Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη, νέα συγκέντρωση μισθωτών τεχνικών στην έδρα του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ στην Κηφισιά. Η κινητοποίηση έλαβε χώρα στα πλαίσια τρίωρης στάσης εργασίας που είχε προκηρύξει το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών με αιτήματα να ανακληθούν οι μειώσεις μισθών που επέβαλε εκβιαστικά ο Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ και οι εκδικητικές απολύσεις όσων εργαζόμενων δεν αποδέχτηκαν τον εκβιασμό για μείωση των μισθών τους.

Η διοίκηση του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ προκλητικά, επανέλαβε, στη συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΔΣ του ΣΜΤ, όσα είχε ισχυριστεί στην τριμερή διαδικασία του Υπουργείου Εργασίας:

Ότι οι απολύσεις είναι απόδοση «κοινωνικής δικαιοσύνης» απέναντι σε όσους «αποδέχτηκαν» και υπέγραψαν τις υποχρεωτικές μειώσεις στο μισθό τους.

Ότι ήδη διαμαρτύρονται οι εργαζόμενοι που «αποδέχτηκαν» τη μείωση γιατί ο όμιλος δεν επέβαλε αντίστοιχες μειώσεις στους οικοδόμους και άλλους ημερομίσθιους εργαζόμενους.

Ότι όσες απολύσεις έγιναν μέχρι στιγμής είναι με «κοινή συναίνεση» καθώς οι απολυμένοι βιάζονται να φύγουν για την «επόμενη» δουλειά τους.

Με την ευκαιρία της ΓΣ των Μετόχων που είχε προσκληθεί για σήμερα 10/9/2020 η διοίκηση του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ δηλώνει στον τύπο, ότι οι μαζικές απολύσεις θα συνεχιστούν κανονικά με βάση το πρόγραμμα «εξυγίανσης», το οποίο μέχρι και σήμερα αρνείται να γνωστοποιήσει στους εργαζόμενους και στα Σωματεία, όπως οφείλει.

Η εκβιαστική μείωση στο μισθό που επέβαλε από αρχές Σεπτέμβρη στους εργαζόμενους δε σώζει τις θέσεις εργασίας. Σύντομα θα ζητηθούν νέες θυσίες για την διασφάλιση μεγαλύτερων κερδών, αφού δεν ήταν «αρκετές» ούτε οι πάνω από 700 απολύσεις μέσα στην τελευταία διετία.

Οι «συμμετοχές» στις άλλες εταιρείες του Ομίλου, οι δημόσεις παχυλές συμβάσεις και το σημερινό ανεκτέλεστό του «φτάνει και περισσεύει» για να διατηρηθούν θέσεις εργασίας και μισθοί. Σήμερα ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ διατηρεί και επεκτείνει κερδοφόρες δραστηριότητες σε: Παραχωρήσεις Αυτοκινητοδρόμων, Ενέργεια, Απορρίμματα, Διαχείριση Ακινήτων.

Πάνω στις μειώσεις των μισθών και στην αντικατάσταση του σημερινού προσωπικού με νέο «φθηνότερο» θεμελιώνονται τα μελλοντικά κέρδη του Ομίλου, για μετόχους και τράπεζες που τον δανείζουν, ώστε να σπάσει τα ρεκόρ κερδοφορίας την επόμενη μέρα της έναρξης των μεγάλων έργων στις κατασκευές.

Ταυτόχρονα στην κινητοποίηση μας είδαμε σε πρεμιέρα την εφαρμογή του νέου νόμου για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων.

Ο αξιωματικός της αστυνομίας, που ορίστηκε ως ‘αστυνομικός διαμεσολαβητής’ για την κινητοποίηση, έκανε «τηλεφωνική όχληση» λίγη ώρα αφότου αναρτήθηκε η ανακοίνωση που ανήγγειλε την κινητοποίηση στον ιστότοπο του ΣΜΤ. Επεσήμανε τις «υποχρεώσεις των συγκεντρωμένων», τις νομικές ευθύνες που έχει το προεδρείο του ΣΜΤ και ζήτησε εκτίμηση για τον αριθμό των συγκεντρωμένων, τη διάρκεια της συγκέντρωσης και το πώς ακριβώς θα «τοποθετηθούν» οι διαδηλωτές στην πύλη των γραφείων του ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Με την έναρξη της κινητοποίησης οι αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν να «οριοθετήσουν» τη συγκέντρωση και την τοποθέτηση του πανό σε ένα πεζοδρόμιο μακριά από την είσοδο των γραφείων και να επιβάλουν «περιορισμό» στον αριθμό των συνδικαλιστών που μπορούν να στέκονται στην είσοδο και να μοιράζουν ανακοίνωση στους εργαζόμενους που προσέρχονταν για δουλειά.

Η αποφασιστική στάση των συγκεντρωμένων εμπόδισε την προσπάθεια περιορισμού της συνδικαλιστικής δράσης απ’ τις δυνάμεις καταστολής.

Είναι πλέον φανερό και στον πλέον δύσπιστο ότι στόχος του νέου νόμου και του ΠΔ73 που δημοσίευσε η κυβέρνηση πριν λίγες μέρες, είναι η επιβολή περιορισμών που στην ουσία απαγορεύουν στα εργατικά σωματεία και σε κάθε μαζικό φορέα ή συλλογικότητα να συγκεντρωθούν και διαδηλώσουν.

Αποδεικνύεται ότι η μαζικότητα και αποφασιστικότητα του εργατικού και συνολικά του λαϊκού κινήματος μπορεί να μετατρέψει το τερατούργημα της απαγόρευσης των συγκεντρώσεων σε κενό γράμμα.

Ο αγώνας συνεχίζεται… Τίποτα δεν έχει κριθεί οριστικά!

Οι εργοδότες του κλάδου και συνολικά είναι «ενωμένοι» απέναντί μας και μας ζητούν νέες θυσίες επικαλούμενοι την όξυνση της κρίσης. Η κυβέρνηση στο πλευρό των εργοδοτών μετατρέπει σε νόμο κάθε απαίτησή τους επικαλούμενη την «πανδημία».

Καλούμε τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους στον κλάδο με ταξική αλληλεγγύη και ενότητα να υπερασπιστούμε αποφασιστικά τα δικαιώματα και τη ζωή μας. Η εργοδοτική επίθεση δεν πρόκειται να σταματήσει με τις δικές μας υποχωρήσεις.

Πληρώσαμε ήδη πολλά. Να μην πληρώσουμε ξανά την κρίση!

Καμία απόλυση – Να ακυρωθούν οι μειώσεις μισθών

Με τον αγώνα μας μπορούμε να φέρουμε τα πάνω κάτω.

Αδύναμοι είναι οι εργοδότες εάν μας βρουν ενωμένους απέναντί τους για το δίκιο μας.

Να καταργηθεί ο νόμος που περιορίζει το δικαίωμα στη συνάθροιση και τη διαδήλωση