Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι smt1-768x1024.jpg

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι smt4.jpg

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι smt2-768x1024.jpg

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι smt3-1024x768.jpg

Την Κυριακή 10 Οκτωβρίου, κλιμάκιο του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών βρέθηκε στην Βόρεια Εύβοια προκειμένου να εκφράσει την έμπρακτη αλληλεγγύη του Σωματείου στο λαό που επλήγη από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου.

Τα είδη πρώτης ανάγκης, που συλλέχθηκαν από την προσφορά μελών του σωματείου, μεταφέρθηκαν με ΙΧ αυτοκίνητα και παραδόθηκαν στο Κέντρο Αγώνα και Αλληλεγγύης Πυρόπληκτων στην Στροφιλιά. Το κλιμάκιο του σωματείου συνομίλησε με τους κατοίκους για τις στιγμές που ζήσανε τις ημέρες των πυρκαγιών και για τις εκτεταμένες καταστροφές. Στη συνέχεια το κλιμάκιο επισκέφθηκε το χωριό της Αγίας Άννας και την παραλία της Αγκάλης και συναντήθηκε με μέλη της Συνέλευσης Αγώνα Βόρειας Εύβοιας.

Οι πυρόπληκτοι της Β. Ευβοίας μαζί με αυτούς της Αττικής και της Πελοποννήσου, έρχονται να προστεθούν στους πλημμυροπαθείς της Μάνδρας (2017), τους πυρόπληκτους της Αττικής (2018), με αποκορύφωμα την τραγωδία στο Μάτι, τους πλημμυροπαθείς της Καρδίτσας (2020), τους σεισμόπληκτους της Θεσσαλίας (2021) και του Ηρακλείου Κρήτης πρόσφατα. Αν στα παραπάνω προστεθούν τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι κάτοικοι της Αττικής με τον χιονιά του περασμένου χειμώνα ή και τις πλημμύρες των τελευταίων ημερών, γίνεται καθαρό ότι το αστικό κράτος από πλευράς πολιτικής προστασίας έχει επιλέξει την έλλειψη πρόληψης, την ανεπάρκεια στην αντιμετώπιση κατά τη διάρκεια εκδήλωσης φυσικών καταστροφών/ακραίων καιρικών φαινομένων, καθώς και την μερική ή μη αποκατάσταση των ζημιών μετά. Αντιθέτως παρουσιάζεται ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην καταστολή κινητοποιήσεων και απεργιών, στη χρηματοδότηση ομίλων με δισεκατομμύρια ευρώ, στην επίθεση σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Από την επίσκεψη μας διαπιστώσαμε ότι η περιβαλλοντική ζημιά που έχει υποστεί η περιοχή είναι τεράστια. Δεν υπάρχει κρατική μέριμνα για εργασία για τον κόσμο που περνάει μαζικά στην ανεργία, είτε λόγω καταστροφής του δάσους (ρητινοκαλλιεργητές) είτε πχ λόγω των κοπαδιών που χάθηκαν στην πυρκαγιά ή για στέγαση όσων έχασαν τα σπίτια τους και συχνά φιλοξενούνται από συγγενείς. Οι κρατικές αποζημιώσεις δεν καλύπτουν το σύνολο του κόστους επισκευής ή ανακατασκευής των κτιρίων, ενώ δημιουργούνται ερωτηματικά για τον τρόπο χαρακτηρισμού των κτισμάτων ως επισκευάσιμα (κίτρινα) ή κατεδαφιστέα (κόκκινα). Η έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων αποδείχθηκε ένα επιπλέον πρόβλημα καθώς την Κυριακή 10/10 με την πρώτη σχετικά ασθενή βροχή του Οκτώβρη είδαμε κομμένους δρόμους, δρόμους που είχαν υποχωρήσει, πλημμυρισμένα σπίτια και δρόμους.

