Κάλεσμα για τη Γενική Συνέλευση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών

Κυριακή 3 Απρίλη 2022

στις 11:00 πμ στην ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ Πειραιώς 256, δείτε χάρτη εδώ

Συζητάμε για τις εξελίξεις στον κλάδο, τον αγώνα για την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, την πάλη ενάντια στα αλλεπάλληλα κύματα ακριβείας και τον πόλεμο.

Οργανώνουμε συλλογικά τις αντιστάσεις μας, προετοιμάζουμε την πανεργατική απεργία στις 6 Απρίλη

Στις 6 Απρίλη απεργούμε.

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, πιο μαζικό και ενισχυμένο απ’ τη μεγάλη αύξηση συμμετοχής στις τελευταίες εκλογές, καλεί στη μάχη απέναντι στους εργοδοτικούς φορείς, ώστε να κατοχυρώσουμε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον κλάδο.

Ζούμε σε μια περίοδο που βλέπουμε το εισόδημά μας να αδυνατεί να καλύψει πλέον τις βασικές μας ανάγκες, με το κύμα ακρίβειας να έχει επιβάλλει οριζόντιες μειώσεις των μισθών μας. Καλούμαστε επί της ουσίας να πληρώσουμε την ακρίβεια που μας φέρνει η ανάκαμψη με τους μισθούς που μας έχει κληροδοτήσει η κρίση. Η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, εδώ και μία δεκαετία, μας έχει φέρει στη δυσμενή θέση της ατομικής διαπραγμάτευσης, όπου όλα τα εργασιακά δικαιώματα αμφισβητούνται από την εργοδοσία, η οποία αξιοποιεί το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο που διαμόρφωσαν όλες οι κυβερνήσεις διαδοχικά. Την ίδια στιγμή η κατασκευαστική δραστηριότητα ανεβαίνει, με τους εργοδότες να κατοχυρώνουν και να διασφαλίζουν τα κέρδη τους με κρατικές χρηματοδοτήσεις, ελαφρύνσεις και επιδοτήσεις.

Παράγουμε όλο και περισσότερα, ενώ απολαμβάνουμε όλο και λιγότερα για να τροφοδοτούμε τα κέρδη των εργοδοτών. Οι εργαζόμενοι/ες μηχανικοί-τεχνικοί γνωρίζουμε καλά τι σημαίνει 10ωρη ή 12ωρη εργασία. Ιδίως όσοι/-ες εργαζόμαστε με ΔΠΥ δεν πληρωθήκαμε ποτέ υπερωρίες όταν τρέχαμε να προλάβουμε προθεσμίες, ή απολυθήκαμε γιατί δεν δεχτήκαμε να δουλεύουμε εξαντλητικά ωράρια. Η μονιμοποίηση της «τηλεργασίας» θα αυξήσει την εκμετάλλευση, δηλαδή τον απλήρωτο χρόνο εργασίας, εντατικοποιώντας τη δουλειά, επεκτείνοντας τον εργάσιμο χρόνο.

Η απελευθέρωση των εργασιακών σχέσεων και η επέκταση του εργάσιμου χρόνου, που συμπληρώθηκαν απ’ το νόμο Χατζηδάκη, έρχονται να προστεθούν στις ιδιωτικοποιήσεις των δημοσίων αγαθών, τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς της λαϊκής περιουσίας.

Παράλληλα κυβερνήσεις και εργοδοσία έχουν λάβει προληπτικά μέτρα ενάντια στον αγώνα μας, τις απεργίες και τις διαδηλώσεις. Με τον νόμο Χατζηδάκη θέσπισαν μέτρα για τον περαιτέρω κρατικό έλεγχο των δράσης των σωματείων μέσω του ηλεκτρονικού φακελώματος σε μητρώο, συνελεύσεις και διαδικασίες, καθώς και τον περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία. Διατήρησαν τον απεργιοκτόνο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για την προκήρυξη απεργίας με την ψήφο 50+1% του συνόλου των εργαζόμενων, προσθέτοντας την υποχρεωτική «ελεγχόμενη», από κράτος και εργοδοσία, ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Σε αυτή την ασφυκτική κατάσταση έρχεται να προστεθεί η εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία με αποστολή πολεμικού υλικού, αξιοποίηση των αμερικανοΝΑΤΟϊκών βάσεων και προετοιμασία αποστολής εκστρατευτικού σώματος. Η απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας και ο πόλεμος στο έδαφος της Ουκρανίας είναι αποτέλεσμα του σκληρού ανταγωνισμού ΗΠΑ/ΝΑΤΟ-ΕΕ και Ρωσίας για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων κάθε χώρας, για την αναβάθμιση τους στο ευρύτερο πεδίο των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων για τον έλεγχο αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων. Οι εργαζόμενοι δεν έχουμε κανένα συμφέρον να ευθυγραμμιστούμε πίσω από την μία ή την άλλη ιμπεριαλιστική δύναμη, πίσω από κανένα ληστή για να υπηρετηθούν τα συμφέροντα των πετρελαιάδων, των βιομηχάνων και των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των βιομηχάνων όπλων. Δεν στοιχιζόμαστε πίσω από καμία δύναμη που δολοφονεί και ξεζουμίζει τους εργαζόμενους στραγγαλίζοντας τα δικαιώματα τους.

