ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Λίγους μήνες μετά την ψήφιση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου, του υπερταμείου ιδιωτικοποίησης του δημόσιου πλούτου (νησιών, ηλεκτρικής ενέργειας, νερού και λοιπά) αλλά και του περίφημου «κόφτη» των δημόσιων δαπανών, το «δίλημμα» Μνημόνιο 4 ή υλοποίηση των δεσμεύσεων επανέρχεται στον κυρίαρχο δημόσιο διάλογο εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης και της εκταμίευσης 2,8 δις ευρώ. Η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να παγιώσει ένα διαρκές ευρωμνημονιακό καθεστώς αφαίμαξης των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών επιδίδεται, από κοινού με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ και τη ντόπια μνημονιακή αντιπολίτευση, σε ένα νέο γύρο επίθεσης στους εργαζόμενους, τους ανέργους και τη νεολαία.

Τα εργασιακά δικαιώματα στο στόχαστρο της επίθεσης.

Η επίθεση από πλευράς κυβέρνησης –ΕΕ– κεφαλαίου, έχει ως στόχο τη βαθιά επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων σε βάρος των μισθωτών και των λοιπών ελαστικά εργαζόμενων. Οι αναδιαρθρώσεις που επιχειρούνται σύμφωνα με τις λεγόμενες «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» συνιστούν σημαντικές τομές και στο πεδίο των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Ανάλογης φύσης μέτρα προωθούνται και στη Γαλλία, ήδη από την άνοιξη του 2016.

Ενδεικτικά αναφέρονται, η προώθηση των ατομικών και επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών, η δυνατότητα της εργοδοσίας να αποδίδει ακόμα χαμηλότερες αμοιβές, η περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού, η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα μαζί με τη θέσπιση του αμετάβλητου ύψους του (βλ. κατάργηση προσαυξήσεων, επιδομάτων, προϋπηρεσίας), καθώς και η πλήρης απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Σε όλα τα παραπάνω που στοχεύουν στη δραστική μείωση του εργατικού κόστους και την περαιτέρω συμπίεση της αξίας της εργατικής δύναμης, προστίθεται και η θεσμοθέτηση νέων μορφών γενικευμένης ελαστικής εργασίας. Η «γκρίζα ζώνη» των εργασιακών σχέσεων που αναπτύσσεται γύρω από τα προγράμματα ΟΑΕΔ – ΕΣΠΑ, σε συνδυασμό με την εργοδοτική αυθαιρεσία και την αναίρεση κάθε δικαιώματος πρόσβασης σε μόνιμη και σταθερή εργασία, αποκτούν τη νομική τους υπόσταση, προδιαγράφοντας συνθήκες μεσαίωνα για τους εργαζόμενους και τη νεολαία.

Απαραίτητο συμπλήρωμα της προώθησης των αντιδραστικών αυτών μέτρων, αποτελεί η αναίρεση μιας σειράς κατακτήσεων του εργατικού κινήματος. Οι αλλαγές που προωθούνται με το νέο συνδικαλιστικό νόμο προσβλέπουν στη δυνατότητα εργοδοτικής ανταπεργίας (λοκ άουτ), στους περιορισμούς στην προκήρυξη μιας απεργίας, στην κατάργηση προστατευτικών διατάξεων για τη συνδικαλιστική δράση. Με λίγα λόγια η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προσπαθεί να επιφέρει ένα στρατηγικό πλήγμα στο εργατικό κίνημα, σε βαθμό που αμφισβητείται ακόμα και το δικαίωμα στον αγώνα.

Διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης και εξοντωτικές εισφορές.

