Όπως το σωματείο είχε καταγγείλει (εδώ), η εργοδοσία του δασοτεχνικού γραφείου «Καραπιδάκης Ελευθέριος» απέλυσε παράνομα συνάδελφο που συμμετείχε στην απεργία της 26ης Νοέμβρη, λίγες μέρες αφότου αυτός και κάποιοι ακόμα εργαζόμενοι συμμετείχαν στη συγκεκριμένη απεργία. Επικαλέστηκαν τη δήθεν μείωση εργασιών στο τμήμα που εργάζεται ο συνάδελφος και προχώρησαν σε εικονική αναδιάρθρωση του τμήματος με βασικό στόχο να απολύσουν τον απεργό. Η απόλυση γίνεται προτού καν ο εργαζόμενος συμπληρώσει δύο μήνες από την πρόσληψή του με εξάμηνης διάρκειας σύμβαση, την ίδια περίοδο που η εργοδοσία αξίωνε απ’ τον ίδιο και τους υπόλοιπους εργαζόμενους στο τμήμα να δουλέψουν υπερωρίες για να βγει η δουλειά. Επιπλέον, η διοίκηση της εταιρείας ζητά με την πρόσληψή του κάθε εργαζόμενος να υπογράφει Ατομική Σύμβαση Εργασίας γνωστοποιώντας στον εργοδότη εάν είναι μέλος ή όχι σε συνδικαλιστικη ένωση ή σωματείο και επίσης να ενημερώσει στο μέλλον εάν αυτό αλλάξει! Δείτε το σχετικό απόσπασμα από τη σύμβαση που καλούνται οι εργαζόμενοι/ες να υπογράψουν:

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, η παραπάνω ‘ερώτηση’ είναι παράνομη και τρομοκρατική και στόχο έχει ο εργαζόμενος ή η εργαζόμενη να αφήσει ‘έξω από την πόρτα της εταιρείας’ τα δικαιώματά του. Κανένας εργοδότης δεν έχει το δικαίωμα να απαιτεί από τους εργαζομένους δήλωση συμμετοχής, μη συμμετοχής ή αποχώρησης από συνδικαλιστική οργάνωση, όπως ακριβώς αναφέρει και ο νόμος 1264/82 (κεφάλαιο Ε, παράγραφος 2η). Εκτός αυτού, αντίκειται στα νομικώς κατοχυρωμένα δικαιώματα των εργαζομένων περί προσωπικών δεδομένων.

Η εργοδοσία και το αστικό κράτος μας θέλουν σύγχρονους σκλάβους. Απαξιώνουν τον συνδικαλισμό, τους εργατικούς αγώνες και την αντίσταση στη αυθαιρεσία τους. Αποθεώνουν την ατομική ευθύνη και την ατομική διαπραγμάτευση, μας θέλουν διαιρεμένους και υποταγμένους. Οι αγώνες μας μπορούν να σταθούν εμπόδιο στα σχέδια της εργοδοσίας και της κυβέρνησης.

Κανένας συνάδελφος και καμία συναδέλφισσα δεν είναι μόνος ή μόνη.

Καταγγέλλουμε στο Σωματείο κάθε μορφή εργοδοτικής αυθαιρεσίας και ασυδοσίας. Δε συναινούμε σε καμία απόλυση ,χειροτέρευση ή οποιαδήποτε βλαπτική μεταβολή  των όρων εργασίας στο ωράριο, στο μισθό, στην άδεια. Οργανωνόμαστε τώρα στο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών.

Να περάσουμε στην αντεπίθεση για να μην πληρώσουμε εμείς την κρίση αλλά οι εργοδότες, διεκδικώντας:

  • Συλλογική σύμβαση εργασίας στον κλάδο που να κατοχυρώνει ριζικές αυξήσεις στους μισθούς, μόνιμη και σταθερή δουλειά, 35ωρο, 7ωρο, 5ήμερο.
  • Πλήρη συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες. Όχι στην απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης. Κάτω τα χέρια από τους αγώνες, τις διαδηλώσεις και την απεργία
  • Νομοθετική απαγόρευση των απολύσεων. Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων & διατάξεων
  • Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους, χωρίς προϋποθέσεις, ίσο με τον κατώτερο μισθό. Όχι στη επιδοματική πολιτική της Κυβέρνησης και στη τζάμπα εργασία. Μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης των εργαζομένων
  • Αποφασιστική ενίσχυση της δημόσιας υγείας. Αύξηση δαπανών για το ΕΣΥ, προσλήψεις για κάλυψη όλων των κενών στην υγεία. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας. Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας. Δωρεάν μαζικά τεστ.

Το Σωματείο πραγματοποίησε κινητοποίηση στην έδρα της εταιρείας στο Αιγάλεω αλλά ο εργοδότης αρνήθηκε να έρθει σε επαφή με το Σωματείο για να συζητηθεί το πρόβλημα. Μετά την καταγγελία του συναδέλφου και του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών στην Επιθεώρηση Εργασίας, η Επιθεώρηση Εργασίας Περιστερίου όρισε την τριμερή συνάντηση για το συμβάν την Πέμπτη 21/1/2021 ώρα 12:30 (Εθνικής Αντιστάσεως 127).

Απαιτούμε:

  • Την επαναπρόσληψη του απολυμένου
  • Την απόσυρση αυτού και κάθε άλλου παράνομου καταχρηστικού όρου από τις συμβάσεις που στόχο έχει τον ελεύθερο συνδικαλισμό
  • Την επιβολή προστίμων στην εργοδοσία του γραφείου ΚΑΡΑΠΙΔΑΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ σε περίπτωση που αρνηθεί να προχωρήσει στα δύο παραπάνω