Όλοι/ες την Πρωτομαγιά στο Μουσείο, ώρα 11.00 πμ

Γιέ μου, καλὰ μοῦ τἄλεγε τὸ γνωστικό σου ἀχεῖλι
κάθε φορὰ ποὺ ὁρμήνευε, κάθε φορὰ ποὺ ἐμίλει:

Ἐμεῖς ταγίζουμε ζωὴ στὸ χέρι: περιστέρι,
κ᾿ ἐμεῖς οὔτ᾿ ἕνα ψίχουλο δὲν ἔχουμε στὸ χέρι.

Γιάννης Ρίτσος, Επιτάφιος

1η Μάη, ημέρα του εργατικού κινήματος, σύμβολο του αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση, βαμμένη με το αίμα των εργαζομένων στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το Μάη του 1886, στο Σικάγο η εργατική τάξη έχυσε το αίμα της διεκδικώντας το 8ωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Εφτά χρόνια μετά, διοργανώθηκε το Μάη του 1893 η πρώτη εργατική Πρωτομαγιά στην Ελλάδα. Ο κόσμος της δουλειάς διεκδικούσε το οκτάωρο, την Κυριακάτικη αργία, την καταβολή σύνταξης σε όσους δεν μπορούν να εργαστούν λόγω εργατικού ατυχήματος και την κατάργηση της προσωπικής κράτησης για χρέη. Σταθμός για το εργατικό κίνημα στην χώρα ήταν ο ματωμένος Μάης το 1936,  όταν ο μετέπειτα δικτάτορας Μεταξάς, έπνιξε στο αίμα την απεργία των καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη.

Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει το λαό αλυσοδεμένο στη φυλακή της ΕΕ, του ΔΝΤ και των δανειστών – ληστών. Δούλο του 21ου αιώνα, με στρατιές ανέργων, απλήρωτων εργαζομένων, προσωρινά εργαζόμενων, με δουλειά για ένα κομμάτι ψωμί – χωρίς δικαιώματα. Με εκ περιτροπής εργασία των 3-4 μεροκάματων το μήνα, με τον «υποκατώτατο» μισθό των 300 ευρώ, με 12ωρα-14ωρα συνεχούς δουλειάς. Με κυβερνήσεις και πολιτικό σύστημα υποτακτικό στο κεφάλαιο και τις επιλογές του.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και όλη η συστημική αντιπολίτευση μας καλούν να γίνουμε ξανά θυσία για την “ανάπτυξη” των κερδών του κεφαλαίου, για τα αιματηρά πλεονάσματα, στήριγμα του ευρωμνημονιακού καθεστώτος διαρκείας. Μας καλούν να πληρώσουμε το λογαριασμό των μέτρων της 2ης αξιολόγησης «για να έρθουν οι επενδύσεις». Ο λογαριασμός των 3,6 δις που προβλέπει η συμφωνία της Μάλτας θα πέσει πάνω στα εργατικά και λαϊκά συμφέροντα: μειώσεις των συντάξεων κατά 1,8 δις και των μισθών του πιο χαμηλόμισθου κομματιού της εργατικής τάξης μέσα από την πρωτοφανή μείωση του αφορολόγητου. Στο τραπέζι βρίσκεται επίσης το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές, οι ιδιωτικοποιήσεις, η κατάργηση του βέτο του υπουργείου Εργασίας στις ομαδικές απολύσεις. Τα περί επαναφοράς των ΣΣΕ είναι παραμύθια της Χαλιμάς, ενώ στα «αντίμετρα» περιέχεται η μείωση των φόρων των επιχειρηματικών κερδών!

Η φετινή εργατική Πρωτομαγιά έρχεται επίσης σε μια περίοδο που τα σύννεφα του πολέμου και των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών πυκνώνουν και απειλούν με νέο αιματοκύλισμα τους λαούς. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στηρίζει απόλυτα την πολεμική εκστρατεία στη Μέση Ανατολή, παραμένει το “καλό παιδί” του ΝΑΤΟ και της Δύσης, παραχωρεί χωρίς δισταγμό τη Σούδα και άλλες βάσεις στους “φονιάδες των λαών”, οικοδομεί στρατηγικό άξονα με το κράτος του Ισραήλ, ενώ αυξάνει και τις πολεμικές δαπάνες.

Ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός σε ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ αντιστρατεύεται τα εργατικά συμφέροντα και διευκολύνει την κυβέρνηση να περάσει την αντιδραστική πολιτική της ΕΕ, του ΔΝΤ και του κεφαλαίου. Όχι μόνο δεν προτείνουν κανένα αγωνιστικό σχέδιο, αλλά έχουν σημάνει απεργοσπασία και παράδοση.

Καλούμε όλα τα μέλη του σωματείου, να συμβάλουν αποφασιστικά ώστε να γίνει η 1η Μάη μέρα πανεργατικού αγώνα σε όλη την Ελλάδα. Για να υπάρξει άμεσα απεργιακή απάντηση.

  • Ενάντια στη νέα συμφωνία και το νέο Μνημόνιο διαρκείας. Κάτω τα νέα μέτρα και η βάρβαρη πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ-κεφαλαίου
  • Για την αποτροπή του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Παλεύουμε μαζί με τους λαούς όλου του κόσμου, τους μετανάστες και πρόσφυγες, για την ειρήνη και την αλληλεγγύη, ενάντια στους πολέμους και τις επεμβάσεις.
  • Ζήτω η εργατική 1η Μάη. Να μη ζήσουμε σα σκλάβοι. Να διεκδικήσουμε τον πλούτο που παράγουμε, τον κόσμο που μας ανήκει!