Ο νέος ασφαλιστικός νόμος, που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Γενάρη 2017 έρχεται να επιδεινώσει με επιπρόσθετο τρόπο την εργασιακή κατάσταση των μηχανικών του κλάδου. Η διαμόρφωση ενός συστήματος πρόσθετης, εξοντωτικής, ατομικής «φορολόγησης» (38,75% επί του εισοδήματος), μαζικοποιεί το φαινόμενο της κοινωνικής περιθωριοποίησης και της μετανάστευσης των αυτοαπασχολούμενων και των εργαζόμενων μηχανικών με μπλοκάκι. Για τους ανέργους, ασφαλισμένους σε ΤΣΜΕΔΕ ή ΟΑΕΕ, επιφυλάσσονται εισφορές 2830 ευρώ ετησίως, ώστε να εξασφαλίσουν υγειονομική κάλυψη. Εκτός όμως από τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές και τη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, η κυβέρνηση συνεχίζοντας το έργο των προκατόχων της και την αμέριστη συμπαράσταση από ΤΣΜΕΔΕ και ΕΤΑΑ, επιβάλλει τις αναδρομικές αυξήσεις του νόμου Ν.3986/11, οι οποίες κυμαίνονται από 3.000 έως 4.000 ευρώ. Ενώ για όσους μηχανικούς εκκρεμούν ατομικές ασφαλιστικές οφειλές, επιταχύνει τη διαδικασία των κατασχέσεων μέσω του ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών) ενοποιώντας τους ελέγχους των χρεών σε ασφαλιστικά ταμεία με τις εφορίες.

Τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για την Τράπεζα Αττικής είναι αρκετά αποκαλυπτικά για το πάρτυ που συνέβαινε με τις εισφορές μας όλα αυτά τα χρόνια. Οι διοικήσεις του ΤΕΕ και του ΤΣΜΕΔΕ που προώθησαν την συμμετοχή του Ταμείου στην Τράπεζα Αττική εξυπηρέτησαν το κατασκευαστικό κεφάλαιο και συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, που είναι και οι μόνοι που έχουν πολλαπλά ωφεληθεί από το υπάρχον καθεστώς στην Τράπεζα. Σήμερα κινδυνεύουν να χαθούν τα 800 εκ ευρώ που τοποθετήθηκαν στις διαρκείς ανακεφαλαιοποιήσεις της Τράπεζας. Μονόδρομος για τα συμφέροντα μας είναι η άμεση απεμπλοκή του ταμείου από την τράπεζα και επιστροφή του συνόλου των κλεμμένων αποθεματικών.

Εξάπλωση του άθλιου καθεστώτος πληρωμής με δελτίο παροχής

και των ατομικών συμβάσεων

Στις εταιρείες του τεχνικού κλάδου οι μορφές ελαστικής απασχόλησης, όπως το δελτίο παροχής υπηρεσιών και τα προγράμματα ΟΑΕΔ – ΕΣΠΑ (βλ. voucher στον ιδιωτικό τομέα) είναι ήδη πραγματικότητα και τείνουν να γενικευτούν.

Ήδη το ΔΠΥ αποτελεί την κυρίαρχη σχέση εργασίας με την πλειοψηφία των εργαζομένων να βαφτίζονται «συνεργάτες», μέσω ατομικών συμφωνητικών, παρόλο που έχουν εξαρτημένη εργασία. Με τον τρόπο αυτό η εργοδοσία αυξάνει τα κέρδη της απαλλαγμένη από ασφαλιστικές εισφορές, επιδόματα, αποζημιώσεις σε περιπτώσεις απολύσεων, νόμιμες άδειες ενώ την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε μια διαρκή κατάσταση εργασιακής ανασφάλειας. Είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα μεγάλων εταιρειών του κλάδου, όπως αυτό της εταιρείας BIOSAR UK του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ που επιχείρησε να προωθήσει ατομικές συμβάσεις με καταχρηστικούς όρους αγγλικού εμπορικού δικαίου. Με τις πρόσφατες αλλαγές στο ασφαλιστικό, η κυβέρνηση όχι απλά δεν καταργεί το άθλιο αυτό καθεστώς, τουναντίον το αναγνωρίζει και το νομιμοποιεί. Η συμμετοχή των εργοδοτών στην ασφάλιση των εργαζόμενων με ΔΠΥ με ποσοστό 13,3%, αναμένεται να οδηγήσει σε νέες μειώσεις στους μισθούς.

