•Αγώνας για την ασφάλεια και την υγεία μας στην εργασία

•Άμεσα μέτρα ενάντια στα εργοδοτικά εγκλήματα –«ατυχήματα»

•Απεμπλοκή της χώρας απ’ τον πόλεμο σε Ουκρανία –Μέση Ανατολή και το ΝΑΤΟ

Η πρόσφτατη πυρκαγιά στα διυλιστήρια της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους, που είχε ως αποτέλεσμα και τον τραυματισμό αρκετών εργαζομένων, μόνο χάρη στην αυταπάρνηση εργαζομένων και πυροσβεστών δεν εξελιχτηκε σε βιομηχανικό ατύχημα μεγάλης έκτασης. Έρχεται να προστεθεί σε μια μακρά αλυσίδα «ατυχημάτων» -εργοδοτικών εγκλημάτων, αναδεικνύοντας ξανά ότι οι ζωές των εργαζομένων αποτελούν κόστος για τους ομίλους.
Για μια ακόμη φορά δε «φταίει η κακιά η ώρα». Τα «ατυχήματα» γεννούν και πολλαπλασιάζουν οι συνθήκες εργασίας με την άκρατη εντατικοποίηση, τις ατέλειωτες υπερωρίες, την κατά κόρον χρησιμοποίηση πιο «φτηνών» εργολαβικών εργαζόμενων, την απουσία των αναγκαίων μέτρων προστασίας για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, για να μειωθεί το εργατικό «κόστος» για την εργοδοσία. Όπως και σήμερα δεν ήταν «τυχαίο» ούτε το θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα του 2020 στη Motor Oil. Αναδεικνύεται ξανά η απουσία κρατικού ελέγχου που αφήνει ασύδοτη την εργοδοσία να λειτουργεί χωρίς τα αναγκαία μέτρα πρόληψης, αλλά και αντιμετώπισης ατυχημάτων, που βάζουν σε κίνδυνο εργαζόμενους και κατοίκους βιομηχανικών περιοχών.
Την ίδια στιγμή ο όμιλος προκλητικά καθησυχάζει τους επενδυτές, ενημερώνοντάς τους ότι τα κέρδη είναι ασφαλισμένα, παρά το ότι εργαζόμενοι και κάτοικοι κινδύνεψαν σοβαρά. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο το α’ εξάμηνο του 2024, η επιχείρηση είχε καθαρά κέρδη ύψους 362 εκατομμύρια ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 31,44% σε σχέση με πέρυσι.
Κέρδη βουτηγμένα στων εργατών και των λαών το αίμα!
Ο όμιλος Motor Oil αποκομίζει μεγάλο τμήμα αυτών των κερδών απ’ τον ανεφοδιασμό δεξαμενόπλοιων αμερικανικών συμφερόντων στο λιμάνι των Αγίων Θεοδώρων για λογαριασμό του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ και του κράτους-δολοφόνου του Ισραήλ, για να συνεχίζει τη σφαγή του λαού της Παλαιστίνης και του Λιβάνου.
Το γεγονός αυτό βαθαίνει ακόμα περισσότερο την εμπλοκή της χώρας μας. Όχι μόνο ενισχύει την εγκληματική πολιτική και τα σχέδια του ΝΑΤΟ, αλλά εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους μετατρέποντας το λαό σε θύμα πιθανών αντιποίνων.
Έχουν σοβαρές ευθύνες η κυβέρνηση της ΝΔ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης που στηρίζουν τη συμμετοχή της χώρας στα σχέδια του ΝΑΤΟ και έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε απέραντο νατοϊκό στρατόπεδο και πολεμικό ορμητήριο.
Καταδικάζουμε τη στήριξη του ελληνικού κεφαλαίου στη σφαγή των Παλαιστινίων που πραγματοποιείται αδιάλειπτα εδώ και ένα χρόνο. Καταδικάζουμε την επίθεση στο Λίβανο του κράτους δολοφόνου του Ισραήλ. Να σταματήσει κάθε συνεργασία και πρώτα από όλα η στρατιωτική διευκόλυνση όπως ο ανεφοδιασμός του στόλου του ΝΑΤΟ και του στρατού του κράτους -δολοφόνου του Ισραήλ.

Απαιτούμε:

•Να σταματήσει η χρήση του λιμανιού και όλης της περιοχής για ανεφοδιασμό των δυνάμεων ΗΠΑ -ΝΑΤΟ -Ισραήλ. Να σταματήσει κάθε είδους σχέση με το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ

•Ουσιαστικά μέτρα Υγείας και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς σύμφωνα με τις σημερινές δυνατότητες της τεχνολογίας και της επιστήμης.

•Να ληφθούν όλα τα αναγκαία τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την προστασία εργαζομένων και κατοίκων από Βιομηχανικά Ατυχήματα Μεγάλης Έκτασης, με ουσιαστικό κρατικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης.