγεσία ιεραρχεί τα προβλήματα και της ανάγκες των μηχανικών.

Στην συνάντηση τέθηκαν όλα τα ζητήματα τα οποία απετέλεσαν το πλαίσιο απόφασης της τελευταίας συνέλευσης του σωματείου, και τις διεκδικήσεις μας στο ζήτημα του ασφαλιστικού τα τελευταία χρόνια. Κατέστη σαφές ότι απαιτούμε άμεσες δεσμεύσεις και χρονοδιαγράμματα για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας, καθότι το ασφαλιστικό αποτέλεσε και αποτελεί ένα ζήτημα που απαιτεί άμεσες απαντήσεις και πρωτοβουλίες προκειμένου να ανακουφιστεί η μεγάλη πλειονότητα των μηχανικών και ειδικότερα η κατηγορία των ανέργων και υποαπασχολούμενων.

Επί των συγκεκριμένων ζητημάτων που τέθηκαν:

  • Σχετικά με τις αυξήσεις των εισφορών του ΤΣΜΕΔΕ θέσαμε τα τρία ζητήματα τα οποία πρέπει άμεσα να λυθούν εφόσον τα ειδοποιητήρια αναμένεται να εκδοθούν εντός του Μαϊου. Τέθηκε το ζήτημα της ανάκλησης των αυξήσεων των εισφορών, της αναστολής της μετάβασης σε υψηλότερη ασφαλιστική κατηγορία από 1/1/2015 και η μη καταβολή των αναδρομικών αυξήσεων. Η απάντηση που μας δόθηκε ήταν ότι το υπουργείο εξετάζει την ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας. Επίσης ειδικά για τον καταλογισμό των αναδρομικών οφειλών απαντήθηκε ότι ο καταλογισμός τους είναι ένα αρκετά πιθανό σενάριο. Επί της ουσίας δηλαδή δεν υπήρξε καμία δέσμευση ούτε καν σχετικά με το ζήτημα ανάκλησης των αυξήσεων και μη καταλογισμού των αναδρομικών.

  • Σε σχέση με το ΚΕΑΟ θέσαμε το ζήτημα της κατάργησής του, ως έναν οργανισμό που ιδρύθηκε κατόπιν των εντολών της τρόικας και της προηγούμενης κυβέρνησης για την είσπραξη των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι εισφορές αυτές δεν αφορούν τους μεγαλοεργολάβους και τις μεγάλες εταιρίες, αλλά αφορούν το σύνολο των ασφαλισμένων και δη τους εργαζόμενους και ανέργους. Την στιγμή που το 68% των μηχανικών που δεν είναι μισθωτοί, χρωστούν στο ταμείο, η ύπαρξη και μόνο αυτού του οργανισμού με την δυνατότητα κατάσχεσης των περιουσιακών μας στοιχείων αποτελεί για τους μηχανικούς αιτία πολέμου. Ωστόσο, η απάντηση από πλευράς υπουργείου ήταν αρνητική ως προς την κατάργηση. Το μόνο που αναφέρθηκε είναι η δέσμευση ότι θα δοθεί οδηγία έτσι ώστε να μην χρησιμοποιείται το ΚΕΑΟ για τους μικρο-οφειλέτες χωρίς ωστόσο να ειπωθεί ότι θα αλλάξει κάτι στο καταστατικό του ή ότι αυτό θα γίνει με μια θεσμικού τύπου παρέμβαση.