Η επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ για άμεση πολεμική εμπλοκή, με την αποστολή πολεμικού υλικού στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και το ενδεχόμενο αποστολής μαχητικών αεροπλάνων και πιλότων, αποτελεί συνέχεια της πολιτικής της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην επέκταση του ΝΑΤΟ με την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας, επέκτεινε τη συμφωνία για τις Νατοϊκές βάσεις στην Ελλάδα και υπέγραψε αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ, συμβάλλει στην κλιμάκωση και καθιστά τη χώρα τμήμα μίας εξελισσόμενης πολεμικής σύγκρουσης. Η εμπλοκή της χώρας μας με ευθύνη της κυβέρνησης αποτελεί μείζονα αρνητική εξέλιξη την οποία το λαϊκό κίνημα πρέπει να ανατρέψει. Πέρα από τον κίνδυνο ευρύτερης ανάφλεξης και στην περιοχή μας αντιμετωπίζουμε νέα φτωχοποίηση. Μετά τα μνημόνια και την πανδημία κυβέρνηση ΝΔ & ΕΕ προβάλλουν το φόβητρο του πολέμου για να συνεχιστεί η καταλήστευση του εισοδήματος μας με την έκρηξη της ακρίβειας. Οι τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης και τα τρόφιμα, η απογείωση των τιμών στα καύσιμα (πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο) ο διπλασιασμός στους λογαριασμούς του ρεύματος προκαλούν ηλεκτροσόκ στα νοικοκυριά ενώ ασήκωτο έχει γίνει το κόστος ακόμα και για τη μετακίνηση στη δουλειά).

Παράλληλα, η θέση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, που συστρατεύονται με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, μας βρίσκει απέναντι. Ειδικά η ΓΣΕΕ καλεί ξεδιάντροπα τους/ις εργαζόμενους/ες να κάνουμε νέες θυσίες για την εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο και να φορτωθούμε νέα βάρη. Η 24ωρη πανελλαδική-πανεργατική απεργία για τις 6 του Απρίλη επιβεβαιώνεται ότι κηρύχθηκε υποκριτικά, καθώς ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ δεν λαμβάνουν κανένα μέτρο για την επιτυχία της. Αντιθέτως καλλιεργούν τη γραμμή «τα κεφάλια μέσα». Είναι στο χέρι των εργαζομένων να κάνουν την απεργία να πετύχει, με τη μαζική συμμετοχή τους σε αυτή. Η απεργία της 6 του Απρίλη θα πρέπει να γίνει κόμβος σύγκρουσης με την πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-κεφαλαίου για περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, περιορισμό των συνδικαλιστικών ελευθεριών, των χαμηλών μισθών και της ακρίβειας.

Τώρα ο αγώνας για υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας με ριζικές αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση των εργασιακών μας δικαιωμάτων είναι περισσότερο αναγκαίος από ποτέ. Όπως και ο κοινός αγώνας των εργαζόμενων για να απεμπλακεί η Ελλάδα από τον πόλεμο και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΝΑΤΟ και ΕΕ, για ανατραπεί η φιλοπόλεμη αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων και του κεφαλαίου, με την προοπτική να ζήσουμε σε ένα κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια, πολέμους και προσφυγιά.

Συλλογικές συμβάσεις εργασίας – ριζικές αυξήσεις στους μισθούς – μέτρα ενάντια στην ακρίβεια

Όχι άλλες θυσίες για τα κέρδη της εργοδοσίας

Απεμπλοκή της Ελλάδας από τον πόλεμο στην Ουκρανία – έξω οι βάσεις – έξω από το ΝΑΤΟ

Μόνο ο λαός θα σώσει τον λαό

Οργανώνουμε μαχητική απάντηση για τις διεκδικήσεις μας:

  • Υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας με ριζικές αυξήσεις στους μισθούς
  • Κάλυψη με ΣΣΕ όλων των εργαζόμενων με εξαρτημένη σχέση εργασίας ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής τους (Μισθός ή ΔΠΥ κ.λπ.) Συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους
  • Μείωση του χρόνου εργασίας 5νθήμερο-7ωρο-35ωρο
  • Απειθαρχία για “να μείνει στα χαρτιά” και να καταργηθεί ο νόμος Χατζηδάκη
  • Όχι στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας
  • Επαναφορά της Κυριακής αργίας σε όλους τους κλάδου
  • Μέτρα προστασίας της υγείας & ασφάλειας στους χώρους δουλειάς
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και του ΕΝΦΙΑ για τα φτωχά εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά
  • Μείωσης της τιμής του ρεύματος κατά 50%, κατάργηση των φόρων στα καύσιμα και συνολικά στην ενέργεια
  • Λεφτά για τις κοινωνικές ανάγκες και όχι για την πολεμική προετοιμασία και τους NATOικούς εξοπλισμούς