Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καταγγέλλει το νέο εργοδοτικό έγκλημα στη Ν/Ε Ζώνη Περάματος με ένα εργαζόμενο νεκρό και δύο βαριά τραυματίες. Και αυτό το δυστύχημα αποτελεί προδιαγεγραμμένο εργοδοτικό  και κρατικό έγκλημα. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ισχυριστεί πως δε γνώριζε. Μόνο τις τελευταίες μέρες υπήρξαν σοβαρά εργατικά «ατυχήματα» στα ναυπηγεία σε Πέραμα με τρεις τραυματίες, στη Σαλαμίνα με έναν τραυματία και στη Σύρο με ένα νεκρό και δύο τραυματίες.

Μέσα στο 2023 οι εργαζόμενοι στον κλάδο, με οργανωτή το Συνδικάτο Μετάλλου, έχουν ήδη πραγματοποιήσει τέσσερεις απεργίες, διεκδικώντας την εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης και την τήρηση των μέτρων ασφαλείας. Οι εργαζόμενοι επανειλημμένα έχουν καταγγείλει τις μεγάλες  ελλείψεις στα μέτρα ασφάλειας και τη δραστική μείωση των ελέγχων απ’ τις αρμόδιες αρχές. Τα μέσα μαζικής «ενημέρωσης» ποτέ δεν κάλυψαν τον αγώνα και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, φρόντισαν μόνο να συκοφαντήσουν τις κινητοποιήσεις και τα σωματεία τους.

Πρώην Πρωθυπουργός και κυβερνητικοί παράγοντες της ΝΔ πανηγυρίζουν επειδή έχουν μετατρέψει σε ειδική οικονομική ζώνη τα ναυπηγεία Ελευσίνας και Σύρου, χωρίς πληρωμή δώρων και υπερωριών, με ανύπαρκτο τον κρατικό έλεγχο για την ασφάλεια στην εργασία. Μετέτρεψαν σε προεκλογικό ντεκόρ τα Ναυπηγεία, μιλώντας για τα “χαμογελαστά πρόσωπα” των εργαζομένων σε ένα κλάδο που μόνο τον τελευταίο μήνα μετρά δεκάδες νεκρούς και τραυματίες. Η κατάσταση δεν είναι διαφορετική στους άλλους κλάδους. Από την αρχή του χρόνου τα εργοδοτικά εγκλήματα έχουν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, αφού ανά τρείς μέρες ένας εργάτης χάνει τη ζωή του και δεκάδες τραυματίζονται, αποκτούν αναπηρίες και επαγγελματικές ασθένειες.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και των προηγούμενων, είναι τεράστιες γιατί κατέστησαν τους χώρους δουλειάς κρεματόρια, απελευθερώνοντας τους εργοδότες απ’ το περιττό «κόστος» των μέτρων υγείας και ασφάλειας, επιτρέποντας τους να επεκτείνουν τα ωράρια και να εντατικοποιούν την εργασία μέχρι τελικής πτώσης. Έχουμε την ίδια πικρή πείρα στο κλάδο των κατασκευών που μετράμε δεκάδες θύματα και τη φετινή χρονιά με την άνοδο της κατασκευαστικής δραστηριότητας και την εκτόξευση της κερδοφορίας των ομίλων.

Οι κρατικές ευθύνες επίσης είναι τεράστιες. Ειδικά στη Ζώνη αποψίλωσαν τις μεικτές επιτροπές ελέγχου για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας στα επισκευαζόμενα πλοία, μείωσαν δραστικά τους ελέγχους. διέλυσαν την Επιθεώρηση Εργασίας, αφήνοντας υποστελεχωμένα και χωρίς χρηματοδότηση τα αρμόδια για τους ελέγχους Κέντρα Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΚΕΠΕΚ), ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ τελικά μετέτρεψε την Επιθεώρηση Εργασίας σε ανεξάρτητη αρχή. Η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκαν να κηρύξουν υποχρεωτικές τις Τοπικές Συλλογικές Συμβάσεις της Ζώνης, όπου καθορίζονται με αυστηρό τρόπο και τα μέτρα προστασίας.

Να μη χυθεί άλλο αίμα εργατών!

Δυναμώνουμε τον αγώνα για μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς!

  • Ουσιαστική εφαρμογή των μέτρων υγείας και ασφάλειας για όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από τον τρόπο αμοιβής τους (μισθό, ΔΠΥ).
  • Αποφασιστική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και της υλικοτεχνικής υποδομής των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους σε όλους τους νομούς της χώρας.
  • Δημιουργία κρατικού σώματος Τεχνικών Ασφαλείας και Γιατρών Εργασίας και υπηρεσιών ΥΑΕ ενταγμένων στο αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας, κατάργηση των ΕΞΥΠΠ και κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της υγείας και ασφάλειας της εργασίας.
  • Πλήρη κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων από τον επαγγελματικό κίνδυνο με ευθύνη του κράτους και αποκλειστική επιβάρυνση του κεφαλαίου.
  • Άμεση απόδοση ευθυνών στον εργοδότη για τα εργατικά ατυχήματα, κατάργηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου για τα εργατικά ατυχήματα που ρίχνει το βάρος στον εργαζόμενο και στους τεχνικούς.