  • Σε σχέση με την ανεργία θέσαμε το ζήτημα της αναγνώρισης της ιδιότητας του ανέργου. Αναγνώριση η οποία θα συνεπάγεται διαγραφή των χρεών των ανέργων για τα χρόνια της ανεργίας, απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής εισφορών, υγειονομική περίθαλψη και καταβολή επιδόματος ανεργίας από πλευράς του ταμείου. Με την εξαίρεση του ζητήματος της περίθαλψης (το οποίο αναλύεται παρακάτω), η θέση του υπουργείου ήταν αρνητική απέναντι στα αιτήματά μας. Διατυπώθηκε σαφώς ότι δεν εξετάζεται καν η διαγραφή των χρεών των ανέργων και υποαπασχολούμενων μηχανικών. Σε σχέση με την κατοχύρωση της ιδιότητας του ανέργου οι εκπρόσωποι του υπουργείου είπαν ότι εξετάζεται χωρίς όμως να έχει διαμορφωθεί πρόταση ή να έχει αποφασιστεί κάτι και χωρίς να υπάρχει κανένα χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

  • Σε σχέση με το ζήτημα της υγειονομικής περίθαλψης θέσαμε το ζήτημα της καθολικής δημόσιας κάλυψης όλων ανεξαρτήτως χρεών στο ταμείο. Επίσης διατυπώσαμε την αντίθεσή μας στην λύση που επιλέχθηκε από την κυβέρνηση στον νόμο για την ανθρωπιστική κρίση, την παράταση δηλαδή των μέτρων Βρούτση τα οποία αποκλείουν από την πρόσβαση στην υγεία μεγάλο κομμάτι των ασφαλισμένων. Στο ζήτημα αυτό ενημερωθήκαμε ότι υπάρχει η σκέψη για την θεσμοθέτηση βιβλιαρίου ανασφαλίστου, το οποίο θα παρέχει υγειονομική περίθαλψη για τους ανέργους, όπου όμως και εκεί θα θεσπιστούν εισοδηματικά κριτήρια.

  • Σε σχέση με τα αποθεματικά του ταμείου και την ληστεία που έχουν υποστεί διαμέσου του PSI και των ανακεφαλαιοποίησεων της τράπεζας Αττικής ενημερωθήκαμε ότι απλά προτίθενται να συστήσουν εξεταστική επιτροπή. Δεν διατυπώθηκε κανένα σχέδιο ανάκτησης των απωλειών του ταμείου. Επίσης παρότι τέθηκε, δεν υπήρξε καμία δέσμευση ως προς την μη συμμετοχή του ΤΣΜΕΔΕ στην επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας Αττικής. Τέλος θέσαμε το ζήτημα ότι δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να απαιτεί τα ταμειακά διαθέσιμα των ταμείων για την πληρωμή των δόσεων του κατά τα άλλα μη βιώσιμου χρέους, θέμα στο οποίο δεν πήραμε καμία απάντηση.

  • Τέλος τέθηκε επίμονα το ζήτημα του δελτίου παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι). Το ζήτημα δηλαδή ότι είναι σύνηθες οι μηχανικοί να εργάζονται ως «εργολάβοι», «συνεργάτες», «σύμβουλοι» κλπ ενώ στην πραγματικότητα είναι υπάλληλοι, έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας. Το γεγονός αυτό, εκτός από επιπτώσεις στα εργασιακά δικαιώματα μας έχει και σημαντικές επιπτώσεις στις εισφορές των ταμείων καθώς με αυτό τον τρόπο οι εργοδότες διαφεύγουν των εργοδοτικών εισφορών. Η μεγαλύτερη εισφοροδιαφυγή στο ταμείο γίνεται διαμέσου του δελτίου, η οποία είναι και νόμιμη. Παρότι αυτή η πρόταση τέθηκε συγκεκριμένα προκειμένου να αυξηθούν οι εισφορές του ταμείου, η αντιπροσωπεία του υπουργείου δήλωσε αναρμόδια.