Το μπλοκάκι, η ολιγόμηνης διάρκειας εργασία με βάση το project, τα προγράμματα ανακύκλωσης των ανέργων, συνιστούν το εφιαλτικό μέλλον των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, που θέλουν να επιβάλλουν το κεφάλαιο και η ΕΕ, με τη συνδρομή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Αγωνιστική συσπείρωση των εργαζόμενων για την ανατροπή της επίθεσης!

Την ώρα που η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζουν για ένα νέο γύρο λεηλασίας των εργατικών δικαιωμάτων και λαϊκών κατακτήσεων, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και η νεολαία δεν μπορούν να υιοθετούν το ρόλο του αμήχανου παρατηρητή. Η ΓΣΕΕ και ο εργοδοτικός –κυβερνητικός συνδικαλισμός αντί για μάχη οργανώνει κοινωνικά μέτωπα ταξικής συνεργασίας για «εθνική γραμμή» στα εργασιακά μαζί με τον ΣΕΒ και την κυβέρνηση. Για την νικηφόρα προοπτική του εργατικού κινήματος, χρειάζεται να υπερβούμε το συνδικαλισμό του κοινωνικού εταιρισμού και της ταξικής συνεργασίας. Με συνδικάτα και αγώνες στα χέρια των εργαζομένων. Με αγώνες σύγκρουσης και όχι «διαμαρτυρίας». Με κοινή δράση και συντονισμό όλων των μαχόμενων ταξικών δυνάμεων να χαράξουμε το δικό μας σχέδιο αντεπίθεσης. Για να μην περάσουν τα νέα αντιδραστικά σχέδια για τα εργασιακά και την συνδικαλιστική δράση. Για την ανατροπή της επίθεσης κυβέρνησης –ΕΕ κεφαλαίου.

  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με δικαιώματα, ενάντια στις απολύσεις και στην ελαστική εργασία.

  • Κατάργηση του άθλιου καθεστώτος πληρωμής με δελτίο παροχής υπηρεσιών για όσους-ες εκτελούν εξαρτημένη εργασία και των ατομικών συμβάσεων. Κανονικές προσλήψεις με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου. Μείωση του χρόνου εργασίας τώρα.

  • Αυξήσεις μισθών-αποδοχών για να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Με συλλογικές συμβάσεις, κατοχύρωση και άμεση επαναφορά όλων όσων μας έκλεψαν και μείωση των ωρών εργασίας.

  • Δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες. Με πλήρη και διευρυμένα δικαιώματα στη συνδικαλιστική δράση, την απεργία, τον συλλογικό και μαζικό αγώνα.

  • Να καταργηθεί ο νέος νόμος για το ασφαλιστικό και κάθε αντιασφαλιστικός νόμος. Δραστική μείωση των εισφορών. Όχι στις αναδρομικές αυξήσεις. Έξω το ΤΣΜΕΔΕ από την Τράπεζα Αττικής. το κράτος να αναλάβει την ευθύνη για την επιστροφή των κλεμμένων από την τράπεζα αττικής. Άμεσα κατάργηση του ΚΕΑΟ. Όχι στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις.

  • Κατάργηση όλων των μνημονίων και των αντεργατικών νόμων.

 

banner

Καλούμε όλους τους συναδέλφους στην εκδήλωση με θέμα:

«Εργασιακές σχέσεις, μπλοκάκια, ασφαλιστικά δικαιώματα στον τεχνικό κλάδο.
Οι προωθούμενες αλλαγές & η συλλογική μας απάντηση»,

που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 5/10 ώρα 19:00 στο κτήριο του ΤΕΕ (Νίκης 4, Σύνταγμα).