Τα σωματεία και οι φορείς στις πυρόπληκτες περιοχές όπως και τα δίκτυα αλληλεγγύης και αυτοοργάνωσης που έχτισαν οι κάτοικοι αποτέλεσαν τα θεμέλια για την οργάνωση των πυρόπληκτων, τόσο ως προς την αντιμετώπιση των προκλήσεων της «νέας καθημερινότητας», όσο και ως προς τη διαμόρφωση πλαισίου αιτημάτων και οργάνωσης του αγώνα τους, παραμερίζοντας δομές της τοπικής διοίκησης (δήμους και περιφέρεια) που προσπαθούν να αποποιηθούν των ευθυνών τους. Τους πεισμώνει ότι μόνο μέλημα της κυβέρνησης είναι η αξιοποίηση της καμένης γης για την κερδοφορία του κεφαλαίου με το αφήγημα της «πράσινης ανάπτυξης» και η παράδοση ακόμα και των έργων αποκατάστασης (αντιπλημμυρικά, αντιδιαβρωτικά κ.λπ.) σε ιδιώτες. Η απουσία κυβέρνησης, κράτους και τοπικής διοίκησης είναι εκκωφαντική όσον αφορά στην αποκατάσταση των ζημιών, του φυσικού περιβάλλοντος και τη στήριξη του λαού της περιοχής, σε αντίθεση με το δυναμικό «παρών» που δίνουν μέσω της δήθεν ανεξάρτητης επιτροπής Μπένου που στην ουσία έχει αναλάβει «να τρέξει» τον σχεδιασμό του κεφαλαίου. Έτσι και αλλιώς η ευθύνη της κυβέρνησης περιορίστηκε στο να μην υπάρξουν θύματα τις μέρες των πυρκαγιών. Χαρακτηριστική η αποστροφή του υπουργού Πέτσα σύμφωνα με τον οποίο «οι πλημμύρες στην Εύβοια δεν πρέπει να συνδέονται με τα καμένα» (!!!) και ενδεικτική του πραγματικού ενδιαφέροντος της κυβέρνησης: επικοινωνιακά τρικ αντί για κάλυψη των αναγκών του λαού και τσάκισμα των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων. Φρεγάτες και πολεμικές καμπάνες την ώρα που ο λαός της Εύβοιας δεν έχει πού να κοιμηθεί. Νέος εργασιακός νόμος που επιτίθεται στον εργαζόμενο λαό την ώρα που ο κόσμος στην Εύβοια δεν έχει πλέον τον τόπο να δουλέψει. Εκατομμύρια στις ιδιωτικές κλινικές και στην επικοινωνιακή κάλυψη στο ζήτημα της πανδημίας την στιγμή που στην Εύβοια στερούνται τη βασική υγειονομική περίθαλψη.

Είμαστε στο πλευρό αυτών των ανθρώπων και απέναντι στις κυβερνητικές πολιτικές οι οποίες έχουν γραμμένη στα παλιά τους τα παπούτσια τη ζωή του λαού της Β. Εύβοιας, δίπλα σε όσους παλεύουν να σώσουν τις ζωές τους, τις δουλειές τους και τις κατοικίες τους. Αυτή η επίσκεψη ήταν η πρώτη που κάναμε. Ως ένδειξη αλληλεγγύης στους κατοίκους θα παρέχουμε τεχνική βοήθεια στους πληγέντες, σε όποιο σημείο της διαδικασίας εκτίμησης των ζημιών και αποκατάστασής τους χρειάζεται και είναι εφικτό, ενώ παράλληλα στηρίζουμε και συμμετέχουμε στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που καλούν οι επιτροπές αγώνα πληγέντων από όλη τη χώρα, το Σάββατο 6 Νοέμβρη στις 12μμ στο Σύνταγμα.

Καμία άλλη ανοχή στη συνεχιζόμενη εγκληματική πολιτική του κράτους! Μόνο ο λαός σώζει τον λαό!