Η συνολική εικόνα της συνάντησης ήταν ότι το Υπουργείο γνωρίζει τα θέματα των μηχανικών. Σε κανένα θέμα δεν δήλωσαν άγνοια των προβλημάτων. Ωστόσο, σε κανένα αίτημά μας δεν δεσμεύτηκαν με ένα θετικό τρόπο, γεγονός που είναι διπλά αρνητικό αφού ακόμα και οι όποιες δεσμεύσεις διατυπωνόντουσαν -στον βαθμό που δεν είναι δημόσιες- μπορούν εύκολα να ανακληθούν. Τα όποια θετικά στοιχεία περιορίστηκαν σε προθέσεις, σκέψεις, ιδέες σε απροσδιόριστα χρονοδιαγράμματα. Ούτε καν για τα βασικά ζητήματα των ειδοποιητηρίων που θα αποσταλούν τον επόμενο μήνα, ή των αναδρομικών, ή της επίλυσης του ζητήματος των ανέργων δεν υπήρχαν δεσμεύσεις. Ενώ λοιπόν ο Βαρουφάκης από τις ΗΠΑ δεσμεύεται για την αποπληρωμή των χρεών στο διηνεκές από πλευράς κυβέρνησης προς τους διεθνείς τοκογλύφους, το υπουργείο απέναντι στο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών επέλεξε να μην δεσμευτεί σε τίποτα. Σε πολλά ζητήματα δε, όπως αυτό της κατάργησης του ΚΕΑΟ, της διαχείρισης των αποθεματικών των ταμείων, οι απαντήσεις ήταν στον αντίποδα των αιτημάτων που εδώ και χρόνια παλεύουμε. Πολύ δε περισσότερο σχετικά με την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, την μείωση εισφορών, την κατοχύρωση ενός δημόσιου καθολικού ασφαλιστικού συστήματος όπως αυτό θα έπρεπε να είναι. Η μόνιμη επωδός ήταν ότι παράλληλα με την ικανοποίηση των αιτημάτων μας θα πρέπει να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των ταμείων, χωρίς ωστόσο να φαίνεται ότι για το υπουργείο υπάρχει κάποιος προσανατολισμός για ουσιαστική διεκδίκηση πόρων από την εργοδοσία και το κράτος, γεγονός που αποτελεί το πιο αρνητικό στοιχείο της σημερινής συνάντησης. Η αυξημένη απαίτηση πόρων από την εργοδοσία αποτελεί την πιο βασική προϋπόθεση για την οικοδόμηση ενός ασφαλιστικού συστήματος που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζόμενων.

Πέραν των τυπικών, στην ουσία της, η σημερινή στάση της πολιτικής ηγεσίας στέκεται υλικά και ουσιαστικά απέναντι στην πλειοψηφία των μηχανικών. Δυο μήνες μετά την ανάληψη της κυβέρνησης δεν επιλέγει να διατυπώσει σαφείς δεσμεύσεις και χρονοδιαγράμματα παρότι γνωρίζει πόσο σημαντικά ζητήματα συμπυκνώνει το ασφαλιστικό. Οι μηχανικοί εδώ και δύο χρόνια, κόντρα στις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και τις πολιτικές της τρόικας, παλεύουμε επίμονα και δυναμικά για όσα θεωρούμε στοιχειώδη προκειμένου να ζούμε και να εργαζόμαστε με αξιοπρέπεια. Τα αιτήματά μας αντανακλούν τις πραγματικές ανάγκες των ανέργων, υποαπασχολούμενων και εργαζόμενων μηχανικών δεν χωρούν καμία αναμονή και δεν είναι διαπραγματεύσιμα. Η διαιώνιση της κατάστασης όπου το ταμείο είναι ένα ακόμα από τα πολλά μέσα αφαίμαξής μας, χωρίς να προσφέρει στο ελάχιστο τις αναγκαίες παροχές δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή. Οι απαντήσεις του υπουργείου δεν αφήνουν χώρο για εφησυχασμό. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα πρέπει να ενταθούν οι κινητοποιήσεις δυναμικά και μαζικά προκειμένου να επιβληθούν από τους μηχανικούς αυτά που σήμερα η πολιτική ηγεσία είναι απρόθυμη να υλοποιήσει.