Την Πέμπτη 19 Μάρτη το ΣΜΤ έχει προκηρύξει  απεργία στον κλάδο μας. Μια απεργία που θα έχει ως κύρια αιχμή την πάλη μας για κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς.

Να συμμετέχουμε όλες και όλοι

Σε πλήρη εναρμόνιση με τους ασφυκτικούς περιορισμούς των μνημονίων και της ΕΕ για υπερπλεονάσματα, την εξυπηρέτηση του ληστρικού χρέους και των απαιτήσεων του κεφαλαίου, η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει στα βήματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Κλιμακώνει την επίθεση ενάντια στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, προσφέρει δώρα και ευνοϊκές ρυθμίσεις στο κεφάλαιο, ενώ φέρνει ταυτόχρονα μια σειρά από αντεργατικές και αντισυνδικαλιστικές διατάξεις, ως αναγκαίο συμπλήρωμα για τις «επενδύσεις». Μέσα από τον «αναπτυξιακό νόμο» που ψήφισε πρόσφατα έρχεται ένα ακόμα σοβαρό πλήγμα στις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις και στους μισθούς των εργαζόμενων. Προβλέπεται επίσης η ενίσχυση των ελαστικών σχέσεων εργασίας ενώ θεσπίζεται η συνυπευθυνότητα του εργαζόμενου για τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από τον εργοδότη, με αποτέλεσμα τη μη ασφαλιστική του κάλυψη. Ενισχύεται η μαύρη εργασία με μια σειρά «διευκολύνσεις» και ελαχιστοποίηση των προστίμων.

Παράλληλα θεσμοθετούνται μια σειρά διατάξεων, προκειμένου να ακυρώσουν τον αποφασιστικό ρόλο που πρέπει να έχουν οι συλλογικές διαδικασίες και οι Γενικές Συνελεύσεις των σωματείων. Προσπαθούν να ακυρώσουν τις δυνατότητες στη βάση των εργαζομένων, στα σωματεία τους να αναπτύσσουν αγώνες και να κάνουν απεργίες που θα αμφισβητούν την ουσία της πολιτικής και των μέτρων τους.

Η «ανάπτυξη για όλους» της κυβέρνησης της ΝΔ σημαίνει, συνεχής υποβάθμιση του περιβάλλοντος, μισθούς πείνας, επισφαλείς σχέσεις εργασίας, πλειστηριασμούς, ιδιωτικοποιήσεις, διάλυση της ασφάλισης, παιδεία και υγεία μόνο για τους λίγους. Παράλληλα σε συνέχεια της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ εφορμά σαν αρπαχτικό για την πλήρη λεηλασία της ∆ΕΗ και της ενέργειας. Για να προχωρήσουν όλα αυτά η κυβέρνηση ενεργοποιεί το δόγμα «νόμος και τάξη» και θέλει να απαγορεύσει ακόμα και τις διαδηλώσεις.

Όχι στην ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης | Όχι στις νέες αυξήσεις εισφορών

Τρεις δεκαετίες συνεχών αντεργατικών παρεμβάσεων από όλες τις κυβερνήσεις έχουν συμπληρωθεί στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης, με σταθερό γνώμονα την διαρκή υποβάθμιση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων. Η κυβέρνηση της ΝΔ πατώντας πάνω στις αντιδραστικές αλλαγές του νόμου Κατρούγκαλου ψήφισε νόμο που ιδιωτικοποιεί την ασφάλιση και μεταθέτει στους εργαζόμενους την ευθύνη για οποιαδήποτε συνταξιοδοτική παροχή στο τέλος του ασφαλιστικού τους βίου.

Η κυβέρνηση αλλάζει τον τρόπο καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και στους εργαζόμενους με μπλοκάκι οδηγεί στην μετατροπή της ασφάλισης σε “επενδυτικό προϊόν”. Θεσπίζει 7 ασφαλιστικά πακέτα (κατηγορίες ασφαλιστικών εισφορών), που υποτίθεται θα οδηγήσουν και σε ανάλογες συνταξιοδοτικές παροχές, με ευθύνη του ασφαλισμένου. Ο ασφαλισμένος έχει έναν “ατομικό κουμπαρά” που έχει μέσα τις εισφορές, αλλά όχι εξασφαλισμένες αποδοχές.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι έτσι οι συντάξεις θα γίνουν πιο δίκαιες. Όμως η πλειοψηφία των συντάξεων δεν θα υπερβαίνει τα 500-600 ευρώ, ενώ η ανταποδοτικότητα θα σμπαραλιάζει τα υπολείμματα του αναδιανεμητικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος. Είναι μια σαφής επιλογή στην κατεύθυνση ιδιωτικοποίησης της ασφάλισης, ένα δώρο στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, γιατί προτρέπει όσους έχουν λίγα παραπάνω εισοδήματα να επιλέγουν χαμηλή κατηγορία ασφάλισης και το υπόλοιπο να το ασφαλίζουν ιδιωτικά. Επιπλέον, όσοι εργαζόμενοι είναι στην ρύθμιση του Νόμου Κατρούγκαλου για τα μπλοκάκια, θα αντιμετωπίσουν τις απειλές για την μείωση του έμμεσου μισθού τους (εργοδοτικές εισφορές) και το φόρτωμα όλου του ασφαλιστικού κόστους στις πλάτες τους.

