Στον όμιλό ΕΛΛΑΚΤΩΡ το μόνο μου μετράμε τον τελευταίο καιρό είναι νεκρούς , τραυματίες, απλήρωτους εργαζόμενους και απολύσεις.

Οι τραγικές συνθήκες εργασίας, τα εξαντλητικά ωράρια και η απουσία των απαραίτητων μέτρων και εξοπλισμού ασφαλείας στα εργοτάξια των μεγάλων κατασκευαστικών ομιλών επιβεβαιώθηκαν για άλλη μια φορά με το χειρότερο δυνατό τρόπο. Την Παρασκευή  19 Ιούνη  και εν ώρα εργασίας έχασε τη ζωή του ο Γκιριτλή Τζιχάτ 47 ετών από τον Κένταυρο στο νομό της Ξάνθης, ενώ άλλοι δυο συνάδελφοι του είναι τραυματίες. Μάλιστα μόλις έξι μήνες νωρίτερα άλλος ένας εργάτης, ο 23χρονος Αντώνης Δέλλιος, έχασε τη ζωή του στο ίδιο εργοτάξιο, ενώ συνολικά από την αρχή του έτους τρεις εργάτες στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης έχασαν τη ζωής τους εν ώρα εργασίας.

Το εργοτάξιο κατασκευής του έργου οδικού άξονα Ξάνθης – Εχίνου – Ελληνοβουλγαρικών συνόρων που έχει αναλάβει η εταιρεία ΑΚΤΩΡ μετρά ήδη δυο νεκρούς στην εξέλιξη υλοποίησης του

Τη Δευτέρα 1η Ιούνη υπήρξε σοβαρό εργατικό ατύχημα με παθόντα συνάδελφο ηλεκτρολόγο ο οποίος εργάζονταν σε εγκατάσταση Μ/Σ στο έργο επεξεργασίας λυμάτων στην Ψυττάλεια. Ο συνάδελφος διακομίστηκε σε ιδιωτικό θεραπευτήριο με εγκαύματα από ηλεκτρική εκκένωση.

Οι εργαζόμενοι του ομίλου καταγγέλλουν ότι τα ωράρια και οι συνθήκες είναι εξαντλητικές καθώς καλούνται να εργαστούν και Σάββατα και σε καθημερινή βάση υπερωρίες για να συμπληρώσουν τα εξευτελιστικά τους μεροκάματα.

Είναι ολοφάνερη η γραμμή και πολιτική του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ για την περίοδο καθώς και για όλα αυτά τα χρόνια. Απολύσεις, απλήρωτη και  εκ περιτροπής εργασία, ‘’μαύρα’’ εργοτάξια, ωράρια λάστιχο, εξευτελιστικοί μισθοί και συμπίεση του εργατικού κόστους για να αυξηθούν ακόμα πιο πολύ τα κέρδη της εργοδοσίας. Οι ανθρώπινες ζωές, οι εργασιακές συνθήκες, η τήρηση των κανόνων ασφαλείας, η εκπαίδευση του προσωπικού και η χορήγηση του κατάλληλου εξοπλισμού μέσων ατομικής προστασίας δεν βρίσκονται απλά σε δεύτερη μοίρα αλλά όπως φαίνονται δεν βρίσκονται καν στην ατζέντα της εργοδοσίας όταν μετράμε δυο νεκρούς και τουλάχιστον άλλους τόσους τραυματίες στο ίδιο έργο μέσα σε 6 μήνες!

Τα εργατικά ατυχήματα τα τελευταία χρόνια στη βιομηχανία και στα εργοτάξια βαράνε κόκκινο και έρχονται να ξεγυμνώσουν την εργοδοσία, την κυβέρνηση, την επιθεώρηση εργασίας και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που είναι οι μόνοι υπαίτιοι για αυτά. Για αυτό θέλουν για άλλη μια φορά θα προσπαθήσουν να αναφερθούν στην κακιά στιγμή και στο λάθος του εργαζομένου με σκοπό να αποποιηθούν τις ευθύνες τους.

Καταδικάζουμε απερίφραστα τη διοίκηση του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ και την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για την απαράδεκτη και ανεύθυνη και δολοφονική  στάση τους.

Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια και την απεριόριστη στήριξη και αλληλεγγύη  μας στην οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους του Τζιχάτ.

Απαιτούμε:

  • Να αποδοθούν τώρα οι ευθύνες στην εργοδοσία και υπάρξουν κυρώσεις στην εργοδοσία και των όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ.
  • Αυστηρή τήρηση του σχεδίου ασφαλείας και των οδηγιών για τις όλες τις εργασίες και δραστηριότητες στα εργοτάξια και σε όλους τους χώρους δουλειάς. Παρουσία τεχνικού-ων ασφαλείας σε όλες τις εργασίες για την επίβλεψη και τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων και κανονισμών ασφαλείας καθημερινά. Υποχρεωτική παρουσία γιατρού εργασίας καθημερινά σε κάθε εργοστάσια.
  • Χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας σε όλους τους εργαζομένους και απαραίτητη διαρκή εκπαίδευση τους.
  • Λήψη και τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων ασφάλειας και υγιεινής στο συγκεκριμένο εργοτάξιο και σε όλα τα εργοτάξια. Αυστηροποίηση των κανονισμών και των ελέγχων της επιθεώρησης εργασίας χωρίς δυνατότητα παραβίασης των διατάξεων και οδηγιών ασφαλής λειτουργίας. Κυρώσεις και βαριά πρόστιμα στους παραβάτες.
  • Τήρηση του ωραρίου. Διατήρηση των θέσεων εργασίας. Απαγόρευση των απολύσεων, της εκ περιτροπής εργασίας και των νέων μειώσεων σε μισθούς.
  • Βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, αυξήσεις στους μισθούς, μόνιμη και σταθερή δουλειά.
  • Άμεση στήριξη της οικογένειας του Τζιχάτ.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΕΡΓΑΤΗΣ ΝΕΚΡΟΣ- STOP ΣΤΑ ΚΑΤΕΡΓΑ ΤΟΥ ΑΚΤΩΡ