Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών στηρίζει την κινητοποίηση των εργατοτεχνιτών οικοδόμων, αρχαιολόγων και άλλων εργαζομένων στις πρόδρομες εργασίες στη νέα γραμμή 4 του ΜΕΤΡΟ που με τη στήριξη του συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, έχουν κηρύξει απεργία για Τετάρτη 13 και Πέμπτη 14 Ιούλη. Μαζί με τους συναδέλφους μηχανικούς – τεχνικούς του έργου διεκδικούμε ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

Όπως έχουμε επισημάνει η άνοδος της κατασκευαστικής δραστηριότητας, παρά τη μείωση της ανεργίας στον κλάδο, δεν έχει επιφέρει αποκατάσταση στους μισθούς, τα δικαιώματα και τις εργασιακές σχέσεις. Επιδρά καταλυτικά η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που κατάφερε συντριπτικό πλήγμα στο μέσο μισθό και στα υπόλοιπα εργασιακά δικαιώματα. Επιδρά η αντεργατική μνημονιακή νομοθεσία για  κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, για περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία, για απελευθέρωση των εργασιακών σχέσεων και επέκταση του εργάσιμου χρόνου με τελευταίο επεισόδιο το Νόμο Χατζηδάκη.

Η στάση αναμονής για την επερχόμενη «έκρηξη» των δημόσιων επενδύσεων μέσω χρηματοδότησης από το ταμείο ανάκαμψης “σήμερα” ή για την επαναφορά της οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης “χθες” οδηγεί σε χειροτέρευση των όρων δουλειάς, των όρων ζωής να διαπραγματεύονται ατομικά από χειρότερες θέσεις.

Ήδη από τις πρόδρομες εργασίες της γραμμής 4 του μετρό της Αθήνας, που έχει αναλάβει η κατασκευαστική εταιρεία ΕΡΕΤΒΟ Α.Ε., έρχεται η απομυθοποίηση της «ανάπτυξης για όλους». Οι όροι αμοιβής και εργασίας των συναδέλφων μηχανικών – τεχνικών με εμπειρία παραμένουν πολύ πίσω από όσα προέβλεπαν οι ΣΣΕ μέχρι το 2012. Αν στους χαμηλούς μισθούς συνυπολογίσουμε την έκρηξη της ακρίβειας στα βασικά είδη κατανάλωσης, το δυσβάστακτο κόστος της ενέργειας και γενικότερα την αύξηση του κόστους ζωής (ενοίκια κ.λπ.) αντιλαμβανόμαστε ότι πλέον οι εργαζόμενοι ερχόμαστε ξανά αντιμέτωποι με την πτώση του βιοτικού μας επιπέδου.

Ως Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καλούμε τους συναδέλφους στα έργα της γραμμής 4 του μετρό να συμμετέχουν στην απεργία 13 & 14 Ιούλη, σε συμπόρευση με τους οικοδόμους, τους αρχαιολόγους τους χειριστές και όλους τους εργαζόμενους των εργοταξίων για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, βελτίωση των συνθηκών εργασίας και λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων υγιεινής & ασφάλειας.

Συνεχίζουμε να οργανώνουμε τον αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς (γραφεία – εργοτάξια) για τη διεκδίκηση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας η οποία θα κατοχυρώνει τα δικαιώματά μας και θα απαντά στην επίθεση της εκάστοτε κυβέρνησης, της ΕΕ και του κεφαλαίου.

  • Υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας με ριζικές αυξήσεις στους μισθούς
  • Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη, ανυπακοή και απειθαρχία σε κάθε αντεργατική διάταξη και τις προσπάθειες εφαρμογής του, όλων των αντεργατικών νόμων που περιορίζουν και καταργούν εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, την κοινωνική ασφάλιση
  • Κατάργηση του Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών και της ελαστικής εργασίας. Κάλυψη με ΣΣΕ όλων των εργαζόμενων με εξαρτημένη σχέση εργασίας ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής τους (Μισθός ή Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών κ.λπ.). Κανονικές προσλήψεις με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους
  • Μείωση του χρόνου εργασίας. 5νθήμερο-7ωρο-35ωρο.