Μία πρώτη επιτυχία των κινητοποιήσεων του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών στο ΤΣΜΕΔΕ.

Σχετικά με την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανέργων και υποαπασχολούμενων συναδέλφων ασφαλισμένων στο ΤΣΜΕΔΕ.

Η κατάσταση με το ΤΣΜΕΔΕ ήταν ήδη απαράδεκτη πριν την εποχή του Μνημονίου και της Τρόικας: ένα ταμείο τράπεζα που διαρκώς αυξάνει τις εισφορές, μειώνει τις παροχές και λειτουργεί με ανταποδοτικά και ιδιωτικά κριτήρια. Ένα ασφαλιστικό ταμείο που θεωρείται «ευγενές» και «πλούσιο» ακριβώς γιατί φτωχαίνει συστηματικά τους ασφαλισμένους του. Με ασφαλιστικές εισφορές που έχουν το χαρακτήρα κεφαλικού φόρου και επιβάλλονται αδιακρίτως σε εργοδότες, εργαζόμενους και άνεργους, ένα ταμείο με πολιτική απόλυτης ανοχής στην εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή από την πλευρά των εργοδοτών, ένα Ταμείο που χωρίζει τους ασφαλισμένους σε «παλιούς» και «νέους», επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τους τελευταίους. Σήμερα στο πλαίσιο της προσπάθειας του κεφαλαίου να βγει από την κρίση του φορτώνοντας τα βάρη στον κόσμο της εργασίας, και ειδικότερα με βάση την ψήφιση του λεγόμενου «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Πολιτικής» η κατάσταση γίνεται απολύτως εξοργιστική για όλους – «παλιούς» και «νέους», ασφαλισμένους και συνταξιούχους, τυπικά μισθωτούς, μισθωτούς με μπλοκάκι, αυτοαπασχολούμενους και άνεργους: τα αποθεματικά του Ταμείου οδηγούνται στη μαύρη τρύπα του δημόσιου χρέους και η μεγάλη αύξηση των εισφορών σε συνδυασμό με τη μείωση των παροχών οδηγούν στην κινεζοποίηση των εργαζόμενων μηχανικών που θα βρεθούν κατά χιλιάδες εκτός κοινωνικής ασφάλισης και χωρίς ελπίδα συνταξιοδότησης, ενώ ταυτόχρονα οδηγούνται εκτός επαγγέλματος. Η κατάληξη αυτής της πορείας θα είναι αναμφισβήτητα η κατάρρευση του ίδιου του ΤΣΜΕΔΕ, όπως και όλων των ταμείων, που θα ακολουθήσει αναπότρεπτα την κατάρρευση του βιοτικού επιπέδου όλων μας.

Η μάχη του ασφαλιστικού θα είναι μια πολύ σημαντική μάχη για τους εργαζόμενους μηχανικούς και η τελική νικηφόρα έκβαση θα περάσει από την ανατροπή της κυβέρνησης της μικρής Τρόικας ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ και της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του κεφαλαίου. Όμως ήδη σημειώθηκε μια πρώτη μικρή επιτυχία, που δείχνει ότι ο δρόμος της συλλογικής αντίστασης μπορεί και στις σημερινές συνθήκες της κοινωνικής βαρβαρότητας να δώσει αποτελέσματα.

Μετά από μια μαζική και επιτυχημένη κινητοποίηση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου στην κεντρική Υπηρεσία του ΤΣΜΕΔΕ, η διοίκηση του τελευταίου αποφάσισε(1) να θεωρηθούν τα βιβλιάρια υγείας για το 2012 (και να χορηγείται και ασφαλιστική ενημερότητα) υπό προϋποθέσεις σε αρκετούς ασφαλισμένους που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους την τελευταία τριετία.

Αναλυτικότερα το μέτρο αφορά όσους έχουν συνολικό εισόδημα την τελευταία διετία (ατομικό ή οικογενειακό) έως 30.000€, τυπικά μισθωτούς που απολύθηκαν και νέους, ασφαλισμένους την τελευταία τριετία, που υποβάλλουν μηδενική φορολογική δήλωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση της διοίκησης(1) του ταμείου δεν προβλέπει και την απαλλαγή των ανέργων από τις δυσβάσταχτες εισφορές, ούτε καν από τους απαράδεκτους τόκους που επιβάλλονται στις καθυστερούμενες εισφορές. Επίσης οι προϋποθέσεις που βάζει η Διοίκηση του Ταμείου (πχ το όριο των 30.000 € οικογενειακό εισόδημα μέσα σε δύο χρόνια), αφήνουν εκτός ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σημαντικό ποσοστό ανέργων συναδέλφων οι οποίοι είναι έτσι κι αλλιώς υποχρεωμένοι να πληρώσουν στο μέλλον τις εισφορές για να μην βρεθούν εκτός επαγγέλματος. Επίσης παρά την απόφαση που πάρθηκε από τη διοίκηση του ταμείου, το τμήμα εισφορών εξακολουθεί να μη δίνει ασφαλιστική ενημερότητα, στους συναδέλφους που δεν έχουν πληρώσει τις εισφορές τους.