Όλα αυτά τα χρόνια το ΤΕΕ αποδέχτηκε το πλαίσιο της ανταποδοτικότητας και της ιδιωτικοποίησης του ασφαλιστικού συστήματος. Είναι συνυπεύθυνο γιατί τζογάρισε τις εισφορές μας στην Τράπεζα Αττικής και αφαίμαξε τα αποθεματικά του ΤΣΜΕ∆Ε. Σήμερα προετοιμάζει το έδαφος για επαγγελματικό ιδιωτικό ταμείο ενώ οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες ετοιμάζονται να βάλουν στο χέρι χρήματα των εισφορών μας.

Υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας

Στον κλάδο συνεχίζει η απληρωσιά, οι απολύσεις, ενώ η εγκυμοσύνη βρίσκεται στο στόχαστρο της εργοδοσίας. Η μείωση των μισθών και η χειροτέρευση των ορών εργασίας μέσω της κατάργησης της συλλογικής σύμβασης του σωματείου αποτελούν βασικό εργαλείο του κεφαλαίου για την ανάκαμψη των κερδών. Οι μισθοί βρίσκονται σε εξευτελιστικά επίπεδα σε μεγάλο κομμάτι του κλάδου. Η πλειοψηφία των νέων συναδέλφων δυσκολεύονται να βιοποριστούν ακόμα και αν εργάζονται σε δουλειές «πλήρους» απασχόλησης, ενώ χιλιάδες συναδέλφων αναγκάστηκαν να γίνουν οικονομικοί μετανάστες.

Το προηγούμενο διάστημα το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, ξεδίπλωσε μια προσπάθεια για την υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης. Εδώ και καιρό δίνει τη μάχη απέναντι στους εργοδότες του κλάδου για αυξήσεις στους μισθούς, για να συμπεριληφθούν στην συλλογική σύμβαση οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκι», για να κατοχυρωθεί το δικαίωμα στην μητρότητα και στην εγκυμοσύνη. Για να μπει ένα φρένο στην υπερεκμετάλλευση των νέων συναδέλφων μας που αποτελούν τον πιο ευάλωτο στόχο των αντεργατικών πολιτικών. Στο πλαίσιο της διεκδίκησης της κλαδικής ΣΣΕ από τις εργοδοτικές ενώσεις, το Σωματείο οργάνωσε τον τελευταίο χρόνο κινητοποιήσεις και σε μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους και εταιρείες.

Ο αγώνας για τη Συλλογική Σύμβαση είναι ο μόνος όμως που μπορεί να ανοίξει ένα δρόμο ελπίδας σε ένα κλάδο που οι εργαζόμενοί του τα τελευταία χρόνια χτυπήθηκαν σε ακραίο βαθμό. Να μη συνηθίσουμε στην «κανονικότητα» της υποτίμησης της δουλειάς και της ζωής μας!

Η διεκδίκηση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας δεν είναι μια μάχη που το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών θα δώσει μόνο του. Επιδιώκουμε το συντονισμό της πάλης μας με τα σωματεία του κλάδου και κάθε σωματείου που παλεύει σε ταξική αγωνιστική κατεύθυνση. Δεν είμαστε μόνοι μας! Σε μια σειρά κλάδους και επιχειρήσεις, ταξικά και αγωνιστικά σωματεία παλεύουν για την υπογραφή αξιοπρεπών συλλογικών συμβάσεων, με αυξήσεις στους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, πρωτοβάθμια σωματεία διοργανώνουν από κοινού απεργία στις 19 Μάρτη με αιχμή την διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και αυξήσεις στους μισθούς σύμφωνα με τις ανάγκες μας.

Διεκδικούμε:

  • Συλλογική σύμβαση εργασίας που να κατοχυρώνει ριζικές αυξήσεις στους μισθούς. Άμεση κάλυψη όλων των απωλειών από τα μνημόνια. Επαναφορά επιδομάτων και ωριμάνσεων που θα σημάνει σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς μας.
  • Κατάργηση του δελτίου παροχής υπηρεσιών και της ελαστικής εργασίας. Να συμπεριληφθούν στις συμβάσεις όλοι οι εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής τους (μισθός ή Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών κα). Μόνιμη και σταθερή απασχόληση, κανονικές προσλήψεις με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους, που δουλεύουν με εξαρτημένη σχέση εργασίας.
  • Καμία απόλυση εγκύου εργαζόμενης. Το δικαίωμα στη μητρότητα είναι αδιαπραγμάτευτο. Πλήρη κατοχύρωση των εργαζόμενων μητέρων με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, εξασφαλίζοντας πλήρη προστασία μαζί με όλες τις άδειες και τα επιδόματα.
  • Μείωση των ωρών εργασίας, κόντρα στην εντατικοποίηση που προτάσσει το κεφάλαιο. 35ωρο, 7ωρο, 5ήμερο.
  • Συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες.
  • ΟΧΙ στον νέο αντιασφαλιστικό νόμο. Να καταργηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου και όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι. Όχι στην ανταποδοτικότητα και στην ιδιωτικοποίηση στην κοινωνική ασφάλιση. Δημόσια, καθολική και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. Δημόσια, δωρεάν, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Να μη δημιουργηθεί επαγγελματικό ταμείο στον κλάδο, τα αποθεματικά του οποίου θα χρησιμοποιούνται για την εγγυοδοσία, για νέα παιχνίδια στον τραπεζικό –χρηματιστηριακό τζόγο. Να πληρώσει η εργοδοσία το μερίδιό της για την ασφάλιση. Αποκατάσταση των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ από το PSI και την Τράπεζα Αττικής και τιμωρία των υπευθύνων για τη συγκεκριμένη απώλεια.
  • Παλεύουμε για να επιστραφούν όλοι οι κλεμμένοι μισθοί και δικαιώματα κόντρα σε κυβέρνηση- ΕΕ -εργοδοσία.