Από το καλοκαίρι του 2018, το Σωματείο έχει ξεκινήσει την διαδικασία διεκδίκησης Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας από τους εργοδότες στον κλάδο της μελέτης και της κατασκευής.

Μέχρι τώρα έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες να συζητήσουμε με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών ενώσεων την ουσία και το περιεχόμενο της προτεινόμενης από εμάς Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Αυτό που μέχρι τώρα συμβαίνει είναι πως προφασίζονται εμπόδια προκειμένου να καθυστερήσουν. Ο ΣΤΕΑΤ (Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιριών Ανωτέρων Τάξεων) και ο ΣΑΤΕ (Σύνδεσμος Ανώνυμων Τεχνικών Εταιρειών) δηλώνουν πως δήθεν επειδή δε γνωρίζουν ποιο είναι το αντιπροσωπευτικό σωματείο του κλάδου (το ΣΜΤ ή ο ΣΤΥΕ), δε μπορούν να ξεκινήσουν διαπραγμάτευση, ενώ ο ΣΕΓΜ (Σύνδεσμος Ελληνικών Γραφείων Μελετών) δεν προσέρχεται καν. (δείτε περισσότερα εδώ)

Στο πλαίσιο της διεκδίκηση της κλαδικής ΣΣΕ από τις εργοδοτικές ενώσεις, το Σωματείο οργάνωσε το τελευταίο διάστημα κινητοποιήσεις και σε μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους, τόσο για να διεκδικήσει κλαδική Συλλογική Σύμβαση, όσο και για να ζητήσει την τοποθέτησή τους για επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, που θα κατοχύρωναν τους εργαζομένους στους ομίλους αυτούς σε πρώτη φάση.

Στις 6/03 πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση στα κεντρικά γραφεία της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε οι εκπρόσωποι της διοίκησης προφασίστηκαν ότι δεν έχουν κέρδη, αλλά παραδέχτηκαν ότι υπάρχουν εξαιρετικά κερδοφόρα τμήματα του ομίλου. Επίσης ισχυρίστηκαν πως για να μας απαντήσουν για τη Σύμβαση, πρέπει να δουν τις οικονομικές επιπτώσεις για τον όμιλο. Παρότι αρχικά υποστήριξαν ότι η διοίκηση είναι θετική στην υπογραφή σύμβασης, για να αποφύγουν την συζήτηση για επιχειρησιακή ΣΣΕ, δήλωσαν ότι θα διαπραγματευτούν αυστηρά μέσω του ΣΤΕΑΤ.

Είναι προφανές ότι η ΕΛΛΑΚΤΩΡ ακολουθεί παρελκυστική τακτική, αφού δυόμιση μήνες μετά δεν μας έχει απαντήσει ακόμα για το θέμα των μισθών, ενώ είχε ζητήσει χρονικό περιθώριο τριών εβδομάδων. Η αναφορά των εκπροσώπων της εταιρείας ότι «ενδέχεται να δίνουν μεγαλύτερους μισθούς από το βασικό που διεκδικούμε» είναι κοροϊδία, όταν υπάρχουν εργαζόμενοι ακόμα και στα εργοτάξια που δουλεύουν για 850 ευρώ, 10 ώρες τη μέρα και 6 ημέρες τη βδομάδα. Υπενθυμίζουμε ότι η ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχει αρχίσει να απαιτεί και την υπογραφή εσωτερικού κανονισμού από τους εργαζομένους, κανονισμού που περιστέλλει τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στην πράξη.

Στις 27/03 πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση στην ΤΕΡΝΑ στις 27/03. Οι εκπρόσωποι της εταιρείας ήταν πιο ευθείς ως προς τις προθέσεις τους, αν και έπεφταν σε αντιφάσεις. Μας διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει μηχανικός που να παίρνει κάτω από 750(!) καθαρά, αλλά «μπορεί και να ξεφεύγει κανένας κάπου στην περιφέρεια από υπερβολικό πατριωτισμό». Στην απάντηση του Σωματείου ότι τα 750 ευρώ το μήνα δεν μπορούν να θεωρούνται μισθός για να ζήσει ένας εργαζόμενος τεχνικός, από τη μία είπαν ότι «αν εφαρμόσουν αυτά που λέμε θα πάνε για κλείσιμο» και από την άλλη ότι το «95% των εργαζομένων παίρνει έτσι κι αλλιώς πάνω από τόσα». Όταν ζητήσαμε να συζητήσουν επιχειρησιακή ΣΣΕ, αφού σύμφωνα μες τα όσα λένε το 95% των εργαζομένων τους είναι μισθολογικά καλύτερα, απλά άλλαξαν κουβέντα…

Είναι προφανές ότι το ζήτημα και για την εργοδοσία της ΤΕΡΝΑ είναι να μην υπάρχει συλλογική κατοχύρωση. Κατά τα λοιπά οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων της ΤΕΡΝΑ ήταν λογύδρια περί αθέμιτου ανταγωνισμού από μη υγιείς επιχειρήσεις, λογύδρια που προκαλούν γέλιο αν κανείς σκεφτεί τις πρόσφατες καταδίκες των μεγάλων κατασκευαστικών για πρακτικές καρτέλ, ακόμα και από τα αστικά δικαστήρια, επειδή μοίραζαν μεταξύ τους τα έργα και τα υπερτιμολογούσαν σε βάρος του ελληνικού λαού.

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες, είναι προφανές ότι η εργοδοσία δεν πρόκειται να συζητήσει καν για Συλλογική Σύμβαση, αν δεν πιεστεί πραγματικά. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από τους συλλογικούς μας αγώνες, αγώνες που μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα αν είναι αποφασιστικοί.

Να πάρουμε στα χέρια μας την υπόθεση της Συλλογικής Σύμβαση. Να μιλήσουμε με τους συναδέλφους μας στα γραφεία και τα εργοτάξια, να διεκδικήσουμε αυξήσεις και σταθερές συνθήκες εργασίας, να τους ενημερώσουμε για την δράση του σωματείου και τις κινητοποιήσεις.