Το ως τώρα αποτέλεσμα των κινητοποιήσεών μας, πολύ απέχει από το να αποτελεί συνολική λύση του προβλήματος, όμως θα δώσει σίγουρα ανάσα σε πολλούς άνεργους συναδέλφους,  ειδικά νεότερους, που αντιμετωπίζουν πιεστικά προβλήματα.  Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι δεν προέκυψε σαν αποτέλεσμα μίας ημέρας κινητοποίησης αλλά μιας πολύμορφης αγωνιστικής πορείας που συμπεριλάμβανε από μια σταθερή περιοδική ενημερωτική παρουσία του Σωματείου στους χώρους του Ταμείου μέχρι την επανειλημμένη συμβολική κατάληψή του. Ήταν επίσης αποτέλεσμα μιας πολιτικής στάσης από πλευράς Σωματείου που διεκδικεί την πλήρη ανατροπή της σημερινής πολιτικής με άξονα τις κοινωνικές ανάγκες και όχι το τι φαίνεται «εφικτό» στην εποχή του Μνημονίου. Συνεχίζουμε παλεύοντας άμεσα για τη θεώρηση των βιβλιαρίων όλων των ανέργων χωρίς προϋποθέσεις, για την κατάργηση των εισφορών στους άνεργους και της απαράδεκτης ρύθμισης που επιβάλει τόκους σε όσους δεν έχουν να τις πληρώσουν έγκαιρα.  Καλούμε όλους τους συναδέλφους που δεν έχουν πληρώσει τις εισφορές τους και έχουν ανάγκη ιατροφαρμακευτικής κάλυψης να απευθύνονται στο σωματείο, ιδιαίτερα όσους δεν καλύπτονται από τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η διοίκηση του ταμείου αλλά και όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εφαρμογή της απόφασης. Το σωματείο θα δώσει τη μάχη για την κάλυψη όλων των συναδέλφων.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ


 (1) Απόφαση Διοίκησης ΤΣΜΕΔΕ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Κατά την συνεδρίαση ο Πρόεδρος και τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής λαμβάνοντας υπόψη,

§   Την δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, με συνέπειες την εκρηκτική αύξηση της ανεργίας, υποαπασχόλησης και δραματικές μειώσεις των αποδοχών όσων εργάζονται, στοιχεία που εμφανίζονται στους ασφαλισμένους του Ταμείου μας σε υψηλότατα ποσοστά,

§   Την πάγια αντίληψη της Δ.Ε., να εξαντλεί υπέρ των ασφαλισμένων τα περιθώρια που το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο επιτρέπει,

§   Το αίτημα του ΤΕΕ, να διερευνηθούν οι δυνατότητες διευκόλυνσης των ασφαλισμένων που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση, καθώς και αντίστοιχα αιτήματα άλλων συλλογικών φορέων Μηχανικών και

§   Προηγούμενες σχετικές αποφάσεις μας που κατά την εφαρμογή τους εντοπίστηκαν αδυναμίες,

Αποφάσισε :

1. την θεώρηση του βιβλιαρίου υγείας για το έτος 2012

2. την χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας, για φορολογική χρήση (θεώρηση βιβλίων και στοιχείων), για ένα τρίμηνο από την ημερομηνία του αιτήματος, στους ασφαλισμένους που πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

α) Ελεύθεροι Επαγγελματίες ή μισθωτοί με δελτίο παροχής υπηρεσιών, που είναι άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι, με την προσκόμιση εκκαθαριστικών σημειωμάτων εφορίας των δύο τελευταίων ετών στα οποία αθροιστικά το εισόδημά τους να μην υπερβαίνει τις 30.000€ (ατομικό ή οικογενειακό)

β) Μισθωτοί οι οποίοι απολύθηκαν, με την προσκόμιση εκκαθαριστικών σημειωμάτων εφορίας όπως περιγράφεται στο προηγούμενο σημείο, καθώς και θεωρημένο αντίγραφο της απόλυσης

γ) Νέοι ασφαλισμένοι την τελευταία τριετία (2009-2011) που δεν υποβάλλουν φορολογική δήλωση λόγω μηδενικού εισοδήματος, με την προσκόμιση υπεύθυνης δήλωσης θεωρημένη από την οικεία ΔΟΥ που θα βεβαιώνεται η μη υποβολή.

Οι ασφαλισμένοι που συγκεντρώνουν τις παραπάνω προϋποθέσεις, υποχρεούνται να υποβάλουν σχετική αίτηση με τα απαιτούμενα ως ανωτέρω κατά περίπτωση δικαιολογητικά.

Επισημαίνεται ότι τα παραπάνω ισχύουν για εκκρεμότητες εισφορών που αφορούν την τελευταία τριετία.

Κάθε άλλη περίπτωση που δεν εντάσσεται στις προϋποθέσεις των σημείων (α), (β) και (γ) θα εξετάζεται μετά από αίτημα του ασφαλισμένου ιδιαίτερα από την Διοικούσα Επιτροπή.

Η απόφαση θα κοινοποιηθεί στις αρμόδιες Δ/νσεις (Δ/νση Εισφορών και Δ/νση Υγείας & Πρόνοιας) του Ταμείου, προκειμένου να έχει άμεση εφαρμογή με παράλληλη ενημέρωση και των Περιφερειακών Γραφείων.

Επιπρόσθετα, προκειμένου να διασφαλιστεί η πλήρης και διαφανής ενημέρωση όλων των ασφαλισμένων, θα αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του Ταμείου.

Η ανακοίνωση επέχει θέση απόφασης .

Η απόφαση είναι άμεσης επικύρωσης.

Ακριβές αντίγραφο

Εκ της Συνεδρ.190/05-12-2011

Αθήνα 06/12/2011

Η Γραμματέας της Διοικ.Επιτρ.

Γ. ΑΓΓΕΛΕΤΟΥ